Naptár

2009. április
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az m2-n: Azerbajdzsán

azerbaijanTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Február 12-én jelentette be Azerbajdzsán, hogy a fiatal AySel és a tapasztalt dalszerző Arash fog indulni az idei Eurovízión.

Aysel 1989.04.25-én született Bakuban, egyetemi professzori családban. Bika jegye is alátámasztja ambiciózus, odaadó és magabiztos személyiségét, valamint van benne versenyszellem is. AySel még csak 19 éves, de ambíciója párosul a tehetségébe vetett hittel, ami az Eurovízió színpadára való fellépést eredményezte hazája képviseletében. AySel 4 éves korában kezdett énekelni. 8 évesen részt vett a Nemzeti Énekesek versenyén, 2001-ben a rangos azerbajdzsáni Phore versenyt sikerült megnyernie. 13 évesen elkezdte zongoratanulmányait egy bakui zeneiskolában, ugyanott kórustag is lett. AySel szenvedélye a zongora már gyerekkora óta. Nem is csoda, hiszen szüleinek van egy különleges, XVII. századból származó zongorája is otthon. AySel 2004-ben az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait a FLEX csereprogramon keresztül. Megérkezése után pár nappal jelentkezett a helyi kórusba, és elkezdte a felkészülést a fiatal énekesek versenyére. Kinti tanulmányai alatt 3 aranyérmet tudott begyűjteni különböző rangos versenyeken, melyeket a Déli Arkansas Egyetemen és austini Texas Egyetemen rendeztek meg. Jelenleg az azerbajdzsáni Idegen Nyelvek Egyetemének hallgatója, ezzel egyidejűleg készül a moszkvai Eurovíziós Dalfesztiválra.

A híres énekes, szerző, showman és producer, vagyis Arash 1977.04.23-án született Irán fővárosában, Teheránban. 10 éves korában költözött családjával Svédországba. Első albumát 2005 júniusában adta ki a Warner, ekkor fejezte be főiskolai tanulmányait. Slágerei, a ”Boro Boro” (Menj tovább) és ”Temptation” az európai slágerlistákon is megjelentek, az MTV zenecsatorna 20 regionális adója szerte a világon kiemelten sugározta videóit. Kelet-, és Délkelet-Európában jelentős sikereket ért el a slágerlistákon. Arash című albuma aranylemez lett Németországban, Oroszországban, Szlovéniában és Görögországban, a Boro Boro pedig Svédországban. Arashnak vannak azerbajdzsáni gyökerei is, ez a magyarázat arra, hogy miért jelentkezett a nemzeti válogatóra. Február 12-én jelentette be Azerbajdzsán az AySel & Arash Eurovízió-duót, akik a nemzeti döntő hét tagú zsűrijének döntése alapján fognak Moszkvába utazni. A duó a második elődöntő 12. fellépői lesznek. A magyar versenyző után közvetlenül hallhatjuk „Always” című versenydalukat, így – mivel közös elődöntőben vagyunk – a magyar nézőktől is várják a szavazatokat. Ma este, 20.55-től nézhetjük meg a dalról készült videoklipet az m2-n.

8 hozzászólás Eurovízió az m2-n: Azerbajdzsán