Napi Eurovízió 2015: Montenegró

montenegro_15Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Montenegró idén az ország egyik legnépszerűbb előadóját küldi versenybe. Eddig 10 albumot adott ki, ebből mindegyik bestseller lett a délszláv régióban. De már készül a 11. lemez is. A 2015-ös Eurovízióra az Adio című dalt küldi, melyet a szerb sztár-zeneszerző, Željko Joksimović készített.

Nenad Knežević Knez az ország királyi fővárosában, Cetinjében született, bár mondani sem kell, a családjában mindenki zenész. Szólókarrierje 1992-ben kezdődött, amikor szerepelt a nagy múltú MESAM Jugoszláv Zenei Fesztiválon. Sok slágere született 3 éven belül, de az 1996-os Automatik című albuma minden eladási rekordot megdöntött. Népszerűségével körbeturnézta Jugoszláviát, 1999-ben pedig egy Greatest Hits válogatásalbumot is kiadott.

2012-ben egy világzenei albummal tért vissza, ami a The Magic of Balkan címet viseli. 2014-ben elkezdett munkálkodni a 11. albumán, ami idén nyáron fog megjelenni. És most jött el az idő ahhoz, hogy képviselje országát a 2015-ös Eurovízión, a második elődöntőben.

Knez montenegrói nyelven fogja énekelni Marina Tucaković és Dejan Ivanović költeményét, melyet Željko Joksimović zenésített meg. Egy szerelmi történet végéről szól a dalszöveg, a fájdalmas szakításról. “Én még nem engedlek a hegyvidékek homályába, nem engedlek a vizek mélységeibe, és kérsz engem, hogy engedjelek el örökre, hogy feledésbe merülj, és elköszönj.” Minden történetnek vége lesz egyszer, csak tovább tartson a szerelem, mint három perc.

28 Comments

Nem a legjobb Zelko dal de tetszik. Szerintem döntös de ott meg lesz e top10 majd meglátjuk vagyis meghalljuk.

Érdekes ez a dal, amikor hallgatom, kimondottan tetszik, de utólag nem hagy mély nyomokat bennem.
23/40

Egy eleg erdekes eloado egyaltalan nem erdekes szammal…. Nekem nem tetszik, persze nem is ruhellem mint par dalt iden. Szerintem nem jut be a dontobe vagyis remelem mert van eleg jo dal aminek helyette be kell kerulnie

Balkán balladának, meg Zeljko dalnak gyenge, de egyébként nem rossz,bár egy hallgatás után nem vesz rá sammi, hogy újra és újra elíndítsam. Döntő 100%, de szerintem ott 15-ön kívül fog végezni.
17/40, 9/17

Montenegró:Rémesen gyenge és unalmas.Nálam 34. helyen van most. Zeljko szerzeményekkel nem vagyok teljesen kibékülve.A Lejla és az Oro nagyon tetszett de a Lane Moje és Nije ljubav stvar már nem igazán. 2013-ban a motenegrói dal tetszett a legjobban és a tavalyi dalukat is szívesen hallgatom.

A tavalyi daluk mérföldekkel jobb volt ennél. Az sem segít rajta, hogy a nagy Zeljko Joksimovic szerezte, messze az egyik legunalmasabb Zeljko dal. Szerintem nem lesz meg Montenegrónak idén a döntő.

Nálam: 10/17, 25/27
Tippem: 11/17

Akkor most én leszek az ellenpélda. Szerintem nagyon jó dal, és bízom benne, hogy top 10-es lesz végül. Zejlko dalai többnyire megosztanak, de szerintem ez a jobb szerzemények közül való. Tipikus balkáni hangzás. Tavalyitól nekem jobban tetszik. Bár az elődöntőjében nem feltétlenül lesz könnyű dolga.

Amikor bejelentették, hogy Knez képviseli őket, meghallgattam pár korábbi dalát. Azok alapján arra tippeltem, hogy valami borzalmas, Muzsika TV-be illő dallal megy. De szerencsére pozitív csalódás ért. Ez a dal számomra az eddigi 2. legjobb montenegrói induló (a tavalyit ugyanis nehezen lehet túlszárnyalni). Főleg a vége, az utolsó refrén nagyon jó. Nem kérdés, hogy szeretném döntőben látni. 🙂

A tavalyit? Szerintem messze nem az a legjobb daluk, nálam a montenegrói dalok közül csak a negyedik helyen áll az a dal.
Sorrendem a montenegrói dalok között:
1. 2013
2. 2009
3. 2015
4. 2014
5. 2007

Nálam az idei dal döntős, elődöntőjében 8. helyen áll nálam, döntőben pedig 15.-20. helyen áll. Ennek ellenére hasonló érzésem van, mint gaboca701-nek.

Az Igranka stúdió verzióban jó volt, az előadás meg messze az egyik legrosszabb EV előadás volt, amit valaha láttam.

Hú de szkeptikusok vagytok. Élőben a látványelemekben ki fogják hangsúlyozni a hangszereket, a felvételek a háttérénekesekről és a főénekesről közeli, családias légkört fognak teremteni. Szerintem Európa idén is elgyengül egy tipikus balkáni daltól,így én a top10 környékére jósolom.

A dal megjelenese elott mintha azt olvastam volna valahol, hogy Montenegro iden egy uptempo dalt kuld, olyat, ami Zeljko stilusatol teljesen tavol all, erre tessek… megkaptuk a szokasos balkan balladat. Szerintem a dal nem valami nagy eresztes, ezerszer hallottunk mar ilyet korabban. 3 pont

Számomra középmezőnyt képviselő dal, egy árnyalatnyival jobbnak tartom a magyar résztvevőnél, így a Wars for nothing-ot egy hellyel megelőzve a 15. pozícióban végzett az egyéni listámon, és a tízes skálán is egy egységgel többet adtam rá, szám szerint hatot.
Nekem tetszenek a balkáni előadók tipikus lassú dalai, akkor is ha már sokszor hallhattunk hasonlót.

Imádom, kedvencem, nagyon szeretem, olyannyira, hogy…
Nálam : 1/17 és 1/27
Tippem : 5/17 , 4-8/27 – szerintem a döntő második felében lesz, s jobban megjegyzik majd.

Baromi jó a dal, bár Zeljkonak melyik dala nem jó? Knez hangja nagyon jó és örülök, hogy nem angolul van.
21/40 (de fog még feljebb menni)

Egyszer azt írtam ide, hogy nekem olaszul akár a telefonkönyvet is énekelhetik. Ezt most úgy módosítanám, hogy Joksimovic nekem a telefonkönyvet is megzenésítheti, arra is vevő vagyok. Ezt is imádom.

Most hogy mondod, tényleg régen láttam már friss telefonkönyvet. Jó, majd ezentúl azt írom, népszámlálási ív vagy telekkönyvi betét.

Ja. Állítólag a nagy szerelem három évig tart, a halálos szerelem pedig ötig…
Épp ideje volt már, hogy elmúljon.

Visszakerestem a dal megjelenéséről szóló cikket, mert abszolút nem emlékeztem, hogy mit írtam akkor. Sőt, valószínűleg akkor hallgattam meg utoljára ezt a dalt, mert egy hangot nem bírtam felidézni belőle. Pedig nem is olyan rossz.

Nekem ez a dal a meghallgathatatlan kategória.Rèmesen unalmas,ès felejthető.A listámon csak a Finneket tudja megelőzni 39/40.

Comments are closed.