A Dal 2013: Az első elődöntő továbbjutói

dal_magdiTudósító: Klész Imre
Forrás: MTVA – old.eschungary.hu

Véget ért az Eurovízió magyar nemzeti elődöntőjének első fordulója, 6 dal jutott be a középdöntőbe. Az old.eschungary.hu előszavazásán 6 dalból 5-öt eltaláltak szavazóink, Fehér Zoltán helyett a forduló meglepetése, Palcsó Tamás jutott a következő fordulóba. A mai elődöntő eredményei a zsűri pontjaival és a továbbjutókkal:

48 pont: Agárdi Szilvi-Pál Dénes “Szíveddel láss” zsűri juttatta tovább
47 pont: Keresztes Ildikó “Nem akarok többé játszani” zsűri juttatta tovább
45 pont: Rácz Gergő “Csak állj mellém” zsűri juttatta tovább
43 pont: Baricz Gergő “Húz” közönség juttatta tovább
41 pont: Gyurcsík Tibi “Örök harc” közönség juttatta tovább
38 pont: Mrs. Columbo “Játszd újra”
37 pont: Bogi “Tükörkép”
37 pont: Fehér Zoltán “Nincs baj”
35 pont: Palcsó Tamás “Ezt látnod kell” közönség juttatta tovább
35 pont: Background “Neonzöld”

155 Comments

Palcsó Tomi visszatérő dalát a “Lépj tovább”-ot egyszerűen annyira imádtam,hogy nagy csalódás volt,mikor meghallottam a tingli-tangli eurovíziós dalát…. 🙁

Pál Dénes és Esmeralda! Ha idén az a terve a mi kis kedves országunknak hogy talán megsajnálják a magyar lányt aki vak és azért kap jó helyezést (mert másért nem tudom elképzelni hogy miért kapna) akkor nem fog bejönni! Az eddigi években követtem az Euroviziot és soha nem sajnálatból győztek a fellépők!! De még ha valami hatásos dal lenne, valami amit, ha elsőre meghall az ember befészkeli magát az agyába, és azt dúdolja éjjel nappal…….de nem az……unalmas, monoton, és elalszom rajta! Kedves Magyar emberek nézzétek meg a külföldi Eurovizios válogatókat, nem Pál Dénes féléket juttatnak ki svédországba…..ne sajnálatból döntsünk mert megint úgy leégetjük magunkat mint multkor Bakuban…..

A baj az, hogy minden évben úgy közvetítik a kinti helyzetet, hogy a magyarokat mennyire szeretik, milyen esélyesnek tartják őket, vagyis azt pumpálják belénk, hogy nagy esély van győzni, de ahhoz képest a végén végzünk mindig, vagyis csalódás, pedig nem kéne annak lennie.

Hm..mondjuk úgy, hogy szerinted unalmas. mert szerintem pl. egyáltalán nem az, nekem nagyon tetszik Szilviék dala. Egyébként szerinted tavaly az oroszok hogy értek el olyan jó helyezést, ha nem szánalomból? vagy szerinted euro-kompatibilis volt az a dal? Egyébként szerintem egyáltalán nem szánalomból szavaznának Dénesékre, szerintem az ennél összetettebb dolog. És ahogy már valaki régebben leírta, lehetne ezt a kérdést úgy is kezelni, hogy igen, kedves Európa, mi magyarok vagyunk azok, akik büszkék vagyunk egy olyan lányra, aki bár nem lát, de nagyon szép hangja van és megadtuk neki az esélyt, hogy elinduljon. Ha így állnánk hozzá, akkor máris “más lenne a gyerek fekvése”. De inkább húzzuk le azokat, akik nekünk nem tetszenek, és mondjuk azt, hogy semmit nem fog elérni, csak szánalomból, mert akkor megnyugszik a kis lelkünk, hogy jól meggyőztünk mindenkit. Én pl. mindig átkapcsolom Radics Gigit, ha hallom, mert ideges leszek a hangjától, de azért elismerem, hogy sok embernek tetszik – még ha én nem is értem, hogy miért.

Radics Gigi leiskolázza őket. 😀 Szerintem külföldön nem kiv erre senki, ők bulizni mennek ki a fesztiválra, meghallgatják, jaj de csodás, és lépnem is tovább mert jön egy ugrálós-bulizós zene és el is felejtették Szilviéket. Ennyi volt a történet. Mert ha lenne benne valami extra, de ennél még Csézy is jobb volt, mégis kiesett az elődöntőben. Lassú számmal akkor van esély, ha vagy pénzes az ország vagy meg hatalmasat énekelnek benne. Remélem megnézted/megnéztétek a svéd válogatót, ott a legrosszabb is különb szerintem az egész mezőnynél. Lassú dalok estek is kifele, pedig ezerszer jobb hangszerelésül és előadásuk volt mint Szilviéknek.

Szintén nem bántásól írom, amit írok, sőt, hangsúlyozni szeretném, hogy a Voice-ban végig Dénesnek szurkoltam, és emberileg is kedvelem mindkettőjüket. DE felejtsük már el ezt a szegényt megsajnálják, mert vak hozzáállást. 2008-ban a grúz versenyző szintén vak volt, és egy ennél jobb dallal bár bekerült a döntőbe, de kiugró eredményt nem ért el. Nem szabad ilyenekre apellálni. Az menjen ki, aki a legjobban megérdemli, és dal alapján azok nem Dénesék.

Lehet, hogy a fesztiválra érkezők bulizni akarnak, de az aréna, ahol rendezik, csak 15500 embert képes befogadni. A dalokra pedig nagyrészt a tévénézők fognak szavazni… tehát egy lassú dal is lehet nyerő.

Dun ez elég szedett-vetett érvelés. Ennyi erővel te azt állítod, hogy egyik ország se induljon balladával, szerelmi dallal, mert mindenki bulizni megy oda. Hát ez több, mint nevetséges. Ez egy DALverseny. Szíházba sem azért megyek, hogy bulizzak mikor egy musicalben egy pörgősebb nóta jön. 🙂

Olyan jó hogy végre (nagyjából) mindenki a pozitívumokra koncentrál a kommentekbe és nem lehúzni akarja azokat akiket nem kedvel! 🙂

Szerintetek ez tényleg jó volt? Könyörgöm a nagyja olyan szar volt, hogy lehalkítottuk a tv-t is ! Ki az a Bogi, meg az a neon banda? Hol vannak az igazi énekesek akik talán még az országot se égetnék le? És a 3. továbbjutó? Süketek ülnek a zsűriben, vagy csak mi hallottuk úgy hogy alig van hangja?! Hol vannak a Tóth testvérek, Antal Timi,Lola, Hien (a versenyzők között kellett volna lennie…), Muri Enikő, és a többiek akiknek tényleg van hangjuk, és még a színpadon is tudnak mozogni Bogival ellentétben… akiről még nem tudom ki az …

Egy amatőr, feltörekvő énekes/zenekar sem égeti le az országot. Miért nem lehet felfogni, hogy ez egy verseny? Vannak jobb és rosszabb helyezések. Ennyi. Miért kell ezt ennyire túlspilázni? Felesleges. Az olimpián sem égeti le senki az országát, az is egy verseny. Persze mindenki örül az érmeknek, mint ahogy itt is a 12 pontoknak. Országégetésről szó sincs, nagyon nagy tévedésben élnek itthon az emberek. Külföldön akármerre jártam, senki sem úgy fogta fel ezt az egészet, mint egy vérre menő showt. Csak egyszerűen Európa jól érzi magát, ebben a pár hétben/hónapban. 🙂

Miért nem tőlük kérdezed, hogy miért nem jelentkeztek????? A zsűri nehezen tudta volna beválogatni őket, ha nem is jelentkeztek….
Egyébként meg, attól hogy te nem ismersz egy énekest, vagy együttest, az még nem jelenti azt, hogy más se, ill. hogy nem lehetne ott a helye a többiek között. És szerinted a mostani hírességek hogy kezdték? Megszülettek és máris egyből mindenki tudta hogy 20 év múlva milyen híresek lesznek? Tavaly pl. ismerted Bigát? Szerintem az ország nagy része nem és övé volt az egyik legtöbbet játszott dal tavaly. Vagy szerinted neki se kellett volna indulnia,mert nem egy Tóth Gabi ismeretségű valaki volt?
Én személy szerint örülök hogy (számomra) eddig ismeretlen emberek is esélyt kaptak arra, hogy megmutathassák mit tudnak. És nagyon remélem hogy Bogiról még hallani fogunk az évek során.

Nagyon örültem Boginak! Igazi üde színfolt volt tegnap este. Az izgalom sajnos tényleg érződött, de így is gratulálok neki, és én is remélem, hogy hallunk még róla. Például a 2014-es A Dal-ban.

A tegnapi elődöntő meggyőzött engem arról, hogy hiába a dalok versenyeznek, nagyon fontos az előadó. A legjobb dalt sem szabad Malmöbe küldeni akkor, ha előadója bizonytalan a színpadon. Ha már itt, az elődöntőben sem képes magabiztos produkcióra, mi lesz akkor a sok milliós nézőközönség előtt?

A Background nagyon tetszett a videón, de az élő adás katasztrofális volt, alig lehetett ráismerni a dalra. A tegnapi résztvevők közül egyedül Keresztes Ildikó állná meg a helyét Malmöben. A duett az énekesek tapasztalatlansága miatt rossz választás lenne. Baricz Gergő dalán el lehet aludni, hogy miért tetszik egyeseknek, én nem tudom. Palcsó dala pocsék. A zsűrinek nagy felelőssége lesz a döntőben,hogy kiszűrje azokat a produkciókat, amelyek ugyan nagyon gyengék, de az előadók elvakult rajongótábora miatt mégis győztesként kerülhetnének ki a szavazásból.

Érezhető volt a zsűrin, hogy a tavalyi ledorongoló kritikáik miatt sok szemrehányást kaptak. Az idén átestek a ló túlsó oldalára, harmatgyenge produkciókat is túldicsértek és túlpontoztak, nem mertek 7 pontnál kevesebbet adni senkinek. Pedig bőven osztogathatták volna az alacsony pontszámokat!

Az, hogy kinek mi tetszik, szubjektív volt, és lesz is mindig. Nálam Keresztes Ildikó magasan nyerte a tegnapot, Rácz Gergő dalát szeretem még, de tegnap nagyon gyenge volt (le volt véve 1-2 hanggal is) az egész…
A másik meg a zsűri: nem gondoltam volna, hogy az elődöntőben már 48 pontot fognak adni valakire… Döbbenet, hogy szerintük Dénes vagy Ildikó is 2-3 pontra volt a tökélytől… A döntőre már nem lesz hova javulni.

Szerintem a középdöntőkben a zsűri azzal fogja kezdeni hogy elmondja, itt már szigorúbbak lesznek stb stb és az itt 8-9 pontokat kapott produkciók (ha nem javulnak) kevesebbet fognak kapni! Máskülönben nem sok értelme lesz. A döntőben remélem nem pontozással választják ki a 4-et.

Tavalyhoz képest fejlődött a műsor, én a mezőnyt is megfelelően színesnek találom – azt kell mondjam, végre boldog lehet a magyar ESC rajongó. 🙂

Persze vannak negatívumok. A kisfilmek bénák. Nagyon. Tudjuk, hogy a popdalok 1, maximum 2 dologról szólhatnak, ezeket nem kell unos-untalan beharangozni.
Tetszik, hogy a zsűri törekszik az emberi hangvételre, Rakonczait külön megdicsérem a Palcsónak intézett leheletfinom alázásáért: “ehhez elég a 3 perc” 😀

A ledfal nagyon jól működött, ezért tényleg pacsi a készítőknek. Azonban tudjuk, hogy Malmőben már nem lesz ledfal, ezért el kéne vonatkoztatni a vetítéstől. Volt egy olyan érzésem, hogy felhúz egy-két produkciót.

A zsibongós műsorvezető rendben volt, Novodomszky-t is szeretjük, mert szép is, kedves is, csak hát nem profi műsorvezető. Amiért viszont komolyan morcos vagyok, az a playback extra produkció – a másodiknál éppen nem volt jelentősége, de az első élőben lett volna az igazi, tényleg kár érte.
————————–
A dalokról.
Először is Agárdi Szilviék dala meglepően működött! Nálam is volt katarzis, viszont Szilvit nem merném jó érzéssel Malmőbe küldeni.
Szimpátia és évek ide vagy oda, Keresztes Ildikó még mindig kegyetlenül jól énekel, és a dala is tetszik, bár a hangszerelés szerintem túl modern, a vokál pedig túl hangosan szólt.

Rácz Gergő dalát túlértékeltnek tartom, vagy legalább énekelhetne jobban. Nem győzött meg a produkció.
Gyurcsíkot meglepő módon nem untam, a Background élőben csalódás volt, a Mrs. Columbónak pedig a döntőben lett volna a helye.

Azért az meglep, hogy egy pár másodperces rap miatt Tibi dalát lehúzták, holott nyilvánvalóan jobb volt, mint Rácz ergő, Baricz Gergő, vagy akár a szép szerelmespár. Egyedül Keresztes Ildire tudnám azt mondani, hogy jobb volt nála, de ő is csak a hangja miatt, nem a dala miatt. Mi pedig a dalt keressük.

Kétség kívül a legjobb Dénes-Szilvi duó és Keresztes Ildikó volt a legjobb! Ildikó nagyon jól énekelte a dalát! Pozitívan csalódtam egy nagyot! 🙂 Szilvi az első versszaknál halálra izgult, de a 2. versszakra összeszedte magát. 🙂 Dénes pedig hozta a maga gyönyörű színvonalát. Tamás és Tibor továbbjutásával nem értek egyet!

Itt kortól függetlenül elmondhatja a véleményét bárki, amíg normális stílusban teszi (és miért ne lenne hiteles?…). Én már nagyon nem 14 vagyok, mégis tetszett a duett.

Én 14 évesen már 8 éve zenéltem. Úgyhogy a kor itt a legutolsó szempont szerintem. Inkább a fanatikus rajangókat kéne kitiltani, akik regisztrálnak 50 nickkel csak hogy befolyásoljanak egy szavazást. Szánalmas a mai tinédzserek értékrendje. Olyan előadókért rajonganak, akikre x év múlva már senki sem fog emlékezni. Jacksonra vagy a Piramisra, Csepregi Évára 50 év múlva is vissza fognak gondolni az emberek. De hol lesz akkor Fehér Zoltán vagy Gyircsík Tibor? A süllyesztőben.
Ezek nem “tehetség”kutatók, hanem “sztár”csinálók.

Clusters, örülök, hogy vannak ilyen hipertehetséges zenészek mint te, akik csecsemőkoruk óta zenélnek, gondolom a remek muzsikádat az egész ország énekli, de legalább teltházas klubok valahol a belvárosban, ja és mindenki jobban ismer téged, mint az ilyen Gyircsik Tibor féléket, akik nyilván nemlesznek 50 év múlva sehol, hiszen te azt mondtad, hogy nem, márpedig akkor úgy van, és nincs visszabeszéd.

Az ember szavának kiforgatása látom az megy. 🙂 A 8 éves kor, szerintem nem csecsemő, általában ilyenkor szokták elkezdeni a gitár/zongora és persze szolfézs oktatását ha valakit ez már kisebb kora óta érdekel. Nem vagyok előadóművész, tehát nincsenek koncertjeim sem. A zenélést azért említettem, mert egy 12 éve zenélő embernek azért már van némi rálátása egy énekesre, egy hamis hangra, egy csúszásra, vagy ha pl. egy negyed ütemet késik az énekes/nő (Mint pl. ahogy azt Szilvi is megtette az 1. versennél.) Én nem azt mondtam, hogy amit én leírtam az úgy lesz, de nagyobb esélyt látok rá. A Megasztár 1 már elég régen volt (talán 2002 ha jól emlékszem) és hát azokról az előadokról én speciel nem sokat hallok, hogy megjelent volna egy új lemeze. Én pusztán erre próbáltam rávilágítani, nem pedig arra, amiket te tévesen rosszul értelmeztél.

A Pál-Agárdi páros dalának előadása erőtlen volt és gyenge! Nem tudom, hogy sok embernek mi tetszik benne, -talán a duó látványa- de ez nem elég egy eurovíziós dalfesztiválra. A közönség részéről ez a szavazás nem lehetőség, hanem felelősség, hogy olyan dalt juttassunk ki egy nemzetközi színpadra, ami méltán képviseli hazánkat szakmailag is. Ilyenkor nem minden esetben szimpátia alapján kellene dönteni, arra volt lehetőség az x-faktorban és a voice-ban és sorolhatnám tovább! Itt a produkció a fontos. Igaza volt az egyik zsűritagnak, amikor azt mondta, hogy ezt sok külföldi fogja látni és az ő szemükkel is kellene nézni!

Egyetértek! NEM AKAROM, hogy ez a dal képviselje az országot. Ez egy “körzős-vonalzós” motyó, hatásvadász és számító!!! Sem a tvájlájt csávó, sem a látássérült kislány nem jó annyira (még szólóban sem!), hogy ezzel a dallal képviselje az országot. Ez a dal tipikusan a 2 évvel ezelőtti nyertes, azeri duó inkarnációja: két szimpatikus-szerethető fiatal érzelmes nyálcsorgatása. Szirupos, közhelyes, a legrosszabb aspektusú fesztiváldal – épp ezért sanszos a messzire jutása. Nincs benne mélység, csak látszatmélység van, a valódi, hiteles érzelmektől messze esik. Kihasznál egy helyzetet (vak lány) és kihasznál egy tendenciát (lebutított közízlés). Nem az énekes tehetnek róla, hogy ostorozom a dalt, hanem a zsűri, aki továbbjuttatta!! Ugyanis ha van tuti döntőbe futó, akkor ez az a dal, amit a közönség simán továbblő. Ezért lehetett volna merész és tökös a zsűri, hogy nem egy fülbehízelgő nótát tol tovább, hanem szakmailag felvállalja azt, ami egyébként a dolga…

Eddig senki sem emlékezett meg a “sztárvendégek” előadásáról. Alapból elég gáz, hogy tátogtak, ha már az indulók élőben tudták nyomni, akkor ők miért nem? A Hien miért nem? Nem fért bele a keretbe a magasabb gázsijuk? A másik produkció…hát ilyen gagyi, fásy mulató szintű gagyiságot miért kell erőltetni? A vak is látta, hogy tátogtak. Tavaly is iszonyatosan gagyik voltak, próbáltak viccesek lenni, de inkább voltak szánalmasak. Komolyan nem értem…

Jujj, ez nagyon jó volt! Amennyire gyengének vártam az elődöntőt, a legtöbb dal annyira jól működött élőben.
Fehér Zolit sosem szerettem, de tegnap meglepően jó volt! Szerintem ütős ez a dal, hangilag is odatette, és nem mórikálta magát túl.
Mrs. Columbóéknak előzetesen is rajongójuk voltam, de tegnap olyan hangulatot produkáltak, hogy mindenképp a továbbjutók közé tettem volna őket! Szépek, üdék, tehetségesek, öröm volt nézni! A húgom, először hallva a dalokat, teljesen megőrölt értük, nem öl ez a méreg olyan lassan. 🙂
Baricz Gergő nem tetszett, remélem valaki megmutatja neki a tavalyi holland produkciót, nem kellenek a tollak. Két új háttérénekes viszont igen, míg Gergő az előzetes félelmeim ellenére szépen vitte a dalt, az a kettő nő mindent lerombolt. Nekem a nyolc ütem is bejött.
Bogi gyönyörű (mi lábak!), de a sztájlisztot minimum három hónap közmunkára ítélném… Talán a dal volt túl gyenge, és ezért maradt el a továbbjutáshoz szükséges plusz hatás.
Palcsó száma annyira idétlen… Kb. mint az előadó. Nem értem, hogy kapott ennyi szavazatot… Ja, de, a vokalisták. 😛
A Background volt az ezüstérmesem előzetesen, amikor megláttam Vikit, akkor pedig még nagyobb várakozással kezdtem hallgatni a produkciót… Viszont sajnos pont Viki volt az, aki a képességeitől gyengébben teljesített, talán az izgalom miatt, sokkal jobbat tud ő ennél. A dalért kár…
Tibi nagy kérdőjel. Remélem, nem likvidálják Jankát, ő volt az egészben a legjobb. 🙂 Tibinek elsősorban az energikusabb részek mentek, szerintem az elejénél, amikor vissza kellett fognia magát, nagyon bizonytalan volt. A színpadkép alapkoncepciója okés, de kell még valami plusz, Jankán felül is. 🙂 A háttérénekesek talán itt vettek el a legtöbbet a produkciótól, egy férfiszólam simán elment volna még, és engem bántott, hogy elnyújtották, a stúdióverziós változatban éppen elég volt a vokál.
Keresztes Ildi messze a legjobb volt, a két vokalista teljesen ideillett, kellemes volt ez a magasabb fekvés. Ildikót nem magasztalnám, a produkció magáért beszélt, imádtam a hangját és az érzelmeit. A tegnapi merítésből egyedül őt küldeném nyugodt szívvel Malmőbe.
Rácz Gergő dalát imádják külföldön (bár nem tudom, miért), olvastam hozzászólásokban. A háttérénekesek itt is jók voltak. A dal nálam elmegy, de nem fogott meg igazán, viszont tudom, hogy sokakat igen… Nem szeretném győztesként látni, de nem lázadnék utólag.
Remélem az elvakult Dénes-rajongók észbe kaptak tegnap. Még Dénes is gyengén énekelt, Szilvi majdnem összeesett, és nem egy nagy énekesnő egyébként sem, ezt be kell látni. Ahogy feljebb is írták, az egész produkció gyenge volt, erőtlen… Amikor megláttam azt a hatásvadász szemet a kivetítőn, esküszöm felment a vérnyomásom… Műanyag volt az egész. Szilvi helyzetével normális ember együtt érez, de nem hozza fel a produkció erősségeként. Nekem a nagynéném ugyanebben szenved, az egyik mamám siket, szóval megtanultam, hogy meddig lehet empatikusnak lenni, és mikor lesz már visszataszító ezt előtérbe helyezni az objektivitással szemben. Itt a fórumon rengetegen átlépik ezt a határt… Szerintem Szilvinek sem esik jól, ha azt olvassa, hogy ezt tudják felhozni mellette csak, de ez a 2008-as grúz képviselőnél is kevés volt. A diaszpóra, a remek hang, a remek színpadkép, a remek dal adottak voltak, és így is a középmezőnyben végzett. Akkor mit várunk egy ilyen számtól? Unalmas, lapos, ezerszer hallottuk már, olyan, mint egy lebutított musical-töltelékszám. Eddig abban bíztam, hogy a zsűri nem fogja megadni a nézőknek az esélyt, hogy kiküldjék, de úgy tűnik, kezdhetek félni… 🙁 Inkább ti kapjatok észhez! Ja, és kérek mindenkit, hogy ne magyarázzatok semmit bele abba, amit Szilviről írtam. Köszönöm.

Még egy apró kritika: nagyon buta volt a rajtsorrend, ilyen kertévés mániából hajszolták a szenzációt, és a leginkább favorizált (zsűri által is) három produkció maradt a végére. Ez oké, de a műsor közepe táján olyan mélyrepülés volt… 🙁
A dizájn egyébként jól nézett ki, és én az ítészekkel is elégedett voltam. Kapocs Zsókának pedig nagyon jól állt a távollét. 🙂 Élveztem a műsort, na! Mi lesz jövőhéten, háromszor ilyen erős mezőnnyel…? 🙂

Miért gondoljátok, hogy a tiniknek jobb dolguk sincs csak ide regisztrálni és szavazni? Nem tudom ki találta ki ezt a tinihülyeséget, de Dénes az a karakter, akiért a tinilányok 20 évre visszamenőleg biztos, sohasem rajongtak. (nem beszélve arról, hogy a mai tinik nagy átlagban teljesen más zenét hallgatnak, magasról letolják a tehetségkutatókat, mert ők péntek szombat este bulizni járnak.) Maximum a saját korosztálya, illetve a 40 év felettiek, de ők, akármennyire hihetetlen, valóban szeretik a hangját, és nem egy 9 éves gyerek szintjén regisztrálgatnak 35-ször.
Ettől függetlenül tény, hogy még rengeteget kell gyakorolnia a duó mindkét tagjának, ha ki akarnak jutni. Kíváncsi vagyok, hogy a következő adásra változik e a magabiztosságuk. (szerintem egyébként igen.)

Jujj!! Van itt egy 13(majd csak leszek 14 pár hónap múlva) éves tinilány! Gyorsan! Szúrjuk le, hogy csak a versenyző(k) miatt rajong, meg biztos és ezt a versenyt semmibe veszi, csak azért nézi mert imádott sztárja szerepel a tv-ben!…Mert miért is lenne legalább 1! kivétel aki ezeket semmibe veszi? Aki a DALT értékeli és nem csak az embert? 😉

Részvétem, de ne törődj velük! 😀 Itt egy 21 éves aki szerint igazad van mert Keresztes Ildikó és a duett volt tegnap a legjobb.

Nem kell általánosítani, tudjuk hogy mindig vannak kivételek. A fizika professzorom szavaival élve: “Mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt.” 😀

Sziasztok! (hú de rég szóltam hozzá az eseményekhez 😀 )

Hát én sokkal sokkal rosszabb elődöntőre számítottam, de ez mindig így van! Nekem tulajdonképpen mindenki ütötte a lécet, viszont bennem hatalmas felháborodást keltett, hogy Keresztes Ildikó számomra értékelhetetlen produkcióját az egekbe magasztalta a zsűri..! Oké, hogy Ő valaki, de akkor se kéne előbbre helyezni! Az meg, hogy a Palcsó Tomi dalát leszarozta Rúzsa Magdi, és nyolcat adott, az egekbe magasztalt Boginak meg egy hetest odamutatott, felháborít! Miért nem lehet úgy pontozni, ahogy szóban értékelte? Egyébként leginkább Bogi, a Background (szerintem simán elnézhették volna a hangot, ahogy ezt egy évvel ezelőtt tették a Compact Disconál) és a Pál-Agárdi duó tetszett nekem. Viszont Dénesék produkcióját sokkal sokkal jobban meg lehetett volna csinálni, bár félek, hogy akkor majd előjön a “running scared” hatás, ami nem biztos, hogy jó lenne, viszont még mindig jobban tetszene, mint ez a “hozzá ragadtunk a padlóhoz, segítség”!

A továbbjutók közül Ildikót és Rácz Gergőt én mindenképp hagytam volna a közönség döntésére!

Érdekesen alakult a tegnap este.Annak ellenére,hogy előzetesen kiejtettem volna nálam magasan nyert Keresztes Ildikó.Az egyetlen rendesen értékelhető produkció volt tegnap.Egyetértek a zsűrivel(és Henivel…ne hagyd magad :D).A 3 továbbjutó tényleg a legjobb volt.A közönség ítélete annyiban nem tetszik,hogy Baricz Gergőt biztosan nem juttattam volna be,Palcsó is sokkal jobb volt nála.Összességében élveztem a dolgot viszont a zsűri behízelgő stílusa nagyon idegesített!(Főleg Csiszáré akinek 1 darab értelmes észrevétele nem volt tegnap este)

Igen, engem is idegesített, hogy Csiszártól nem hallottunk értelmes észrevételt, pedig már úgy hozzászoktunk azokhoz tavalyról…

Tiszteletben tartom a véleményed, de az enyémnek szinte a gyökeres ellentéte. Mindegy, jól van ez így, köszönöm, hogy van egy videó, ami egybesűríti a dalokat, én is jobban össze tudom hasonlítani őket, meg jó így hallgatni. Szuper:)

Ezért hívnak engem Balázsnak téged meg Zolinak, ezzel semmi gond nincs! Próbáltam azt nézni, hogy 1. mi tetszik nekem 2. mi lenne vállalható odakint. Egyébként a videó minőségét ne az én lustaságomnak köszönjétek, a gépemen nem minden működik rendesen 😀

Éééés, megvan az első (enyhén) fanyalgó kieső: a Background együttes!
“…Ami elszomorított minket az pedig nem volt más, mint az, hogy egy ilyen közegbe semmi szín alatt nem kerülhetett be olyan project ami a zenemaffia által uralt és kijelölt politikailag cenzurázott magyar idejemúlt és megkeseredett mainstreamtől egy kicsit is eltér…”

Azért van egy olyan sejtésem, hogyha tovább jutottak volna, akkor már nem lenne akkora gond ezzel a “zenemaffia által uralt és kijelölt politikailag cenzúrázott magyar idejemúlt és megkeseredett mainstreammel”….
Emelt fővel elviselni a kiesést nem szégyen, de utólag pocskondiázni egy olyan dolgot, ahova önként (és dalolva 😀 ) jelentkeztek, hát…

A dal továbbjutást érdemelt volna, de a látvány és énekhang nem. Egy kis önkritikát is gyakorolhatnának puffogás helyett.

Nem kerülhet be? Ők akkor milyen műsorban léptek föl tegnap? 240 dal közül kiválasztott 30 legjobban voltak benne. Mire számítottak? Hogy megnyerik a versenyt? Imádom a dalukat. Stúdióverzióban nagyszerű. De élőben egy súlyosan lebutított változat került bemutatásra komoly hangi hiányosságokkal. És az egész produkcióról ordított az amatőrizmus.

Miért nem lehet valamit a helyén kezelni. Bekerültek a 30 legjobb dal közé, kaptak a televízióban 3 percet főműsoridőben és megmutathatták magukat a világnak. Ez siker! Nem azon keseregni, hogy “meg is nyerhettük volna”. (Persze, de ahhoz még sokat kell tanulni. Majd ha olyan üzembiztosan és hitelesen tudjátok előadni a dalotokat, mint Keresztes Ildikó, a maga amúgy középszerű és közhelygyűjtemény nótáját.)

Persze, tudom, ez világlátás beli különbség: a pohár félig tele van, vagy félig üres …

Ezek szerint ők is a “zenemaffia által uralt és kijelölt politikailag cenzurázott magyar idejemúlt és megkeseredett mainstream” tagjai lennének? merthogy BEKERÜLTEK! Tényleg nem értem egy ilyen induló zenekarnak mekkora lehetőség már hogy milliós nézettségű műsorban szerepelhettek (sajnos gyengén, még nagyon sokat kell fejlődni inkább ezt kéne belátni), sajnálom de ez nagyon nem volt szép dolog.

A Background elásta magát előttem.
Viszont van igazság abban, amit nyilatkoztak. De nem ővelük szemben, hanem László Andreával szemben, aki a legjobb 30-ba sem került be, meg a Kárpátiával, Varga B. Tamással, Napvágással, Ismerős Arcokkal stb… szemben, akik még a legártatlanabb dalaikkal sem szerepelhetnek még a rádiókban sem. De ez sajnos nemcsak a hazai belpolitikai helyzettől függ, hanem bátorság, “puca” kérdése is.

Ja, és ha semmi szín alatt nem kerülhettek be ebbe a közegbe, mi a fenének jelentkeztek?! Ki a fene akarja ide is benyomni a politikát?

Felületesen olvastam csak a hozzászólásokat, de a képeslapos szövegek bénaságára még senki sem tért ki… A legbetanultabb felvezetés díját Fehér Zolinak ítélem! 🙂

ÓÓÓÓ tényleg azok között nagyon sok katasztrófa volt!
Neekem a Szomszédok c. sorozat jutott az eszembe amikor a végén a kamerába beszéltek 🙂 Ezekkel jó lenne valamit csinálni mert iszonyú béna volt 1-2.

Na, azért Palcsó sem volt semmi a nagypapás történettel. “Kisunokám …” Nincs nagypapa, aki kisunokámnak hívja a kisunokáját. Tomikám. Ez egy kisunoka megszólítása. Az egész olyan rettenetesen hamis volt, hogy – jelképesen – belehánytam az előttem ülő nyakába. Mire felocsúdtam, az erkölcsi mondanivalóról már le is maradtam. Most nem tudom, hogy ki a gyilkos.

Erzsi, talan eletemben eloszor meg kell, hogy cafoljalak, de bizony, ha nagyapamnak, Isten nyugosztalja, valami nem tetszett, es azt a tudomasomra akarta hozni, akkor ugy kezdte, hogy “De, kisunokam…” 🙂 En szerettem, amikor igy mondta 🙂

Még nem olvastam a kommenteket, hogy ne befolyásoljon semmi és senki. Itt küldöm az én elemzésemet is. Várom a visszajelzéseket az írtakra vonatkozóan, szívesen olvasom őket, legyen az akár negatív, akár pozitív is! 🙂

1. Fehér Zoli: a gyerek “vicces” és akkor finoman fogalmaztam 🙂 A dal első hallásra közepesen gyenge, esélytelen egy dal, kicsit tömegzenének tartom. Második hallgatásra már egy fokkal jobb, de nem baj, hogy kiesett…

2. Mrs Columbo: a kezdés nem volt rossz, de ez is elég gyenge dalnak tűnik. Dorinkát nem szeretem, de nincs rossz hangja. Egy kicsit azért nyávogós is a dal. (a műsor végén Palcsó helyett őt juttattam volna inkább tovább…)

3. Baricz Gergő: a felvezetőben “nagyon pörög” a gyerek… Azt leszögezném, hogy a gyerek nem szimpi így első látásra… és a hangja sem jön át nekem, nem tetszik és a dal sem igazán… A vokál szörnyű volt a dal alatt, nem tudom, hogy hangosítás miatt, vagy nem sikerült a megfelelő vokált megtalálni.

4. Bogi: elég langyi a dal, tipikus tinidal, de a fiatal kora ellenére nincs rossz hangja, a dal végén viszont volt egy durva hangelcsúszás, és persze a rövidítésekbe is pont ezt vágták be…. 🙂

5. Palcsó Tamás: a felvezetőben úgy beszél, mint egy 15 éves gyerek. A dal számomra olyan volt, mint egy vicc, mintha a saját maga paródiája lett volna. Kicsit vinnyogós. A dal abból a szempontból nem lenne rossz, hogy elég fülbemászó a dallama, de Palcsó….. :S A belesikítás a dalba viszont nagyon nem illik oda, nagyon röhejes…

6. Background: erről csak az jut eszembe, hogy a csaj hangja, üvöltözése, nyivákolása elrontja az egész dalt… A dal maga nem lenne rossz, de a csaj hangja elviszi az egészet szörnyű irányba. A dal nagyon tetszene, bár a szöveg nem nagy szám: ohohohohoh…. 🙂 Más jó női hanggal szerintem sokat ki lehetne hozni belőle.

7. Gyurcsik Tibor: a tavalyi dala jobban tetszett, de szerintem ez sem rossz. Szerintem hozza a szintet, őt jó énekesnek tartom, és a dal sem rossz, jó a hangja is! A rap nem igazán illik bele a dalba. A dal elején amúgy Tibi elég gyengus volt szerintem, de a végére beleerősített, ez az első dal, amit el tudnék képzelni egy nagy színpadon, akár Malmöben is.

8. Keresztes Ildikó: nem rossz a dal, erős hangja van Ildikónak, a dal során a levegővétel nagyon furcsa volt… Jó a dal, meg a hang is, de nem állná meg a helyét egy eurovíziós nagyszínpadon.

9. Rácz Gergő: a dal jó, fülbemászó, eurovíziós dalfesztiválra való, mert sikeresek szoktak az ilyen stílusú dalok lenni. Viszont Rácz Gergő hangja nem tetszik, ehhez a dalhoz egy erősebb férfihang kellene, tehát nem ő… De amúgy jó a dal!

10. Pál Dénes – Agárdi Szilvia: A dal elején Szilvi hangja úgy remegett, mint a keze. Persze neki ez volt az első élő műsorban való fellépése, de nem szabad ennyire remegni. Szerintem a dal jó, nagyon illik hozzájuk és mindkettejük hangja is jó. Az egyik kedvencem az eddig hallottak közül, de sajnos nem tartom Eurovízióra alkalmasnak. Lenne esélye bejutni a döntőbe, de most csúnya leszek: sajnos szerintem csak azért mert Szilvi vak… 🙁 De én szeretem ezt a dalt, szívesen látnám odakint is.

Megj: nálam egy magyar dal akkor sikeres, ha be tud jutni a döntőbe, ott már annyira nem érdekel, hogy hol végez… Persze minél előbb, annál jobb, de ott úgy sincs esélyünk… 🙁

A műsorról: A zsűri néha sokat beszél, vontatott egy kicsit emiatt a műsornak ez a része (gyanítom emiatt is csúszott el rendesen az adásidő…) Többször úgy tűnt, hogy a zsűritag nem előre írta be a pontokat, hanem változtattak, ami nem jó. Az is zavaró és szerintem kicsi furcsa, hogy egy-egy produkciónál a legnagyobb eltérés a legnagyobb és a legkisebb pont között az 1… Nem hiszem el, hogy ennyire azonosan tetszik minden dal a zsűrinek…

A műsor szerintem pörög (zsűrit levéve), sokkal jobb, mint a tavalyi széria, a tabletek is a helyükön vannak! 😀 A műsor egyik leggyengébb pontja Novodomszky Éva. Még nem igazán találja a helyét a színpadon, sokszor bakizik, belekerül értelmetlen mondatokba. Tudjuk be ezt neki az első élő shownak, hátha jövő héten már jobb lesz! 🙂 Budai Marci viszont szerintem üde színfoltja a műsornak, kicsit-nagyon élvezi a műsort, jól érzi magát benne, lehet őt kellene Novodomszky Éva helyére léptetni, Gundival nagyon jól elvezetnék a műsort, mindkettejüknek jó beszólásai vannak (Maricitól a Keserű mézes Dorinkának nagyon oda ütött… 🙂 )

A műsor jobb, mint tavaly, de még várom “A DAL”-t!!!

Kedves Balázs, az elemzéseddel a legtöbb dologban egyetértek, így csak arra térek ki, amiben nem.
Hogy Baricz Gergő pörögne? Nem vettem észre, szerintem ez a produkció csak altalónak lenne jó Dormicum helyett.
Hogy Palcsó dala nem lenne rossz? Nem lenne rossz, ha jó lenne, de sajnos rossz!
A Background nekem is nagyon tetszett mindaddig, amíg a szombati adást nem láttam. Nagyon rosszul szerepeltek és mindent elrontottak, az énekesnő nem tudta kiénekelni a magasabb hangokat.
Szerintem Keresztes Ildikó az egyetlen, aki Malmöben is megállná a helyét.
Pál Dénesék dalát én el tudnám képzelni Malmöben, de csak profi előadókkal, két amatőrt nem küldhetünk ki az ország képviseletében.
A zsűrizés valóban nagyon rossz volt, nem mertek kritizálni és alacsonyabb pontokat adni. Remélhetőleg a döntőben érzik majd azt a felelősséget, hogy nem engedhetnek közönségszavazásra olyan produkciót, amely ugyan alkalmatlan nemzetközi porondra, de elfogult rajongók mégis odajuttathatják.
A műsor valóban jobb, mint a tavalyi széria, de hát az nem nagy kunszt, volt honnan fejlődni.
A DAL-t még én is várom!!!

Baricz Gergőnél “nagyon pörög”-et azért írtam idézőjelek közé, mert azt akartam szemléltetni, hogy úgy le van lassulva, hogy majd megalszik a tej a szájában! 🙂

“Hogy Palcsó dala nem lenne rossz? Nem lenne rossz, ha jó lenne, de sajnos rossz!”

Ez nagyon jó megfogalmazás! 🙂

Ha őszinték akarunk lenni a hat tovább jutott számból talán kettő esélyes arra , hogy a döntőbe jusson. De az emberek szimpátiája sajnos kiszámítható, és eléggé működnek a klisék.
Remélhetőleg a két következő elődöntő hoz jobban eladható dalokat és előadókat, mert ez elég gyenge volt.
Ami a műsort illeti, bár a tavalyihoz képest sokkal jobb, de úgy a műsorvezetőknek, mint néhány zsűri tagnak lenne még mit fejlődni. nyúlt az egész, mint a rétestészta, sokkal frappánsabbnak kellene lenni.

Background az alkalmat zsűri felelőssége.Megbüntetni őket.
Meg a sok hamis hangos előadókért, mint a tökéletesnek beállítandó Gyurcsík. Sok rossz előadó, hogy a haverok könnyen továbbjussanak közülük.
Remélem a többi rész jobb lesz. Rúzsa Magdi előttem levizsgázott a gyámoltalan, elkábult semmitmondásaival.

“Budai Marci viszont szerintem üde színfoltja a műsornak, kicsit-nagyon élvezi a műsort, jól érzi magát benne, lehet őt kellene Novodomszky Éva helyére léptetni, Gundival nagyon jól elvezetnék a műsort, mindkettejüknek jó beszólásai vannak (Maricitól a Keserű mézes Dorinkának nagyon oda ütött…”
-Buda Marci: Te írtad?
Buda Marci a Petőfi rádióhoz képest egy élőhalott a tévében. Vártam mikor sírja el magát, annyira nem érezhette jól magát.
Több pénzt neki, és minden protekciós álláshalmozónak. Őket már az sem érdekli, hogy mások már régen számlákat sem tudnak fizetni, mert nekik több helyről kell a mani. Nézzenek gyakrabban a tükörbe. Bár vastagbőr van a pofikájukon.

Nem én vagyok Buda Marci, elhiheted! 🙂 De nekem tényleg tetszett a stílusa.
(amit hozzászólás végén írsz, abban lehet, hogy igazad van, de szerintem nem illik ide)

Comments are closed.