Naptár

2013. február
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Ismerd meg: Köteles Leander – a „Nem akarok többé játszani” szerzője

KötelesLeanderTudósító: Klész Imre
Forrás: underground.pcdome.hu – leanderrising.com – blikk.hu

Köteles Leander 1985-ben született Kalocsán. Kisgyerek kora óta érdekli a zene: 5 évesen kezdett el zongorán játszani, de tud basszusgitározni is apja révén, aki 26 éves korában szintén basszusgitározott és énekelt egy rockzenekarban. 15 évesen zenekart alapított, és akkorra már az elektromos gitár is bekerült a repertoárjába. 19 évesen költözött Budapestre, ahol közgazdász marketing szakmenedzseri diplomát szerzett.

Életének nagy mérföldköve a „Csak te” című dalához készült videó, ami elsőre nagy port kavart az interneten és a hazai színtéren. A videó hamar eljutott Vörös Attilához, a Nevermore együttes tagjához, és csatlakozott Leanderhez, így duóként folytatódott a közös munka.
A gitáros eleinte vendégszólóival egészítette ki Leander szerzeményeit („Viharom Tavaszom” , „Ördög Naplója”), később azonban már duóként működött tovább az addigra már komoly népszerűségre szert tett közös projektjük – amely időszakban született meg a Seress Rezső által megírt világhírű „Szomorú Vasárnap” című dal feldolgozása, a Rihanna „Only Girl” című dalának átirata, illetve az első közös saját daluk, a „Szívidomár”.

Mialatt Attila az Egyesült Államokban turnézott, Leander elkészítette a duó egyik talán addig legsikeresebb klipjét, a Lady Gaga „Bad Romance” feldolgozását. 2010 szeptemberében egy teltházas fővárosi koncerten debütált a duó, aminek a sikerein felbuzdulva Takács „Jozzy” József gitáros (Wendigo/String Theory) és Maczák Márk dobossal kiegészülve megalapították a zenekarukat, a projektként már jól bevált Leander néven.

Az együttes első igazi debütálása egy kisebb, 4 állomásos miniturné volt 2011 márciusában. A turné minden egyes állomása teltházas volt, a fővárosban pedig közel 900 ember volt kíváncsi az együttesre.
A nem sokkal ezután a tanulmányaira koncentráló – éppen államvizsgázó – Maczák Márk dobos helyére az a Budai Béla érkezett, aki a Vulgar Display Of Cover PanterA tribute zenekarban akkor már egy ideje együtt zenélt Vörös Attilával.

A lendületen ez végül mit sem változtatott, amit jól bizonyítanak az eddigi fellépések, egy hihetetlenül sikeres nyári fesztiválturné illetve egy 1200 fős Zöld Pardonos koncert, ahol már a szakma mellett a Sony Music is felfigyelt az együttesre. Az együttes 2011 júliusában végül le is szerződött a Sony Music-hoz, szeptember 10-én pedig elkezdi a több mint 2 hónapos országos turnéját.

A Keresztes Ildikóval való együttműködés ötletével a Sony Music állt elő. A kezdeti nehézségek után gyorsan szorossá vált a munkakapcsolat, és megszületett a „Nem akarok többé játszani” című dal, ami bejutott a 2013-as eurovíziós magyar nemzeti válogató középdöntőjébe.

15 hozzászólás Ismerd meg: Köteles Leander – a „Nem akarok többé játszani” szerzője

 • Robek

  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DZqiuWmdmIkk&h=JAQGhbBAj
  Ez a Leander minden évben feltesz egy dalt ami ugyanúgy kezdődik? Hmmm, több fantáziát reméltem 🙁

 • Robek

  Valóban messzi a messze 🙂 2010, 2011 és most 2012/2013. Talán azt a fránya szabályt kéne elolvasni és ÉRTELMEZNI! A diszlexia ma már kezelhető… de az az érzésem, hogy egyes területeken ez tömeges. pfff

 • Lara Petkins

  Mit vártok egy virágnevű pasitól?

 • Robek

  Teganp este kaptam ezt a videót:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZqiuWmdmIkk
  most meg látom és hallom ezt:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Xdapj7zM2W0
  Senki nem érzi a hasonlóságot Keresztes Ildikó dalával, csak mi? Hm? Ez most akkor szabályos vagy nem? Nem tudom igazán eldönteni….

  • Van egyezőség a 2010-es videó és Ildikó dala között, de nem hasonlít teljes mértékben egymásra. Csak a refrén rész. Plusz az egyikben van dalszöveg, a másikban nincs. Határeset ez az egész, majd a tévé dönt. Én megtartanám, azt hiszem…

 • Feko

  Nem értem, miért kell ennyire lehúzni Leandert Robek. Köszi egyébként, hogy linkelted ezeket a videókat, elképesztően jók, szerintem nincs akkora hasonlóság, hogy emiatt kizárják a dalát. Egyébként meg halkan megjegyzem, hogy szerintem az első elődöntőt nálam magasan nyerték ezzel a dallal, sőt mi több, nagyon örülnék, ha ők képviselnék az országot és nem mondjuk Gigi vagy Dénes & Szilvi. Gigiben több van, jöjjön jövőre egy nagyobb volumenű dallal, a duettnek pedig valljuk be, van még min dolgozni, nem szeretnénk égést Malmö-ben.

  • Robek

   Nem érzem, hogy lehúztam volna….csak feltettem egy kérdést. Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy a Gigi és Szilvi&Dénes ne menjenek Malmöbe.

  • Feko

   Okés, akkor bocs az overreact-ért és örülök, hogy te is így látod, a remény hal meg utoljára (vagy a sejtszintű enzim működés) 😀

  • Robek

   A lehúzás így nézne ki: Mit képzelnek….bla-bla-bal, meg, hogy felháborító… meg ne soroljam tovább a lehetőségeket. Ugye érzed a különbséget te is? Hasonlóságot vélek felfedezni ez még nem lehúzás. Vagy mégis?

  • Feko

   Nem, valóban nem az, tény, hogy ha mégis így van, derüljön ki minél hamarabb, de szerintem nem lesz gond, nagyon remélem, az nagyon csúnya lenne. :S

 • Robek

  Ezt mindenféleképpen el kéne, hogy döntsék, hogy szabályokba ütközik-e vagy sem, mert ha Ildikó megnyeri a versenyt és az EBU azt mondja, hogy nem lesz ez így jó, akkor jön majd csak az igazi hidegzuhany. Inkább most lépjünk egyet hátra. Nem volt a kedvencem a dal, sem a művésznő, de el kell ismernem, hogy a színpadon többet hozott ki a dalból mint azt én elképzeltem volna. Nagyot lépett előre a listámon 🙂

 • Gabiii

  Tényleg van 1-2 rész ami gyakorlatilag ugyanaz, de a szeptember szabályt nem húznám rá, plágiumról meg nem beszélhetünk 😀
  Végül is Magdi is elénekelt egy részletet a dalából kicsit másképp még szeptember előtt (igaz ha jól emlékszem csak később derült ki BBC panaszkodott is) de nem lett belőle semmi. De jobb lenne most utána járni az igaz.

  • Én is Magdi dalát gondolom precedensnek, de tényleg vájtfülűnek kell lenni ahhoz, hogy a két dalt össze tudja vetni olyan szakértő, akit nem téveszt meg az áthangszerelés. Ez tudná eldönteni, hogy szabályos-e a dal az Eurovízióra, vagy sem.