Naptár

2012. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A Dal – Eurovíziós nemzeti válogató műsorsorozat az m1-en

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r_ynHwgDP2Q[/youtube]Forrás: MTV/MTVA sajtóközlemény

Bemutatták azt a húsz vadonatúj magyar dalt, amelyek közül kikerülhet az idei év magyar eurovíziós versenydala. A Magyar Televízió és az MTVA által decemberben meghirdetett pályázatra beérkezett több mint kétszáz dalból egy kilencfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Tíz-tíz szerzeményt január 28-án és február 4-én az m1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott elődöntőkön mutatnak be, a zsűri és a nézők szavazata alapján összesen nyolc juthat tovább a február 11-i nemzeti döntőbe.

170 pályázó 202 dalt küldött a Magyar Televízió és az MTVA 2011 decemberében meghirdetett pályázatára, melyet a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulójának kiválasztására írtak ki. A kilencfős, zenészeket, rádiós zenei szerkesztőt és tévés szakembereket is magában foglaló szakmai zsűri 13 órán át hallgatta a dalokat. A húsz legjobb az első és a második elődöntőben, két csoportban küzdhet meg a továbbjutásért, a február 11-i élő nemzeti döntő nyertese képviselheti majd Magyarországot a májusi azerbajdzsáni Eurovíziós Dalfesztiválon. A háromrészes, élőben jelentkező nemzeti válogató műsorsorozat A Dal címmel lesz látható az m1-en és a Duna World csatornán január 28. és február 11. között szombaton 20 órától. A 100 perces élő adásokban a versenyzők produkciói mellett sztárelőadók is fellépnek majd.
A televíziós show zsűrije négyfős lesz: Wolf Kati énekesnő, a tavalyi magyar induló mellett Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető, Rákay Philip, az m1 intendánsa és Rakonczai Viktor, zeneszerző, korábbi eurovíziós versenyző pontozza és értékeli majd a produkciókat.
A zsűri tetszése azonban nem elég a továbbjutáshoz: az elődöntőkön és a döntőn is nagy súllyal esik a latba a nézők, a közönség szavazata. Az elődöntők során a zsűri értékelése és pontozása alapján három-három versenyző jut tovább a húszból, egy-egy előadót pedig a nézők juttathatnak a döntőbe. A nemzeti döntőn pedig ennél is nagyobb felelőssége lesz a közönségnek, hiszen az elődöntőkből továbbjuttatott összesen nyolc versenyzőből kizárólag a nézői voksok alapján jelölik ki azt a négy dalt, amelyek közül a zsűri és a közönség újabb szavazásának eredményeként végül kiválasztják a nyertest.
Február 11-én estére tehát kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot és a Magyar Televíziót a 2012. május 22-26. között megrendezendő 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni Bakuban.
Háttér:
Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban rendezték 7 ország részvételével a svájci Luganóban, a versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) szervezi. A győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az Abba, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a The Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és Dana International, nem is beszélve napjaink egyik legelismertebb énekesnőjéről, az egykor svájci színekben induló Celine Dionról. Az elmúlt tizennégy évben több magyar előadóért is izgulhattak a hazai nézők. 1994-ben Bayer Friderika „Kinek mondjam el vétkeimet” című lírai dalával a negyedik helyezést érte el Dublinban. A VIP együttes 1997-ben ugyanúgy a tizenkettedik lett a Miért kell, hogy elmenj című dallal, mint a 2005-ös kijevi döntőn a NOX együttes „Forogj világ”-gal. Rúzsa Magdi 2007-es minden várakozást felülmúló sikere után sajnos a következő két év indulója, Csézy és Ádok Zoli nem jutott be a dalverseny döntőjébe. 2011-ben viszont az országos és nemzetközi népszerűségre is szert tevő Wolf Kati döntős lett, itt végül a 22-ik helyen zárta a versenyt.
A düsseldorfi versenyt Azerbajdzsán nyerte, így Ell&Nikki győzelmének köszönhetően 2012-ben Baku adhat otthont a minden évben több mint százmillió televíziónézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválnak.

Az elődöntőbe beválogatott dalok és előadójuk listája (ABC sorrendben)

Előadó Zene/Szöveg: Cím
Anti Fitness Club Molnár Tamás: Lesz, Ami Lesz
Bebe and the Change Vigh Arnold/Zsedényi Dániel: Fans Will Be Friends
Caramel Molnár Ferenc Caramel: Vízió
Compact Disco Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba, Behnam Lotfi: Sound Of Our Hearts
Dancs Annamari Dancs Annamari: Feel
Fábián Juli & Zoohacker Palásti Kovács Zoltán / Fábián Julianna: Like A Child
Gallusz Niki-Vizy Márton Vizy Márton/Vigh Kristóf: Európa, Egy A Szívünk
Gyurcsik Tibor Szabó Zé/Johnny K. Palmer: Back In Place
Heinz Gabi Naughty Monkeys: Learning To Let Go
Kállay-Saunders András Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián, Burai Krisztián/Kállay-Saunders András: I Love You
Király Linda & Ben & Viktor Pras Michel, Roy Hamilton, Linda Király: Untried
Kiss Gina Jónás Barnabás/Kiss Gina: Chasing Dreams
Kökény Attila-Bencsik Tamara Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István, Kökény Attila: Állítsd Meg Az Időt
Monsoon Vödrös Márton/Johnny K. Palmer: Dance
Pély Barna-Pál Eszter-Pál István „Szalonna” Pély Barna, Pál Eszter, Pál István/Fecske András István, Pély Barna: Open Your Heart
Puskás Péter Molnár Gábor: Csillagok
Sophistic Krajczár Péter/Juhász Orsolya, Rozman Alexandra, Schilling Kolos: Yeah OK!
Tolvai Renáta Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István: Élek A Szemeidben
Tóth Gabi Szabó Zé/Molnár Tamás : Nem Kell Végszó
Veres Mónika „Nika” Molnár Imre, Chris Landon/Taryn Murphy: This Love

116 hozzászólás A Dal – Eurovíziós nemzeti válogató műsorsorozat az m1-en

 • férfi

  Hát most komolyan itt olyanokat szavaznak le akik tudnak valamit! A„zsűri” pedig félelmetes!

 • férfi

  Kati téged értett valaki?????

 • ida

  Ki jutott tovább?

 • szerintem ez egy nagy szar

 • ki jutott tovabb kerlek gyorsan

 • Iceprince

  A hangtechnika=0, Kapócs Zsóka=0, Csiszár Jenő=0, a pontozás=0, a dalok többsége=0 egyébként a műsor színvonala messze elmaradt a minimálisan elvárható színvonaltól.

 • juuu

  Nem tudom ,hogy sikerült az m1 tv adónak ilyen pocsék hangtehnikára szert tenni az még elfogadható hogy 1x 2x baj van a hanggal ,de gogy folyamatosan gerjed valaki mikrofonja ,vagy nem adják be a bemondók mikrofonját ,hááát élő adásban ez nagyon nagy bukta volt … s a zsüri ,hát ki tudna legjobban megitélni egy dalt ,ha nem az aki szintén dalokat ir ,ezzel szemben olyan zsüritagok vannak akik nem annyira értenek a zene megalkotásához ,,,hát fááájdalmas

  • gyuszi

   a szakembereket többnyire kirúgták, az ilyen „megaprodukciók” technikáját és személyzetét „baráti” külső cégek biztosítják egyáltalán nem baráti áron.

 • juuu

  Nem tudom ,hogy sikerült az m1 tv adónak ilyen pocsék hangtehnikára szert tenni az még elfogadható hogy 1x 2x baj van a hanggal ,de hogy folyamatosan gerjed valaki mikrofonja ,vagy nem adják be a bemondók mikrofonját ,hááát élő adásban ez nagyon nagy bukta volt … s a zsüri ,hát ki tudna legjobban megitélni egy dalt ,ha nem az aki szintén dalokat ír ,ezzel szemben olyan zsüritagok vannak akik nem annyira értenek a zene megalkotásához ,,,hát fááájdalmas

 • András

  Nagyon vicces este volt ez a szombati.

  Elvileg ezeket a dalokat már egy 9 fős szakmai zsűri már megszűrte, hiszen ezek a majd’ 200 jelentkezőből lettek kiválasztva. fogtam a fejem, mikor az ‘odarakott’ emberkék mondanak szakmai véleményt emódon: hááát, ez szar volt! na jó, nem konkrétan ezekkel a szavakkal, de a lényege ez volt. itt merülnek fel a kérdéseim: hogy lehet egy zenésznek azt mondani: szar melót csináltál, mikor ez elvileg a szemi fájnöl, és előzsűrizve van? miért a Csiszár meg a Rákay Filip/Fülöp/Kálmán mondják mindezt, akiknek nincsen zenei képzettségük? miért nem én ültem a zsűriben? – ha a zenéhez szintén semmit sem értek, de legalább eltaláltam volna a táblagépen számokat. 😀 😀