Beteljesült a gyermekkori álmom

Bojana próbája. (c) Thomas Hanses
Bojana próbája. (c) Thomas Hanses

Szerző: Miklós Hajnalka (Magyar Szó)

Bojana Stamenov a közönség számára elsősorban dzsessz- és bluesénekesnőként ismert fiatal nő, akinek tehetségére már néhány évvel ezelőtt felfigyeltek egy tehetségkutató műsorban. Ő képviseli majd Szerbiát az Eurovíziós Dalfesztiválon a Ceo svet je moj (Az enyém az egész világ) című, Vladimir Graić komponálta szerzeménnyel. Bojana nem csak énekel, gitáron és lanton is játszik, és a reneszánsz éneklés is közel áll hozzá. Kisugárzása már a fényképekről is áthat, de élőben is rendkívül pozitív személyiség. Okosan és tudatosan építi karrierjét. Bár találkozásunkat hetekig igyekeztünk megszervezni, a dalfesztivál közeledésével Bojana számára csak gyűltek a kötelezettségek, napjai jelentős részét stúdióban töltötte, így az interjúra is az internetnek köszönhetően, végül csak írásos formában került sor.

Április tele volt kötelezettségekkel: utak, felvételek, próbák, koreográfiák… Májusban is ez vár önre. A Beosongon aratott sikere után felmerült valaha is önben, hogy ilyen sok munka várja?

Feltételeztem, hogy így lesz, de bevallom, egyszerűen élvezem ezeket a kötelezettségeket. Fantasztikus csapat vesz körül, és egyelőre úgy tűnik, minden úgy halad, ahogy annak haladnia kell.
Mindezek mellett, az újságírók kérésének is eleget kell tennie, és itt van még a ruhapróba, és csak sejteni tudom, milyen feladatoknak kell eleget tennie a bécsi fellépése előtt. Felkészült arra, hogy a figyelem középpontjában legyen?

Arra nem számítottam, hogy a médiaházak ilyen mértékben érdeklődnek majd irántam. Az emberek felismernek az utcán, leállítanak, megszólítanak, biztatnak. Mégis azt szeretem a legjobban, amikor a gyerekek lépnek oda hozzám az utcán, hogy lefényképezkedjenek velem.
Nem mulaszthatom el megkérdezni, hogy önt, aki dzsesszel és blues-zal foglalkozott, mi vezette oda, hogy jelentkezzen a Beosongra, és pop-énekszámmal vegyen részt a megmérettetésen?

Az Eurovíziós Dalfesztiválról álmodoztam kisgyermekkorom óta. Arra vágytam, hogy egy napon én is ott állok a színpadon, és az egész világ engem figyel majd. Számomra ez egy nagy kihívás, és készen állok arra, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek.
Létezik és rossz zene? A zene meghatározza az embert?

Mindenki olyan zenét hallgat, ami a legjobban megfelel a számára. A zene elemei minden esetben ugyanazok: ritmus, dallam és azok korlátlan variációi. Az a legfontosabb, hogy a zene érzéseket váltson ki bennünk.
Mit vár az Eurovíziótól?

Az Eurovíziós Dalfesztivált gyermekkorom óta jelentős eseménynek tartom. Pozitív energiára számítok és nagyon sok zenére.
Kötelezettségek, munka, előkészületek, népszerűsítés… Élvezet vagy teher?

Tud kimerítő is lenni, de minden részét élvezem. Tudom, hogy ilyen dolgokra csak egyszer kerül sor az ember életében.
Milyen lesz a ruhája? Tetszik az a ruha, amit a fellépésre készítenek önnek?

Nem szeretnék a fellépő ruhámmal kapcsolatban semmit elárulni. Izgalmas lesz, az biztos.
A divat fontos szerepet játszik az életében?

Mint minden életében, számomra is fontos a divat, de nem elsődleges fontosságú.
Nyilván számtalanszor feltették már önnek ezt a kérdést, de miért döntött úgy, hogy angol nyelven adja elő a dalt az Eurovízión? Szebben hangzik a dal angolul, vagy egyszerűen a dal üzenetét szeretné minél szélesebb közönség felé közvetíteni?

Hiszem, hogy döntést hoztunk. Sok minden megváltozott azóta, amióta Marija Šerifović a Molitva (Ima) című dalával győzött. Azt gondolom, eljött az ideje annak, hogy angolul adjam elő a dalt.
Hogyan fogadták önt és csapatát a külföldi útjaik során?

Idáig jártunk Macedóniában, Hollandiában, Brüsszelben, mindenhol kedvesen fogadtak minket. Csodálatos volt a hangulat. Abban reménykedem, hogy ez Bécsben is így lesz.
Közeleg az Eurovíziós fellépés, van már lámpaláza?

Közeleg a május 19-e, és nagyon izgulok ez miatt. Ami a lámpalázat illeti… otthon hagyom majd.

Mi ad majd kellő energiát ahhoz, hogy a maximálisat nyújtsa Bécsben a színpadon?

A családom és a barátaim, akik mindenben maximálisan támogatnak.

A 2015-ös, hatvanadik Eurovíziós Dalfesztivált Ausztriában rendezik meg, mivel a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivált az osztrák Conchita Wurst Rise Like a Phoenix című dala nyerte meg. Ausztria 1967 után másodszorra adhat otthont a dalfesztiválnak. Az első elődöntőre 2015. május 19-én, a második elődöntőre május 21-én, a döntőre pedig május 23-án kerül sor. A szerbiai és a magyar (Boggie: Wars for Nothing) versenyzőnek is az első elődöntőben szurkolhatunk.

Az idén 40 ország képviselője vesz részt a dalfesztiválon, beleértve Ciprust és Szerbiát is, melyek egy, illetve Csehországot, mely öt kihagyott év után vesz részt újból. Ukrajna viszont debütálása óta először nem fog részt venni.

Az idei év különlegessége, hogy Ausztrália is küld versenyzőt a dalfesztiválra, mert ott rendkívül népszerű ez a énekverseny. Az ausztrálok arra is kaptak jogot, hogy szavazzanak mindkét elődöntőben és a döntőben is. Az ausztrál versenyző közvetlenül a döntőbe jut, és ugyanazokkal a feltételekkel fog ott versenyezni, mint a többi ország. Ausztrália csak egyszeri lehetőséget kapott a részvételre, viszont ha megnyerné a versenyt, akkor jogot nyer arra, hogy a következő Eurovízión is részt vegyen.

Comments

3 hozzászólás a(z) “Beteljesült a gyermekkori álmom” bejegyzéshez

 1. Isti avatar
  Isti

  OMG…28 éves. Én 50 körülinek gondoltam.

  1. Dani avatar
   Dani

   Én kb. 38-40 körülinek.

  2. Tanti avatar
   Tanti

   Én viszont 30 alattinak gondoltam a kezdetektől. 🙂 Nem tudtam volna idősebbnek elképzelni.