Naptár

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Szeretném, ha az emberek büszkék lennének rám!

kallay_saundersSzerző: Szalma Róbert

2004-ben Amerikából Magyarországra érkezett látogatóba és az óta szinte mindenki ismeri a nevét, ismerik a dalait, folyamatosan reflektorfényben van. Egy belvárosi kávézóban találkoztam nem oly rég Kállay-Saunders Andrással, beszélgettünk a terveiről és természetesen főleg az Eurovízióról. Már csak néhány nap és kezdődnek a színpadi próbák. Elmondása szerint jobban izgul a repülőúttól, mint magától a versenytől.

ESCH: Hamarosan utazol Koppenhágába, hogyan készülsz az útra, a kint létre?

KSA: Április végén indulunk, de addig is sokat gyakorolok. No, nem azért mert nem tudnám jól a dalt, csak a rutin miatt, hogy minél magabiztosabb legyek majd a színpadon. A táncosok is jól felkészültek, tudják, hogy mi a teendőjük.

ESCH: A Dalban látott produkcióhoz képest mi lesz a különbség?

KSA: Próbáltam arra törekedni, hogy az Eurovízió közönsége is azt lássa majd, amit a hazai közönség is láthatott februárban. A változtatás csak annyi, hogy a zongoránál nem a kislány fog ülni, hanem az egyik táncos lány, akinek az álarca fehér színű, viszont a fiú állarcát pirosra festettük. A koreográfia kicsit nehezebb, összetettebb lesz számunkra, mert több területet kell kihasználni, sokkal nagyobb lesz a színpad. Én is többet fogok mozogni, sőt még futni is fogok. Nagyon tetszik a színpad és nem, csak azért mert hatalmas, hanem mert a kifutó alatt víz lesz és ettől különleges is. Szerintem ez fantasztikus látványt fog nyújtani nem csak nekünk, akik majd a színpadon állunk, hanem a közönségnek is.

ESCH: Lesznek fellépéseid Dániában?

KSA: Még nem tudom a teljes programot, de az biztos, hogy a megérkezésem napján lesz egy buli, amit az Oikotimes szervez. Négy előadót hívtak meg, többek között engem is. Nagyon kíváncsian várom, hogy milyen lesz a hangulat és, hogy a közönség, hogyan fogadja majd a dalomat.

ESCH: Mióta követed az Eurovíziós Dalversenyt?

KSA: Ez egy nagyon könnyű kérdés… Amikor Wolf Kati 2011-ben Düsseldorfban képviselte Magyarországot, akkor láttam először a versenyt. Megnéztem 2012-ben is, és abban az évben a győztes Loreen nagyon tetszett. Tavaly Robin dala volt számomra a legjobb, a You, de éreztem, hogy Dánia fog nyerni, mert nem csak a dal, de a kisugárzása is nagyon jó volt az énekesnőnek és ez tette hitelessé a produkciót. Megnéztem pár korábbi év fellépőit és nagy kedvencem lett 2008-ból az izraeli dal, sajnos nem nyert pedig nagyon tetszett.

ESCH: Háromszor is indultál a Dalban, hogy érezted magad a műsorban?

KSA: Amikor 2012-ben nem jutottam a döntőbe kicsit csalódott voltam, de úgy gondoltam, hogy nem adom fel és a következő évben újra próbálkozni fogok. A műsorba pedig évről évre erősebb, jobb dalok neveztek be. Ez jó dolog, hiszen ebből is látszik, hogy az előadók is komolyan veszik a versenyt és mindenki a legjobbat hozza ki magából. Remélem, hogy jövőre is legalább ilyen jó lesz a mezőny. Aminek kifejezetten örültem, hogy idén lehetett angolul is énekelni. Nem elsősorban magam miatt, hanem azért, mert így több hazai előadó is meg tudta mutatni, hogy tudják hozni a nemzetközi színvonalat. A nyelvi szabály megszűntetése több szempontból is jó dolog volt, mert úgy gondolom, hogy a zenének, a zene nyelvének nem szabad korlátokat állítani. Úgy kell énekelned, olyan nyelven, ahogy jól esik, ahogy az adott dalban a legjobban ki tudod fejezni önmagad. Szerintem egy Soul vagy egy R’n’B stílusú dal angolul jobban szól mint más nyelven. Az első dalom a Csak veled két nyelven is megíródott, de szívesebben énekelem magyarul, mert a magyar nyelvhez jobban illik.

ESCH: Többször elmondtad már, hogy nagyon szeretnél az Eurovízió színpadán énekelni, képviselni Magyarországot.

KSA: Igen, mert ez egy fontos dolog egy énekesnek. Szeretném megmutatni azoknak az embereknek, akik egész eddig mellettem álltak és segítettek, hogy nem volt hiába való az ő munkájuk sem. Szeretném, ha minél többen megismernének engem, a dalaimat és persze remélem, hogy felhívom a figyelmet Magyarországra is. Valamint azt is szeretném, ha az emberek büszkék lenének rám. A visszajelzések szerint úgy érzem, hogy külföldön is nagyon szeretik a Running-ot. Remélem, hogy az előrejelzések igazak lesznek és sikerül egy jó helyezést elérni. Már most vannak külföldi felkéréseim, melyeket majd a verseny után fogok teljesíteni.

ESCH: Úgy tudom, hogy a lemezed már készen van. Mikor lesz elérhető?

KSA: Igen, október óta készen áll, de közben annyi minden másra kellet koncentrálni, hogy a kiadással még várunk. Úgy gondolom, hogy az Eurovízió után már tudok vele is foglalkozni és a nyár elején már elérhető lesz.

ESCH: Eddig minden évben indultál a Dalban, a következőre hogyan fogsz készülni?

KSA: Egyet tudok, hogy nem indulhatok a 2015-ös Dalban. Remélem, hogy nem azt a szerepet fogom kapni, mint amit ByeAlex kapott, mert nem lennék benne hiteles és nem érezném jól magam abban a szerepben. Azt nem tudom, hogy bent leszek-e a zsűriben, de ha igen akkor már most megígérem, hogy nagyon jó zsűritag válik belőlem. Nem csak azon lennék, hogy jó dalt válasszunk, hanem a tapasztalataimmal is segíteném a következő évi Dal nyertesét.

ESCH: Idén Tolvai Reni is indult egy olyan dallal melynek a szövegét te írtad, de sajnos nem válogatták be a 30 közé.

KSA: Nem csak a Reninek írok szövegeket, dalokat, de a dalaimat inkább magamnak írom, mert sajnos nem tudom őket elengedni. Megírok egy dalt és annyira megszeretem, hogy nem tudom odaadni másnak, úgy érzem, hogy nekem kell elénekelni. Van egy-két előadó, akinek szívesen írnék dalt, sőt van olyan is, aki nem nagyon ismert, de tudom, hogy tehetséges és jól csinálná. Amikor meg írok egy dalt, akkor az elsősorban nekem kell, hogy megfeleljen, nem adok ki a kezemből dalt úgy, hogy arról ne érezzem, azt, hogy a legjobban sikerült.(közben a rádióban felcsendült a Honeybeast együttestől a Legnagyobb Hős című dal, András elmosolyodott és halkan megjegyezte: „szeretem ezt a dalt”).

ESCH: Teljesült egy álmod…

KSA: Igen! Énekelhetek az Eurovízión.

ESCH: Van még olyan álmod, ami beteljesülésre vár?

KSA: ÓÓóó, hát igen. Szeretnék egy napon külföldi előadóknak, esetleg világsztároknak is dalokat írni. Ehhez viszont először „nevet” kell csinálni magamnak, magamból. Sajnos nem tudom felhívni most a Bruno Marst, hogy : szia Bruno , írtam neked egy dalt. Azt sem tudná, hogy ki vagyok.

ESCH: Pedig most a RIO2-ben Bruno Mars magyar énekhangja voltál!

KSA: Ez egy érdekes kirándulás volt. Jó volt kipróbálni magamat, hogy milyen egy rajzfilmfigurának kölcsönözni a hangomat.

ESCH: A Running témája nem épp a szerelemről szól. Nem gondoltad, azt, hogy merész lépés ezzel az Eurovízión fellépni?

KSA: Arra gondolsz, hogy a dalok nagy része a szerelemről szó?

ESCH:Igen

KSA: Ez okozta a legtöbb fejtörést, amikor novemberben el kellet döntenem, hogy melyik dalomat küldjem be az MTVA-hoz. Volt egy szerelmes témájú dalom is, ami már előbb kész volt és szerettem volna beküldeni. Végül a sok gondolkodásnak az lett az eredménye, hogy a Runningot választottam és ezzel neveztem be a Dalba. A legfőbb ok az volt, hogy engem, mint énekest az emberek nem csak hallgatnak, hanem figyelnek is rám. Ezt kell kihasználnom, hogy az emberek felfigyeljenek például a családon belüli erőszakra, hogy merjenek a témáról beszélni. Ez sajnos egy olyan dolog, ami mindennap megtörténik a világban és nem csak a gyerekekkel. A visszajelzések szerint már megérte megírni a dalt. Nem oly rég írta valaki; „Köszönöm. Mi is keresztülmentünk hasonló dolgokon, és köszönjük, hogy nekünk, rólunk írtál egy ilyen dalt”

ESCH: Ki fogsz lógni a sorból Koppenhágában.

KSA: Valóban ki fogok lógni a sorból, ezt én is így érzem. Remélem, hogy a sok szerelmes dal között megjegyezhető leszek és szavazni fognak majd rám. Ne értse félre senki, a szerelmes dalokkal nincsen bajom, hiszen én is énekelek szerelmes dalokat, hiszen a szerelem egy csodálatos dolog, de vannak más dolgok is a világon, amikről beszélni vagy ez esetben énekelni kell. Annyit megígérhetek, hogy szép lesz az, amit kigondoltunk a csapatommal.

SOK SIKERT ANDRÁS!

A magyar delegáció 2014.04.28.-án utazik Koppenhágába

Kállay-Saunders András első színpadi próbája 2014.04.29.-én lesz 14.10h-tól.

30 hozzászólás Szeretném, ha az emberek büszkék lennének rám!

 • eschungary93

  izgulok András miatt remélem feleslegesen ,mert ha a maxot hozza ki magából , akkor minden rendben lesz 🙂

 • Bakancs

  Kíváncsi vagyok, milyen az új koreográfia, remélhetőleg nem lesznek felesleges hátraszaltók és jógapózok. A kedvenc részem, amikor a férfi énekes előbújik András mögül, remélhetőleg ezt meghagyták.
  Egyelőre számomra nem reménytelen egy előkelő helyezés, de majd a jövő heti próbák után többet fogunk tudni arról, hogy idén ez Kati vagy nem Kati.
  Sok sikert, András!

 • Zoli

  A piros maszkról ki mit gondol? Én erre vagyok nagyon kíváncsi. 😀

  • eschungary93

   lehet ,hogy a fehér jobb lenne ,de így se lesz rossz szerintem 🙂

  • Bakancs

   Gondolom, a fehérrel szembeni kontrasztként szerették volna beépíteni a produkcióba – fekete szerintem kifejezőbb lehetett volna, de valószínűleg nem mutat jól a képernyőn.
   Ötletnek jó, viszont egyelőre nem tudok elképzelni egy igazán jól kinéző vörös maszkot. 😀

  • Iza

   Szerintem nagyon-nagyon jo otlet, hihetetlenul klassz lesz a feher maszkkal 🙂

 • Rita

  Egyelőre nagyon tetszik, amit kigondoltak, a lelki szemeim előtt megjelenő produkcióban a piros maszk különösen szép és éles hatást vált ki, remélem, a valóságban is ilyen lesz.
  Az, hogy András is többet fog mozogni, nem hiszem, hogy a produkció kárára válna, DE a futástól nagyon féltem, remélem, jó helyre építették bele (a lényeg, hogy semmiképp sem a második refrén előtti halkabb részben fusson, mert akkor az a szép, kicsit suttogós rész csak egy nagy lihegésből fog állni).
  Kreatív srácnak tartom őt, nem hiszem, hogy nagyon elrontotta volna azt, amit korábban már összerakott. Már most izgulok érte, 6-án este őrült módjára fogok szorítani érte! 🙂

  • Zoli

   Szerintem (értsd: mintha olvastam/hallottam volna már András valamelyik nyilatkozatában) az első refrén előtti részben lesz a futás. 🙂 Oda pedig kifejezetten illik!

 • Doresz

  Az egyik youtube-os listán vki 2. helyre hozta le Andrást, ezzel a megjegyzéssel: ha most nem nyer Magyarország, sosem fog. Remélem, ez nem így lesz 🙂 Nekem már az is boldogság, ha bekerülünk a döntőbe. Sokan a szomszédokra, meg a nyelvrokonokra szavaznak, mi meg árválkodunk a tömeg közepén 🙂 Hajrá András 🙂
  S itt egy lista Panamából (!!) 🙂
  Sok hellyel nem értek egyet, az elsővel és a másodikkal viszont igen 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=3F2fM-pYTNA

 • HunMateo

  A hétfőtöl kezdődő próbákról tesznek fel videókat a youtubera?
  Mert valami olyan olvastam, hogy az első próbák zárt körűek lesznek…

  • Robek

   Szemfülesnek kell lenni, mert nem kerülhetnek fel a youtubera felvételek. Ami felkerül azt gyorsan töröltetik is. Így ha sikerül elcsípni akkor van infó, ha lekésed akkor majd kedden este láthatod.
   Szerintem meg feleslegesek ezek a kis amatőr felvételek, mert a képernyőn látható kameramozgásokat és fényeket soha nem fogják visszaadni. A kíváncsiság meg öregít ! 😉

 • Iza

  Vegezzen barhol is, en nagyon buszke leszek Andrasra! 🙂

 • HunMateo

  m.nol.hu/mozaik/kallay-saunders-andras-hetfon-utazik-koppenhagaba-1458523
  „Más lesz a színpad, mint itthon, ütős lesz jó koreográfiával!”
  Jónak hangzik… 😀

  • HunMateo

   m.nol.hu/mozaik/kallay-saunders-andras-hetfon-utazik-koppenhagaba-1458523

   • Mona Lisa 29

    Ezzel a cikkel kapcsolatban tobb eszrevetelem is van.
    Eloszor is erdekes, hogy csak 5-en lesznek a szinpadon (nem mintha kotelezo lenne a 6 szemely…). Csak azert lep meg a dolog, mert egyszer azt olvastam, hogy Andras gondolkozik azon, hogy betesz egy ferfi vokalistat a ket no melle, ezek szerint ez nem fog megvalosulni. (a vokal egyebkent szerintem egy kicsit gyenge, esetleg betehetnek Helgat harmadik vokalistanak, o ugyis mindig szerencset hoz 🙂 )
    Azt nem ertem, hogy ha a lany tancos a zongoranal fog ulni akkor a fiu fog egyedul tancolni vagy a lany egy ido utan felkel a zongora mellol es csatlakozik hozza? (csak mert allitolag sok lesz a mozgas).
    Azt irjak a cikkben, hogy Andras kisprintel a kifutora. De hol van a kifuto? En nem latok sehol kifutot a szinpadon.
    Tudja valaki, hogy Kelemen Kata volt-e a koreografus Katinal is? Csak mert olyan ismeros a neve…
    Orulok, hogy a hattervetites mas lesz, mint otthon, mert szerintem az volt a produkcio leggyengebb resze.
    A fekete ruhat nem ertem. Oke, tudom, hogy ez nem egy vidam dal meg orulok is, hogy Andras nem ugy fog feloltozni, mint Adok Zoli, de az elmult 2 evben az enekeseink mindig fekete (vagy sotet szinu) ruhat viseltek… oke-oke…. a ruha szine legyen a legnagyobb baj a produkcioban 🙂

   • gyokub

    A koreográfust illetően nem kell félni. Wolf Katinál és Ádok Zolinál is Papp Timi volt a koreográfus (mindkettőnél színvonalon aluli munkával). Kelemen Kata táncol a videoklipben. Ezek után lehet bizakodni a koreográfiát illetően. 🙂

   • Doresz

    Jé, Katinál volt koreo? 😀

   • Edd

    Katinak – és ha jól tudom, akkor Ádok Zolinak is – Papp Timi csinálta a koreográfiát. Szóval én nagyon bízom Katában.
    Kifutó pedig ott van jobb és bal oldalt, itt már csak az a kérdés, hogy melyik oldalra fog futni, de az szerintem lényegtelen.

   • Rita

    Kelemen Kati a számomra szép emlékű Megatánc produkcióból lehet ismerős, fantasztikus volt már akkor is. A mai napig visszanézem azt a kortárs előadást, amit Barczi Lacival adtak elő, nagyon-nagyon ügyesek voltak. Nagyon bízok Katiban! 🙂

 • rocknish

  Robek! A Kávézóban azt írtad, hogy már csak azt reméled, hogy KSA a döntőbe kerül, mert monodott valamit, ami nagyon elkeserített, hogy mit, az majd az interjúból kiderül. Aláírom, ha az én szövegértési képességiem a rosszak, de semmit nem találok az interjúban, ami aggodalomra adna okot. Mit mondott???

  • Robek

   „A koreográfia kicsit nehezebb, összetettebb lesz számunkra, mert több területet kell kihasználni, sokkal nagyobb lesz a színpad. Én is többet fogok mozogni, sőt még futni is fogok.”
   Csak ne fusson!!! És miért kell a a területet kihasználni? Mire vannak a kamerák???? stb, stb! Kati&Zoli mix érzésem van…de ne legyen igazam, és jól süljön el az a runningolás ott a színpadon! 😉

   • rocknish

    Nem hiszem, hogy nagy gondok lennének majd. A táncosok kihasználják majd a teret, KSA meg teszi a dolgát. A futásról korábban mondta, hogy az első refrén előtt lesz, ének közben csak nem viszi túlzásba. Jó lesz ez 🙂

 • eschungary93

  kis hazánk büszkesége 🙂
  Lenne egy olyan kérésem ,hogy szavazzatok Andrásra az alábbi linken ,hogy ő lehessen az idei év legjobb előadója 🙂 a link behozza jelölteket és András képe és bemutatkozó szövege mellett lesz egy ilyen VIVA Comet gömb és arra kattintva lehet szavazni. Nincs mennyisége korlátozás ,egész nap lehet küldeni a szavazatokat Andrásra .
  Szerintem tett annyit az elmúlt években ,hogy megérdemelje ezt a címet.
  a link : http://www.vivatv.hu/comet-szavazas/legjobb-ferfi-eloado-2014
  köszönöm segítségeteket ! 🙂