Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Suzy: A dalom az igaz, korlátok nélküli szerelemről szól

suzy_2014Szerző: Mádi Sándor

Egy év kihagyás után Portugália visszatért az Eurovízió színpadára. Legutóbb 2010-ben sikerült az országnak a döntőbe jutnia, idén Suzynál a stafétabot. Portugália egyébként jelenleg is várja első győzelmét, talán ez a vidám dal elég lesz a győzelemre? Mielőtt ezt megtudnánk, olvassátok el az énekesnővel készült interjúmat.

Mikor kezdődött az énekesi karriered?

Mindig is szerettem énekelni, a karrierem pedig elég korán elkezdődött. Csatlakoztam egy gyerek csapathoz, az Onca Chochhoz. Rengeteget tanultam a munka során, és ezen tapasztalatok elengedhetetlennek bizonyultak a jövőbeni életemhez is.

1999-ben az Anjos duóval együtt felvettünk egy modern karácsonyi dalt, a „Nest noite branca”-t. Ezt követően folytatódott a kemény munka, megjelent néhány szólóalbumom, részt vettem több zenei projektben, emiatt egyébként több portugál, kanadai és amerikai városban is dolgozhattam.

Idén te fogod képviselni Portugáliát az Eurovízión. Mit jelent ez neked?

Az, hogy Portugália színeiben énekelhessek az Eurovízión, egy gyerekkori álmom, aminek megvalósításában végül Emanuel segített.

11 éves voltam, amikor először láttam az Eurovíziót, még 1991-ben. Nagy rajongója lettem Dulce Ponte dalának (Lusitânia paixão). Abban a pillanatban pedig vágyat éreztem az éneklésre, és arra, hogy részt vegyek a portugál dalválogatón, a Festival RTP da Canção-n.

Emanuellel nem most dolgozok először együtt. A vele való munka során szívem-lelkem mindig beleadtam, azonban kétség kívül a 2014-es portugál válogató volt az egyik legjobb esemény életemben, minden versenyző énekes és dal igazán kiváló és kiemelkedő volt.

Annak ellenére, hogy rengeteget dolgoztunk a dalon, a verseny nagyon erős volt, és amikor meghallottam a nevem, mint a győztes, nem tudtam elhinni. Nagyon örültem neki.

Ezúton szeretném megköszönni Emanuelnek a bizalmát és a tanítását. Továbbá köszönet illeti a teljes csapatot és a rajongóimat is, akik szavaztak rám mind a döntőben, mind az elődöntőben.

A kemény munka meghozta gyümölcsét: hatalmas felelősség és megtisztelés az országomat képviselni egy ilyen nemzetközi versenyen.

Hogyan készült a dalod, mi a főbb üzenete?

A „Quero ser tua”-t Emanuel külön a portugál válogatóra írta, miután meghívták őt a versenyen való részvételre. Ez egy igazán pozitív dal, kellemes érzéseket kelt a hallgatóságban. Az igaz, korlátok nélküli szerelemről, az érzelmeink megosztásáról szól, amikor valamit szívvel-lélekkel teszünk.

Boldog pillanatokat és pozitív érzelmeket szeretnénk életre hívni az Eurovízió színpadán Portugáliában jelenleg kemény időket élünk meg, éppen ezért szeretnénk a mindennapokba belecsempészni az örömöt. Szeretnénk elérni hogy az emberek higgyenek abban, hogy minden rossz dolog jó lesz idővel.

Követed az Eurovíziót?

Ahogyan már korábban említettem, mindig is nagy érdeklődéssel követtem az Eurovíziót és arról álmodtam, hogy egyszer részese leszek én is. A családon belül mindig fogadásokat kötöttünk a lehetséges nyertesről.

Manapság már a verseny nem akkora fontosságú, mint amilyen a ’70-es, ’80-as, és a ’90-es években volt. Továbbá mivel két éve külföldön élek már nehezebb úgy követni az eseményeket, mint annak idején.

Kik a kedvenc előadóid a korábbi portugál versenyzők közül?

Rengeteg olyan portugál dal van, amit imádok. Csak, hogy néhányat említsek: „Desfolhada portuguesa” (69), „Menina do alto da serra” (71), „Uma flor de verde pinho” (76) „Um grande, grande amor” (80), „Bem bom „(82), „Silêncio e tanta gente” (84), „Conquistador” (89), “A cidade até ser dia” (93), „Chamar a música”(94), „Dança comigo” (07).

Azonban rajtuk kívül meg kell említenem még Dulce Pontes dalát (Lusitânia paixão, 1991), ugyanis ennek köszönhetően váltam igazi rajongóvá. Tisztán emlékszem amikor Rómában fellépet anno.

Kik a kedvenc énekeseid?

Túl sok név, túl sok remek hang. Mindannyiuktól próbálok tanulni, majd pedig létrehozni a saját stílusomat: Whitney Houston, Mariah Carrey, Christina Aguillera és persze Dulce Pontes (hatalmas befolyással volt az életemre).

Idén 37 ország versenyez. Vannak-e kedvenceid?

Mindegyik dalt meghallgattam már és úgy gondolom, hogy egy igazán remek év elé nézünk: kellemes dalok és fantasztikus előadók váltják egymást a színpadán.

Nagyon sok jó dal van, és nehéz lenne kiemelni 1-2-t közülük. Csodálatos balladák, dance-dalok, hagyományőrző művek: sok kedvencem van.

Mindenesetre egy dolog van, amit nem szeretek: majd minden dal angolul hangzik el. Én személy szerint jobban örülnék, ha a dalok az előadók saját anyanyelvén szólalnának meg, ahogyan egyébként el kellett hangozniuk a ’90-es években.

Mik az elvárásaid, mik a főbb céljaid?

Be kell valljam, hogy nagyon kedvelem a dalomat és szerintem jól tud majd teljesíteni a versenyen. Mindent bele kell tennem persze: úgy kell előadnom és énekelnem, mintha másnap világvége lenne.

Remélem, hogy sikerül a döntőbe jutnom és ott egy jó helyezést elcsípnem. Sosem tudhatjuk, mindig meglepetés az eredmény, éppen ezért nehéz megjósolni a verseny végkimenetelét. Példának okáért néhány napja valaki mondta nekem, hogy San Marino tavalyi dalát esélyesnek tartották a végső győzelemre is, és végül a döntőig sem sikerült eljutnia. Bármi lehetséges az Eurovízión.

Ahogy említettem, a tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani és a lehető legjobb eredményre számítok… Fogtok nekem ebben segíteni? (nevet)

Mi inspirál téged?

A tenger mindig is része volt a portugál történelemnek, én is egy tengerparti kisvárosban születtem.

Portugálként elmondhatom, hogy a tenger nagy hatással volt az egész életemre. Nem tudnék a tengertől távol élni, bármikor, amikor inspirációra vagy nyugodt pillanatokra vágyom, csak sétálok egyet a parton.

Mik az Eurovízió utáni terveid, ki fogod-e pihenni a fáradalmakat?

Az Eurovízión való részvétel hatalmas élmény, de nagyon stresszes és rengeteg időt és energiát követel tőlem.

Május 11-e után szükségem lesz a pihenésre: egy időre meg kell állnom és fel kell töltenem az elemeimet és több időt kell szánnom a barátaimra. Egy rövid nyaralást be fogok iktatni a szülővárosomban.

Persze a pihenés után visszatérek a munkámhoz, hiszen a következő lemezem készületei már javában folynak, és szeretném, ha még az idén befejeződne.

Mit szeretnél üzenni a magyar olvasóknak és a Suzy rajongóknak?

Szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást és remélem, hogy Dániában is mellettem lesztek. Remélem, hogy szeretitek a dalomat, az előadásomat és hogy elégedettek lesztek a produkcióval.

Büszke vagyok rá, hogy Portugália visszatér az Eurovízióra.

Suzy magyarul is üzent a rajongóinak: Köszönöm mindenkinek a támogatást, és mindenkit szeretek!

Köszönjük az interjút Suzynak, valamint külön köszönet Vasco da Camara Pereiranak, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

5 hozzászólás Suzy: A dalom az igaz, korlátok nélküli szerelemről szól