Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az EBU „nagyon elégedett” a szavazással

svanteTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Voltak kisebb problémák bizonyos országokban, köztük Magyarországon, de a 3 élő show alatt összesen csak 4 hiba adódott. Az EBU „nagyon elégedett” a 2009-es Eurovízió televotingjával – mondta Svante Stockselius, a verseny főellenőre az eurovision.tv-nek.

– Most egy független auditor újra ellenőrzi a bejövő hívásokat és SMS-eket. Ez egy általános eljárás. Röviddel azután, hogy ez a folyamat befejeződött, be tudjuk jelenteni az összes beérkezett szavazat számát – ecsetelte Stockselius a 2009-es verseny záró procedúráit, hozzátéve, hogy nagyon valószínű, hogy rekordot fog dönteni a beérkezett szavazatok száma.

4 hiba lett jegyzőkönyvbe véve idén. Az első elődöntőn minden hibátlan volt. A második elődöntőben a televoting darabszáma nem érte el az úgynevezett biztonságos szintet az egyik országban, vagyis a beérkező telefonhívások és SMS-ek száma túl alacsony volt ahhoz, hogy érvényessé lehessen nyilvánítani. Azért, hogy elkerüljük a szavazás befolyásolhatóságát a jövőben, az EBU nem hozza nyilvánosságra, melyik országban történt meg ez az eset. A spanyol köztelevízió nem közvetítette a második elődöntőt élőben, így televoting sem volt ott. Mindkét országban a zsűri szavazatai lettek felhasználva, az 54. Eurovíziós Dalfesztivál szabályainak értelmében.

A döntőben két probléma adódott. Magyarországon a beérkező telefonhívások egy technikai hiba miatt – ami a telefontársaságnál adódott – nem lettek összeszámolva. Mivel az SMS szavazatok probléma nélkül lettek összeadva, a magyarországi szavazatok a döntőben így is 50% zsűri, 50% televoting alapján lettek kihirdetve. Norvégiában pedig szintén technikai hiba miatt a telefontársaság nem tudta összeszámolni a beérkező hívások és smsek számát, így a norvégoknál a zsűri szavazatai lettek felhasználva.

– A felmerülő hibák ellenére az EBU és a szavazási rendszert szolgáltató partnere a Digame elégedett a televoting végeredményével és a nézők elsöprő támogatásával, amit a győztes kapott – mondta Stockselius.

Idén az EBU mind a 42 országban profi zsűrit kért fel a pontozásra, melyek 50%-ban határozták meg a döntő fordulójának eredményét. Az otthoni nézők a másik 50%-ot adták a végeredményhez. A versenyt Alexander Rybak nyerte elsöprő fölénnyel. A szavazás során 387 pontot kapott a győztes, ez 169 ponttal magasabb, mint amit a második helyezett Izland kapott.

98 hozzászólás Az EBU „nagyon elégedett” a szavazással

  • szgeri94

    Még egy szó Rybakhoz! Egyikötök se nézte az eurovisio utáni hétfő reggel az Aktivot a TV2-ön ugye?

  • RoxyRocks

    Mi volt benne??

  • szgeri94

    Megkérdezték a verseny utáni sajto tájékoztaton, hogy mi a véleménye Rybaknak arról, hogy feloszlaták a 2. elödöntö és döntö közti péntekre szervezet melegfelvonulást! Ő meg erre azt válaszolta, hogy kár volt arra az idöpontra melegfelvonulást szervezni mert az eurovisio a legnagyobb melegrendezvény Europában!

  • Zsolti86

    Nem teljesen értem, mire akarsz kilyukadni, és nem is teljesen ezt mondta. Azt mondta, hogy miért kellett a felvonulás megakadályozásába annyi energiát fektetni, miközben éppen az Eurovízió a legnagyobb melegfelvonulás?

    http://www.reuters.com/article/entertainmentNews/idUSTRE54F2IH20090516

  • Zsolti86

    Jobban utánanézve a szomorú szót is használta (a megakadályozásra)

  • István

    Tudom, hogy kicsit későn, de az eredmény kapcsán szeretnék reagálni az MTV-ben a döntő előtt elhangzottakra. Várkonyi A. úgy beszélt, mint korábban Bicskei Bertalan fociszövetségi kapitány, aki a meccsek előtt már előre mosakodva elmondta, hogy az ellenfél, mondjuk az albán válogatott játékosai csupa taktikus, nyugaton játszó focistákból állnak, s a közönségük is, fanatikus ezért nem fogunk győzni. Nézzük a kifogásokat sorban: 1. A geopolitika számít. Nem igaz, a győztes norvég dalra idém Magyarországtól Azerbajdzsánig mindenki a legjobb pontokat adta. 2.A külsőségek számítanak, nem a dal. Nem igaz, Magyarország, aki artistaprodukcióval és ízléstelen Nárai jelmezekkel operált, az utolsók között végzett.A norvég dalra pedig senki nem mondhatja, hogy nem a zenéről szólt, a srác kitűnően énekelt és briliánsan hegedült. A mentegetőzés helyett az MTV rendezze meg inkább a nyilvános előválogatót, mert ennek a népnek már eredmények kellenek, nem kifogások.

  • Csengettyű

    Na és attól a témától, hogy az EBU nagyon elégedett a szavazással, eljutottunk egészen Alexander Rybak szemöldökéig 😀 De erre csak annyit tudok mondani, hogy akinek nem tetszik, ne nézze.
    Jajj, hát Svetlana… azért belegondolhatott volna abba, hogy az Eurovízióra nem rakják ki a tizenkettes karikát, de szerintem ettől eltekintve teljesen rendben volt a dal.