Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az M2-n: Moldova

moldovaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

1978 elején járunk, egy kis dél-moldovai faluban, Саnia-ban. A község templomában egy asszony imádkozik: „Kérlek Istenem, adj nekem egy lányt, aki egyszer majd híres énekes lesz…” Úgy látszik, az égiek meghallották a fiatal nő kérését: kilenc hónap múlva, 1978 október 28-án megszületik Moldova idei eurovíziós képviselője, Nelly Ciobanu.

Szakmai debütálására 1994-ben került sor, amikor Nelly részt vett a Morning Star című versenyen. Itt az énekesnő lenyűgözte a zsűrit és a közönséget is, így győztesen került ki az amúgy is erős mezőnyből. Mindenki fényes jövőt jósolt a 19 éves lánynak, a szakértők és a laikusok is. Ekkor már elindult zenei karrierje, de ő többre vágyott, ezért két év múlva, 1996-ban egy újabb ilyen jellegű rendezvényre, a Maluri de Prut-ra is nevezett, ahol neki ítélték a legjobb fiatal előadó díját. A következő évben külföldön, Romániában is szerencsét próbált egy Mamaia nevű rendezvényen, ahol az előkelő harmadik hellyel ismerték el tehetségét. 1998-ban, a Sea of riends című verseny résztvevője volt, ezután az egész térség Nelly erőteljes hangjának rabja lett. 1999-ben elindult egy nagyobb szabású fesztiválon is, melynek Ázsia hangja a magyarra fordított neve, és a dobogó második fokára állhatott fel. Ugyanebben az évben díjat kapott a Vladimir Ivasiuk fesztiválon, és elnyerte az ukrán közönség rokonszenvét is. Nagy megmérettetést jelentett neki 2000-ben elindulni a fehérorosz Slavianskij Bazaar-on, ahol kitűnő hangulatot teremtett, a közönség hatalmas ovációval búcsúztatta az énekesnőt, aki nagyon örülhetett az eredményhirdetésen: első helyen végzett. Itt még nincs vége a fesztiváloknak, melyen Nelly részt vett, 2003-ban egész Moldova lélegzetvisszafojtva szurkolt és figyelte az énekesnő alakítását a New Wave nevű nagyszabású rendezvényen, Jürmala-ban. Nelly ugyan hivatalosan a második helyen végzett, de a zsűri, a közönség és vetélytársai is győztesként könyvelték el. Ugyan itt mindenki a mezőny élére várta, Nelly egy percig sem csüggedt: még ebben az évben bezsebelte a Claudia Shulzhenko verseny nagydíját. Ezután egyre elfoglaltabbá vált: naptárába rengeteg koncertidőpontot írhatott be, a fellépések által Oroszország mellett Nyugat-Európába is eljutott. Az énekesnő büszke arra, hogy 2001-ben megkapta az egyik legrangosabb elismerést, a Moldova tiszteletbeli művészének járó trófeát. Nelly a műsorvezetésbe is belekóstolt: 2007 óta ő a házigazdája az egyik legkedveltebb hazai műsornak. Az elmúlt években négy albuma jelent meg, és most készíti az ötödiket is. Ez a lemez ugyan még nem került a boltok polcaira, az egyik számot róla már nagyon is ismerjük: ez Moldova idei eurovíziós versenydala, a Hora din Moldova, melynek zenéjét Vyacheslav Daniljuk szerezte, a szöveget maga Nelly és Andrey Gadzhiu írta. Az előadó, saját bevallása szerint azért tudott idáig eljutni, mert nyitott szívvel adja elő dalait, de sikeréhez hozzájárult a moldáv temperamentum is.

6 hozzászólás Eurovízió az M2-n: Moldova

 • Ó, csak a közepétől kaptam el, de ha jól láttam, az egykamerás totálvideós verziót adták le, amit ha jól tudom, minden országnak le kell adnia hogy a nagyverseny rendezője meg tudja a felvett koreográfiára szerkeszteni a kameramozgásokat. Én szeretem ezt a dalt!

 • Erzsi

  Én is szeretem, de ezt sem kellett volna angolra fordítani. Egy ennyire népzenei alapokra épülő dalnál stílustörés ha nem anyanyelven van. (Ráadásul szerintem rémesen primitív az angol szöveg, enélkül én boldogan meglettem volna.)

 • Robek

  Szupppper jó ez a dal! Engem nem zavar az angol, mert nem értem…igaz, sokszor a magyar szöveget sem, de ez az én problémám. A dal népiessége miatt valóban jobb lett volna anyanyelvén énekelnie. Igaz szeretem amikor egy dalban megjelennek az előadó kultúrájára jellemző hangok, de ebben az esetben már néha töményen van jelen a népi mutivum…egyébként szimpatikus, de a Rybak akkor is jobb!

 • Zsolesz

  Nekem is nagyon tetszik, és nekem az angol is bejönt! Románul is jó volt de nekem az első verszak az nagyon jókedvet hoz! All the Mountines all the seas, all the winds are dancing Hora, its a dance you have never seen, from a country called Moldova!!!

  Bemutatja az országát, és aztán jön a román szöveg!

  Csak kár hogy második elődöntőben van! Mások esélyét csökkenti! Én biztos vagyok benne, hogy Moldova idén döntős lesz!

 • Sanya

  Jobb szerintem angol verzióval a dal.A nemzeti döntős szereplés az nem tetszett de most vmi megfogott talán azért mert angolul énekelt és a pali nem őrjöngött a fülébe:)a háta mögött ami nagyon idegesített.
  Robek nálad Rybak láz van úgy veszem észre:)nem baj az.Nálam Sakis a görög Isten!

 • Zoey

  Érdekes volt angolul, de nagyon jóóó a dal, nálunk mindenkinek bejött…ez ritka! 🙂