Naptár

2015. június
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A megállíthatatlanok: Conchita ellenállt a lengyel konzervatív nyomásnak

Conchita-Wurst-You-Are-Unstoppable-lyric-videoTudósító: Klész Imre
Forrás: escbubble.com

A kritikus jobboldali politikusok kampánya ellenére Conchita fellép a kielcei Sabat Czarownic fesztiválon. A 2014-es Eurovízió győztese a Rise Like A Phoenix című dalon kívül elénekel még két Tina Turner számot is. Az eseménynek a kielcei Kadzielnia Amfiteátrum ad helyet, és a TVP2 21:00-tól élőben fogja közvetíteni.

Az eseményre más nemzetközi fellépőt nem is hívtak, bízva Conchita népszerűségében, a szervezők reményeikszerint így sokkal több emberhez el tudnak jutni, és sikeresebben tudják bemutatni Kielcét, és a Swietokrzyskie vajdaságot. Az eseménye előtt Conchita szerepelni fog a TVP közmédia (!) reggeli műsorában és a TVN kereskedelmi csatornán is látható lesz.

Swietokrzyskie Vajdaság Regionális Turisztikai Szervezete hozta nyilvánosságra, hogy a zenei fesztiváljukra meghívták Conchitát is, ami egyben a 2014-es verseny győztesének első látogatása lesz Lengyelországban. Még teljesen le sem volt egyeztetve a fellépés, amikor a helyi jobboldali politikusok közül néhányan véleményüknek adtak hangot különböző médiafelületeken. A jog és igazság párt képviselője, Bogdan Latosinski ezt nyilatkozta: „Amikor meghallottam ezt a hírt a rádióban, egyből leizzadtam. Ha ez a személy fel fog lépni a zenei fesztiválon, személyesen fogok tiltakozni a vajdasági közgyűlés előtt.” Emlékeztetett arra, hogy majdnem 5300-an szavaztak rá, akik katolikusok, konzervatívok, és a férfiakra férfiként, a nőkre nőként tekintenek.

Swietokrzyskie Vajdaság Regionális Turisztikai Szervezetének képviselője, Zenon Janus nem érti Latosinski éles kirohanását. „Az Eurovíziót majdnem 200 millió ember nézi világszerte. Idén Bécs volt a házigazdája az eseménynek, és Conchita műsorvezetője is volt az eseménynek. Kielcének egy elfogulatlan városnak kellene lennie, ezért miért ne hívhatnánk meg egy ilyen nagy művészt azért, hogy énekeljen nekünk?”

A Turisztikai Szervezet másik képviselője szerint „Számunkra Conchita Wurst (Thomas Neuwirth) is csak egy olyan ember, aki nőként öltözve lép a színpadra. Ráadásul ki ne ismerné az Aranyoskám vagy a Mrs. Doubtfire című filmet. De például a templom sem ítéli el Szent Wilgefortist, aki egy női szent nagy szakállal.

„Nem szeretnénk semmilyen ideológiai megnyilvánulást látni Conchita fellépése alatt. Ha felléphetett olyan nagy tiszteletnek örvendő nemzeti televízióban, mint a BBC, akkor miért ne vehetne részt a TVP2 műsorában is? Ha találkozhatott az Amerikai Egyesült Államok főtitkárával, akkor miért ne találkozhatna a kielcei emberekkel is?

Zdzislaw Skuza helyi szociológus szerint a koncert botránnyal fog végződni, ugyanis a Swietokrzyskie Régió sokkal vallásosabb Lengyelország más régióihoz képest, az ilyen fajta produkciót nem fogják könnyen elfogadni az emberek.

Az OGAE Lengyelország kielcei tagja, Mariusz a következőket nyilatkozta az escbubble.com-nak: „Drukkolok nagyon, hogy rendben menjen Conchita fellépése. Azt hiszem ez egy nagyszerű ötlet a város promóciójához, meghívni egy ilyen híres külföldi művészt, és nagyon remélem, hogy sok Eurovízió és Conchita fan fog eljönni a fesztiválra.” Azonban elismeri azt is, hogy a helyi média próbálja táplálni a Conchita fellépésével kapcsolatos vitákat, melyek többnyire negatív kimenetelűek.

Lengyelország egyike volt annak a négy országnak, amelyik egyetlen pontot sem adott a 2014-es osztrák versenydalra a döntőben. De hozzá kell tenni azt is, hogy ha a tisztán közönségszavazást vesszük, akkor ott a 4. helyezést érte el a produkció, a zsűri viszont a 19. helyre sorolta. Az elődöntőn pedig megnyerte a televotingot, a zsűri viszont a 8. helyre sorolta, így Varsó csak 2 pontot tudott küldeni.

Az est folyamán lengyel előadók fognak fellépni a sztárvendég mellett, de például az Afromental (lengyel NF 2008) is fellép, Conchita pedig találkozni fog Justyna Steczkowskával (ESC 1995 Lengyelország) is.

1 comment to A megállíthatatlanok: Conchita ellenállt a lengyel konzervatív nyomásnak

  • Orsolya333

    Hihetetlen, hogy egyesek ilyen rugalmatlanok.
    Conchita nem függ a társadalomtól, és joga van úgy élni ahogy szeretne, és véleményem szerint a tavalyi lengyel produkció is éppen elég bulvárpukkasztó volt a maga értelmében, szóval, ha Lengyelország Eurovíziós múltját nézzük, Ők sem az erkölcsösség mintaképei.