Naptár

2010. április
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Dalverseny élőben a Duna Televízióban

[videofile]http://80.249.172.27/video/2010_17/10510022649470.wmv[/videofile]Tudósító: Klész Imre
Forrás: dunatv.hu
Videó: rövid interjú A. Szabó Magdával
Friss: Eurovision:Countdown a Duna Televízióban (2010.04.23)
Híradások a Duna TV idei közvetítésével kapcsolatban

A Duna Televízió az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének(EBU) felkérésére élőben közvetíti Oslóból az 55. Eurovíziós Dalversenyt: május 25-én és 27-én 21 órától az elődöntőket, május 29-én 21 órától pedig a döntőt követhetik figyelemmel a Nemzet Televíziójának nézői. A. Szabó Magda kulturális alelnök szerint a legfontosabb most az, hogy a verseny eljusson a nézőkhöz, jövőre pedig már ismét indulhasson magyar versenyző is a megmérettetésen.

A. Szabó Magda, a Duna Televízió kulturális alelnöke elmondta, örömmel mondtak igent az Eurovíziós Dalverseny igazgatójának februári megkeresésére a közvetítéseket illetően. „Egyrészt azért, mert amikor kiderült, hogy a Magyar Televízió nem fogja sugározni a versenyt, sok nézői megkeresést kaptunk és nem szerettük volna megfosztani a magyarországi eurovízió hívőket – akik komoly rajongói klubokkal is rendelkeznek – attól, hogy élőben is követhessék a fejleményeket. Másrészt pedig új rajongókat is szeretnénk szerezni, mert reményeink szerint a jövőben a Duna Televíziónak lehetősége nyílik arra, hogy – mivel ez feltétel – megszervezhesse, majd közvetíthesse is az elődöntőket” – indokolt az alelnök.

Mint ismeretes, eddig a Magyar Televízióban láthatták a nézők az Eurovíziós Dalversenyt, de ők 2009 őszén – anyagi okokra hivatkozva – nem neveztek versenyzőt és a visszalépés mellett döntöttek (így most a magyarországiak nem szavazhatnak a többi indulóra sem). Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége azért kérte fel a Duna Televíziót a verseny közvetítésére, hogy Magyarország ne maradjon ki a rendezvényből – februárban azonban a szabályok értelmében már nem volt lehetőség versenyző indítására, bár a Nemzet Televíziója mindent megtett ennek érdekében.

„Fontos kihangsúlyozni, hogy az Eurovíziós Dalversenyben olyan televíziós társaságok vehetnek csak részt, melyek tagjai az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU). Ennek Magyarországon a Magyar Televízió rendes, míg a Duna Televízió 2004 óta megfigyelő tagja”- tisztázta A. Szabó Magda a szabályokat. „Egy országban több tagja is lehet a szövetségnek: Oroszországban például a két közszolgálati csatorna meg tudott egyezni abban, hogy egyik évben egyikük, másik évben másikuk közvetíti a versenyt – tehát mi nem szeretnénk örökre elvenni az MTV elől ennek lehetőségét. Természetesen, ha végleg lemond róla, akkor örömmel átvállaljuk, de a legfontosabb az, hogy jusson el ez a verseny a magyar nézőkhöz, és jövőre már szavazhassanak, illetve szurkolhassanak is egy magyar indulóért” – fejezte be az alelnök.

Az Eurovíziós Dalversenyt 1956 óta rendezi meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége. Sok, azóta már híressé vált énekes karrierje indult innen: elég, ha Céline Dion, az Abba, Cliff Richard, Olivia Newton-John, Ofra Haza vagy Dana International neve jut eszünkbe, de a rockzenében „utazó” Lordi szörnymaszkjaira is emlékezhetünk. Magyarországot pedig többek között Rúzsa Magdi, Horváth Charlie, a NOX, Csézy és Bayer Friderika képviselte az elmúlt években.

251 hozzászólás Eurovíziós Dalverseny élőben a Duna Televízióban