Napi Eurovízió 2015: San Marino

(c) Carlo Terenzi
(c) Carlo Terenzi

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

A 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon egy olyan párost küld San Marino, akik fiatalok, és már kipróbálták magukat a Junior Eurovízión is. Igazából a junior verseny adta az ötletet ara, hogy elküldjék Anita Simoncinit és Michele Perniolát a felnőtt versenyre is. De a duett még csak most született meg.

Anita Simoncini 1999.04.14-én született San Marino-ban. Tavaly kezdett el énekórákat venni A San Marino-i Ének Akadémián. Ugyanekkor képviselte a miniállamot a 2014-es máltai Junior Eurovízión, a The Peppermints együttes tagjaként. Élete egyik legjobb pillanataként emlékszik vissza a versenyre. Szeret balettozni (4 éves korában kezdte), szereti a Coldplayt, a Linkin Parkot, a Radioheadet és Etta James dalait.

Michele Perniola 1998.09.06-án született egy olasz kisvárosban, Palagiano-ban. 9 éves kora óta tanul éneklést és klasszikus balettet. 2012-ben megnyerte a RAI olasz közmédia Ti Lascio Una Canzone tehetségkutató hatodik évadát. A San Marino-i SMRTV őt választotta A 2013-as Junior Eurovízióra a O-o-O Sole Intorno A Me című dallal, ez volt az első San Marino-i junior versenydal és egyben Michele elsőként kiadott dala is. Társszerzőként is részt vett a produkció létrejöttében, a producer Antonello Carozza pedig egyben az énektanára is volt, aki most az idei fellépés művészeti vezetője. És mielőtt bárki megijedne, ezt a dalt is az Ralph Siegel komponálta, akinek ez a 24. eurovíziós versenydala 1974 óta, San Marino-nak pedig zsinórban ez a negyedik dal amit szerzett. Korábban Málta volt a kedvence, 2004 és 2011 között 11 dal szerepelt a szigetország nemzeti döntőjén.

Érdemes megjegyezni Anita és Michele kettőséről, hogy ők a legfiatalabb duettje az Eurovízió történelmének, a két életkort összeadva csak 32 évet kapunk. Épp elérik az eurovíziós minimumot.

Michele nagyon jól indítja a dalszöveget: Nem, én nem akarok örökké álmodozni azokról az időkről, amikor a béke csak egy egyszerű szó volt. Egy jobb életmódot akarok találni, ahol a könnyeim és félelmeim összekapcsolódnak a barátokkal, megbocsájtani és megérteni azt, hogy ez a világ egy utolsó lehetőség számunkra. Anita érzi, hogy a világ változóban van, az idők sora újrarendeződik nagyon sokféleképpen, próbáljuk meg közösen egy jobb hellyé változtatni a világot. Utána jön egy kis töltelék a fényről és gyertyákról, majd visszatérünk a realitásba: Csak egy életet kaptunk, ezért próbáljuk meg az álmainkat valóra váltani. Lehet rájövünk arra, hogy sokan vágynak a változásra. Utána pedig addig ismétlődnek a gyertyák a dalban, amíg csonkig égnek.

Comments

21 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2015: San Marino” bejegyzéshez

 1. Léránt Lajos avatar
  Léránt Lajos

  Hogy is fogalmazzak! Nem egy nagy szám de szívesen hallgatom. S ha netám megint megtörténne a tavalyi eset akkor hajrá San Marino!! (Ilyen pici országnak mindik drukkolok. Üde szinfoltok a nagy országok közt! )

 2. BBalazs avatar
  BBalazs

  Szerintem az egyik leginkább alábecsült dal az idén. Nálam harmadik helyen áll Észtország és Szlovénia mögött és a csehek előtt. Drukkolok nekik, hogy meglepetésre becsússzanak a döntőbe.

 3. mate9605 avatar
  mate9605

  Nálam ez a dal nagyon a vègèn van a listámnak,remèlem nem döntőzik,egyszerűen nem fog meg,nem tetszik a dal,ès az ènekeseket se tartom túl nagy számnak.Örülnèk ha az elődöntőben ragadna.A listámon 32/40.

 4. Patrik_ avatar
  Patrik_

  Nekem nem tetszik. Próbáltam baratkozni vele de az ellenszenv amit magaból áraszt Michele mindent felülmúl. A dal a középmezőny kegvégén kullog nálam de a már említett előadó miatt egyenesen szurkolok hogy essen ki.

 5. Tanti avatar
  Tanti

  San Marino:Nagyon alul értékelt dal.San Marino dalait mindig szeretem. Kíváncsi vagyok milyen színpadképet gondoltak ki hozzá. Szerintem összejöhet a döntő.Szorítok nekik. A listámon most a 9. helyet foglalják el.

 6. schanc avatar
  schanc

  Nem is tudom. Néha olyan semmilyennek gondolom. Néha olyan naivnak, ártatlannak. Néha meg olyan műnek. De szerintem kiesnek.

 7. János avatar
  János

  San Marino dalait én is mindig szerettem, ez alól számomra csak a botrányos Social Network volt a kivétel. Ez a dal hullámzik nálam, hol pislákol tőle az én gyertyám, hol elalszik.
  A lány nagyon aranyos, na de az a fiú…a korának köszönhetően látszik, hogy nem tudja átérezni azt, amiről énekel. Az első 15 mp-től még mindig röhögőgörcsöt kapok. 😀

  1. schanc avatar
   schanc

   A Facebook-dal egy király nóta volt! Én a mai napig hallgatom néha 😀 😀

 8. Zolecs avatar
  Zolecs

  Nekem tetszik ez a dal.
  Mondjuk az is igaz hogy Michel kicsit irritáló jelenség, de Anita bájossága ezt kompenzálja. Nálam 40/10

 9. balazs1992 avatar
  balazs1992

  Nekem ez a dal nem tetszik.
  Nálam: 38/40 17/17
  Tippem: 17/17

 10. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Töltelék 35/40

 11. Gergő avatar
  Gergő

  Szerintem ez egy jó dal, igenis jó dal 🙂 Jó párost alkotnak, működik az összhang a dal alatt Michele és Anita között.
  Nálam : 8/17 , 20/27

 12. Orsolya333 avatar
  Orsolya333

  Ahogy számolom, ők ketten még nagyon fiatalok.
  Az énekesnő még csak 16 éves.
  Ez így szabályos? Mennyi a korhatály?

  1. Czigel avatar
   Czigel

   Az első elődöntő napjáig kell a versenyzőnek a 16. életévét betöltenie. 🙂

   1. Orsolya333 avatar
    Orsolya333

    Köszi!

 13. Caitlin E. Alexander avatar

  Most úgy érzem: Disney.

 14. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Aranyos kis dalocska, szimpatikus fiatalokkal. 5 pont

 15. Csengettyű avatar

  San Marinóban nincsenek zeneszerzők?

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Dehogynem, Ralfszigel.

   Nálam bizony eléggé hátul van a dal, 28. hely, 3 pont a tízből. Nem szívesen látnám a döntőben.

   1. Csengettyű avatar

    Igen, én is arra céloztam, hogy már kezdem unni az általa szerzett San Marinói versenydalokat.
    Nem rossz dal, de nem is jó, az az érzésem van hallgatás közben, hogy ezt már pár éve hallottam (esetleg többször is), nem lenne érte kár, ha kiesne.

 16. Iza avatar
  Iza

  Kis (vagy inkább nagy) szerencsével becsúszhatnak a döntőbe, de ott hátul végezne. Egynek elmegy, de sok a jó dal a 2. elődöntőben, nem örülnék, ha elvenné mástól a helyet.
  24/40, 10/17