Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Erre a lehetőségre vártunk már nagyon régen, nehéz lesz megállni, hogy ne mosolyogjunk egymásra

Forrás: eurovision.tv

Forrás: eurovision.tv

Szerző: Mádi Sándor

Fehéroroszország 2004 óta aktív résztvevője az Eurovíziós Dalversenynek, eddigi legjobb eredményük azonban a 2007-ben elért 6. hely. A 2008-ban bevezetett két elődöntős rendszer óta 3 alkalommal kvalifikálták magukat a döntőbe, ott azonban a top 10-be nem sikerült eljutniuk. Idén Uzari és Maimuna képviseli az országot, daluk címe Time, azaz Idő. Fogadjátok sok szeretettel a velük készült interjúmat!

Mi volt az első lépésetek a zenei karrieretekben?
Uzari: Elsőnek a Republic College of Music, majd a St. Petersburg University of Culture intézményekben tanultam, sőt részt vettem a Nw Wave versenyen is, ami hatalmas tapasztalattal látott el. Anastasia Vinnikova mögött állni, mint háttérénekes, betekintést engedett az Eurovízió világába, és már akkor tudtam, hogy szeretnék ebből többet kapni.
Maimuna: Mindig is szerettem hegedülni, és a diplomámat is ebből szereztem a fehérorosz zeneakadémián, még ezelőtt 7 éven át játszottam a Presidental orchestrában. Ezt követően szerettem volna más stílusú zenéket is játszani, így elkészítettem az első albumom, a Queen of Africa-t (Afrika királynője), sőt nemrégen a másodikat is, a Showtime-t, amely egy modern keresztmetszet. A Vitaly Sudin társulat hihetetlenül jó volt az album készítése során. Az Eurovíziót illetőn pedig el kell mondjam, hogy mindig is érdekelt, és amikor Uzarival találkoztam, ez volt az egyik közös vágyunk a sok közül.

Idén ti képviselhetitek Fehéroroszországot az Eurovíziós Dalversenyen. Mit jelent ez nektek?
Uzari: A nemzeti döntő megnyerése hihetetlen és sokkal inkább eseménydús élmény volt. Nehéz még elképzelni, elhinni, hogy milyen lesz majd a bécsi színpadra kiállni. Remélem, hogy az ország büszke lesz ránk.
Maimuna: Még mindig nehéz leírni ezt az érzést. Az Eurovíziós részesévé válni hatalmas megtiszteltetés és még mindig nehezen hiszem el, hogy kevesebb mint egy hónapon belül tényleg a részese leszek.

Uzari, te már kétszer is próbálkoztál a nemzeti döntőn, sőt Anastasia Vinnikova mögött háttérénekes is voltál. Milyen emlékeid fűződnek ezekhez az élményekhez?
Uzari: Az Eurovíziós Dalversennyel való kapcsolatom 2011-ben kezdődött, amikor is Anastasia Vinnikova mögött háttérvokálozhattam, ezt követően pedig 2012-ben és 2013-ban részt is vettem az Eurofesten. 2014-ben az egyik írója voltam a Junior Eurovízión induló dalunknak, a Sokolnak, amit Nadezdha Misyakova adott elő. Eközben pedig már a Time című dalt készítettük Maimunával, tehát bátran állíthatom, hogy az Eurovízió az életem részévé vált az elmúlt néhány év alatt.

Melyik az a szó, ami a legjobban jellemzi az életeteket, és miért?
Uzari: Szerencse. Fehéroroszországot képviselem az Eurovízión: ez egy valóra vált álom, és a tény, hogy ezt Maimunával megoszthatom, még sokkal jobbá teszi.
Maimuna: Miért csak egy szó? Elfoglalt, boldog, elbűvölt. Az Eurovízióhoz vezető út már most nagyon izgalmas, pedig még meg sem érkeztünk Bécsbe.

Kik a kedvenc énekeseitek, zenekarotok?
Uzari: 30 seconds to Mars és a Maroon 5.
Maimuna: Beyonce: ő egy teljes csomag számomra!

Idén 40 ország képviselteti magát a versenyen. Vannak kedvenceitek?
Uzari: Mindegyik dal a kedvencem. A 39 dal mindegyik nagyon különböző, és mindegyikben megvan az egyediség, emiatt lettek kiválasztva saját országuk képviseletére.
Maimuna: Kicsit már-már ijjesztő mennyiféle különböző, minőségi és kreatív dalok vannak az idei versenyen. Mindegyikőjüket szeretem én is, mindegyikőjük Európa tehetségét bizonyítja. Oh és persze Ausztráliáét is.

Mit szeretnétek elérni a versenyen?
Uzari: Néhány héttel ezelőtt találkoztunk Teoval, aki tavaly a Cheesecake című dallal képviselte országunkat és azt tanácsolta nekünk, hogy élvezzük ki minden egyes pillanatát annak a 2 őrületes Eurovíziós hétnek. Ezt fogjuk tenni ÉS megpróbáljuk a legjobbat nyújtani a színpadon.
Maimuna: Tudom, hogy az Eurovíziós szabályok szerint nem lehet élőben hangszeren játszani, de a hegedű így is nálam lesz, és a szívemből fogok játszani rajta, megteszek mindent, hogy „visszaénekeljek” Uzarinak. Kétségem sincs afelől, hogy mindketten idegesek leszünk, de erre a lehetőségre vártunk már nagyon régen, azt azonban nehéz lesz megállni, hogy ne mosolyogjunk egymásra.

Mi inspirál titetek?
Uzari: A családom, a barátaim, zenészek (fold, modern, film betétdalok). Jövőbeli ötletek születhetnek edzés, vacsorázás vagy autóvezetés közben is.
Maimuna: A férjem – aki szintén szívesen zenél, de nincs az iparban – és a gyerekeim, Diana (5 éves) és Philip (18 hónapos). Ők adnak nekem energiát, lelkesedést ahhoz, hogy a legjobbat tudjam kihozni magamból.

Szeretnétek üzenni valamit a magyar ESCHungary olvasóinak?
Uzari: Remélem találkozunk veletek Bécsben, mi már nagyon várjuk Boggiet és titeket is.
Maimuna: Köszönjük az interjút és reméljük ti is és mi is bejutunk a döntőbe.

Köszönjük az interjút Uzarinak és Maimunanak, és külön köszönet Kath Lockettnek, aki segített a szervezésben.
Az ESCHungary csapata Sok Sikert kíván Bécsben!
Ha szeretnétek követni a fehérorosz duót útja során:
Facebook: Uzari & Maimuna – Time – https://www.facebook.com/pages/Uzari-Maimuna-Time
Twitter: @UzariAndMaimuna
Instagram: https://instagram.com/uzari.maimuna/
Film clip for ‘Time’

1 comment to Erre a lehetőségre vártunk már nagyon régen, nehéz lesz megállni, hogy ne mosolyogjunk egymásra

  • Gergő

    Maimuna: Tudom, hogy az Eurovíziós szabályok szerint nem lehet élőben hangszeren játszani…

    Ezt olyan rossz volt olvasni, kb. felér azzal, hogy az énekes megkapja a mikrofont és nem működik, s oldja meg az éneklést, ahogy tudja.
    Kár, hogy a jubileumi dalversenyen megtiltják az élő hangszer használatát, akkor már mindegy lenne, ha az egész playbackről, menne.