Majdnem 200 millióan nézték a 60. Eurovíziót

IMG_0714_EVTudósító: Klész Imre
Forrás: ebu.ch – sorozatjunkie.hu

A világ legnagyobb, nem sporteseményhez köthető televíziós adását, vagyis az Eurovíziós Dalfesztivál 60. évadát majdnem 200 millió néző követte figyelemmel. Az Ausztria fővárosában, Bécsben rendezett három élő show-t 40 különböző országban összesen 197 millióan nézték, ami az előző évhez képest 2 millióval magasabb nézőszám.

A 40 ország tévés piacán a döntő átlagosan 39.6%-os közönség elérést (audience share), ami 6%-os növekedés az előző év döntőjéhez képest, ugyanezeken az adókon egy átlagos napon szintén főműsoridőben 16,4% szokott lenni.

„Végtelenül büszkék vagyunk arra, amit az Eurovíziós Dalfesztivál elért a 60 év alatt, és hogy ilyen jó szórakozást nyújtott majdnem 200 millió ember számára” – mondta Ingrid Deltenre, az EBU vezérigazgatója.

„Az EBU tag Österreichischer Rundfunk (ORF) közmédiával létrehozott együttműködés eredményeként megvalósult nézettségi adatok megmutatták, hogy a közműsor szolgáltató társaságok olyan magas minőségű szórakoztató műsorral tudnak szolgálni, amit megkövetel a közönségük. 60 év elmúltával az Eurovíziós Dalfesztiválnak még mindig megvan az ereje ahhoz, hogy egyesítse a világ nézőit minden korosztályban.”

A 15-24 éves korosztályban átlagosan 44,8%-ot ért el a show a vizsgált 40 országban, ami 8%-kal magasabb az előző évihez képest, és négyszer magasabb, mint ugyanezeken az adókon futó más főműsoridős műsorok (11,1%).

A házigazda Ausztria produkálta a legnagyobb közönségarányt, a majdnem négy órás műsorra 1,7 millió osztrák volt kíváncsi, a döntő napján a nézők 59,9%-a nézte a fesztivált. A legnagyobb közönség elérést (viewing share) Izland nyújtotta a 40 ország közül. Annak ellenére hogy kiestek az elődöntőn, a döntőt így is az éppen tévét nézők 95,5%-a választotta az Eurovíziót. A közönségelérésben a győztes Svédország a második lett, ott az épp tévézők 85,6%-a izgulta végig a hatodik svéd győzelem megszületését.

Ausztrália részvétele jelentősen megnövelte az ottani közönség nézőszámát: 5,7 millióan nézték az élő adásokat és a főműsoridős ismétléseket. Tavaly csak vendégfellépőként jelentkezett egy ausztrál énekes, idén a nézők száma 27%-kal volt magasabb a tavalyihoz képest.

Az EBU Executive Supervisora, Jon Ola Sand összefoglalta a bécsi produkciót: „Nagy szeretettel gratulálok az ORF-nek a 3 élő show elkészítéséért. Nagy élmény volt ilyen közvetlenül együtt dolgozni ezzel a csapattal, akik minden erejükkel azon fáradoztak, hogy különlegessé tegyék a 60. Eurovíziós Dalfesztivált. És most haladunk tovább, alapul véve ezt a nagyszerű rendezést, bizakodva állunk a jövő évi házigazda, a svéd SVT előtt.

A 60. Eurovízió döntőjét 20 EBU-tag rádióállomás is közvetítette.

A magyar számok:
Kedd első elődöntő – Duna Eurovíziós Dalfesztivál: 379e (10% SHR), 18-49: 162e (10,1% SHR)
Csütörtök második elődöntő – Duna Eurovíziós Dalfesztivál: 230e (6,3% SHR), 18-49: 96e (6,3% SHR)
Szombat döntő – Duna Eurovíziós Dalfesztivál: 614e (19,3% SHR), 18-49: 246e (17,6% SHR)
A sorozatjunkie.hu szerint az Eurovízió teljes nézettségben leverte a konkurenciát, de ezek az adatok így is jócskán elmaradnak a tavalyihoz képest: a döntő számai 2014-ben:
M1 Eurovíziós Dalfesztivál: 917e (27,4% SHR), 18-49: 398e (27% SHR)

Comments

8 hozzászólás a(z) “Majdnem 200 millióan nézték a 60. Eurovíziót” bejegyzéshez

 1. Orsolya333 avatar
  Orsolya333

  Ennek örülök, de szerintem ehhez Ausztrália szereplése is hozzá tett.

  1. Dani avatar
   Dani

   „Ausztrália részvétele jelentősen megnövelte az ottani közönség nézőszámát…”

 2. Pitbull avatar
  Pitbull

  Imi, lassan írom, hogy legyen érkezésed memorizálni: J o n O l a S a n d…

  1. Klész Imre avatar

   A fenébe is, ez a János.. 🙂 köszi Pit 😛 ugye gázáremelés sem lesz? 😀

   1. Pitbull avatar
    Pitbull

    Nem hát, csak rezsicsökkentés a köbön…
    Meg rend, két héten belül… 😛

 3. Dani avatar
  Dani

  Amúgy az ESC világrekorder is lett: a leghosszabb ideje futó, évenként rendezett műsor.

  1. Klész Imre avatar

   KB 2 hete volt róla cikk.

   1. Dani avatar
    Dani

    Akkor bocs.