Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az M2-n: Szerbia

serbiaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Déli szomszédunkat idén Marko Kon & Milaan fogja képviselni az 54. Eurovíziós Dalfesztiválon, ”Cipela” című számukkal, melynek az angol és francia verzió mellett követhetetlenül sok változata készült el. A versenydalt Milan Nikolic, Marko Kon, és Aleksandar Kobac szerezte, a szöveget az utóbbi két ember írta. A hat tagú formáció nagyon sokszínű, imázsát és zenéjét tekintve is: a csapat tagjai között egy balett-táncos is van Milan Nikolic, a háttérénekesek haját is önmagán viselő Marko Kon és a három kopasz táncos-vokalista mellett. Lássuk az együttes tagjainak részletes ismertetőjét!

Marko Kon – zeneszerző, dalszövegíró, rendező, producer és előadóművész

1972-ben született, április 20-án, Belgrádban. Kilenc évesen már egy zenekar tagja volt. Mára már rengeteg hangszeren tud játszani: klarinén, orgonán, dobon, szaxofonon, gitáron, és basszusgitáron, de énekhangja sem elfeledendő. Pár éve találkozott Aleksandar Kobac-cal, akivel ma is folyamatosan együttműködik, és a szerb popzene egyik legsikeresebb párosa. Marko már több, mint 800 dalt írt neves előadóknak, és több, mint 1000 felvételen hallhatjuk háttérénekesként. Neve nem ismeretlen a dalfesztivál rajongóinak sem: a Flamingosi együttes tagjaként 2006-ban megnyerte a híres szerb Eurovíziós nemzeti döntőt, a Beoviziját, de közreműködött a Stefan Filipovic által előadott tavalyi montenegrói versenydal készítése során is. Ismertetőjele frizurája lett: ez egészen 30 éves koráig rövid volt, ekkor viszont elhatározta, megnöveszti haját. Ez így is történt, azóta pedig fel sem ismernénk természetes, göndör tincsei nélkül. Érdekesség, hogy a tavalyi verseny műsorvezetőjével, és Szerbia-Montenegró 2004-es, második helyezett képviselőjével, Zeljko Joksimovic-csal ugyanazon a napon, ugyanabban az évben, ugyanabban a városban születtek. Marko rendkívül tiszteli és nagyra tartja Zjelko-t, ezért megtisztelőnek érezte, amikor a nemzeti döntőn a zenész-előadó a
maximális ponttal illette.

Milan Nikolic – zenész és komponista

Párizsban töltötte gyermekkorát, ahol zenét kezdett el tanulni. Középiskolában is muzsikusnak készült, melynek meg is lett az eredménye: 2004-ben lediplomázott a párizsi konzervatóriumon. Ezután visszaköltözött szülőföldjére, ahol elismert zenész: már több
alkalommal elnyerte a legjobb harmonikásnak járó címet. Öt szólóalbumot adott ki, az utóbbi években pedig gyakran dolgozik együtt Marko Kon-nal is, akivel sikerre vitte a „Cipela” című dalt az idei szerb nemzeti döntőn. Milan ma Belgrádban él.

Ljubisa Dincic – háttérénekes és táncos

1968. május 19-én született. A gimnáziumban szólóénekesi szakra járt. Diplomáját már nem a zenéhez köthetjük, ezt Belgrádban, mezőgazdaság-tudományi karon szerezte. Végül nem kapott szakmájában helyezkedett el: énekelt számos belgrádi énekkar mellett az RTS köztelevízió és a szerb katonazenekar kórusában is. Szerepelt már szerb televíziós sorozatokban és filmekben is.

Igor Knezevic – háttérénekes és táncos

Igor a Kladovo nevű településen született 1973-ban, március 29-én. Napjainkban hallgatója az egyik belgrádi egyetemnek. Dolgozott már több helyen is, kipróbálta már magát az angol tanár és a tomács feladatkörben, de már szinkronizált néhány rajzfilmben is. Tíz évig kórustag is volt, egy színvonalas énekkarban, melynek Braca Baruh Choir a neve. Ma Belgrádban él, tanul és dolgozik.

Jovan Sejnjanovic – háttérénekes és táncos

Igorhoz hasonlóan ő is Kladovoban született, 1971. május 29-én. Már gyerekként szólista volt egy kórusban, ezután pedig az éneklés vált a szenvedélyévé. Számos rangos szerb énekkar tagja volt, és a leghíresebb hazai előadók, formációk dalaihoz működött közre háttérénekesként. Ő az egyik alapító tagja az Arts & Norma egyesületnek, melyben zenészek, előadók kampányolnak a személyi jogok védelmének érdekében. Ljubisa-val együtt negyedéves hallgató az egyik belgrádi egyetem mezőgazdaság-tudományi karán.

Katarina Gromilic – balettáncos

A csapat egyetlen női tagja, Katarina 1983. április 18-án született. 2002-ben diplomázott a Lujo Davico nevű intézmény balett-karán. Táncol a Pozoriste Na Terazijama nevű csoportban, akikkel már felléptek számos színdarabban, musicalben, például a Cabaret-ban és a Chicago-ban. 2005 óta láthatjuk a Beoviziján, híres előadók mögött ropni. Szerepelt már számos reklámban és videoklipekben is. Darko Bajic mozifilmjében, a The Blue Danube-ban is láthatjuk. Balettcipőjével már az Eurovíziós Dalfesztivál 2008-as színpadát is koptatta, és szerepelt már együtt a dalverseny 2007-es győztesével, Marija Serifoviccsal is. Ő is negyedéves hallgató Ljubsica-val és Jovan-nal ugyanazon a belgrádi egyetemen.

Szerbia Magyarországgal közös elődöntőben fog versenyezni, május 14-én számítanak a magyar nézők szavazataira is. A versenydalukról készült videót az m2 ma este 20:55-től fogja bemutatni.

9 hozzászólás Eurovízió az M2-n: Szerbia

  • Erzsi

    Na, mi van? Ennyire nem utálhatjátok. Senkinek nincs róla véleménye? Én ezt továbbra is szeretem, csak már nincsenek új érveim. Most nem néztem meg a klipet, de szívesen olvasnám a hozzászólásokat.

  • Zsolesz

    Erzsi ismered a véleményem! Ezennel szeretném megkérni minden Magyarországi rajongót, hogy ne szavazzatok erre a dalra! Szlovákiaiak ti se!!! Ezzel a saját egyébként sokkal jobb dalaitok esélyeit rontjátok! Szerbiának szerintem egy két pontotn fog mulni majd a továbbjutás, és remélem nem a Magyarországról érkező szavazatok lökik majd be a döntőbe, Zolit pedig ki onnan! Bocs de én nem szeretem, hamár délszláv nyelven iródott dal, akkor a Bosnyák! De mivel az másik elődöntő, akkor a Horvát! Ja és én a Szlovént sem birom!!!

  • Erzsi

    Zsolesz, neeeeeee! Nálam a szerb, a bosnyák és a szlovén is top tizes. Ennyire különbözünk? Vígasztalhatatlan vagyok. Majd a nyáron még újratárgyaljuk ezt a találkozón.

  • Robek

    Jajjj, ezt a dalt most hallgattam először végig! SZÖRNYŰ VOLT! Ez már annyira borzalmas, hogy már jó! Sajnos a fülemben maradt a dallama… Ez ha a döntőbe jut elájulok!

  • Zsolesz

    Erzsi, azt kell mondjam, hogy nem tartok a TOP 1Oes helyezéstől a Szerb dal esetében, mivel mondtad, hogy te nem szavazol sohasem, és szerintem ez el is dönti majd a szavazatok számát! Na de mindenkinek szive joga, szeretni egy dalt vagy sem! Egyébként, én is elhallgatom egy egy kávézóban, vagy a menzán is szokták adni! De az eurovizió szinpadán én nem szeretném látni! Hajrá Magyarország! Most a nemzetemnek inkább szurkolok, mint a hazámnak! Általában egyenlő mértékben szurkolok mindkettőnek, de most Magyarország mérföldekkel megelőzi Szerbiát!

  • Sanya

    Robek most egyetértek veled,számomra is borzadalmas ez a szám,de a dallama sajnos(jó),bár én úgy gondolom,hogy nem lesz döntős.

  • Robek

    Sajnos döntős lesz, mert be fogják szavazni a „barátok”.

  • Zsolesz

    De nincs elég barát, és ez a szép benne! Horvátországtól 1O pont! Szlovéniától 8 pont! Tegyük fel, hogy Franciaországból 8 pont, meg Hollandiából 7 pont! A barátok és a diaszpóra itt elfogyott! Ezután szerintem lehet még Oroszoktól egy 4 pont, Moldáviából és Ukrajnából is kb 4! Valamint lehet kapunk még a görögöktől egy 5öt, meg Albániából 1et! akkor ez 51 pont!, az meg szerintem nem lesz elég! Én többre nem számolok, hacsak valami frenetikus show-t nem nyujt Marko azzal a horrorfilmbe való fejével!

  • Sanya

    Kezdem elhinni hogy tetszeni fog a dal a nem esc rajongóknak,ugyanis megmutattam az idei felhozatalt egy külsősnek és kifejezetten tetszett a szerb dal dallama”fülbemászó”,bár igaz ez csak egy vélemény a több millió közül,no de majd meglátjuk,hogy tényleg a baráti országok beszavazzák vagy sem.