Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A zene összeköti az embereket, és szeretem, hogy az Eurovízión különböző nemzetiségű zenészek lépnek fel

(C) Bojan Stnic

(C) Bojan Stnic

Tudósító: Mádi Sándor

Montenegró eddig 6 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalversenyen, döntőbe először azonban tavaly kerültek, amikor Sergej Cetkovic megtörte a jeget és hetedikként továbbjutott a döntőbe. Korábban Andrea Demirovic (2009, 11. hely) és a Who See ft. Nina (2013, 12. hely) állt a legközelebb a döntőhöz. Idén Knez képviseli az országot, dalának címe Adio, azaz Viszlát. A dal szerzője pedig nem más, mint a jól ismert Eurovíziós veterán, Zeljko Joksimovic. Olvassátok el a Knezzel készült interjúmat!

Mikor indult el a zenei karriered?
Mindössze 6 éves voltam, amikor a zenével elkezdtem foglalkozni, mindezt apukámnak, Mili Knezevicnek köszönhetően. Ő egy zenész és zeneszerző volt, így történt, hogy megismerhettem a zene mágikus világát. Az első nyilvános fellépésem egy gyermekverseny megnyerése volt, a Bio jednom jedan lav (Volt egy oroszlán) című számot adtam elő. Néhány évvel később, édesapám bemutatott engem a legjobb zenészeknek és megalakult az első, Montenegro bandánk, a szólókarrierem azonban 1992-ben indult. Eddig 10 albumot jelentettem meg, több zenés videót készítettem, sok koncerten és fellépésen vagyok túl, sok jobbnál jobb nemzetközi zenei fesztiválon vehettem már részt. A dalaim többsége pop és pop-rock, az első albumom, a Kao magija (Mint a varázslat) egy pop lemez volt, de a legutolsó, a The magic of Balkans (A balkán csodája) már több különböző zenei stílusból is merít. Nagyon érdekes volt ez a váltás, igyekeztem a balkán tradicionális zenét is beleszőni, mondhatjuk, hogy a balkán öröksége hallható rajta.

Idén te képviseled Montenegrót. Mit jelent ez neked?
Mondhatom, hogy egy valóra álom. A montenegrói RTCG felhívott tavaly ez ügyben és mondhatom, hogy erre a felkérésre válaszoltam a leggyorsabban igennel. Az Eurovíziós Dalverseny egy kiváló lehetőség minden zenésznek, hogy megmutassa magát és megossza a zenéjét másokkal. A zene összeköti az embereket, és szeretem, hogy az Eurovízión különböző nemzetiségű zenészek lépnek fel.

Melyik az a szó, ami a legjobban illik rád?
Nehéz akár egy mondatban is összefoglalni, nemhogy egy szóban. Mindannyiunk fejében cikáznak szavak, amikor az életünkről gondolkodunk, de nehéz egyszerűen leírni. Ehhez még egy egész könyv is kevés lenne, de talán az érzelem szó áll a legközelebb hozzá. Nagyon érzelmes férfi vagyok, és mindent magamra veszek, még akkor is, ha nem is annak szánják. Ez a zeneiparban különösen nehézséget tud okozni egy előadnak.

Kik a kedvenc énekeseid?
Rengeteg kedvencem van, de talán Christina Aguilera.

Idén 40 ország képviselteti magát a versenyen. Vannak kedvenceid?
Természetesen vannak. Szeretem a holland, a svéd, az olasz, a észt, az azeri és az ausztrál dalt, de rajtuk kívül is vannak olyan még, amiket szívesen hallgatok.

Mit szeretnél elérni a versenyen?
Szeretnék két alkalommal is élőben énekelni, azaz bejutni a döntőbe is. Az Adio szerője Zeljko Joksimovic, aki már igazi Eurovíziós veterán. 2004-ben egészen a második helyig jutott a dala, a Lane moje, 2012-ben pedig a harmadik helyig a Nije ljubav stvar. Ezeken túl pedig két dalt is komponált: a Lejlat (Bosznia és Hercegovina, 2006) és az Orot (Szerbia, 2008). Emiatt úgy gondolom, hogy egy jó helyezést fogunk elérni a dallal.

Szeretnél üzenni valamit a magyar ESCHungary olvasóinak?
Köszönöm, hogy elolvastátok a velem készült interjút és remélem, hogy tetszik a dalom és támogatni fogtok az Eurovízión.

Knez egy különleges videóval is készült nekünk, magyar rajongóknak:
https://www.youtube.com/watch?v=yTwNCgPGjxk

Knez dalát, az Adio-t pedig itt hallgathatjátok meg:

Köszönjük az interjút Kneznek, és külön köszönet Ivan Maksimovicnak, aki segített az interjú lebonyolításában.
Az ESCHungary csapata Sok Sikert kíván Bécsben!

Hozzászólások lezárva.