Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Ötödik nap az első elődöntősök második próbájával

Oroszország. (c) Andres Putting/EBU

Oroszország. (c) Andres Putting/EBU

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – esckaz.com

Befejeződtek az ötödik nap próbái, Moldova, Örményország, Belgium, Hollandia, Finnország, Görögország, Észtország, Macedónia, Szerbia, Magyarország, Fehéroroszország, Oroszország, Dánia, Albánia, Románia és végül Grúzia versenyzői kaptak fél órás lehetőséget a technikai próbára.

Ezúttal az esckaz.com kritikusainak rövid véleményezése következik.

A valójában ukrán Eduard Moldova képviseletében kezdi a mai próbák sorát. Nincsenek változtatások az előző próbához képest. Az énekes nagy showman, könnyen veszi az éneklés és közben táncolás akadályait. Még ruhatépés is van, döntősnek látszik ez a csapat.

Örményország magabiztos produkciót nyújt, a háttér képeit pedig kicsit megpiszkálták. Nagyon drukkolok nekik, ha hat hang nagyon jól harmonizál. Kevesebb kameraszög van fentről a talajra, ami dicséretes. Szép munka!

Belgium énekese éneklési problémák sorozatát hozta. A magas hangokkal nagyon küzd, ami nagy szégyen, hiszen személyes kedvencem… és nincs más változás a színpadon sem. A táncosok jelentéktelenné válnak mert a kamerák az énekest mutatja mindig, aki annyi érzelmet tud közvetíteni, amennyit csak tud.

Hollandia a második próbát sokkal jobban teljesíti. Az énekesnő a múltkori szerelését lecserélte egy bőrdzsekire. Szerintem jó választás. Más változtatás nem történt, de Trijntje sokkal magabiztosabb ezúttal. A kameramunkát is szépen fejlesztették.

Finnország lazán lenyomja ezt a punkszámot. Azóta nem változott semmi a produkciójukon, amióta megnyerték a finn válogatót. Megbízhatóan hozzák a formájukat, de a dalukban és a produkcióban fellelhető hiányosságok miatt nem biztos, hogy meg tudják győzni a közönséget.

A görög produkcióban sem történt változtatás. De valami mégis: dal első ‘verzéjéből’ eltűnt a szélgép, bár lehet hogy csak technikai hiba volt. Az énekesnő magabiztos és csodás az énekének hangzása. Jobb lenne a szélgép használata, de így is megállja a helyét.

Az észtek is megmaradtak az első próbán látottaknál. Nagyon imádom a produkciót filmező kamerák szögeire és arra, hog működik a kémia a két énekes között. Tökéletesen közvetítik nekünk a tönkrement párkapcsolatban élők szerepét. Ügyes és cseles kivitelezés. Elsőkként fognak döntőbe jutni.

0:33

A macedón énekes sokat fejlesztett az énektechnikáján az előző próba óta. Nem történt nagy változás másban, hacsak abban nem, hogy ezúttal nem mutatták be azt a kis tánckoreográfiát. Pedig jó lenne ha visszaraknák.

A szerb énekesnő torkában egy erőmű van. Változások nincsenek a színpadon, viszont Bojana frizurája most jobb mint a múltkor. Csak így tovább Szerbia!

A magyarok hangjával semmi probléma. Boggie egyáltalán nem kapcsolódik a kamerához, pedig nekem mint nézőnek, egy a békéről szóló dalhoz nagyon fontos lenne. Ismét kiegyensúlyozott volt a produkció, de hiányolom az érzelmi kapcsolódást ahhoz, hogy magas pontokat szerezzen. Dolgozzatok még ezen!

A fehérorosz dalt nagyon szeretem, de a produkció nem éri el a standard színvonalat. Sok dolgot próbáltak javítani az előző próbához képet, és némelyiket sikerült javítani. Kissé csalódott vagyok. Az egyik énekesnek túl komoly, a másiknak túl idám az arca. Drámát is és vicces produkciót is csinálhatnak.

Izland jól vette a próba akadályait az első próbán de volt egy kis fura közjátékis: María Ólafs első próbájának elején az izlandi delegáció elhagyta a RÚV köztelevíziót, ennek ellenére próbák zavartalanok.

Atyaég! Ez jut eszembe az orosz produkcióról. Polina egy sokoldalú showman. Tudja, hogy milyen szögben és hogyan kell nézni a kamerába ahhoz, hogy bebizonyosodjon: érti a dolgát a színpadon. Nagyszerű hangok, nagyszerű produkció.

A dán fellépők igazi profik, és addig gyakorolják és próbálják a fellépésüket, amíg nem tanulják. A stílusukra viszont rávetül az oroszok árnyéka. Könnyen döntőzhetnek ezzel a pörgő retrós dallal.

Az albán énekesnő az idei énekesek egyik legjobbja. Ú kameraszögeket is kipróbáltak most, ez jobb produkciót eredményezett. Talán ez eddig a legjobb albán produkció. Könnyen kell döntőbe jutniuk.

2015.05.16. 13:28

Románia is mindent nagyon összerakott, ahogyan nézem a próbájukat. Nagyon tetszenek a grafikai megoldások. Azt hiszem, így minden jobban működik mint a videoklipben. Nem tudom megítélni hogy a nemzetközi közönség hogy fog erre reagálni, de ismét egy erős produkciót hozott Románia.

Egy nagyon-nagyon magabiztos grúz produkciót láthatunk zárásként. Nina ismét rendkívül erőteljes. Valahogyan Moldova 2007 (Natalia Barbu – Fight) vibrálását érzem a levegőben, ugyanolyan jól csinál mindent Nina is. Nincsenek nagy változtatások, de mind meg vagyunk ezzel elégedve. Tökéletes minden.

 

 

 

 

És végül két kép az OGAE Sajtószavazásáról (forrás: esckaz.com):

IMGP4238

 

 

IMGP4237

22 hozzászólás Eurovízió 2015: Ötödik nap az első elődöntősök második próbájával

 • kecske14

  Meghallgatás után, íme az általam felállított sorrend:
  (sajnos Bogit nem tudtam sehogy előbb csúsztatni)

  16. Finnország
  15. Macedónia
  14. Moldova
  13. Dánia
  12. Románia
  11. Hollandia
  10. Magyarország
  9. Örményország
  8. Albánia (legnagyobb csalódás)
  7. Oroszország
  6. Szerbia
  5. Fehéroroszország
  4. Grúzia (legnagyobb meglepetés)
  3. Görögország
  2. Belgium
  1. Észtország

 • Mona Lisa 29

  Szamomra ez az elodonto az erosebb, mert eleg sok kedvencem van itt. A probak utan a sorrendem:

  1. Moldova: szupi-szupi-szupi, imadom 🙂

  2. Gorogorszag: nem nagyon tudok belekotni semmibe, talan a kezmozdulatok egy kicsit eroltetettek.

  3. Oroszorszag: a dal jo, Polina szepen enekel, a zeneszek viszont szerintem feleslegesek, foleg a dobos, a szinpadkep is lehetne kicsit kreativabb.

  4. Gruzia: az egyik legutosebb szinpadkep az ovek, Nina is jol enekel. Kar, hogy nincsenek tancosok, en kicsit hianyolom oket.

  5. Esztorszag: nagy remenysegem volt ez a dal, de eloben kicsit csalodas. Talan kedden ramcafolnak.

  6. Magyarorszag: nem tagadom, a dal nem nagy kedvencem, de megis a mienk es teljes szivembol szurkolok Boggienak, hogy meglegyen a donto. A hatter nagyon szep lett, tetszik 🙂

  7. Romania: szep dal, szep uzenettel, de a hatter nem tul kreativ.

  8. Dania: jo dal, jo enek, de egy kicsit unalmas az eloadas.

  9. Feheroroszorszag: 2. kedvencem az idei mezonyben, de az elo eloadas nagy csalodas. Vartam a homokorat vagy valami otletes megoldast, de semmi. Uzari hangja sem a legjobb.

  10. Szerbia: az utobbi evek leggyengebb szerb dala.

  11. Hollandia: szerintem en vagyok az egyetlen, akinek tetszett az elozo ruha, bar a mostani sem rossz. Az eloadas finoman szolva is hagy nemi kivetnivalot maga utan.

  12. Albania: jo dal, de a hangok neha nincsenek a helyukon + a szinpadkep is nagyon szegenyes. Meglepetes kieso lehet.

  13. Macedonia: nem igazan ertem, hogy megis mi vot a cel ezzel a koreografiaval. Egy regebbi Moldovas cikkben megjegyeztem, hogy mennyire szeretem, ha egy enekes tancol az enekles kozben…ez erre a produkciora hatarozottan nem vonatkozik.

  14. Ormenyorszag: nem ertem, hogy ha Boggie dalat a tobbseg unalmas jelzovel illeti, akkor ez miert tetszik mindenkinek?

  15. Belgium: az egyetlen ertekelheto pont ebben az eloadasban a porges.

  16. Finnorszag: dicseretre melto amit a finnek csinalnak, de ez a dal az en zenei izlesemtol nagyon tavol all.

 • Eddig Belgium a legjobb. A próbáról készült videó alapján a listámon élmezőnybe ugrott,, a vokál még csiszolhat a mozgáson, de a háttér, és Lotte is rendben van – nem mondanám, hogy éneklési problémák sorozatával küzdene. Görögország is jól teljesít énekben, de némileg tucat a dal. Örményország kavalkád, de jobb, mint a holland wájjj-wájjj-wájjjj. Szerettem a moldáv dalt, de egyre olcsóbbnak tartom, hiába a jó koreográfia, és a láthatóan jó mozgáskultúra Eduard részéről. A legrosszabb pedig egyértelműen a finn.
  Uzari nem tanult meg énekelni az elmúlt pár hétben, kész csalódás élőben a dal, Bojana pedig ezzel a ruhával és hajjal inkább bohócnak tűnik, a táncosok is az ugrabugrálásukkal az összképen rontanak.. A macedón dal háttere rendkívül jó, de a három vokálos pasit simán lezavarnám a színpadról. Az utcáról szedték össze őket komolyan? Még mindig látható, hogy nem mozognak együtt. Boggie-t nem mutatják közelről, hogy játsszon a kamerának, de nem is lendületes a dal hozzá, inkább olyan, mint a himnusz. Dánia középmezőny, a dal stílusából adódóan is. Polina és Elhaida is jó, nem mindig találják el a hangokat, az orosz dalt jobban csípem. A román dalt szeretem, de bizonytalanságok itt is akadnak. A grúz élőben simán jó, ezzel is elégedett vagyok. Az észt hatása a nemzeti válogatón sokkal nagyobbat ütött, de még mindig kedvelem nagyon.

 • Dani

  Ne felejtsétek, ma 10:00-ig még lehet értékelni az 1. ED próbáit. Minden dalt 1-től 10-ig. Aki szeretne értékelni, az ide küldje a pontokat: dani00014@freemail.hu. Ne felejtsétek el feltüntetni az itteni fórumos neveteket, legalábbis azok, akik még egyszer sem írtak nekem e-mailt. Köszönöm!

 • Dani

  Nyolc ember értékelése alapján a tegnapi próbák:

  1. Magyarország (76 pont)
  2. Grúzia (62 pont)
  3. Albánia (62 pont)
  4. Észtország (62 pont)
  5. Görögország (61 pont)
  6. Oroszország (56 pont)
  7. Örményország (55 pont)
  8. Belgium (53 pont)
  9. Fehéroroszország (46 pont)
  10. Szerbia (43 pont)
  ——————————
  11. Románia (38 pont)
  12. Hollandia (38 pont)
  13. Dánia (31 pont)
  14. Moldova (29 pont)
  15. Macedónia (26 pont)
  16. Finnország (11 pont)

  (A holtversenyeket az ESC szabályai szerint oldottam fel, tehát először a 10 pontok számát néztem meg. Mivel mindenki szavazott mindegyik dalra, így nem volt értelme a szavazók számát ellenőrizni.)

  Ma este folytatjuk a 2. ED értékelésével. 🙂

 • Iza

  A tegnapról :

  Moldova – nagyon próbáltam belekötni, de nem ment, amit ebből a dalból ki lehet hozni, azt kihozták. A pólótépős rész kicsit gáz (apropó, a moldávok szeretnek letépkedni magukról dolgokat, csak most nem póthajat?! 😀 ), de legyen. A sorszám bezaarhat, de szerintem döntős.

  Örményország – attól függetlenül, hogy az egyik csaj hangja szörnyen idegesít (aki az első pasi után énekel), nem olyan rossz ez, a háttér tetszik, biztosan dönthsek, de a tavalyi eredményüket meg sem közelítik majd.

  Belgium – jaj ne. Loïc szegény minden refrén előtt görcsöt kap a hasába, vagy mi az az indokolatlan rángatózás? Az éneklés sem volt rendben, szerintem Belgium idén is simán kiesik.

  Hollandia – ez a ruha sokkal jobb, az éneklésben sem találtam hibát, mégsem vett rá a Jóisten sem hogy végignézzem, annyira unalmas. Nem hiszem, hogy döntős lesz.

  Finnország – inkább meg sem néztem.

  Görögország – a kedvenc Eurovíziós országom! Bár nálam meg sem közelíti a Rise up-ot, és annak hangulatát, de ettől függetlenül is nagyon jó. Maria fantasztikusan énekel, hihetetlen erő van a hangjában. Sima döntő.

  Észtország – eddig a legnagyobb csalódás idén. Nem értem teljesen, miért kellett átvariálni az NF-es produkciót, az teljesen rendben volt. Látszik hogy próbálnak egymásra figyelni, főleg Elinán, de nagyon görcsös az egész. Az a szerencséjük, hogy a dal nagyon jó, de szerintem így is elköszönhetnek a top5-től.

  Macedónia – még mindig nem értem, mit akartak ezzel, hogy jönnek az őszi levelekhez a feka háttérvokálosok/táncosok/akármik, meg számos más dolgot sem. Egyértelmű kieső.

  Szerbia – a ruha szörnyű, a haj szörnyű, a hang jó, a dal lapos. Kiesik.

  Magyarország – egyáltalán nem szeretem a dalt, ezt sose titkoltam, a háttér szép, ügyesen megoldották, a hangok rendben voltak. Előnyünkre szolgálhat, hogy a várt fehérorosz puccparádé elmaradt, ami…

  …nagyon nagy csalódás. 🙁 Imádom a dalt, a top3-amban van, de a színpadra vitel egy baklövés. Arról nem is szólva hogy a hallottak alapján Uzari finoman sem nevezhető jó énekesnek. Félek, hogy kiesnek. 🙁 (apropó, idén a színpadi látványelemek (szárazjég, tűz, stb.) nem engedélyezettek, vagy mi? Nagyon furcsállom, hogy eddig egy produkcióban sem tűntek fel, pedig azt hittem, a fehérorosz színpad „lángolni” fog..)

  Oroszország – Polina sem fog nyerni. 🙂 Nem tudom, hogy a kis színpad vagy más tehet-e róla, de annyi dalnál látom, ahová jóval nagyobb showt vártam, hogy az énekes egy helyben áll, elénekli a dalt és konkrétan nem történik semmi. Érdekes versenyt hoztak össze az osztrákok…

  Dánia – aranyos kis dal, de a döntőhöz szerintem kevés lesz.

  Albánia – ugyanaz, mint Oroszországnál.

  Románia – az az angol betét nagyon nem tett jót a dalnak, főleg mert az énekes kiejtését hallgatni felér egy kivégzéssel. A színpad hatásvadász, döntősök, de remélem, nem lesznek top10-ben.

  Grúzia – Albánia és Oroszország. Nina el van veszve a színpadon. A hangok jók.

 • Tanti

  Sajnos messze nem érzem magunkat döntősnek,túl sok az olyan ország aki mindig döntőzik,a többiek közül néhányan pedig indokolatlanul nagy hype-ot kaptak szerintem.De bízom a dalunkban,Boggieban,összejöhet idén is a döntő.Nagyon szeretem a Wars for nothing-ot,remek a háttér és van jó pár velünk baráti ország az első elődöntőben.

  Ilyen eredményt szeretnék.
  1.Szerbia
  2.Belgium
  3.MAGYARORSZÁG
  4.Moldova
  5.Örményország
  6.Hollandia
  7.Románia
  8.Dánia
  9.Grúzia
  10.Fehéroroszország

  11.Macedónia
  12.Finnország
  13.Oroszország
  14.Görögország
  15.Észtország(bocsi de ez a dal semmit nem vált ki belőlem)
  16.Albánia(bocsi,már a 37. nálam de ez sem menti meg innen)

  Most pedig jöjjön a tippem jövő hét kedd estére:
  1.Észtország(sajnos)
  2.Oroszország
  3.Szerbia
  4.Románia
  5.Albánia
  6.Örményország
  7.Görögország
  8.Grúzia
  9.Dánia
  10.Belgium

  11.Hollandia
  12.Finnország
  13.MAGYARORSZÁG
  14.Fehéroroszország
  15.Moldova
  16.Macedónia

  Hajrá Boggie! Hajrá Magyarország!

 • Magam

  Moldova: Rossz.

  Örményország: A dalt kezdem megkedvelni, énekkel nem lesz problémájuk, elég erős a hangjuk ahhoz, hogy meg tudják csinálni. Örményország sokkal rosszabb dalokkal is bejutott már a döntőben.

  Belgium: Ez igen! A produkció nagyon jó, rögtön 14 helyet ugrott előre a listámon. Igaz, eléggé aggódtam, nehogy valami baja essen amikor levágta magát a földre.

  Hollandia: Tyúúúúú. A dal nem rossz, hang nem rossz, ruha nem rossz, háttérénekesek ruhája még mindig rossz, produkció elmegy. Talán meglesz a döntő, de ha megnézzük Hollandia eredményeit az elmúlt 4-5-6 évben láthatjuk, hogy rezeg a léc.

  Finnország: Nézzetek nyugodtan hülyének,de kezdem megkedvelni a dalt.

  Görögország: Jó látni, hogy megint egy olyan énekesnőt küldtek ki, akinek TÉNYLEG van hangja és nem csak úgy ér el jó helyezést, hogy riszálja azt amit riszálnia kell.

  Észtország: Én sosem szerettem a dalt. A produkció unalmas és amikor Stig a végén kimegy, azt nem tudom mire vélni. Jó lehet hogy azt akarja jelenteni, hogy elhagyja Elinát, de így úgy néz ki mintha vécére menne.

  Macedónia: A 2. kedvenc országom, de a vokalistákat targoncával küldeném le a színpadról. Amúgy egy kis gyakorlás és jó is lehet.

  Szerbia: Valami elképesztő!!!! Őrület, egyszerűen őrület!!

  Magyarország: Boggie jól énekel, a produkció jó. Be fogunk-e jutni a döntőbe? Öhmmmm…rezeg a léc.

  Fehéroroszország: Kedvencem. Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok,de tetszik. És bárki bármit mond szerintem Uzari jól énekel, igaz kicsit belesül a refrénbe az elején.

  Oroszország: Tetszik, bár azért a dobos meg úgy az egész kamu zenekar nem kellene.

  Albánia: Valóban az egyik legjobb hangilag. Elhaida bármennyire is próbálja átadni az érzelmeket, túlzottan erőltetettnek látszik. Kicsit üres az egész fellépés.

  Dánia: Rohadt jó. Hangilag rendben van, az énekes amerikai tinifilmes dzsekije tetszik.

  Románia: A produkciójuk elég volt ahhoz, hogy Albániát kiszedjem a top 10-emből és berakjam helyére Romániát. Nagyon jó és nagyon tetszik.

  Grúzia: Ez azért valami! A háttér a ruha a…a minden. Egyszerűen tökéletes.

  Fellépés alapján:
  1. Belgium
  2. Szerbia
  3. Finnország (mondtam, hogy nézzetek nyugodtan hülyének)
  4. Grúzia
  5. Románia
  6. Görögország
  7. Fehéroroszország
  8. Dánia
  9. Magyarország
  10. Macedónia
  11. Oroszország
  12. Hollandia
  13. Albánia
  14. Moldova
  15. Észtország
  16. Örményország

  Dalok alapján:
  1. Fehéroroszország
  2. Macedónia
  3. Románia
  4. Albánia
  5. Grúzia
  6. Belgium
  7. Hollandia
  8. Oroszország
  9. Dánia
  10. Görögország
  11. Örményország
  12. Szerbia
  13. Észtország
  14. Magyarország
  15. Finnország
  16. Moldova

 • Fox

  Görögország számomra még mindig pozitív meglepetés,és három perc alapján Belgium is nagyon tetszik. Albánia viszont nagy csalódás a háttér miatt.

  Mai próbákról kezdetbe csak annyit,hogy a Norvég produkció nagyon tetszik,szerintem élőbe még jobb lesz . Izrael pedig…Ha tavaly a Same Heart nemjutott döntőbe akkor az idei dal sem érdemelné meg,de én személy szerint drukkolok az országnak.

  Holnap egyébként lesz vörös szőnyeges bevonulás?

 • Iza

  Csehországnál cipők repkedtek 😀
  Nagyon-nagyon-nagyon dühös leszek, ha nem jutnak döntőbe, mindig megemlítem, de egyszerűen nem tudok szavakba önteni, Václavnak mennyire fantasztikus hangja van, akárhányszor hallom, az állam az alvilágot súrolja. Világbajnok!

  • Dani

   Azért Martát se hagyjuk figyelmen kívül…tudom, téged ismerve még akár az is új információ lehetne, hogy egy nő is van a színpadon. 😀

   Viccet félretéve, én is nagyon dühös leszek, ha kiesnek. Ez a dal annyira mestermű, hogy a döntőnek esetében annyira biztosnak kellene lennie, mint amennyire biztos, hogy Bécs az idei ESC rendező városa. A 2. ED egyik legjobb dala…soha nem gondoltam volna, hogy egyszer Csehország daláról ilyet írok, de szerencsére elintézték. És azt is, hogy Törökország-fan mellett Csehország-fan is legyek. 😀

  • ertzu

   + végtelen
   Csehország képviselői idén az egyik legjobbak, nagy kár lenne ha kiesnének.Én is nagyon csalódott lennék egyébként, de inkább nem is gondolok ilyesmire.Csehország döntős lesz és kész. 😀

  • Fox

   Próbák alapján fényévekkel a legjobbak 🙂

  • Tanti

   Csehország zseniális,egyedül nekik szurkolok a 2. elődöntőben(ezen elődöntő többi tagja nincs a top 10-em környékén sem).Ez a produkció ha kiesik, Csehországtól vagy 60 évre elköszönhetünk.Aki olvassa a hozzászólásaimat az tudja hogy Csehország nálam az 1. helyen áll kb. 5 hete,és a próbák megerősítettek abban,hogy ez az idei év legjobb dala(számomra biztosan). Két profi énekes,kiváló dal, nem utolsó sorba az egyik legjobb háttér is övék idén.Hajrá Csehország és Hajrá Magyarország!

  • StanB

   Akkor már én is csatlakozok 😀 + Sok 😉

 • Dani

  FIGYELEM! Kezdődhet a 2. ED próbáinak értékelése. Bárki, aki szeretne ebben részt venni, értékelje a próbákat, egyenként, 1-től 10-ig. A pontokat ide küldjétek: dani00014@freemail.hu. Ne felejtsétek el az itteni fórumos nevet odaírni az e-mailbe! Köszönöm!

 • schanc

  Így többedik alkalommal nézve a videókat a színpadot körbevevő fénysor olyan, mintha
  a) a télire berendelt tűzifát felstócoltuk volna
  b) egy csomó petárdát készítenének a színpaddal szemben állókra kilőni.

 • balazs1992

  Nagyon szurkolok Boggie-nak hogy döntőbe jusson.
  Megérdemelné az elmúlt 2 év jó magyar szereplései után.
  1-részt a dalnak komoly üzenete van és megfogja győzni élőben a közönséget 2-részt a háttér nagyon szuperül sikerült.
  Észtország az idei dalverseny egyik főesélyese nekik is szurkolok ebben az elődöntőben.
  De szurkolok még ebből az elődöntőből Dániának és Hollandiának is.
  De mindenek előtt természetesen HAJRÁ BOGGIE!!!!! 🙂