Eurovízió 2014: Kovács Kati, Náksi Attila és Tóth Vera is tagja az öttagú zsűrinek

VotingVideoTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Az EBU az imént tette közzé első alkalommal az Eurovízión zsűrizők listáját. Magyarországon Palásti Kovács Zoltán (Zoohacker), Kovács Kati, Náksi Attila, Dorozsmai Péter és Tóth Vera fog zsűrizni.

Az Eurovízión a szavazatok 50%-át a telefonos szavazáson résztvevők, a másik 50%-át pedig a zsűri, a magyar vonatkozásban a fent említett 5 zsűritag szavazása fogja befolyásolni.

A zsűritagokat arra kérték, hogy a következő szempontok alapján értékeljék a dalokat:

– énekteljesítmény
– színpadi produkció
– a dal eredetisége és megkomponálása
– a teljes összbenyomás a produkcióról

A zsűritagok átlagos életkora 40, 79 nő és 106 férfi zsűritag van.

A zsűritagok kiválasztásának kritériuma volt, hogy hivatásos zenészek legyenek. A zsűritagoknak nem zsűrizhettek az elmúlt 2 évben ugyanebből az alkalomból. Nemi, életkori és zenei tapasztalatok alapján kiegyensúlyozott zsűrit kellett összeállítani. Helyi állampolgárok lehetnek zsűritagok. A zsűritagok semmilyen módon nem kötődhetnek bármelyik versenydalhoz.

A szavazásról

Minden a versenyen résztvevő közmédia felkéri a nézőket hogy szavazzanak a kedvenc dalukra azzal a feltétellel, hogy az ország saját dalára nem szavazhatnak. Emellett minden résztvevő országnak van egy zsűrije is. A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot összegyűjtő dal lesz az első helyezett, a második a második és így tovább, amíg eljutunk az utolsó helyezettig. Ugyanúgy összesítik a zsűri szavazatait is. A két számsort összesítik, majd átkonvertálják a jól ismert 12 pontos rendszerre, ami azt jelenti hogy az összesítés utáni első helyezett 12 pontot kap, a második helyezett 10-et, a harmadik 8-at és így tovább az 1 pontig.

Az idei zsűri listájának teljes névsora letölthető innen!

34 Comments

Gondolkodtam, ki kaphat jó pontokat a zsűrinktől. Belgium és San Marino jutottak eszembe először, de nagyon nem mentem tovább a gondolataimmal, szóval lehet, hogy vannak nagyobb esélyesek Kováts Katiék szimpátiájának elnyerésére. Szerintetek?

Can-Linn nem hiszem, szerintem elég gyenge énekes élőben, attól meg akkor is falra másznak az ilyen bírák, ha nincs kiírva, mint szakmai szempont. :DD Mei tiszta Tóth Gabi egy kicsit, lehet, hogy ez előny, de lehet, hogy hátrány, de az biztos, hogy a mezőnyben messze ő a legjobb hang. Az előbb rosszul írtam Kovács Kati nevét. Bocsánat. Egyébként kíváncsi lennék az arcára a lengyel produkció alatt, ha már Dér Heni szövegétől kitért a hitéből, érdekes lesz, vizuálisan hogyan kezeli a hasonlót. 🙂

Belgiumban szinte teljes mértékben biztos vagyok. Ahogy ajnározták Vastag Tamás nyálas nótáját…még most is rosszakat álmodok 🙂

Rita, ne legyen igazad, konyorgom!!!! Hanyingert kapok a belga produkciotol…

Szerintem Norvegia mindenkeppen eselyes egy magas pontszamra, es nem lepodnek meg, ha a douze Ausztrianal landolna…

Belgium? Vera még bele is fog szeretni! Iza, a norvégokkal kapcsolatban igazad lehet. 🙂 Viszont van neked egy rossz sejtésem: szerintem a görögöket nagyon nem fogják kajálni. 🙁 Vera és Kati tuti nem, de van egy olyan érzésem, hogy a két DJ is hallani fog olyan hiányosságokat akár a hangszerelésében, amiket mi csak sejtünk, hogy vannak. 🙁 Elég nívós a zsűri, az ilyen román kacat nem hiszem, hogy játszani fog náluk (vagy Paula hangja felülír mindent?). Moldova is bejöhet…

Sajnos en is igy erzem, de…….aahhhhh sirni fogok, nagyon sirni fogok, ha rossz helyezest ernek el :'( :'( :'( Olyan jo sracok, ugy megerdemelnek a top10-et :'( :'( *Iza letargiaban*

Kovács Kati, hogyan lehet tagja a zsűrinek? Nem felel meg a kritériumok egyikének, miszerint “semmilyen módon nem kötődhetnek bármelyik versenydalhoz.” Kállay dalához kötődik, hiszen egyike volt azoknak, akik bejuttatták az A Dal nagy döntőjébe. OK, hogy a magyar dalra nem szavazhatnak, de akkor nem pontos a kritérium megfogalmazása.

A hivatalos kiírásban nagyjából úgy van megfogalmazva, hogy nem kötődhetnek bármelyik versenydalhoz oly módon, hogy azáltal nem tehetnének eleget a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményének.
Ebből a szempontból simán befér Kovács Kati is.

ahhh, ne bántsátok már Novodomszky Évit. én spec nagyon kedvelem.

Albániában 50.2 az átlagéletkor… Zoli gondolatmenetét folytatva a Belga csuda dal itt is jól szerepelhet…
Nálunk se sokkal alacsonyabb. 47.8 év.
Németországban viszont csak 29.4. ahogy gyorsan végigfutottam a számokon, talán itt a legfiatalabb a zsűri.?

Szerintem nem az átlagéletkor fogja meghatározni, ki milyen dalt favorizál. Én azért gondoltam, hogy a magyar zsűri kedvelheti Belgiumot, mert bár más személyek alkotják az ESC-s zsűrinket, karakterben és ízlésben szinte mindegyikük megfeleltethető A Dalos zsűrivel, és ha ők kedvelték Vastag Tamást, akkor ez az összetételű zsűri kedvelheti Axelt. Egyébként a palinak nagyon szép hangja van, ha nem tudnám, miről énekel, lehet, megfontolnám, hogy szeressem a dalt.

Régebbi ESC előadók a zsűriben még:
– Azerbajdzsán: Nikki
– Észtország: Laura Remmel (Suntribe)
– Franciaország: Jean-Marc Sauvagnargues (Les Fatals Picards)
– Grúzia: Micheil Chelidze (Eldrain
– Izland: Yohanna
– Montenegró: Stefan Filipovic
– San Marino: Paolo Macina (Miodio)
– Svájc: Ivan Broggini (Sinplus)

Comments are closed.