Eurovízió az M2-n: Románia

romaniaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az idei román versenyző, Elena makedón felmenőkkel is büszkélkedhet, talán emiatt szól a versenydala a balkáni lányokról. A ”The Balkan Girls” című számot Laurentiu Duţă, Ovidiu Bistriceanu, és Daris Mangal szerezte, szövegét Laurentiu Duţă és Alexandru Pelin írta. Az énekesnő papi családból érkezett, többek között apja is az oltárnál tölti vasárnapjait. A lánynak két testvére van, húga, Ana újságíró, a bátyja, Costin az egyik román focicsapat, a „Sportul Studenţesc” játékosa. Édesanyja, Marioara Man George népi művész.

Elena már nagyon korán, három évesen megmutatta előadói tehetségét, ekkor még népies műfajban – anyjával közösen énekelték el a ”Sus în Deal în Poieniţă” című dalt. Ezután legközelebb ötödik osztályosként eveződött a muzsika vízére, amikor a nemzeti gyerekpalota nevű kulturális központban képezte hangját. 2000-ben megkapta a Baia Mare (kicsi mackó) trófeát,
Whitney Houston ”One Moment In Time” című dalának fergeteges előadásáért. Egy évvel később, 2001-ben a Mamaia fesztiválon láthattuk újra versenybe szállni, ekkor nem ért el kimagasló eredményt. 2003-ban ő lett a latin zenét játszó Mandinga együttes énekesnője, akikkel júniusban már ki is adták első albumukat, De Corazón néven. 2005 márciusában részt vettek az Eurovíziós Dalfesztivál román nemzeti döntőjén, ”My sun” című dalukkal. A versenyre ugyan nem sikerült kijutniuk, a számnak helyet adó lemez viszont egy év múlva arany minősítést kapott. 2006 januárjában megnyitotta saját tánciskoláját, Passitos néven. Egy hónappal később Elena kilépett a Mandiga-ból, és szólókarrierbe kezdett Laurentiu Duţă producer segítségével. 2006 júniusában kiadta Your voice című lemezét. 2007 márciusában elnyerte Radio România Actualitaţi legjobb előadásnak járó díját, és albuma címadó számot jelölték az év dala kategóriában. Egy évvel később ezt a trófeát is megkapta ”Your brown eyes” című daláért, de bezsebelte a Top Hit Music Awards nevű gála elismerését is.

Ezt a dalt az első elődöntőben láthatjuk, 14. rajtszámmal fog indulni a május 12-i versenyen. Magyarország csak megfigyelője lesz az első elődöntőnek, így rá nem lehet rá szavazni. Legalábbis az elődöntőben nem.

Comments

10 hozzászólás a(z) “Eurovízió az M2-n: Románia” bejegyzéshez

 1. Dávid avatar
  Dávid

  végre….2005 óta ez a legjobb román dal. tuti, hogy döntős lesz, könnyű dolga lesz, mert az első elődöntő elég gyengére sikerült. idén ez a legjobb uptempo dal, az ukránnal karöltve. ha győzni nem is fog, egy top 5 helyezés összejöhet újra a románoknak.

 2. Sanya avatar
  Sanya

  Annyira gagyi dal,szinte fáj hogy ilyen selejt hangú csaj képviseli a románokat.

 3. Miyazaki avatar

  Pedig nagyon sok jó szám volt a nemzeti döntőjükben… A tavalyi Nico & Vlad Miriţă egy ilyen pocsék számmal kiállni szégyen…

 4. tilla77 avatar
  tilla77

  annyira semmi ez a dal, hogy kár rá szavakat pocsékolni, döbtős lehet, de ennyi

 5. Gabesz avatar
  Gabesz

  hát ha már ilyen dalok közrül nézelődünk akkor pl a magyar sokkal izgalmasabb

 6. Erzsi avatar
  Erzsi

  Hát, valóban nagyon gagyi. Nem is értem, a románok ennél sokkal színvonalasabb dolgokat szoktak hozni. Hallgatva is valami rémesen kommersz, de ez a klip még tovább rontott a helyzeten. Ezt a reklámot nem teszik ki a balkáni lányok a kirakatba.

 7. Bálint avatar
  Bálint

  Hát nemtom… lehet h túl „kommersz” az ízlésem, de nekem ez bejön 🙂

 8. Erzsi avatar
  Erzsi

  Hát, ezért készült. Hogy legalább valakinek bejöjjön. Jó neked.

 9. Zoey avatar
  Zoey

  Nekem nem jött át…

 10. Istvan avatar

  nagyon jo a szam
  nekkem teccik a 2nd rehersal meg egyszeruen oltari