Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia

ESC mindenkinek 2014Szerző: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv
(A 2014-es verselemző sorozatunk harmadik része)

A dalszövegek aranyat érnek az Eurovízió világában, ezt már megtanultuk, lássuk ezúttal mit tartogatnak számunkra. A második körben Franciaország, Görögország, Grúzia és Hollandia dalait vesszük górcső alá.

Franciaország
Tavaly Amandine a poklot is megjárta, idén viszont a TwinTwin srácok egy könnyed köntösbe burkolt társadalomkritikát kínálnak nekünk. Bizony a konzum orientált kultúra nem szép dolog, de ha már benne vagyunk akkor a három francia fiú egy humoros dallal próbálja felhívni a figyelmet a kapzsiságunkra. A dal íme (bár franciául van mégis könnyen kitalálható mit jelent) egyértelmű és egyben fura, hogyan lehet egy bajuszról énekelni? Nos, a szöveg egy olyan tehetős személyről szól, akinek mindene megvan, csak egy dolog hiányzik: nem tud bajuszt növeszteni és ez bizony egy olyan embernek, aki mindent megkap nagy trauma. Öröm és boldogság, hogy nem szerelem a téma, köszi srácok!

Görögország
Ez bizony a nyár nagy slágere lesz és arra is nagy az esély, hogy nem csak Göröghonban. A Rise up egy olyan dal, amit tulajdonképpen egy életérzést fejez ki. A konkrét témát nem tudnám két szóban megfogalmazni, talán csak annyira mint a srácok tudták: Rise up. A szövegnek pont annyira mély a tartalma, amennyire egy nyári sláger megkívánja: emelkedj fel, szállj, biztasd a szeretett lányt is, hogy veled repüljön, meg tudod csinálni stb. Egy-két rap betét, három cuki fiú és kész a sláger. Az a legszebb az egészben, hogy Görögország ezt is megteheti és mivel a zenei alap eléggé rendben van, meglepődnék ha nem lennének döntősök.

Grúzia
Ez bizony nagyon hippi. Sokféleképpen tudnám minősíteni ezt a dalt, de igyekszem csak a szöveg alapján ítélkezni most. Három percnyi távolságra a Földtől, mi fér bele ennyi időbe? Nagyon szívesen értelmezném ezt a szöveget mélyebben, irodalmárokkal együtt, mert bizony komoly munka lenne. Mi ez ha nem az abszolút elvont kategória űrugrásokkal, repülőkkel és a Föld lépcsőházával. Arra még volt kreatív energiájuk, hogy a végére a saját nevükre vonatkozó utalást is a szövegbe rejtsenek. Csavar, csavar hátán, rengeteg elvont kép és metafora. Egy szó van erre: elképesztő. Azt, hogy ki milyen értelemben használja ezt a szót, már személyiség függő.

Hollandia
A country bizony nem csak Avicii-t ihlette meg, de idén az Eurovíziós versenyzőket is, köztük a hollandokat. Tavaly Anouk nagyon magasra tette a mércét, idén a The Common Linnets duó próbálkozik és a Vihar utáni csend (szabad fordításban ez a daluk címe). Ez már egészen közel áll egy megszokott, eurovíziós, romantikus dalhoz. A szerelmes pár egyik tagja a másikra gondol a vihar után, ami persze egy szakítást vagy egy nagyobb vitát is jelképezhet. A sértett fél bocsánatot kérhetne, de azt hazugságnak érezné, szóval egy komplett dráma bontakozik ki, az amúgy kissé monoton holland dalban (persze a monotonitás szigorúan szubjektív vélemény). Kíváncsian várom, hogyan szerepelnek majd a hollandok idén.

Előzmények:

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Albánia, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium

Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország

8 hozzászólás Eurovíziós Vers Mindenkinek 2014: Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia