Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Izland

icelandTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Sosem volt kétséges, hogy Yohannából, azaz Jóhanna Guðrún Jónsdóttirból ne lenne énekesnő valamikor. Dánia fővárosában, Koppenhágában született 1990. október 16-án, nagyon tehetséges gyermek volt, előbb tanult meg énekelni, mint beszélni! Yohanna 2 éves korában szüleivel Izland fővárosába, Reykjavíkba költöztek, de ezzel nem szakadt meg az érdeklődése a zene iránt. 8 éves korában Hafnarfjörðurba költözött a család, és ott kínálkozott az első kedvező alkalom, hogy egy showműsorban megmutassa tehetségét. 700 gyermek közül María Björk énektanár felfedezte a lányban rejlő lehetőségeket, így a tanárnő szárnyai alá vette a zeneiskolában, ahol megtanulta a modern pop dalok előadásának alapjait.

Mindenkit lenyűgöztek nemcsak a hajlításai, hangterjedelme, hangjának érettsége hanem az a fegyelmezettsége is, amit előadás közben mutatott. Emellett rendkívül jól tud memorizálni, tanulni és átdolgozni dalokat, hogy azok saját éneklési stílusához jobban illeszkedjenek.

Yohanna 9 éves korában kezdte el felvenni az anyagot első albumához, és 10 évesen jelentette meg azt. Hatalmas siker lett debütáló lemeze, a másodikat a következő évben adta ki, igazi csodagyerek státuszban. Harmadik albuma – ami a híres „Christmas Carols” című dalt is magában foglalja – 2003 végén jelent meg. Ezután a menedzser és a szülők közös döntése alapján egy kis szünet következett, hogy Yohanna felnőhessen, és nyugodt körülmények között, a rivaldafénytől távol tudja fejleszteni tudását, képességét. Hangjának és zenei stílusának fejlesztése érdekében tizenéves időszakát zeneoktatók, szövegírók és producerek között töltötte. Emellett a legjobbat kellett nyújtania az iskolában az általános ismeretek tanulása terén, és azért a barátaira is kellett időt szánnia. Rengeteg időt töltött távol otthonától, próbákra járt New Yorkban és Los Angelesben, és a világ zeneipari képviselőivel is találkozott. Miután egy nagy lemezkiadóval leszerződött, Yohanna egy kis időt Dániában töltött, hogy fejlessze énektechnikáját. Ebben az időben készítette el első felnőtt albumát Butterflies and Elvis néven, Lee Horrocks brit zeneszerzővel és Thomas Yezzi hangmérnökkel. Utóbbit megkérdezték, mit gondol Yohannáról. „Ő egy fiatal, fehér izlandi lány, egy 50 éves fekete nő lelkével. Tényleg káprázatos.”

Jó fogadtatást kapott ez az album 2008 elején. Yohanna gyereksztárként megélt éveit maga mögött hagyta, és szívvel-lélekkel az újfajta hangzásra koncentrált. Amikor Óskar Páll Sveinsson zeneszerző és producer elhatározta, hogy megkéri őt az „Is It True?” című dal interpretálására az izlandi nemzeti döntőn, felfedezte az énekesnő egyéni R’n’B-s stílusát is, és egyben bizonyosságot kapott abban, hogy jó döntés volt felkérni erre a feladatra. 18 éves korában az énekesnő élete 360 fokos fordulatot vett, most ő tanít gyermekeket abban az iskolában, ahol annak idején őt is tanították és indították el karrierjét körülbelül 10 évvel ezelőtt. Továbbra is szentel időt énektechnikájának fejlesztésére a Reykjavíki Ének és Énekművész Akadémián.

8 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Izland