Eurovízió 2015: Harmadik nap a második elődöntősök szabad próbáival

Írország. (c) Elena Volotova
Írország. (c) Elena Volotova

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – escbubble.com

Folytatódtak ma a szabad próbák a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál helyszínén, ezúttal a második elődöntő mezőnyének első felének adatott meg a lehetőség a 40 perces ismerkedésre a színpaddal. A 12points.tv sommás hírlevele nem érkezett meg, így ezúttal az escbubble.com helyszíni tudósítóinak véleményeiből szemezgetünk.

Litvánia versenyzői körbe és körbe forognak a refrénkor. Az első elődöntő is jól indul, és a második szintén jó ezzel a dallal. Döntőre esélyesek.

Írország 17 éves énekesnője az egyik legtehetségesebb az idei mezőnyből. Elnézve a produkciót, óriási esélyük van döntőzni.

San Marino földgolyója fordítva forog! Van néhány trükkös kameramozgás, de kell még csiszolni a produkción.

Montenegró produkciójának eleje Lane moje-sra sikeredett. A második próbára Knez jobban fókuszált a kamerára mint az éneklésre. Egyébként így első alkalommal is kész produkció.

Málta speciális trükköket és pirotechnikát alkalmaz, ami nem túlzó, jól működik, illik a háttérhez. Sajnos egyedül van a színpadon az énekesnőjük, de legalább próbál kiadni magából annyi erőt, amennyit csak lehet.

Norvégia versenyzőinek jó kameramozgásai vannak, a körbesétálás a színpadon az instrumentális rész alatt viszont nem működik. A háttérvokálosok nem a legjobbak, de a sajtóközpontban eddig nekik tapsoltak a legjobban.

Portugália nem dolgozta ki rendesen a színpadi produkciót. Mindenki feketében, az énekesen hosszú köpeny, a vokálosokon nagy kalap. Nagy kalappal nekik.

Csehország meglehetősen elegáns és jó produkciót nyújt. Az énekesnőt akadályozza a hosszú ruhája a járásban. Vajon az élő adásban is ledobja a cipőit a produkció közben?

19 Comments

Portugália egyáltalán nem tetszik, biztos kieső.

San Marino háttere tetszik, de a dalon ez nem igazán segít, a két énekes irritáló.

Az íreknél pontosan ugyanez, remélem nem lesz döntős, nem veszi el más elől a helyet.

A montenegrói dal egyre jobban tetszik, a háttér nekem kicsit sötét, bár pirosas színben talán már túl Molitva lenne.

A norvég dalt egyébként is kezdem megunni, és csalódás volt, amit láttam. Meg, lehet, hogy az én fülem rossz, de több helyen is hamis hangokat hallottam, főleg Debrah részéről. Mindegy, ettől függetlenül tuti döntősök.

Litvánia mézes-mázos műanyag produkcióját még mindig nem tudtam megkedvelni, nem is fogom.

A máltai dalból bevágták azt a részletet, amiben nem hallatszik (annyira) hogy Amber nem tud énekelni, ügyes 🙂 Remélem kiesik.

Csehországról pedig már írtam, eddig magasan a legjobb a mezőnyben, fantasztikusan összerakták. Václav hangjához hasonlót rég hallottam, isteni. Döntőben a helyük, remélem nem járnak úgy, mint tavaly Izrael.

Csehorszag probaja nagyon jol sikerult, nagyon remelem, hogy meglesz nekik a donto, nagyon megerdemelnek.
Malta es San Marino sem volt olyan rossz. A tobbi felejtos…

Ahhoz képest, hogy elvileg ez az erősebb elődöntő, én az első 8 dal után nem érzem annak. 2 olyan ország is van a második elődöntő első felében, amelyek tuti kiesnek: Portugália és San Marino.

Tuti biztos továbbjutó ebből a 8 dalból egyedül Norvégia. Litvánia, Málta és Csehország pedig bejuthat talán.

Holnap jönnek a “nagyágyúk”: Svédország, Izrael, Szlovénia, Azerbajdzsán, ezt a négy országot biztos továbbjutónak gondolom, marad 2 hely, ami szerintem Izlandé és Lettországé. Biztos kiesőnek innen Svájcot érzem még.

Csehország, Málta és Izland nálam tuti továbbjutó innen, bár a cseheknék tényleg akadály a ruha, a máltai produkciónál nem a legjobb részlet van kiragadva, és hangilag is alakulni kell még a cseh és izlandi részen.

Litvánia: dal 10/10 (1/40 a listámon, imádom), színpadkép 7/10
Írország: dal 10/10, színpadkép 5/10 Miért az a sok hangszer??? Semmi izlésesség nincs benne. A háttér a ledfalon viszont tetszik.
San Marino: dal 3/10, színpadkép 5/10
Montenegró: dal 10/10, színpadkép 8/10 A legszebb hangszerelésű dal.
Málta: dal 5/10, színpadkép 6/10
Norvégia: dal 10/10, színpadkép 6/10
Portugália: dal 6/10, színpadkép 9/10
Csehország: dal 7/10, színpadkép 10/10

1. Montenegró 18 pont
2. Litvánia 17 pont
3. Csehország 17 pont
4. Norvégia 16 pont
5. Írország 15 pont
6. Portugália 15 pont
7. Málta 11 pont
8. San Marino 8 pont

Csak dalok alapján:
1. Litvánia
2. Norvégia
3. Írország
4. Montenegró
5. Csehország
6. Portugália
7. Málta
8. San Marino

Csehország brutál jó előadás, tuti döntősök, sőt ezek után még a top 10 is meglesz.
pozitív csalódás : San Marino – döntőbe várom őket.

Hát ezen óriásit nevettem 😀 Csehország meg a TOP 10, szerintem örüljenek annak, ha a döntőbe bekerülnek, ott nem nagyon fognak 20.helynél tovább jutni.

Litvánia:Nekem a daluk műmájer,nagyon elakarják adni a semmit,nagyon unszinpatikus egyszerűen szörnyű.
Írország:szèp a hangja az ènekesnőnek de a hangszerekkel,ès azzal hogy telipakolják a szinpadot nem lesz jobb a dal.Ez is egy unszimpatikus lèpès volt számomra.
San Marino:Tetszik a háttèr de a szinpadkèpen csiszolhatnak mèg rengeteget,mert szörnyű.
Montenegro:Se a háttèr se a dal,ès a szimpadiasság nem tetszik,irritál maga a dal is.
Malta:felejthető egy dal.
Norvègia:Vannak benne hamis hangok bár nekem maga a dal se tetszik,de tuti döntősök szerintem.
Portugália:Nagyon rossz az összes közül a legrosszabb.
Csehország:Tuti döntős.Fantasztikus lett.
Összessègèben csak a Cseh dallal vagyok megelègedve a többi nálam kuka.

Nem értem, hogy miért utálja mindenki Portugáliát… 🙁 a háttér kevésbé tetszik, viszont szépen, tisztán énekelt Leonor. Ha bejutnak, akkor örülni fogok neki… 🙂

Csak én érzem úgy, hogy a részletek alapján tök érdektelenek a színpadi megoldások? Igaz ez a dalok versenye, de mégis hiányzik a kreativitás, táncosok. Tudom még 30 másodpercből nem sokra lehet következtetni, de így az 5. szám után unalomba fullad az egész! Hol van Norvégiánál az izgalmas, sötét megoldás, nekem is tök érdektelen és mű Litvánia, San Marino és Portugália unalmas, Montenegró irritál, nekem Írország sem tetszik. Csehország hangilag nagyon jó, de fájt nézni mit művel Marta a ruhával. Miért kell ilyet felvenni, ha nem tud mit kezdeni vele. Nekem ez a nap nem jött be!

Nos, a svédek megcsinálták itt is a melodifestivalenes koreográfiát. Icipicit változtattak a pálcikaemberek kinézetén (ha ennyi volt a hiszti tárgya, akkor az vihar a biliben), de kb. minden ugyanúgy van. És az nagyon erősíti a produkciót.

Sziasztok!

Litvánia: borzalmas gagyi dal és megjelenés (még az sem segít ,hogy a srác baromi tuti :))
Íroszág: szuper hang, a zongorát más szögbe kell állítani és király lesz
San Marino: teljesen jellegtelen
Montenegro: ettől mentsem meg minket valaki…..katasztrófa
Málta: uncsi, semmi hatás
Norvégia: semmit nem csinálnak nincs háttér sem, mi ez? pedig a szám szuper
Portugália: nekem nagyon tetszik jó ez a csaj , gyerünk
Csehország: a nap nyertese és nem csak a pasi miatt 🙂

Véleményem a mai napról:

Izrael: a hangok nem voltak a helyükön, de jó a színpadkép, bár szerintem a táncosok koreográfiája eléggé búzás lett. Jobb lett volna, ha Nadav a hivatalos fellépőruhájában próbál (arany színű zakó). Döntő esélyes.

Lettország: nagyon jó színpadkép, Aminata brutál vékony! De a ruhájával semmi baj. Hangok a helyükön voltak. Latvia, welcome back to the Grand Final!

Azerbajdzsán: a háttér nem tetszik, a hangok sem voltak annyira jók, mint a stúdióverzióban. De a döntő alap, mivel Azerbajdzsánról van szó.

Izland: csalódás. Imádom a dalt, de a hangok nagyon nem voltak a helyükön. A koreográfia és a ruha sem volt valami jó. Egyedül a háttérre tudtam most jót mondani sajnos. Ha ez így lesz jövő csütörtökön is, akkor 2007 után Izland újból kiesik.

Svédország: hogy mennyire gyűlölöm ezt a dalt! Mans nyálgép, utálom az ilyen előadókat. Nagyon örülnék a kiesésnek, de tudjuk, hogy erre az esély mínusz végtelen. Ja, és kreativitás lvl. mínusz végtelen szintén.

Svájc: már a válogatójukban is gyűlöltem ezt a dalt, véleményem ezek után még inkább negatív irányba változott. Azokat a háttérénekeseket páros lábbal rúgnám le a színpadról! Még jobban rontják az amúgy is borzalmas dalt. Bombabiztos kiesés!

Ciprus: John lehet a 2. elődöntő nagy meglepetése Leonor és Monika mellett. Észrevehető a hasonlóság Lisa Andreas egykori versenydala és ez között, nem véletlenül. Mindkettő Mike Connaris nevéhez fűződik, mindkettő angolul van és mindkettő előadója az Egyesült Királyságban élő ciprusi. És tudjuk, anno Lisa milyen eredményt ért el, szóval én nem tartom kizártnak Ciprus döntőzését. A színpadképről: a háttér túl egyszerű, én azért tettem volna oda egy holdfényt valamilyen vízfelület fölött. (Bár erről mindenkinek beugrana 2004 tényleg.) Hangok a helyükön voltak.

Szlovénia: a dalt imádom már a kezdetek óta, az előadás tökéletes. A hangok azért lehetnének egy nagyon picivel jobbak, és a pantomimhegedűsre sem kellett volna egy Hannah Mancinit idéző, Barbara Dex-kategóriás ruhát adni. Bombabiztos döntő.

Lengyelország: nagyon sajnálom, hogy láthatóvá tették a kerekesszéket. Itt sincs sok kreativitás. Legalább adtak volna egy olyan ruhát Monikára, ami teljesen eltakarta volna a kerekesszéket, vagy ültették volna rá valami ülő alkalmatosságra. De hát ez van. Ő lehet a 2. ED harmadik meglepetése.

Viszont azon nem lepődnék meg, ha a közeljövőben indítanának egy Eurovision Tree Contestet, vagyis Eurovíziós Fafesztivált, mert a 2. ED is bővelkedett fákban. 😀 Úgyis minden évben megválasztják Európa fáját, ezt átvihetnék Eurovíziós szintre. Csak annyi különbséggel, hogy nem lenne adás belőle, hanem egy zsűri elutazna az összes résztvevő országba és megvizsgálná a benevezett fát. Már el is képzeltem: “az első Eurovíziós Fafesztivál győztese a Magyarországot képviselő tatai nagy platán.” 😀

Comments are closed.