Naptár

2014. május
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2014: Conchita győzelme után zajlanak az események!

Tömeg várja a győztest a bécsi reptéren

Tömeg várja a győztest a bécsi reptéren

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – esctoday.com

A 2014-es eurovízió osztrák győztese Conchita Wurst megrengette a világot. Lássuk, mi történt a győzelem után! Ismétlés: Interjúnk Conchita Wursttal még a verseny előtt. És most friss rövidhírek következnek!

A verseny utáni sajtótájékoztatón a győztes a köszönetnyilvánítások és örömkönnyek közepette elmondta azt is, hogy szeretne az Eurovízió közelében maradni, de nem versenyzőként, hanem inkább műsorvezetőként.

Jan Ola Sand gratulált Ausztriának és az ORF-nek, megköszönte a DR dán közmédiának a három csodálatos estét. Az EBU az ORF-fel együtt dolgozik most azon, hogy egy még jobb dalversenyt szervezzenek jövőre valahol Ausztriában.

Alexander Wrabetz, az ORF általános igazgatója szerint sok város szeretne rendező helyszíne lenni a 60. Eurovíziós Dalfesztiválnak. Bécs vezeti a listát de Graz és Salzburg is szívesen rendezne több más város mellett. A bécsi helyszínek közül a Messe Wien vásárközpont 30000 embert tud befogadni, a központban van és sok csarnok helyezkedik el a területen. A Wiener Stadthalle egy másik lehetőség 16000 ember befogadására képes. Más helyek, illetve az 1967-es versenynek helyszínét elvetették, azok alacsony befogadóképessége miatt.

A győzelem estéje sokak szerint politikai üzengetés a homofób és erőszakot szító Oroszország, illetve Vlagyimir Putyin ellen. Természetesen az orosz politikusok és még az orosz kormányzat sem boldog az osztrák győzelem miatt, Európa egésze elveszett.

Írország lecseréli az öt éve létező mentorok által segített eurovíziós kiválasztási formátumot. 2009 óta ez az első alkalom amikor Írország kiesett az elődöntőben.

Lássuk a lelkes ausztrál szavazatokat! Televoting: Ukrajna 1 pont (18392 szavazat), Málta 2 (18884), Svájc 3 (18934), Nagy-Britannia 4 (23154), Lengyelország 5 (23928), Izland 6 (24106), Finnország (29702), Hollandia 8 (33900), Svédország 10 (53562), Ausztria 12 (74434). Köszönjük a nagyszerű show-t!

A közönséget szerte Európában lenyűgözte Lengyelország! Míg a brit és az ír közönség első helyre tette Donatan & Cleo produkcióját, addig a zsűri pontosan az utolsó hellyel kínálta meg őket! A norvég és ukrán közönség is első helyre tette a lengyel produkciót, a zsűri viszont a 19. és 25. helyre értékelte. A holland és izlandi televoting második, az osztrák, a macedón, a francia, a német és a svéd közönség pedig a harmadik legjobbnak látta Donatan & Cleo dalát. A kritikusok által szoftpornónak titulált My Slowianie című dal produkcióját szombat este óta 40 millióan látták a neten.

A grúz zsűri pontjait érvényteleníteni kellett. Így ott 100%-ban a televoting eredményei alapján lettek kiosztva a pontok.

Idén is odaítélték a Marcel Bezençon szakmai díjat, ahol a több kategória közül 2007-ben Rúzsa Magdi Unsubstantial Blues című dala megkapta a legjobb szerzőnek járó díjat (Szerzők: Rúzsa Magdi (zene) és Mózsik Imre (szöveg)). Az idei sajtódíjat Ausztria nyerte (Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix), a művészeti és a szerzői díjat pedig egyaránt Hollandia (Isle DeLange & Waylon – Calm After The Storm)!

Miután a Softengine megszerezte a 2006 évi győzelmük utáni legjobb helyezést, a finn YLE közmédia eldöntötte, hogy megtartják a most alkalmazott kiválasztási folyamatot. A Softengine sikere jó alap egy új verseny szervezésére.

Több delegációtagot is frusztrált a végeredmény, a zsűrik szavazása valamint a rajtsorrendet eldöntő szabály is, így 4 ország, köztük egy automatikus döntős ország fontolgatja a visszalépést.

Conchita Wurst a bécsi repülőtéren sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta hogy megkapta a gratulációkat külföldi kollégáitól is. Anna Vissi, Boy George és Lady Gaga is gratulált az osztrák előadónak Twitteren keresztül.

Görögország azért fontolgatja a visszalépést, mert egyrészt nem tetszik nekik hogy a rendező ország dönti el a rajtsorrendet, másrészt a zsűri folyamatosan lehúzza a televotingon elért szép eredményeket.

128 hozzászólás Eurovízió 2014: Conchita győzelme után zajlanak az események!

 • eschungary93

  Szerintetek – ha már lesz jövőre is A dal c. műsor – kik várhatók akik visszatérnek majd jövőre is A dalba ?
  szeretném az NLE -t látni újra , úgy tudom ,hogy Mohamed Fatima mindenképp szeretne benevezni, remélem hogy Radics Gigire is számíthatunk – valami ütős dallal 🙂
  Király testvérek nem hinném ,hogy indulnának ,annyira nem is lenne baj ,ők már úgyis elismertek nemzetközi szinten … 🙂
  Egy-két x faktoros meg fiúbandák is lesznek az tuti
  szólóénekesek közül még esélyes szerintem a Tóth lányok közül valamelyik – inkább Gabi , akkor Cserpes Laura … áhh vele kapcsolatban bizonytalan vagyok , nah mindegy.
  színészek között is akad egy jó pár név Polyák Lillától kezdve Gájer Bálinton át egészen Bereczki Zoltánig.
  nah de amit én nagyon szeretnék már 2005 óta : valami népi beütésű zene , népdal se lenne rossz ,csak meg kellene találna az a formát ami egy Eurovízión is jól elsülhet. Nem olyanra gondolok ,mint az idei lengyel dal , hogy minden a cicikről szóljon – már elnézést 😀 – ha nem visszatérni arra kiindulópontra amit a NOX csinált 2005-ben 🙂

  • Pitbull

   Népdallal, a szabályok szerint nem lehet indulni, és meg kell jegyeznem, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a népies jellegű dalok ritkán szoktak jól szerepelni a versenyen.
   Nagyon örülnék a Fool Moon-nak, Marge-nak, Éliás Gyulának, Heincz Gábornak, Cserpes Laurának, de leginkább két hölgy indulása lenne az, ami igazán elégedettséggel töltene el: Kiss Gina és Hien. Véleményem szerint ezen előadók potenciális résztvevői lehetnek a jövő évi A Dal-nak.

   P.S.: Ugyan eddig nem vettek részt az élő adásokban, de 2012-ben a pályázók között voltak és nagyon bejön a munkásságuk: Tales of Evening! Rock 4eva! \m/

  • Zoli

   Kívánságlista lesz, nem kit tartok várhatónak. 🙂
   Marge valami olyasmivel, mint a „Stronger” című dala! Az utóbbi öt év legjobb magyar száma számomra. Még Dér Henit szívesen elnézegetném… Valami erős lassú dallal Gigi, Veca is okés lenne. Tóth Gabit régóta várom! Cserpes Laura is jöjjön vissza, én nagyon megszerettem! És álljon össze újra a Sophistic!

 • Iza

  Forras : angol wiki

  Italy – Although it has yet to confirm its official participation in the 2015 contest, the official Eurovision Facebook page for Italy reported: „*Si va a Vienna 2015!* (Let’s go to Vienna 2015!)”.

  🙂

 • fairygirl

  „Görögország azért fontolgatja a visszalépést … másrészt a zsűri folyamatosan lehúzza a televotingon elért szép eredményeket.”

  Talán egyszer kiállnának egy szakmailag értékelhető számmal, akkor a zsűri se húzná le őket…

 • zsomb1ka

  Kalomira *.* (hamar a szep gorog lanyoknal tartunk)

 • dorofc

  Ez igen! Úgy néz ki, hogy jövőre nagyon erősen meg fog érződni a versenyen Conchita idei győzelmének hatása!
  Azt minden esetre nagyon remélem, hogy nem őt fogják műsorvezetőnek választani jövőre, mert nem leszek képes 3 estén keresztül nézni a szakállas, parókás fejét!
  Na, egy szó, mint száz, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 2015-ös évben mit fognak tudni kihozni a szervezők a versenyből, de egy biztos, az előjelek nagyon negatívak! 🙁

  • Iza

   Bizony! Elkeserito, hogy eddig csak 4 orszag reszvetele a biztos! ( most a rendezot nem szamoltam, az egyertelmu) 🙁

   • dorofc

    … ez így van! És most jöhetnek nekem a sok toleranciával kapcsolatos kommentárral, nem érdekel! Én a verseny miatt mondom, hogy nagyon nem örültem az osztrák győzelemnek, és gondolom most már mindenki számára világossá vált, hogy miért nem! Sokkal több felháborodást váltott ez ki, mint megértést, szóval szerintem fordítva sült el ez a kis egyedi „tolerancia propaganda”! 🙂

   • Tanti

    Georgia – Since Georgia’s jury votes in the Grand Final of the Eurovision Song Contest 2014 were declared invalid, Georgia might get disqualified from the Song Contest for the following three years by the EBU.

    Ez még nem biztos.De Grúziát lehet hogy kizárják 3 évre.Aramot csúnyán utolsónak tette a zsűri és mint tudjuk a grúz pontok a 100% televoting eredménye.Ausztriát és Svédországot is lehúzták.

    http://blog.prinz.de/grand-prix/ebu-annulliert-georgische-jurywertung-wegen-verdacht-auf-betrug/

    a linknél a táblázatot nézzétek.

   • Dani

    Nekem nagyon gyanús, hogy azok az országok, akik általában elég korán megerősítik a részvételüket (gondolok itt Hollandiára, Norvégiára és Németországra) még nem jelezték, hogy indulnak.

    Mellesleg, ha úgy számolunk, hogy lesz 3 visszalépő, én őket tudom elképzelni: Oroszország (ez egyértelmű), Izrael (mert olvastam a hírt, hogy tervezik az IBA megszüntetését), illetve Grúzia (ha igaz a 3 év kizárás).

    Ezzel lenne 34 ország. Viszont 3 ország visszatérésében biztos vagyok: Ciprus, Horvátország és Szerbia.

    Ezzel újból 37 ország szerepelne. Bosznia visszatérése kérdéses, attól függ, mennyi pénze van a BHRT-nek a versenyre. Bulgária is kérdéses, attól függ, találtak-e szponzort.

    Törökországban pedig a TRT még semmit sem mondott, annak ellenére, hogy az a bizonyos kormánytag azt nyilatkozta, hogy örökre távol maradnak. De olvastam híreket korábban, hogy a TRT gondolkozik a visszatérésen, és elvileg az övék az utolsó szó joga, nem pedig azé a bizonyos kormánytagé. Úgyhogy még lehet, hogy Törökország visszajön.

    Aki már biztosan külsős lesz, az Andorra, de ez nem meglepő. További külsősök szerintem: Csehország, Luxemburg, Monaco. Marokkó pedig talán visszajön, de csak akkor, ha Izrael visszalép.

    Így minimum 37, maximum 40 országot tudok elképzelni, de a 37 valószínűbb.

   • Iza

    Ugyan en is olvastam a pletykakat, de en valahogy nem erzem visszaleponek Oroszorszagot….azert megiscsak 60. verseny, ok meg eleg sikeres orszagnak vallhatjak magukat, nem hiszem, hogy ezekkel szemben Conchita donto erv lenne….legalabbis remelem, nekem nagyon hianyoznanak a versenybol!

    Torokok, ahh, adja az Eg, hogy visszaterjenek, en akkor nagyon boldog leszek 😀

    Szerbiat is nagyon varom vissza, de csak anyanyelvi dallal! 🙂

   • Iza

    Ja, es remelem Ciprus is visszajon, mar csak azert is, mert „twelve points goes to Greece!” :))

   • Szerintem nem fognak visszalépni az oroszok, most kicsit hisztiznek, majd lenyugszanak szépen és megerősítik a részvételüket 😀
    Remélem hogy jövőre azért kicsivel több ország lesz mint most, bár akik visszaléptek az elmúlt években, nem voltak nagy kedvenceim, tehát nem nagyon hiányolom pl a törököket, a sok volt jugoszláv tagállamot pedig főleg nem, de a minél több annál jobb elv miatt én örülnék ha visszatérnének.
    Viszont nagyon nagyon sajnálnám Izrael visszalépését. 2010 óta 1 kivétellel minden előadójuk a top 3-ban volt a listámon. Nagyon kellemetlen hogy Izrael folyamatosan kiesik olyan dalokkal mint a Same Heart vagy a Rak Bishvilo (vagy a Ding Dong – bár azt sokan nem szerették), mind a három fantasztikus volt és majdnem utolsó helyen végeztek 🙁
    Igazából jogos lenne a visszalépés, de remélem nem teszik meg, és a csatornát is megtartják. Inkább küldjék jövőre ismét Harel Skaatot egy gyönyörű balladával, és biztos be fognak jutni újra 😀

   • Iza

    Na, az utolso mondatoddal nagyon egyetertek!! Imadtam azt a pasit!! <3

   • Jól sejtem, hogy az 1 kivétel a Time? 😀

   • Jól sejted 🙂
    Az a dal szerintem kegyetlenül ódivatú és furcsa volt 😀

   • Igen, a furcsa a legjobb szó rá. 🙂
    Egyik kedvenc izraeli dalom.

   • Nem mondod? 😀 És mi fogott meg benne? 😀
    Mivel én imádtam Harel Skaatot, és Dana is top 3 volt nálam, én akkor kicsit letörtem hogy az Izabo jön Izraelből 🙂

   • eschungary93

    Én nem lepődnék meg ha Oroszország is egy olyan kaliberű embert küldene ,mint Conchita ,azért ők is tudnak alkotni ha arról van szó 🙂
    szóval – még ha az utolsó pillanatokban is – ,de Oroszország jelezni fogja szándékát ,hogy részt akar venni a 60. versenyen.

   • Iza

    Sokaig hezitalnak, nem tudnak donteni, de vegul megis elindulnak. Na, de nincsen eloadojelolt, mi legyen? Es akkor jon Dima ;))
    *Iza almodozik*

 • Dani

  Friss: Örményország megerősítette a részvételét!

 • rocknish

  Ami engem leginkább érdekel, hogy Magyarország ott lesz-e az osztrák színpadon. Valamiért azt érzem, hogy nem :/

  • Dani

   De, ott leszünk. Jut eszembe: innen valaki nem tudna beszélni egy illetékessel az MTVA-nál a jövő évi részvétellel kapcsolatban, és arról, amit mondtak, egy angol nyelvű cikket írni itt? Mert szeretném, ha a Wikipédiában ne csak nálunk legyen Magyarország beírva, hanem máshol is, és a térképen is „legyünk lilák”. Ezzel pedig lenne forrásom a részvételünkre.

 • eschungary93

  Dani írta itt ,hogy Hollandia , Norvégia még nem jelezte ,hogy részt vennének a 60. versenyen. Ez csak idő kérdése ,mert ezen országok pont azok akik 10-12 pontot odaadták Ausztriának ,akkor szerintem előbb-utóbb biztos szólni fognak ,hogy 2015-ben is számíthatunk rájuk -remélhetőleg ismét jó dalokkal 🙂 lehet holnap már bejelentik részvételüket ,de lehet ez 1 hét vagy 2 hét ,vagy 1 hónap 🙂

  • Dani

   Csak azért tartottam furcsának, mert általában az adott évi verseny döntőjét követő napokban, vagy már az eurovíziós héten szokták jelezni a részvételüket.

 • Iza

  A wikin mar Olaszorszag es Gorogorszag is vilagoszold lett, (vagyis, jeleztek, hogy szivesen reszt vennenek) ennek nagyon orulok :))

 • Niko

  Nemhiszem el hogy közületek senki se várná SK visszatérését.. Hát nemlenne jó aza +pont..? 😀 Bár úgyis tudom hogy nincs sok esély rá pedig lehetne kit kiküldenünk és mivel ittvan szomszédba nemkéne még sokat utazni se előadónak vagy akik mennének 😀