Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Örök emlék az Eurovízió Kállay-Saunders Andrásnak

esc14_hunteamForrás: MTVA Kommunikációs Igazgatóság

„Örök emlék a szereplés, soha nem felejtem, el, öreg bácsiként visszanézve is emlékezni fogok arra, hogy Magyarországot képviseltem az Eurovíziós Dalfesztiválon” – mondta Kállay-Saunders András hétfőn Budapesten.

A koppenhágai verseny szombati döntőjében Running című dalával az 5. helyen végzett énekes a sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva kiemelte: előre megjósolta az osztrák Conchita Wurst győzelmét.

„Nagyon tud énekelni, bár dala nem találkozott az ízlésemmel. Azért nyert, mert az emberek szeretik, ha valaki egyedi és nem fél önmagát adni, külsőre és zenében egyaránt” – vélekedett.

Szólt arról, hogy édesapja, Fernando Saunders, aki világhírű zenész, nála is jobban izgult Koppenhágában, különösen a pontozás elején, hiszen egy darabig első helyen állt. Kállay-Saunders András megköszönte a határon túli magyarok szavazatait (Romániától 10, Ukrajnától 3 pontot kapott).

A Running szerzőtársa, Szakos Krisztián azt fejtette ki, hogy Magyarország az elmúlt három évben mindig speciális előadót küldött az Eurovízióra, amit egyre jobban értékelnek. „A Running erős dal, de András nélkül semmit sem ért volna, vele lett hiteles” – fogalmazott. Mint elhangzott, a szerzőpáros új dala még a héten elkészül, dolgoznak a stúdióalbumon és hamarosan kiderül, mely kiadók gondozásában jelenhet meg a dal külföldön.

„Talán indulok én még valamikor a versenyen” – mondta egy kérdésre válaszolva az énekes, akit lenyűgözött az óriási koppenhágai színpad, az ultramodern fény- és hangtechnika.

Kállay-Saunders András a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt. által készített A Dal című válogatóverseny, egyben showműsor februári megnyerésével kvalifikálta magát az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy a magyar tévénézők, akik A Dal legvégén a győztest megszavazták, jó ízléssel döntöttek, Kállay-Saunders András magas színvonalú produkciót nyújtott a dán fővárosban.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjének nagyon magas volt a nézettsége az M1-en. Nyitray Kata, A Dal főszerkesztője beszámolt arról, hogy összesen 2 millió 380 ezer magyar tévénéző kapcsolódott be az adásba, 27,4 százalékos volt a közönségarány és 918 ezren végignézték a 3,5 órás műsort. A felvezető Elővízió szintén jól teljesített, 1 millió felett néztek bele, 10 százalék feletti közönségarányt ért el.

Szabó László Zsolt kitért arra, hogy mivel Kállay-Saunders András is az esélyesek közé tartozott, Koppenhágában érdeklődtek arról, Magyarország adott esetben készen áll-e megrendezni az Eurovíziót és igennel válaszolt. „Tartalmilag, szerkesztésileg, technikailag, munkatársi szempontból egyaránt képesek vagyunk egy ilyen nagy szabású rendezvényt levezényelni” az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) segítségével, ahogy ez minden évben történik.

Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a mostani 5. hely sokkal nehezebb körülmények között született meg, mint az eddigi legjobb magyar pozíció, Bayer Friderika húsz évvel ezelőtti 4. helye. „1994-ben Dublinban még nem volt mobiltelefonos szavazás, csak a résztvevő országok szakmai zsűrijei voksoltak, most viszont a nézők és a zsűrik véleményét fele-fele arányban vették figyelembe”.

Lencsó Rita, az MTVA kommunikációs igazgatója szólt arról, hogy a magyar zsűri (amelyben Kovács Kati, Tóth Vera, Dorozsmai Péter, Náksi Attila és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker volt benne) sorrendje Hollandia, Azerbajdzsán, San Marino, Spanyolország és Montenegró volt, a zsűritagok Ausztriát a 8. helyre tették. A magyar tévénézőknél ugyanakkor a finnek nyertek, mögöttük az osztrák Conchita Wurst kapta a legtöbb voksot, majd a hollandok, a svájciak és az örmények következtek. Gundel Takács Gábor, a közvetítés kommentátora arra hívta fel a figyelmet, hogy Kállay-Saunders András a 36 szavazó országból 25-től kapott pontot.

Nyitray Kata megemlítette a sajtótájékoztatón, hogy a magyar produkcióban készülő A Dal iránt nemzetközi érdeklődés mutatkozik, például az idei rendező Dánia képviselői is jártak Budapesten és jelezték: szeretnék még jobban megismerni, miként készül a műsor.

28 hozzászólás Örök emlék az Eurovízió Kállay-Saunders Andrásnak

 • Robek

  GRATULÁLOK! KÖSZÖNJÜK! SZÉP VOLT!

 • eschungary93

  én sajnálom Andrást , szerintem ő is érzi legbelül ,hogy ez verseny már nem szól amiről tényleg szólnia kellene ,a dalok versenyéről. Régen is voltak fura divatok ,meg baráti szavazgatások ,de nem ilyen elszaporodott mértékben, akkor még dalokra szavaztak. Ez nem szépségverseny ahol ki kell állni és mutogatni magad ,mint egy fadarab valamilyen köntösben és kiáltani ,hogy világbéke meg tolerancia stb … itt a daloknak kellene összecsapniuk és akik a dalon keresztül próbálják közvetíteni mindazt ,amit a dal üzenetéből át kell hogy vegyünk ők pedig az igazi előadók , énekesek. A 2000-es évek óta folyamatosan egyre gyorsabban változik a világ , hogy ez jó irányú -e ??? nem tudom … de az Eurovíziónak nem tesz jót … 2014-től kezdve biztosan !!! Remélem ,hogy Európa visszarendeződik a normális kerékvágásba , nem lepik el az ilyen semmitmondó énekesek ,mint Conchita a zenei ipart és visszatérnek az olyan eredeti , igazi énekesek mint Rúzsa Magdi, Hari Mata Hari , Marija Serifovic vagy éppen Kállay-Saunders András

  • Robek

   Igazi énekes Rúzsa Magdi???? Ne vicceljünk már! HAri Mata Harival egy napon nem lehet említeni. Rúzsa MAgdi soha nem lesz akkora énekesnő és soha nem lesz neki olyan hangja a HArinak. MAgdi csak erőlködik minden egyes dalában. Pff

   • Momo

    Robek! Jól emlékszem, hogy anno (2009-ben?)Rúzsa Magdi volt az Eurovízión, Gundi szeint MINDENKI odavolt a hangjáért, sőt a rendezők szerint az ottlévő énekesek közül a legjobb hang volt az övé. Magdi hangját lehet nem szeretni-neked is jogod van hozzá- de énekesi kvalitásait,kifejező-,és szuggesztív előadói készségét nem lehet kétségbe vonni. Én magam a legjobb hazai énekesnek gondolom őt. Ha operaénekesről lenne szó, akkor más megítélése lenne a dolognak, de a könnyűzenei palettán a hangszíne egyedi, érdekes, a kifejezőereje az átlagosnál jóval nagyobb. Bocs, de ezt muszáj volt leírnom.

   • Momo

    Ajaj, elírtam, 2007-ben volt Magdi…de sebaj, a lényegen nem változtat…

   • Robek

    No, ebben sajnos nem fogunk egyetérteni. Mint ahogy Pitbull szerint Andrásnak nincs jó hangja, szerintem meg igen, úgy nekem sem fog megváltozni a Magdiról kialakult képem. Főleg, hogy volt alkalmam beszélni vele néhányszor (mondjuk 3x). Tény: koncerten tökéletesnek tűnik, de amikor egy Magdi CD-t próbálok végighallgatni akkor úgy érzem, hogy a második dal után jobb lett volna egy Dolly Roll CD-vel indítani (ez csak vicc volt). Sajnálom, de nem tudom megkedvelni, sem a hangját, sem a személyét. Én idén SLO-ra szavaztam, mert úgy éreztem, hogy nem csak, hogy jól énekel Tinkara, de még értéket is képvisel.

   • Pitbull

    A Tinkara-ra vonatkozó résszel maradéktalanul egyetértek, számomra Ő volt az, aki kimagaslóan jó volt az idei mezőnyből, mind a dal, mind az énekesi kvalitás és énekhang szempontjából. Rá szavaztam én is, sajnos nem volt elég! 🙁

   • eschungary93

    Nah abban egyetértek én is ,hogy a szlovénoknak Tinkara nagyon jó választás volt !!! 🙂
    ilyen jó előadóval a szlovének is sikert arathatnak a közeljövőben . Az előrelépés már megkérdőjelezhetetlen 🙂

  • eschungary93

   szerintem szép hangja Magdinak is ,nemhiába lett ő 9. 2007-ben

  • eschungary93

   hát egy Ádok Zolihoz meg egy Wolf Katihoz képest Rúzsa Magdi ég és föld …

 • Iza

  Andras, nekunk akkoris Te vagy a gyoztes!! <3

 • borso

  Most jutottam el odáig, hogy én is gratuláljak Andrásnak! Nagyon szép volt! Rettentően boldog vagyok, hogy sikerült a top 5. Megérdemelte.
  Teljesen egyben volt. Összeillett a zene, az előadó, a hang, sikerült átadnia az érzelmeket is, volt üzenete… Tényleg nagyon szuper volt. Jobb volt mint Conchita, sokkal több volt a dalunkban. Az, hogy mennyi szavazatot kaptunk nem érdekel.
  Itt valaki azt írta a fórumon, hogy szereti a dalt, de nem András előadásában…. ez némi segítséggel az ő dala basszus!
  Ja és még valami. Ha már élő adásban sikerült belobogtatni a Wurst feliratot (a szó jelentésétől meg inkább gyorsan el is tekintenék mivel a köztévéről van szó), akkor minimum elvártam volna, hogy egy Hajrá András is legyen ott valakinél. De nem volt….. 🙁
  Nekem is örök emlék marad, mert ez volt az első eurovízióm amit a hazai válogatóktól kezdve végigkövettem. 🙂

  • Pitbull

   Én voltam, aki azt írta, hogy másvalaki előadásában szívesen hallgatná a Runningot, ezt most is így gondolom, akárki dala is, egyszerűen azért, mert szerintem KSA-nak kifejezetten sz@r hangja van, engem zavar. Ettől Te, vagy bárki más szívesen hallgathatja az eredeti változatot, de tudod létezik az a fogalom, hogy zenei feldolgozás (cover), én egy ilyet szeretnék hallani, egy (szerintem) jó hangú énekestől!

   Ami pedig a „Hajrá András!”-t illeti, írásban ugyan valóban nem jelent meg, viszont az egyik bejelentkezés során a jelenlévő, cirka 40 ember teli torokból kiabálta ezen szavakat, tudom, mert ott voltam és én is kiabáltam! Erről ennyit.

   • Erzsi

    Valaki egy másik topicban belinkelt egy blogbejegyzést. Egy erősen jobbos beállítottságú politológus osztotta meg világvége gondolatait a verseny kapcsán. Ő is szóvá tette, hogy a bejelentkezéskor csak a „Wurst” feliratot lógatták be, de sehol egy „Hajrá András!”. Azt hiszen jogos a kritikájuk. Túlságosan hagytuk, hogy az a dagadt barom a külföldi barátjával kisajátítsa az eseményt.

    Borsó, részemről sajnálom, hogy ez történt. Nyilván sokan olvasták a felhívást a közös nézésről, sok ismeretlen ember is volt ott, kicsi, zsúfolt helyiség, a tévések is inkább zavaró tényezők voltak. Mi eschungary-sok örültünk, hogy egymással találkozunk, beszélgettünk, a beszabadult Wurst-rajongók meg szinte magukból kivetkőzve „buliztak”. Mondhatni, ellopták a szurkolást. De hidd el, mindenki nagyon drukkolt Andrásnak, a produkciója óriási tapsot kapott és minden egyes kapott pontot óriási ováció kísért. A montenegroi 12 pontnál aggódni kezdtem, hogy a lakók ránk hívják a rendőrséget csendháborításért.

    De belátom: nem elég szurkolónak lenni, annak is kell látszani.

   • Zoli

    Ez megint nagyon korrekt volt, Erzsi. Megnéztem az Elővíziót, pont amiatt a csávó miatt, koncentrálva mondjuk Novodomszky Éva fejére. Nem akart nyilván arcokat vágni, de azért látszott rajta a megütközés. Szerintem emberünk önmagán kívül mindenkit zavart. A stábot is. Rájuk kell csak nézni. Mondjuk legalább ő jól szórakozott és nem érezrte kínosnak. „Túlságosan hagytuk”; de mégis mi mást tehettünk volna? :/ Ezt a blogbejegyzést meg úgy elolvasnám… Nem találtam meg. Még kutatok érte…

   • Erzsi

    A „túlságosan hagytuk” az a „nem lehetett vele mit kezdeni” eufemikus megfogalmazása. Meghirdettük a közös nézést és nem tettük hozzá, hogy csak a magyar versenyzőnek lehet szurkolni. Ha ő Conchita Wurstnak szurkol, az még nem kizáró ok a részvételre. Ha nyílt színen kivesszük a kezéből a papírt és elrugdossuk onnan, az elég kínosan vette volna ki magát. Egy dolgot lehetett volna tenni: túlharsogni, túlszerepelni őt, de ez meg nyilván a mi vérmérsékletünktől állt messze. Így meg ez jött le a tévében.

    http://mno.hu/fricztamasblogja/ezert-kerlek-becsuld-meg-ot-a-ven-europat-a-gyonyoru-szakallas-not-1226025?fb_action_ids=715444021851086&fb_action_types=og.likes

    eschungary93 linkelte be az „Austria a nyertes” témához.

   • Zoli

    Értem. Köszönöm, hogy megkerested! Nekem valamiért nem sikerült… 🙁

   • Rita

    A blogbejegyzés és az úriember viselkedése is visszataszító, de az természetes, hogy a tévés közvetítésből azt vonták le, hogy mi ott egy nagy Conchi rajongói klub vagyunk/lettünk, hiszen egy hang nem volt, aki túlordította volna őt…és csak mi, ottlévők tudtuk és tudjuk, hogy valójában mennyire irritált mindenkit ez a jóember, de élőben, egy fél ország szeme láttára mégsem lehetett lekaratélyozni 🙂 jövőre ügyesebbek leszünk, és mi is molinókkal és zászlókkal megyünk, hogy legyen ellenpont egy ilyen fanatikussal szemben 🙂

   • Pitbull

    Nem gondolom, hogy szégyenkeznünk kellene másvalaki hülyesége és exhibicionista megnyilvánulásai miatt, minden egyes „CONCCCCHHHHIIIIITTTAAAAA” kiabálása után diszkréten megjegyeztem a körülöttem állóknak, hogy „Ez egy phasz!”, de annyira bennem volt a tudat, hogy most egy ország népe láthat engem a TV-ben, hogy őszintén szólva, meg sem fordult a fejemben, hogy ez a dolog, hogyan jöhet le a nézőknek, csak simán próbáltam nem NAGYON hülye fejet vágni. Mérsékelt sikerrel…

   • Doresz

    Itt egy Running cover Farid Mammadovtól (ööö, szerintem eléggé fosch).
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jzweI3wzcaQ
    🙂

   • Iza

    Ahh…
    Pedig mennyire szeretem Faridot 😀

   • Maradnék az eredetinél 😀

 • SOMTOM

  Szörnyű, hogy mindenki az osztrákról beszél, KSA meg mintha mellékvágányra került volna az 5. helyével…:(

 • borso

  Az eredményhirdetés első negyede csak a miénk!!! 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=sqh1v1FR3G8

  Mégegyszer KÖSZÖNJÜK!!! Ilyen kezdet nem is lesz soha többé…. jól nézzétek meg! 🙂
  Pitbull: Andrát én sem kedveltem eleinte, kicsit nyálas… de ez ő. Vannak műfajok, amik kifejezetten jól állnak neki. Pl. ez:
  http://www.youtube.com/watch?v=Tcp637777h8
  Nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben az biztos. A running meg teljesen az ő „sírdogálós” hangjára van szabva. Ez a dal az övé. Az eredetit mindig többre értékelem mint a covert.