Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2015: Nagy-Britannia

unitedkingdom_pngTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Alex Larke és Bianca Nicholas, vagyis az Electro Velvet duója képviseli Nagy-Britanniát a 60. Eurovízión. Still In Love With You című daluk az electro swing műfajába kalauzol el minket.

Alex a civil életben általános iskolai tanár. Az Electro Velvet mellett egy másik formáció, a The Rolling Clones tagja is. Ez a világ egyik legnagyobb Rolling Stones tribute formációja, amivel külföldön is sikeres koncerteket adnak.

Bianca már Vilmos herceg és Katalin cambridge-i hercegné előtt is énekelt már. Debütáló dala, a Hold On To Your Dreams felkerült a top 100-as listára és első helyet ért el az iTunes Vocal listáján. A The Voice-ban is feltűnt, szereplését több mint 250 ezren nézték már meg.

A dal fő témája a másik iránti aggodalom. A szerelmesek egymástól távol vannak, ezért óva intik a másikat minden bajtól. Ne repüljön régi repülővel, vegye be a gyógyszereit, ne maradjon kint sokáig, óvatosan a csábító fiúkkal, ne keveredjen bunyóba, nehogy a csinos arca bánja. A szövegben végig ezt a játékos, humoros figyelmeztetéseket olvashatjuk, amiknek a végén rendre ott a megnyugtatás: nem kell félni, mert még mindig szeretlek.

36 hozzászólás Napi Eurovízió 2015: Nagy-Britannia

  • Léránt Lajos

    Néha ha munka közben hallom, akkor kicsit feldob megmozgatja lábam. De csak ennyi. Azt hiszem ezzel is a 20on túliak társasága lesz s nem várok sokat tőle.

    • Hegedüs Zoltán

      „Azt hiszem ezzel is a 20on túliak társasága lesz s nem várok sokat tőle.”

      Az biztos, hiszen az egyetlen jó dal, és az Eurovízióhoz nem elég jónak, hanem elég pocséknak kell lenni, szóval én se számítok jobb helyezésre.

      De ne aggódjatok, a magyar elég pocsék lesz hozzá hogy megnyerje.

    • Tamás

      100%-ig egyetértek Lajossal, de a briteknek kijárna már egy jó helyezés. Az elmúlt két évben szerintem jó dalokat küldtek, amik alul lettek értékelve. Ennek a dalnak az az esélye, hogy a tempója miatt kitűnik a többi közül. Fingers crossed!

  • schanc

    Egy vidám, szerintem jópofa nóta, szódás szórakozás.
    Egyébként van egy olyan fura érzésem, hogy a zene igazából amúgy nem is swing, csak a körítés miatt mondják rá.

  • gaboca701

    Egyszerűen nem értem.
    Minden ország mellényúlhat egyszer-egyszer.
    Viszont az, hogy egy ország, amely a világ slágereinek a zömét adja,hosszú távon nem tud egy igazán ütős dalt küldeni, az rejtély.
    Mintha direkt nem akarnának jó eredményt elérni 🙂
    37/40

  • mate9605

    Szeretem ezt a dalt,pörgős,ès kifejezetten jónak mondható az előző èvekhez kèpest,ezzel a számmal szerintem elèrhetnek egy jó helyezèst.A listámon a 9/40.

  • Patrik_

    Nem szeretem…. Nem azt mondom hogy utalom csak siman nem nyujt szamomra olyat amitol megszeretnem…. En tobb elemet is lopasnak tartok (williem egyik szamabol pl) de lehet csak en kepzelem igy. Egyebkent meg egy jo szinpadkeppel lehetne dobni rajta eleg sokat de ahogy hallottam eloben enekelni oket haat…. Nem voltam elragadtatva

  • Dani

    Először kifejezetten gyűlöltem. Azóta egy kicsit pozitívabb lett a véleményem róla, de még így is 20-30 között van a listámban. Viszont úgy vettem észre külföldi fórumokon, híroldalakon, YouTube-toplistákban, hogy Európának azért bejön ez a dal. Ezért egy (legrosszabb esetben) 15. helyet jósolok neki.

    (Mellesleg az írek nagyon örülnének, ha csak Nagy-Britannia indulna az ESC-en, nem az Egyesült Királyság. Mert ez azt jelentené nagy valószínűséggel, hogy Észak-Írország Írország része. De sajnos nem az. És EBU-ban is Egyesült Királyságként vannak bent. Nem kötözködni akarok, de ezt meg kellett említenem. Ha kötözködésnek tűnt, akkor elnézést.)

    • Szia Dani! Nagyon sok kutatómunka van az mögött, hogy nem Egyesült Királyságot írok következetesen, hanem Nagy-Britanniát az önmagát United Kingdomnak nevező országnak – ahol sokszor a helyi lakosok sem tudják, hogy britek, angolok, vagy Egyesült-királyságbeliek-e. Macedóniát sem fordítjuk tükörfordításban az ENSZ és Görögország által jóváhagyott verzióban, mert Magyarországon hivatalosan így hívják, nem a Macedón Korábbi Jugoszláv Tagköztársaságként. Európában nagyon sok országban Nagy-Britannia a hivatalos fordítása az országnak, nálunk pedig egyre nagyobb a zavar, hogy a tükörfordítást vagy a szokásos elnevezést használjuk-e. Kb hasonló ez a vita is mint a Dalfesztivál kontra Dalverseny. Van egy komoly, nyelvészettel foglalkozó weboldal, én az ő álláspontjuk szerint használom az országnevet.

      http://www.nyest.hu/hirek/minek-a-fovarosa-london

      „A magyarban, úgy ahogy az angolban is, a Britannia az ókori tartományt idézi fel vagy fellengzősen birodalmi, az Egyesült Királyság viszont, az angoltól eltérően, túl hivatalos – hogy a teljes nevét ne is említsük ismét. A rövidített EK pedig szóba se jöhet, azt az Európai Közösség foglalja. Ezért magyarul hivatalosabban Nagy-Britanniának szoktuk az országot nevezni (figyelmen kívül hagyva azt, hogy ez Észak-Írországot igazából nem tartalmazza), esetleg pars pro toto egyszerűen Angliának.”

      Egyébként a saját (valószínűleg bolond) elméletem szerint más országok többsége helytelenül használja a Magyarország nevet, hiszen mi a magyar nevű törzsből származtatjuk magunkat (törökül Macaristan vagy szerbhorvátul Madarska), nem a hunoktól (angolul Hungary, németül Ungarn). De ez lehet hogy az én téveszmém.

      • Pitbull

        Ha jól emlékszem, Hegedüs Zoltán úr szokott rugózni az Oroszországi Fődet rá-ció megnevezésen. Az is pont olyan mondvacsinált szőrszálhasogatás, mint a Nagy-Britannia vs. Egybesült Királyságosság esete. Amikor még Magyarország nem Magyarország volt, hanem Magyar Köztársaság, akkor is Magyarországként emlegettük és mindenki tudta, hogy miről van szó, de említhetném a Spanyol Királyságot is Spanyolország helyett. Hagyjuk meg az országok hivatalos nevét a diplomatáknak és használjuk inkább a köznyelvben elterjedt változatot, sokkal egyszerűbb! Nekem is szimpatikusabb a Nagy-Britannia elnevezés, mint az Egyesült Királyság, még akkor is ha nem teljesen pontos.

        A dalról:

        Mivel ez a swinges hangzás teljesen idegen az ízlésemtől, ezért csak a listám vége felé tudtam besorolni, pontosan a 34. helyre, 2 pontot kapott a tízes skálán. Ha nem lenne automatikusan döntőben, akkor nem lenne ott a helye, szerintem.

      • Nem kötekedni, de hivatalosan:
        Nagy-Britannia a sziget és az Egyesült Királyság a hivatalos. (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).
        A dal meg értékelhetetlen. A finnek is jobbak.

      • hph01, a tükörfordítás és a helyes magyar fordítás között van különbség. Tudom hogy van ez a különbségtétel az Észak-Írország, a MAN és Csatorna szigetek nélküli, meg ki tudja még mennyi megkülönböztető nevezés… Abba meg tényleg ne menjünk bele, hogy a United Kingdom bizonyos részei nem tagjai az Európai Uniónak… A linket elolvastad, amit küldtem?

      • Bocsi, nem 🙂 (Amúgy néha én is mindkét nevet használom. 🙂 )
        De láttam egy angol videót, ahol ezt részletezik. Viszont annak örülnék, ha nem UK-ként indulnának, mert akkor Skócia külön indulhatna és megmutathatnák, hogy ők tudnak normális dalt küldeni, csak a BBC sz**-ja le az ESC-t.

      • Erzsi

        Csak a saját elméletedhez szeretnék hozzászólni, nehogy valamelyik érettségi előtt álló kolléga esetleg előadja a nyelvtörténet tételnél. A Hungary, Ungarn elnevezés nem a „hun” szóból származik, hanem az „onogur” szóból. Az onogurok egy hozzánk hasonló nomád népcsoport volt, és később a magyarok megnevezésére használták az onogur szót. Érzékelhető ez az orosz Vengrija-ban is, ahol már nem „hallod” a „hun”-t.

        A külső és belső népnév használatát egyébként finnugor nyelvrokonságunk egyik bizonyítékának tekintik. A finnek saját országukat Suomi-nak mondják, legközelebbi rokonaink a hantik és a manysik a nagyvilágban vogulok és osztjákok, a zürjének magukat komiknak nevezik.

      • Pitbull

        Eszerint a zürjén tréfamester a komikus…

      • Nahh tudtam hogy lesz némi baromság az elméletemben, Erzsi, nem kételkedem a szaktudásodban. Ezek szerint nem arról van szó, hogy volt két egymáshoz hasonló nép, és amelyik nagyobb létszámban volt, ehhez igazodva nevezték el a népcsoportokat, hanem egyszerűen csak át lettek nevezve? A hunok pedig kihaltak? Szerinted minek nevezzük akkor az United Kingdomot? Bocs, nem kötekedés, de tényleg érdekel, hátha tudsz válaszolni. Ezzel az UK problémával nagyon sok időt eltöltöttem azért, hogy ne írjak le következetesen rossz megnevezést. Bár a Wikipedia nem mérvadó forrás, a dánok, azeriek, lengyelek, svédek, és az oroszok is a Nagy-Britannia szót használják, mert ott az a normális.

      • Erzsi

        Nem használnám a baromság kifejezést. Ha valaki nem tanult nyelvtörténetet, annak a hangzás alapján logikusnak tűnik az egyezés, de nem akartam, hogy ez itt így maradjon. Semmi közünk a hunokhoz. Volt két népcsoport, amelyik azonos államalakulatban élt, a Kazár Birodalomban. Az egyik elvesztette önállóságát, beolvadt, a másik meg tudta őrizni önazonosságát és később kivált az államból. Nyugatról nézve valószínűleg mindkettő jelentéktelen kis törzsecske volt, könnyen összekeverhető névvel. Az egyikre ráakasztották a másik nevét.

        Az Egyesült Királyság kontra Nagy-Britannia problémában nem tudok igazságot tenni. Elolvastam a belinkelt cikket is, de az igazat megvallva én nem látok a két kifejezés között lényegi különbséget. Szerintem nyugodtan használd a Nagy-Britanniát, nálunk ez a megszokott, még akkor is, ha az eurovízión United Kingdom fedőnéven futnak. (Ez nem jelenti azt, hogy náluk is van külső és belső népnév, ergo nyelvrokonaink. Semmilyen rokonságban nem állunk velük. Sajnos.)

      • Köszi Erzsi, hogy szántál erre egy kis időt, megnyugodtam. Vannak még ilyen vagy ehhez hasonló dilemmák a fejemben (pl elődöntő-középdöntő-döntő vagy közép-elő-döntő vagy negyed-közép-döntő sorrend) de ez most nem lényeges 🙂

  • Iza

    Jaj Istenem, borzalmas…..irritáló énekesek (akik élőben pocsékak), idegesítő dal, az összkép pedig szörnyű. Nagyon nem tetszik a britek hozzáállása a versenyhez,ennél még a tavalyi is jobb volt, pedig azt is utáltam.
    7/7, 39/40, azért a finn „dalt” nem lehet alúlmúlni.

  • Tanti

    Nagy-Britannia:Sokáig nem tudtam hova tenni.Majd többet hallgattam és most a 16. helyen van.Tetszik,feldobja a napomat és szerintem az első 20-ban benne lesznek.

  • Gergő

    Háát nem a kedvencem, hogy őszinte legyek. Az electro-instrumentális rész nagyon rossz szerintem. A férfi hangja engem irritál egy picit.
    Nálam 27/27
    Tipp : 20-23/27

  • force

    Nekem pedig kifejezetten tetszik. Egy jó helyezés kijárna már nekik, bár szerintem ezzel a dallal is inkább a középmezőnyt fogják megcsípni.

    Nálam: 7/27
    Tippem: 13/27

  • János

    2012-ben es 2013-ban kedveltem oket. Hiaba kuldtek idos zeneszeket,a dalaik intelligensek es szepek voltak. Lehet a fiatalsagnak is teret adni,alairom,de akkor tehetseges enekeseket karoljanak fel,mint Jade Ewens. Itt az ideje valtoztatni,kedves britek 😉

    • Pitbull

      Mélyen egyetértek, mindkét „öreges” dal benne volt az egyéni Top10-emben, ezek a „tehetséges” fiatalok meg sem közelítik a seniorokat.

    • Gergő

      + 1.
      Én is csatlakoznék hozzátok, hiszen engem is bosszant, ha két klasszikus brit énekessel – akit világszerte ismernek – egy dalversenyen „pótlékként” bánnak, és elértetnek egy 19. és egy 25. helyezést. Szánalom. És mondom én ezt 21 évesen…

    • Gergő

      Szerintem, az igazi eurovíziós dalokat manapság már egyáltalán nem becsülik meg, főleg ha nem politikai tartalmú a dal. Ha csak egy érzelmes francia vagy angol dalt küldenek a versenyre, irány a süllyesztő. Beteszik első fellépőnek, és/vagy pontozásnál jól lepontozzák, és csókolom hadd nyerjenek a fiatalok, a félnótásak és még sorolhatnám…

  • Nekem ez kifejezetten tetszik.

  • Erzsi

    Mikor bemutatták, tettem rá egy lekicsinylő megjegyzést, miszerint ha már swing, akkor a Gájer Bálint mennyivel jobb volt. Revideálom a nézeteimet: sokkal eredetibb, mint a Gájer Bálint. Nagyon tetszik, imádom, top 10. Nálam.

  • Isti

    Először nekem se tetszett, de már nagyon megszerettem. Nálam a TOP15-be fért csak bele.
    Egyébként szerintem az EK az egyik legalulértékeltebb ország az ESC-en az utóbbi időben. Én nagyon szeretem a 2011-es (3. a listámon), a 2013-as dalukat és a 2014-es daluk se volt rossz. Ez az az ország, ami bármit küld nem érnek el túl jó helyezést.

  • Nem rossz ez, vannak napok, amikor üde színfoltnak tekinthető, de nem döntős típus.

  • Mona Lisa 29

    Ennek a dalnak nagyon gagyi a szovege, de lehet, hogy pont emiatt szeretem 🙂 Nem mondom, hogy a legkedvencebb dalom a mezonyben, olyan 11-15. helyen lehet nalam. 5 pont

  • balazs1992

    Nekem ez a dal olyan közepes nem a legjobb de nem rossz.
    Nálam: 12/40 12/27
    Tippem: 21/27

  • Levi21

    Nekem nem tetszik, ha nem lenne automatikus döntős, szerintem kiesne. Nálam jelenleg döntőben 26/27, az olasz dalt még így is übereli. Egyszerűen olyan, mintha 10 évet visszautaznék a múltba.