Eurovízió az M2-n: Montenegró

montenegroTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Andrea Demirović 1985 június 17-én született, Montenegró fővárosában, Podgoricában. A lány elvégezte a bari zeneiskola zongora szakát. 15 évesen Kotorba költözött, hogy befejezzen egy másik muzsikusképzőt, ahol már szólóénekesnek tanították. Tanulmányait a sok évi robotolás után sem fejezte be, napjainkban a cetinjei zeneakadémia hallgatója. Nyilvános bemutatkozására 2002-ben kerített sort, amikor a Herceg-Noviban megrendezett Suncane Skale fesztiválon lépett fel – ez az esemény jelentette karrierjében a fordulópontot, hisz ezután újabb fesztiválok programját színesítette, így külföldön is, például Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.

Néhány hónapja ismét fellépett az előbb említett rendezvényen, hogy megmutathassa, mennyit is fejlődött, mint előadó. A két performált dal, a „Sta Ce Mi Dani” és „Planina” valóban nagy sikert aratott. Első albuma 2006-ban került a boltok polcaira, a korong az énekesnő nevét viselte. Komoly szakértői gárda dolgozott a lemezen, például a horvát énekes és zeneszerző, Vesna Pisarović. A lemez egyik dalában Andrea megmutatta, a komponáláshoz is van tehetsége. A CD-t Szerbiában is megjelentették. Az album sikere után az énekesnő rengeteg ajánlatot kapott: lehetősége nyílt duettet énekelni az olasz Massimo Bertaccival, utána pedig világhírű zenészek működtek együtt vele, így a spanyol Jose Juan Santana Rodriguez és Rafael Artesero. A velük készített dalok, így a „The Queen of the Night”, az „And now” és a „Ley ley le” Andrea következő lemezén kap majd helyet. Az énekesnő beadta „Just get out of my life” című számát a montenegrói versenydal kiválasztására. A zsűri őt méltatta arra, hogy képviselhesse az országot az 54. Eurovíziós Dalfesztiválon. Ő Montenegró első képviselője, aki angolul énekel és nő, és talán ő juttatja be először hazáját a döntőbe a Ralph Siegel által komponált dallal, melynek szövegét Bernd Meinunger és Jose Juan Santana Rodriguez írta.

Comments

15 hozzászólás a(z) “Eurovízió az M2-n: Montenegró” bejegyzéshez

 1. zaffarano avatar

  Az egyik legjobb dal az idei mezőnyben! Biztosan szép eredményt fog elérni, ha élőben is van olyan jó a hangja, mint a felvételen!

 2. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Csak a mozgása is jó legyen!!! Ne olyan mint egy fabábu!!! Azért nekem nem a kedvencem, de lehet hogy döntős lesz!

 3. hben92 avatar
  hben92

  Én attól félek, hogy idén Montenegró arra a sorsra jut mint tavaly Szlovénia, nagyon jó dal, de nem szavazzák be. 🙁
  Szurkolok neki én is! 😀 😉

 4. Sanya avatar
  Sanya

  Jó dal nekem kedvencem:)remélem hogy nem lesz csalódás és valóban jó hangja lesz élőben és mindent belead a produkcióba.Megjegyzés:(a montenegrói dal a csengőhangom azóta mióta kiderült hogy ő fog versenyezni)!

 5. Robek avatar
  Robek

  Csengőhaaang? Rybak dalát hol lehet letölteni csengőhangnak???

 6. Gabika avatar
  Gabika

  Nekem kimondottan tetszik ez a dal!
  Ameddig varjatok a dontot,jatszatok ezzel: http://yurtuca.mybrute.com 😉

 7. hbalazs94 avatar
  hbalazs94

  Én bárkinek eltudom küldeni mert megvan! az összes szám az ESC 2009-ből
  ha kell!

 8. hbalazs94 avatar
  hbalazs94

  De amúgy le is lehet tölteni a Pirate Bay-ről azt még az nap vettem észre amikor kihozták az ESC 2009-et nmekunk :S 😀

 9. boti avatar

  Én én jelentkezek!!!

 10. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Na most tudom, hogy ez nem ide tartozik, de szeretném tudatni mindenkivel, hogy a francia dalt minden eurovizión résztvevő ország nyelvére leforditották, igy magyarra is! Azért gondoltam felhivni rá a figyelmet, mert a többség nem beszéli a franciát, és igy meg értheti mindenki miről is szól a dal! szóval látogassatok el ide http://www.patriciakaas.net/eurovision2009/index_eng.html

  itt kattintsatok a lyrics linkre, és ott keressétek ki a Hungarian linket! Megfog jelenni a magyar forditás, sok szép gondolatot kivánok hozzá!

 11. Erzsi avatar
  Erzsi

  Már délután mindenki megnyilatkozott a dalról és egyértelműen dícsérte. Gondoltam én azért megnézem a klipet, hátha megváltozik a véleményem. De nem. Sőt. A véleményem nem tűri a nyomdafestéket. Alsókategóriás gagyi szarság egy csekély terjedelmű hangocska felvezetésében. A klip meg olyan, ahogy montenegrói Kovács Pisti elképzeli a menő videóklipet. Az escnation-on ez a dal továbbjutó az első elődöntőből, míg az izraeli és az örmény ott van a szívóágon. Na, ne b* sszunk már lovon!

 12. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Egyetértek Erzsivel! De viszont az elődöntőben, az amerikai popkulturával hülyitett emberkék fognak szavazni! Annak örülnék, ha nem jutna be, vagy legyen tizedik, de akkor meg a zsüri kiejti! Jólenne MOntenegrót már döntőben látni, de nem ezzel! Izrael pedig döntős kell hogy legyen! Imádom azt a dalt! Mindig futkos a hideg mindenhol mikor hallom!

 13. Zoey avatar
  Zoey

  Tipikus rádiós popdal, amúgy nem olyan rossz, a refrén viszonylag jó. Összességében … nem tudom … talán 🙂

 14. Nyee avatar
  Nyee

  Nagyon szeretem ezt a dalt.Montenegró legyen végre döntős.A francia dal nekem is helyeket ugrott előre.HAJRÁ ANDREAAAA

 15. zaffarano avatar

  Jajj Zsolesz, ez nagyon jó hír! Gyorsan faragok ebből egy cikket!