Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2014: Conchita győzelme után zajlanak az események!

Tömeg várja a győztest a bécsi reptéren

Tömeg várja a győztest a bécsi reptéren

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – esctoday.com

A 2014-es eurovízió osztrák győztese Conchita Wurst megrengette a világot. Lássuk, mi történt a győzelem után! Ismétlés: Interjúnk Conchita Wursttal még a verseny előtt. És most friss rövidhírek következnek!

A verseny utáni sajtótájékoztatón a győztes a köszönetnyilvánítások és örömkönnyek közepette elmondta azt is, hogy szeretne az Eurovízió közelében maradni, de nem versenyzőként, hanem inkább műsorvezetőként.

Jan Ola Sand gratulált Ausztriának és az ORF-nek, megköszönte a DR dán közmédiának a három csodálatos estét. Az EBU az ORF-fel együtt dolgozik most azon, hogy egy még jobb dalversenyt szervezzenek jövőre valahol Ausztriában.

Alexander Wrabetz, az ORF általános igazgatója szerint sok város szeretne rendező helyszíne lenni a 60. Eurovíziós Dalfesztiválnak. Bécs vezeti a listát de Graz és Salzburg is szívesen rendezne több más város mellett. A bécsi helyszínek közül a Messe Wien vásárközpont 30000 embert tud befogadni, a központban van és sok csarnok helyezkedik el a területen. A Wiener Stadthalle egy másik lehetőség 16000 ember befogadására képes. Más helyek, illetve az 1967-es versenynek helyszínét elvetették, azok alacsony befogadóképessége miatt.

A győzelem estéje sokak szerint politikai üzengetés a homofób és erőszakot szító Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin ellen. Természetesen az orosz politikusok és még az orosz kormányzat sem boldog az osztrák győzelem miatt, Európa egésze elveszett.

Írország lecseréli az öt éve létező mentorok által segített eurovíziós kiválasztási formátumot. 2009 óta ez az első alkalom amikor Írország kiesett az elődöntőben.

Lássuk a lelkes ausztrál szavazatokat! Televoting: Ukrajna 1 pont (18392 szavazat), Málta 2 (18884), Svájc 3 (18934), Nagy-Britannia 4 (23154), Lengyelország 5 (23928), Izland 6 (24106), Finnország (29702), Hollandia 8 (33900), Svédország 10 (53562), Ausztria 12 (74434). Köszönjük a nagyszerű show-t!

A közönséget szerte Európában lenyűgözte Lengyelország! Míg a brit és az ír közönség első helyre tette Donatan & Cleo produkcióját, addig a zsűri pontosan az utolsó hellyel kínálta meg őket! A norvég és ukrán közönség is első helyre tette a lengyel produkciót, a zsűri viszont a 19. és 25. helyre értékelte. A holland és izlandi televoting második, az osztrák, a macedón, a francia, a német és a svéd közönség pedig a harmadik legjobbnak látta Donatan & Cleo dalát. A kritikusok által szoftpornónak titulált My Slowianie című dal produkcióját szombat este óta 40 millióan látták a neten.

A grúz zsűri pontjait érvényteleníteni kellett. Így ott 100%-ban a televoting eredményei alapján lettek kiosztva a pontok.

Idén is odaítélték a Marcel Bezençon szakmai díjat, ahol a több kategória közül 2007-ben Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues című dala megkapta a legjobb szerzőnek járó díjat (Szerzők: Rúzsa Magdi (zene) és Mózsik Imre (szöveg)). Az idei sajtódíjat Ausztria nyerte (Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix), a művészeti és a szerzői díjat pedig egyaránt Hollandia (Isle DeLange & Waylon – Calm After The Storm)!

Miután a Softengine megszerezte a 2006 évi győzelmük utáni legjobb helyezést, a finn YLE közmédia eldöntötte, hogy megtartják a most alkalmazott kiválasztási folyamatot. A Softengine sikere jó alap egy új verseny szervezésére.

Több delegációtagot is frusztrált a végeredmény, a zsűrik szavazása valamint a rajtsorrendet eldöntő szabály is, így 4 ország, köztük egy automatikus döntős ország fontolgatja a visszalépést.

Conchita Wurst a bécsi repülőtéren sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta hogy megkapta a gratulációkat külföldi kollégáitól is. Anna Vissi, Boy George és Lady Gaga is gratulált az osztrák előadónak Twitteren keresztül.

Görögország azért fontolgatja a visszalépést, mert egyrészt nem tetszik nekik hogy a rendező ország dönti el a rajtsorrendet, másrészt a zsűri folyamatosan lehúzza a televotingon elért szép eredményeket.

128 hozzászólás Eurovízió 2014: Conchita győzelme után zajlanak az események!

  • Jekatyerina

    Imre! Elnézést a zavarásért, ha jól emlékszem, 2012-ben kint voltál Bakuban, idén láttam az M1-en a nyilatkozatod(egyébként az is tetszett nagyon)- arról érdeklődnék, mekkora a különbség hangulatban itthon, például egy a szombatihoz hasonló eseményen nézve, és élőben? Mármint, ott ugye nem olyan a színpadkép, mint a TV-ben látjuk, ez érdekelne.

    • Szia! Még csak Belgrádban és Düsseldorfban voltam kint a versenyen, a saját elődöntőnkben. Nagy élmény amikor felmorajlik az aréna annyi szent! Főleg 2008-ban a mi elődöntőnk jobbnál jobb dalokkal kezdődtek, nagyon nagyon jó volt! This is my life, Hero, Shady Lady… 😉 Persze a tévében a kamerabeállítások miatt élvezetesebb egy produkció, az arénában meg a hangulat az ami el tud ragadni 😉

  • Zoli

    „A verseny utáni sajtótájékoztatón a győztes a köszönetnyilvánítások és örömkönnyek közepette elmondta azt is, hogy szeretne az Eurovízió közelében maradni, de nem versenyzőként, hanem inkább műsorvezetőként.”

    WTF???? Ne idegesítsetek már… Akkor komolyan nem fogom nézni!

  • Iza

    Nem nem nem nem!!! Gorogorszag nem lephet vissza, mert megolom magam!!! :O 🙁

  • eschungary93

    Görögök visszalépnének ??? nem lenne jó … mindig olyan friss , könnyen megjegyezhető dalokat küldenek amit az ember szívesen hallgat .

  • eschungary93

    Jövőre én szerintem 35 országnál nem lesz több részt vevő.
    A nagyon 5 közül ha valamelyik visszalép az vagy Németország ,vagy Olaszország -utóbbiról jobban elképzelem .
    Visszalépők még a görögökön kívül : Izrael , Fehéroroszország , Oroszország , talán egy Litvánia sem zárható ki ,de sok név van a kalapban az biztos.
    Látod Conchita ,ahelyett hogy békén hagytad volna Európát még nagyobb galibát csináltál …

  • lozo

    Srácok! Meg lehet valahonnan tudni, hogy Magyarországra mennyi szavazat (SMS, telefonhívás) futott be? Nagyon kíváncsi lennék, hogy végül is hány szavazat alkotja a magyar véleményt?

  • eschungary93

    Az ,hogy Conchita az Eurovizió közelében marad egyáltalán nem jó hír … ,sőt felháborít , de ez valamilyen szinten várható volt. Sebaj majd most már lesz vezetőjük Conchita személyében az ilyen félnótás alakoknak 🙂

  • Vivi

    „A közönséget szerte Európában lenyűgözte Lengyelország!” Hát ööö…. biztos nem a dallal 🙂
    Görögo. nem értem miért „hisztizik”, bár nyilván nagyon hiányzott nekik Ciprus 12 pontja…. 🙂

  • Bongi

    Látom itt is megjelentek a Conchita ellenségek. Ha a butaság fájna, rég morfinisták lennétek!!! 🙂 Örülök, hogy nyert és maradjon a verseny közelében mindig, mert értelmes személy, nem mint itt egyesek ahogy a megnyilvánulásukat olvasom ….

    • Momo

      Haj! Elég agresszív a vélemény nyilvánításod csak azért, mert egyeseknek más ízlése van, mint neked! Nem ellenségei vagyunk a neked tetsző énekesnek, csak nem tetszett a dala, sőt egyeseknek a kinézete sem. Sőt a lengyelek produkciója sem tetszett nekem, és azt tartom felháborítónak, hogy sokezren BALHÉBÓL szavaztak ezekre a produkciókra, fittyet hányva a dalok versenyére! Ha neked Conchita tetszett és szavaztál rá, az a te ízlésed, ettől még nem buzizunk le, nem nevezünk butának sem, mint te minket! Tolerálhatnád mások véleményét is!!

  • betoven

    Először is, illetve még mindig: gratula Ausztriának!

    • betoven

      …és nagy grtalula Ausztria sajtó-díjához + Hollandia művészeti és szakmai díjához!!!! Tökéletes helyre mentek a díjak!

  • András

    Izrael visszalépését meg is érteném, egy ilyen erős dal, hogy nem jutott be…? Az olasz dal is többet ért, mint 21. és nem utolsó sorban hatalmas gratuláció Ausztriának 🙂 🙂 megérdemelt győzelem volt 🙂

  • schanc

    A görögök pont az ellen ágálnak, amiért létrehozták a szakmai zsűrit, és ami annak a dolga: hogy tompítsa a szimpátiaszavazást és a szakmaiságot próbálja előtérbe helyezni. Korábban a televoting haszonélvezői voltak, most hogy kicsit elkezdik a helyükre tenni őket, rögtön bajuk van.
    Mellesleg a görögök az elmúlt 6 évben – amióta zsűris szavazás van – négyszer így is bejutottak a top10-be, holott (szerintem) egyedül tavaly hoztak olyat, ami ezt meg is érdemelte.

    • Zoli

      Én támogatom a zsűrit, de tényleg vannak gyenge pontjai. Az azeri-örmény ítészgárda pontjai szemléletesek… A másik országot mind az öt tag az utolsó helyre rakta a döntőben…

  • Melyik 5 ország akar visszalépni?!

    • eschungary93

      tippem : olaszok , görögök , Izrael , lehet Macedónia , Albánia ,sőt Fehéroroszország sem kizárható …

    • zsomb1ka

      Szerintem a franciak, a gorogok, izrael, a lettek es talan portugalok mert ez a visszateres nem volt tul sikeres… A lettek pedig a sorozatos kieses miatt. A tobbit szerintem nem kell magyarazni…

    • zsomb1ka

      Vagy a franciak helyett a spanyolok, mert minden evben nagyon jo szamot kuldenek es semmi eredmeny, de hamar itt tartunk akkor az angolok is visszalephetnek ugyanolyan okokbol, mint a spanyolok

  • prezli

    Hát nagyon remélem, hogy Bécsben vagy Grácban lesz a verseny, és nem Salzburgban. Most lenne esélyem kijutni.

    • Hát én most nagyon-nagyon szurkolok, hogy Bécsben legyen, mert elég sokan tartják lehetségesnek a salzburgi Red Bull Arénát. Hát hogy és mennyiért jutnék én ki oda? Ha Bécsben (vagy Grazban, de ez nem reális) lesz, akkor nagy esély van rá, hogy átélhetem életem első élő Eurovíziós élményét, de ha Salzburgot dobja a gép, akkor nem lesz belőle semmi. Szóval para van most decemberig.

  • prezli

    Szerintem Nagy-Britannia az, aki vissza akar lépni, elvileg Mollyval jó eséllyel indultak neki, aztán hova jutott…

  • Fox

    Szerintem Olaszok nem fognak visszalépni , mivel idén kivűl mindig top10 -ben voltak .

  • Iza

    Akiknek a visszalepesere sok eselyt latok :

    -Anglia : csoriknak semmi nem akar osszejonni, se fiucsapat, se regi nagy sztarok, se fiatal lany, feleslegesen olik bele a penzt..
    -Izrael : nagyon durva, hogy utoljara 2010-ben dontoztek (raadasul ott is indokolatlanul hatul vegeztek…), szerintem nem fognak tovabb probalkozni egy jo ideig…
    -Izland : igaz, hogy mindig dontoznek, de 2010 ota sehol egy jo eredmeny, elkepzelhetonek tartom a visszalepesuket…
    -Franciaorszag : evek ota nem tudnak felmutatni jo eredmenyt (megjegyzem, neha indokolatlanul), ennek igy semmi ertelme.
    -Lettorszag : szerintem ez egyertelmu.
    -Szlovenia : szinte 100%-nak tartom, hogy visszalepnek.

    Olaszorszag visszalepeset butasagnak tartanam, ezzel az idei dallal egyertelmu volt, hogy nem fognak elerni semmit, nem tudom, mire szamitottak….pedig a siker receptje egyertelmu lenne, rugjak popollon Marco Mengonit, de ugy, hogy Becsig repuljon…
    Gorogorszage pedig egyreszt felhaboritana, mert az egyik legsikeresebb orszag volt az elmult evekben, egy ilyen (erthetetlen es felhaborito!) kisiklas miatt nem kene visszalepniuk, masreszt melysegesen elszomoritana, mert szinte minden dalukat imadtam, es borzalmasan hianyoznanak a versenybol 🙁

    • zsomb1ka

      Szloveniaval nem ertek egyet. Szerintem ok most nagyon orulnek a dontonek is. Maja Keuc utan Tinkara Kovac az elso dontos. Szval szerintem toluk ez mar nagy eredmeny volt. Mellesleg vegezhetett volna elorebb is az a dal, mert nagyon jo kis dal volt.

    • Izland és Szlovénia tuti marad, Izrael visszalépése viszont lehetséges, bár hatalmas rajongói bázisuk van. Lettország nyugodtan visszaléphet. Egyetlen jó dalt küldtek, a Beautiful Song-ot, de azt is sikerült elcseszni a színpadon.

      Szerintem, ha négy ország tényleg fontolgatja a visszalépést, akkor az Izrael, Lettország, Macedónia és Litvánia.

      A nagyok közül Franciaország vagy az Egyesült Királyság fog visszalépni – ha visszalép – az általad említett okok miatt.

  • cdvd

    Szerintem Törökország biztos nem fog visszatérni.

  • Dani

    „Több delegációtagot is frusztrált a végeredmény, a zsűrik szavazása valamint a rajtsorrendet eldöntő szabály is, így 4 ország, köztük egy automatikus döntős ország fontolgatja a visszalépést.”

    Illetve:

    „Görögország azért fontolgatja a visszalépést, mert egyrészt nem tetszik nekik hogy a rendező ország dönti el a rajtsorrendet, másrészt a zsűri folyamatosan lehúzza a televotingon elért szép eredményeket.”

    Na, most tisztázzunk valamit:

    Ezek a hírek az oikotimes-ról származnak, ami meg közismerten a legmegbízhatatlanabb eurovíziós oldal. Ezeket a híreket is ők kreálták, mivel semmi forrást nem említettek meg. Sőt, a 4 lehetséges visszalépő cikkében azt írták, hogy részletek holnap…hát, a cikkben említett holnap az tegnap lett volna, de semmi hír azóta sem. Ez már gyanús, nem? Görögországról kiírtak egy lehetséges visszalépős cikket, de úgy tudom, görögök csinálják az oiko-t, és gondolom azért kreáltak ilyen cikket, mert nem szokták még nagyon meg, hogy a Top 10-en kívül végeznek. (Mellesleg ott sem említettek forrást, ahonnan a hír származhat.) Ők mindig azt csinálják, már észrevettem, hogy ha van valami gyanúsnak és félreérthetőnek tűnő kijelentés vagy esemény van valamelyik országgal kapcsolatban, abból írnak egy negatív tartalmú álhírt.

    Egyedül Izrael visszalépését tudom elképzelni, mivel az EBU hivatalos oldalán olvastam egy cikket, hogy azt tervezik Izraelben, hogy jövő májusban beszüntetik az IBA sugárzását.

  • Dani

    Nyugi, nem lesz olyan sok visszalépő (max. Izrael és Oroszország), de ami az oikotimes-on szerepel cikk, az csak álhír, az oiko szerkesztői kreálták (gondolok itt a 4 lehetséges visszalépőre és Görögországra)

  • Az, hogy a rendező ország dönt a sorrendről, tényleg egy hihetetlenül nagy támadási felületet biztosít. Az EBU-nak viszont már nem ez az első baklövése, 2010-2011-ben a verseny teljes időtartama alatti szavazás is hasonlóan nonszensz volt, el is törölték. Remélem, ezt is eltörlik. (Oké, nekünk nem volt belőle problémánk, de csak azért, mert a második felet sikerült kihúznunk mindig.)

  • Iza

    Lenne egy affele kozvelemeny-kutasasos kerdesem : ti mit vartok a 2015-os versenytol?
    Mindenki ertelmezze ugy a kerdest, ahogy akarja, en megprobaltam pontokba szedni nehany „kivansagomat”, hogy mivel tehetnek szebbe a jovo evi versenyt, legalabbis szamomra 🙂

    1.) Eloszor is, nagyon bizom benne, hogy magas lesz az orszagletszam, mar csak az evfordulo miatt is. Ezen belul borzalmasan vagyom ket orszag visszateresere, Szerbiaera es Torokorszagera (bar utobbira sajnos semmi jel nem mutat, de nekem a remeny hal meg utoljara…), nagyon hianyolom oket a versenybol.
    2.) Nyelvek. Nagyon orulnek neki, ha sokkal tobb anyanyelvi dalt hallhatnek, a gorogoktol (felteve ha nem lepnek vissza) kovetelem, hogy gorog nyelvu dalt kuldjenek, es szivesen hallanek mar orosz es roman enekszot is. (huhh, utoljara Alexeytol hallottam orosz szavakat az Eurovizion… :D)
    3.) Vannak olyan orszagok, akiket nagyon kedvelek, viszont az elmult evekben elegge leszallo agban voltak a szememben, toluk nagyon varnek vegre egy dalt, ami nekem is tetszik. Itt gondolok tobbek kozott Daniara, Nemetorszagra es Oroszorszagra is. (utobbitol, megsugom, nagyon varok Valakit, remelem a 60. verseny leven meg is kapom :D)
    4.) Nagyon szeretnek ujra normalis musorvezetoket es szep szinpadot latni, mindket szempontbol borzalmas csalodas volt az idei verseny…
    5.) Vannak elmeleteim, miszerint iden Olaszorszag ferfi eloadot, valamint Azerbajdzsan fantasztikus dalt kuld, orulnek, ha ezek valora valnanak. 🙂

    Termeszetesen meg megannyi apro dolognak orulnek, de ezek lennenek a fo szempontjaim 🙂

    • Fox

      Én is mint te nagyon remélem , hogy nagy lesz a létszám , illetve erős mezőny . Szeretnék egy olyan nagy színpadot , ami ízléses … Műsorvezetők meg legyenek viccesek , de természetesen … Ne úgy mind idén . Jaj és ne hogy már Conchita legyen ! 🙁

      Jövőre meg van egy Olasz győzelem előérzetem 😉

    • porcukor90

      Az első két pontoddal egyetértek, jó lenne ha minél több ország venne részt és több anyanyelvű (vagy kevert nyelvű) dal lenne, néha kicsit idegesített a sok angol szám idén.

      Remélem nem lépnek vissza a görögök és ez amolyan „átmeneti hiszti”, imádtam az idei dalukat is.

    • Doresz

      Nagyon örülök, hogy Ausztriában lesz a verseny. Ez azt jelenti, hogy az itteni kis (nagy?) társaság akár ki is tud menni együtt kocsival/vonattal, stb. Én tényleg szeretnék menni, remélem még sokan vannak így 🙂

      Az anyanyelvű dalokat én is jobban szeretem. Sergej volt idén a szerelmem ebből a szempontból 🙂
      Itt egy másik dal tőle:
      http://www.youtube.com/watch?v=yhpJzaVPx6k

      A műsorvezetés szerintem is fosch volt. A kis dán városnézés, ill. az eurovíziós múzeum még bejött, de amit egész este műveltek… dráma. Ha vmikor mi rendezhetjük az Eurovíziót, nem szeretném ott látni a Novodomszkyt. Borzasztó.

      Iza, kit vársz nagyon az oroszoktól? 🙂

      • Iza

        Haaat, ezzel valoszinuleg nem leszek tul nepszeru itt, de igazsag szerint en mindigis nagyon szerettem Dima Bilant, es ugyebar evek ota kering a pletyka, hogy visszaterne a versenyre, en nagyon remelem, hogy igy 60. verseny alkalmaval ez meg is tortenik 🙂

        De ha ot nem, akkor Sergey Lazarevet is szivesen latnam.

  • Dani

    Na, hogy tudtam, hogy az oiko görög visszalépéssel kapcsolatos cikke csak álhír…ez a cikk van belinkelve az angol Wikibe, miszerint szomorúak a 20. hely miatt, de semmi esetre sem lépnek vissza:

    http://www.gossip-tv.gr/showbiz/Eurovision/story/318999/eurovision-2014-i-ellada-den-apohorei-apo-ton-diagonismo (görögül van, de valamilyen online fordítóval úgy nagyjából lefordítható és érthető)

    Megjegyzés: Izának kötelező hír! 🙂

    • Iza

      Dani, bearanyoztad ezt a gyalazatosan moslek napot!! 😀 Aaaa *-* :)))

      Hmm, tudtam, hogy egyszer meg sokat fog erni az a felsofoku gorog nyelvvizsgam 😀

  • eschungary93

    Grúziát fel sem hoztuk mint lehetséges visszaesők … tényleg.
    Na akkor az én halmazom a visszalépőkről
    Grúzia
    Albánia
    Macedónia
    Izrael
    Görögország
    balti államok közül : lettek
    az öt nagy közül ,most már átgondolva én is a franciákra tippelek

  • Fox

    Wikipédia szerint :
    Belarus – Although it has yet to confirm its participation in the contest, the minister of culture of Belarus, Boris Svetlov, has discussed the country’s national selection for the 2015 Contest with Eurovision winner Alexander Rybak.[17]

    Turkey – Though TRT announced that Turkey would not be participating in the 2014 Contest making it the second year of their withdrawal, it was later reported that a return in the 2015 Contest is possible.[22] In February 2014, the Eurovision event supervisor Sietse Bakker tweeted about the possibility of the country’s return.[23]

  • eschungary93

    Iza korábbi kérdésére ,miszerint mit várok a 2015-ös Eurovíziótól ???
    – minimum 40 ország részvételét – bár ez eléggé megkérdőlejezhető …
    – olyan visszatérőket várok : Bosznia – Hercegovina , Horvátország ,nah szóval a dél-szláv népek java 🙂
    – erős , világszínvonalú dalok találkozzanak
    – egyéb provokáló alakoktól mentes legyen 2015-ös verseny.
    – normális műsorvezetőket kívánok
    – és főleg azt ,hogy a 60. Eurovízió győztesei mi legyünk 🙂

  • LoZo

    Úgy látszik egyedüli vagyok, de – mint oly sok más előző évi – nekem az idei verseny is nagyon tetszett. Igaz, lehetett volna kicsivel több humort is bele vinni a műsorvezetésbe, viszont kifejezetten tetszett, hogy a fellépőket meglepték a greenroom-ban egy-egy váratlan ajándékkal (lásd voo-doo baba).
    Én 2015-től egy nagyon színvonalas, izgalmas és pörgős versenyt várok, valamint azt, hogy jövőre már én is kint izgulhassak.

    Irány Bécs, a kék Duna, a finom sörök és a jó kaják városa.

  • Dani

    Ezentúl Törökországot akár nevezhetjük a második Luxemburgnak is 🙁

    http://eurovoix.com/2014/05/14/turkey-will-no-longer-participate-in-eurovision/

    • Iza

      Ezt nem hiszem el, ajjj maaaar!! :'( 🙁 Gratulalok, ezt ertek el azzal, hogy megnyerettek Conchitaval, szep volt!! Lepjenek meg vissza mondjuk a gorogok meg az olaszok is, vegulis miert ne? ……….

  • Csabaa

    A wikipédián néztem és Izrael Oroszország lehetséges visszalépők
    Izraelt sajnálnám, ha visszalépne,de meg lehet érteni, hogy miért lépnek vissza. Az utóbbi 2 évben nagyon jó számokat küldtek és jól lelettek pontozva.