Naptár

2009. január
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

ESC 2009: Dalma benevezett az Eurovíziós Dalversenyre egy Marius Moga által írt dallal

dalmaTudósító: Forrai Attila
Forrás: escvision.eu – myspace.com/dalmakovacs

Dalma Kovács benevezett a román Eurovíziós Dalfesztivál 2009-es nemzeti válogatójára a „Love was never her friend” című balladával, melyet Marius Moga komponált. A tehetséges énekesnőt a „Kis Mozart”-ként aposztrofált zeneszerző fedezte fel „A Híresek” című műsorban.

A fiatal brassói születésű hölgy egyben a „Divertis” című műsor hangja is, melyet az Antena 1 csatorna sugároz. Dalma 2000-ben anyai biztatásra iratkozott be a Brassói Művészeti Iskolába. Az ott töltött 3 év alatt részt vett az ország különböző zenei fesztiváljain és a „Csillageső” című versenyen. Dalma repertoárja a jazz-től egészen a musical-ig és a pop-rock-ig terjed. 2006-ban tagja volt annak a kórusnak, mely San Francisco-ban a „Viva Concha – Rose of the Presidio” című musical ősbemutatóján énekelt.

Mesélj egy kicsit a dalról.
Ez egy különleges dal. Az hiszen tetszeni fog az Eurovízió rajongóinak. Stílusa szempontjából újdonság Marius Moga számára is. Ő nagyon elégedett vele, sőt úgy véli, ez a dal az előző év legjobb szerzeménye.

Kitől származik az Eurovíziós Dalversenyen való szereplés ötlete?
Az én ötletem volt. Marius nem ragaszkodott hozzá. Megkértem, írjon nekem egy különleges dalt. És … az utolsó pillanatban megjött az ihlete. Gyorsan felvettük hozzá az énekhangot és másnap már siettem a borítékkal benevezni.

Azok után, ami az utolsó években történt, arra számítottunk, hogy Marius Moga-t már nem vonzza ez a verseny. Ez az egyetlen szerzeménye amellyel indul az idén?
Ami történt, az már a múlté. Marius nagyon rendes, a haragja már elmúlt. Ezért döntöttem, hogy vele dolgozok együtt az elmúlt másfél évben. „Love was never her friend” az egyetlen olyan dal, melyet kifejezetten az Eurovíziós Dalverseny számára írt. Vannak más versenyzők általa írt dalokkal, de azokat már régebben írta, mint például az Akcent-ét.

Hogyan kezdődött együttműködésed Marius Moga-val?
2007 májusában kezdődött minden, amikor „A Híresek” című műsor versenyzője voltam, és amelynek műsorvezetője Catalin Mariuta és Marius Moga volt. Az volt az első széria és megnyertem. Bejutottam a döntőbe és megnyertem a fődíjat. Minden nagyon gyorsan és váratlanul történt.

Most a Divertis csoportban is benne vagy. Hogy kerültél hozzájuk?
Ebben Daniel Buzdugan keze van. Ő a zsűri tagja volt „A Híresek” első adásánál. Azt mondta, már akkor felfigyelt rám, és általa megkeresett a Divertis, elmentem a próbákra és beválogattak.

És hogyan alakult a kapcsolatod Marius-szal?
Folytatódott. Azt hiszem az Eurovízióra írt dal egy új lökést adott ahhoz, hogy gyorsabban fejezzük be az új lemez munkálatait. Készen áll már 3 gyönyörű dal és további heten dolgozunk még.

Visszatérve az országos válogatáshoz, milyen esélyeket látsz?
Azt hiszem, komoly esélyünk van, mert ez egy különleges dal, szövegében mély gondolatokkal, könnyen megjegyezhető dallammal. Nagyon várom a selejtezőt, melyen remélem túljutok, azután mély lélegzetet veszek és megpróbálok helyt állni az elődöntőben… és a döntőben. Remélem a dal tetszeni fog a közönségnek és zsűrinek egyaránt.

Az Eurovíziós Dalverseny dalai közül melyek tetszettek neked?
A román dalok közül leginkább a Provinciali „Time” című dala tetszett, melyet Eduard Carcota szerzett. A külföldiek közül nagyon tetszik Helena Paparizou „My number one”-ja, amely egy zseniális dal, a fellépéseimen mindig eléneklem.

Mi várható a jövőben? Vannak új tervek?
Egy eseménydús év vár rám. Folyamatos mozgásban vagyok. Előbb az nemzeti válogató, aztán februártól egy újabb évad a Divertis-szel. Lesz még egy szerepem egy musical-ben is melyet magyar rendező állít színpadra, aztán a lemez…

Köszönjük Forrai Attilának a fordítást és Bodnár Erzsébetnek a szervezést!

6 hozzászólás ESC 2009: Dalma benevezett az Eurovíziós Dalversenyre egy Marius Moga által írt dallal