Eurovízió az M2-n: Románia

romaniaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az idei román versenyző, Elena makedón felmenőkkel is büszkélkedhet, talán emiatt szól a versenydala a balkáni lányokról. A ”The Balkan Girls” című számot Laurentiu Duţă, Ovidiu Bistriceanu, és Daris Mangal szerezte, szövegét Laurentiu Duţă és Alexandru Pelin írta. Az énekesnő papi családból érkezett, többek között apja is az oltárnál tölti vasárnapjait. A lánynak két testvére van, húga, Ana újságíró, a bátyja, Costin az egyik román focicsapat, a “Sportul Studenţesc” játékosa. Édesanyja, Marioara Man George népi művész.

Elena már nagyon korán, három évesen megmutatta előadói tehetségét, ekkor még népies műfajban – anyjával közösen énekelték el a ”Sus în Deal în Poieniţă” című dalt. Ezután legközelebb ötödik osztályosként eveződött a muzsika vízére, amikor a nemzeti gyerekpalota nevű kulturális központban képezte hangját. 2000-ben megkapta a Baia Mare (kicsi mackó) trófeát,
Whitney Houston ”One Moment In Time” című dalának fergeteges előadásáért. Egy évvel később, 2001-ben a Mamaia fesztiválon láthattuk újra versenybe szállni, ekkor nem ért el kimagasló eredményt. 2003-ban ő lett a latin zenét játszó Mandinga együttes énekesnője, akikkel júniusban már ki is adták első albumukat, De Corazón néven. 2005 márciusában részt vettek az Eurovíziós Dalfesztivál román nemzeti döntőjén, ”My sun” című dalukkal. A versenyre ugyan nem sikerült kijutniuk, a számnak helyet adó lemez viszont egy év múlva arany minősítést kapott. 2006 januárjában megnyitotta saját tánciskoláját, Passitos néven. Egy hónappal később Elena kilépett a Mandiga-ból, és szólókarrierbe kezdett Laurentiu Duţă producer segítségével. 2006 júniusában kiadta Your voice című lemezét. 2007 márciusában elnyerte Radio România Actualitaţi legjobb előadásnak járó díját, és albuma címadó számot jelölték az év dala kategóriában. Egy évvel később ezt a trófeát is megkapta ”Your brown eyes” című daláért, de bezsebelte a Top Hit Music Awards nevű gála elismerését is.

Ezt a dalt az első elődöntőben láthatjuk, 14. rajtszámmal fog indulni a május 12-i versenyen. Magyarország csak megfigyelője lesz az első elődöntőnek, így rá nem lehet rá szavazni. Legalábbis az elődöntőben nem.

10 Comments

végre….2005 óta ez a legjobb román dal. tuti, hogy döntős lesz, könnyű dolga lesz, mert az első elődöntő elég gyengére sikerült. idén ez a legjobb uptempo dal, az ukránnal karöltve. ha győzni nem is fog, egy top 5 helyezés összejöhet újra a románoknak.

Hát, valóban nagyon gagyi. Nem is értem, a románok ennél sokkal színvonalasabb dolgokat szoktak hozni. Hallgatva is valami rémesen kommersz, de ez a klip még tovább rontott a helyzeten. Ezt a reklámot nem teszik ki a balkáni lányok a kirakatba.

Comments are closed.