Eurovízió 2013: Az első elődöntő továbbjutói

orosz2013Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Fotón: a dán konfettiből kijutott az őket követő oroszoknak is

Ma este 10 ország jutott a szombati döntőbe a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjéből. Nagy meglepetésre kiesett az ebbe az elődöntőbe összegyűjtött komplett volt jugoszláv blokk és Ciprus is. A továbbjutók sajtókonferenciája 23:20-kor kezdődik az eurovision.tv-n, ahol kiderül, ki dőlhet hátra azért, mert a döntő második feléből fog rajtszámot kapni, és kinek kell elől szerepelnie.

A továbbjutók:

Moldova – a döntő első felében szerepel
Litvánia – a döntő első felében szerepel
Írország – a döntő második felében szerepel
Észtország – a döntő első felében szerepel
Fehéroroszország – a döntő első felében szerepel
Dánia – a döntő második felében szerepel
Oroszország – a döntő első felében szerepel
Belgium – a döntő első felében szerepel
Ukrajna – a döntő második felében szerepel
Hollandia – a döntő első felében szerepel

Így 7 hely maradt szabadon a döntő második felében és 3 az első felében.

Az előrejelzések alapján az oikotimes.com 8, a fogadóirodák és az old.eschungary.hu 7 továbbjutót talált el. Az oikotimes.com szerint az ESC Today, az ESCWebs és az Eurovisionary is hét országot tudott helyesen megtippelni.

Érdekes pillanatok a sajtótájékoztatóról
Anouk viccesen megkérdezte a műsorvezetőt a húzás előtt, hogy “Mi értelme van ennek a sorsolásnak, ha a sajtóközpontban tartózkodók ugyanúgy örülnek annak ha az “első felében” feliratú papírt húzunk elő a borítékból, és ugyanúgy ha azt, ha “második felében” feliratú papírt? Mi a célja ennek?”

101 Comments

Mai eredmény? Meglepő!
Volt jugoszláv államok közül senki? Bár nem volt olyan ami igazán megragadt volna. Montenegrót miért vártátok oly sokan? Nekem gáz volt.

Hát ez az eredmény egyértelműen meglepő! 🙂
Szerbia igaz, hogy nem hozta a múlt évi szintet, de azért a döntőbe vártam őket ebben a mezőnyben, mert szerintem befértek volna!
Belgium, Írország, Litvánia – egyiküket sem engedtem volna a döntő közelébe! 🙂

Szerintem is nagyon gáz volt a montenegrói dal… A bejutók közül a DÁNoknak, a fehéroroszoknak, az íreknek és a moldávoknak örülök a legjobban… 🙂

“ki dőlhet hátra azért, mert a döntő második feléből fog rajtszámot kapni” – jaj ne, mar megint ez a rajtszamelmelet!
🙂

Kövessetek meg, de Dánia nekem sok volt. Biztos nem szavazok rá. Jó a dal, de sok. Ráadásul második felében lesz a döntőnek 🙁

A belga és a litván dal volt szerintem az este legjobbja.
Vicces hogy az összes általam látott fan szavazáson ők vetélkedtek a 38-39. helyért. 🙂 és nálunk is tök utolsó lett, hiába adtam neki 12 pontot 😛 ennyi 🙂 🙂

A horvátokat és montenegrót sajnálom, őket inkább nézném az ukránok és a fehéroroszok helyett, azok nagyon mű dalok, a többivel kb elégedett vagyok.

De összességében ez az elődöntő borzalmas volt, kicsit kívülállóbb szemmel azt lehetett látni, hogy jönnek az egyen énekesnők az egyen dalaikkal, változatosság kb nulla. 16/11-nél női előadó volt…

Szerintem semmi gond nem volt a fehérorosz hölggyel (azok a LÁBAK)… 😀 Viccet félretéve nekem a dal is bejön… 🙂

Litvániát egyre kevésbé értem. Evelinát két éve elfogadtam, csodás hang, néhol szép dallam. Tavaly Donny so-so, szép hangszín, de szerintem gagyi dal. Idén átlagos hang, unalmas előadás. És döntő…
Kicsit elszomorító volt számomra, hogy előzetesen nagyon drukkoltam az 1 és 5-9 sorszámú daloknak, és ahogy haladt előre az eredményhirdetés, súlyoznom kellett, hogy kinek szurkoljak.
Nagyon kíváncsi leszek a zsűri és a közönség szavazására, hogy ez az eredmény hogyan született meg. A horvát, az osztrák és a montenegrói dalt sajnálom.

Litvániát az vitte tovább, hogy előtte megszámlálhatatlan énekesnő énekelte el a szinte megszólalásig egyforma dalát, és hatalmas felüdülés volt. legalábbis nekem ez volt az érzésem, és lehet hogy még sokaknak 🙂

De szerintem ettől függetlenül is megérdmelten jutottak tovább, mert ez egy kellemes kis dal, nem akarja felrobbantani a színpadot, de épp ettől marad hiteles, és úgy tűnik vevők erre sokan. (Remélem Alexnek is hozni fog ez a konyhára)

A fehéroroszok nagyon gyengék voltak hangilag és a kameramunka is nagyon gyér volt náluk, ennek ellenére továbbra is nagy kedvenceim, örültem a tovább jutásnak.
Másik nagy kedvencem oroszország, tökéletesek voltak, ahogy ukrajna is, ez viszont meglepett rosszabbat vártam az ukránoktól.
Én szeretem a Belga dalt, nem hittem volna hogy továbbjut, de örültem. A litvánok és az írek sem voltak rosszak, moldova is jó volt. Dánia nem volt olyan jó mint vártam, nálam ma nem ők nyertek.

Viszont az észt dal szerintem nagyon kevés volt egy döntőhöz, nem örültem hogy bejutott, helyette mehetett volna montenegro, akiknek az énekesnőjük hangját imádtam. És hát Anouk… tudtam hogy be fog jutni, és annyira próbálom, de ez a dal nekem sehogy sem jön be. Az egyetlen olyan dal volt ma a továbbjutók közül, ahol azt éreztem h mikor lesz már vége ennek a 3 percnek…

Összeségében 10/8 továbbjutónak örül szóval nem rossz az arány. 😀

A nagy esélyesek mind az első elődöntőbe kerültek, csak Dánia a másodikba (Ukrajnát én már kizártam az esélyesek közül, sajnos). Eléggé egyértelműnek tűnik minden. :/

A szerb és a horvát dalt sajnálom 🙁

A litván dal az egyszerűségével és a családapa üdítő személyével lophatta be a szavazók szívébe magát. Talán én is szavaztam volna rá, ha tehetem.

Az én TOP 10 kedvencem az első elődöntőben:

1. Moldova
2. Horvátország
3. Szerbia
4. Litvánia
5. Dánia
6. Észtország
7. Belgium
8. Montenegro
9. Írország
10. Ausztria

Ti észrevettétek hogy a dán konfettiből pár darab bepotyogott az oroszok produkciójába? Erről csináltam képernyőképet a cikkhez.

Tudtam, hogy nem véletlen a képválasztás, 5 percig vizslattam képpontról képpontra, de nem esett le 😀

Igen, nekem is feltűnt, mondtam is tesómnak, hogy hopp, itt maradt még egy-két csillámpapír az előző előadásból! 🙂 Vicces volt! 🙂

A dánok nem fognak nyerni. A mai produkcióval meg különösen nem. De amúgy sem.

Van egy olyan érzésem, hogy idén egy egyszerű dal fog nyerni.
Litvánia, Izland vagy Magyarország 😀

Szerintem ez egy közepese elődöntő volt. Volt már ennél sokkal rosszabb elődöntő is, az elmúlt években. Ebben az elődöntőben nekem nem voltak annyira rossz dalok (kivéve Montenegró, mert az katasztrófa volt… és Szerbia…), viszont kiemelkedően jók sem, ezért tartom egy közepesen felejthetős elődöntőnek. Azért máskor van több rossz is, de több kiemelkedő is.

Személy szerint az én kedvenceim az oroszok és a dánok voltak, ilyen sorrendben!

Remélem a csütörtöki jobb lesz! 🙂 Én reménykedek a csodában és remélem, hogy a mi Alexünk bejut… Kicsi az esély, de hajrá Alex csütörtökön, remélem a nézők megzabálják, mert tuti nem a szakmai zsűri fogja felnyomni a pontjait 😀

Most így nézegetve a nemi arányokat, kicsit fel van borulva a két elődöntő: Ma női többség volt elég durván, 16/11!, 3 férfi, és egy vegyes. Ezzel szemben holnap 17/4 csak a tisztán hölgy produkciók aránya, 8 srác(vagy “fiúcsapat”) 4 duett és 1 vegyes kar mellett. Nyilván az utóbbi az egészségesebb (és épp ezért változatosabb is), és én személy szerint lehet hogy ezért éreztem a mai elődöntőt elég egysíkúnak.

Próbáltam előre latolgatni az esélyeket, de a néhány kiemelkedő továbbjutási esélyű (Dánia, Ukrájna, Oroszország) dal mellett nem nagyon tudtam eldönteni kinek lehet még esélye ma. Törvényszerűen a kicsit gyenge mezőnyből néhány szerényebb is bejutott ma. Egyedül az Osztrákot sajnálom kicsit a kiesettek közül.
Korábbi években a délszláv államok közül többször szerepelt elől valaki, most már csak a macedón dalnak van esélye bejutni (szerintem az sem fog).
Ma nekem mint produkció Moldova tetszett legjobban.
A második elődöntő erősebb lesz úgy látom. Ott az izlandinak drukkolok 🙂

Örülök, hogy továbbjutott: Írország, Dánia, Hollandia.
Biztos voltam benne, hogy bejut Moldova és Belgium is.
Nem lett volna keresnivalója a döntőben Fehéroroszországnak, Észtországnak.
Jó, hogy nem került be Ausztria és Ciprus (unalmas), Horvátország (borzalmas).
A szlovének és a montenegróiak nem voltak annyira rosszak, egy döntő bennük lett volna.
Kíváncsian várom a csütörtököt!

Én örülök hogy Hollandia és Írország bejutott. Annál kevésbé Belgiumnak, bár az igaz, hogy ezek alapján Alexnek egész jó esélye van a tovább jutásra ! 😀 Ha a női szavazók aktívak, akkor bármi megtörténhet, hiszen a 10 legsármosabb férfi közé is beszavazták. 😀

Nekem az este győztese a Moldovai hölgy volt.Remek színpadkép jó hang egybe volt az egész.Anouk is nagyon jó volt és kitünt a különleges dalával.A litván fiúnak is örülök.Az idén mind a furcsák fognak bejutni remélem Alex is.A dán és az ukrán dal hm nem jött át olyan erősnek.Mindkettő túl van egy picit értékelve.Szerintem egyik sem fog nyerni.Ausztriát sajnáltam és lecseréltem volna Belorussiával.Belgium kellemesen meglepett és azt is jó volt látni hogy a Montenegroi főrmedvényt,a Szerb giccset nem engedték tovább a nézők.Örülök nekem teljesen rendben van ez a 10 továbbjutó.Az én sorrendem az est után:
1.Moldova
2.Hollandia
3.Oroszország
4.Belgium
5.Dánia
6.Litvánia
7.Ukrajna
8.Írország
9.Észtország
10.Fehéroroszország

Látom mindenki oda van Moldováért, hát a szimpadkép elcsépelt és pocsék volt, mire jó ez hogy egy adott pillanatban a konytya a mennyezetet súrolta és égett a szoknyája, nem beszéleve arról , hogy ezt a pódiumos megoldást már sokan használták, tehát unalmas….giccses mint általában minden ami román.
A hangja sem tetszett, viszon Hollandia egy “érték” a mezőnyben.

Ha esetleg mégsem a produkcióval volt a bajod, hanem azzal, hogy “román”, el kell mondjam, hogy azért a moldávok nem egészen olyanok, mint a “mezei” románok.
Jól példázza ezt az is, hogy például idén szimpátiatüntetést folytattak a székelyföldi magyar autonómiáÉRT a marosvásárhelyi tüntetéssel egy időben.

Horvátországot és Montenegrót igazán sajnálom.
Az egyik igazán szépen felépített, egyedi produkció volt, Montenegró pedig a mai könnyűzenei trendnek megfelelt.

Hát a tegnapi est számomra nem volt túl emlékezetes, bár nem is unatkoztam:).A svéd műsorvezetőnő aranyos volt meg jó kis gegeket nyomott a videókban. Teljesen elfeledtette velem a múlkori azeri bájgúnár nyálgépeket ezért köszönet nekik.Viszont a szavazás eredménye FELHÁBORÍTÓan xar lett… Omg. Legalább is számomra, de ki az isten szavazott az írekre?! Nulla koreográfiát nem tudtak kiizzadni magukból a fosh számukhoz és még volt pofájuk azokkal a dobokkal is parasztvakítani… erre döntősök… hát no more comment. Vészmadár on: Ha a szavazóknak erre igényük van akkor mi már most elfelejthetjük a döntőt. Komolyan, nem is tudom mikor láttam ilyen jó szervezést meg végre rövidre is fogták az műsört erre a dalkiválasztás után meg azt mondtam magamban, h EZ MI, lehet h nem is fogom végigülni a csütörtökit mert xar dalok lesznek és nekünk se fog ott sok babár teremni… Hihetetlen csalódott vagyok. Ja és Ausztriát kihagyni: FAIL.

Ja és Belgiumról még nem is beszéltem…De hát amit az a srác összekornyikált az szégyen…(a dal se jó) Na abbahagytam a fikahadjáratot:P.

A tegnapi elődöntő nagyon f*s volt…Egyébként ha Litvánia és Belgium a sz*r dalaikkal bejutottak, akkor talán Alex-nek is lesz esélye. 😛

Leírom, amíg friss, azt álmodtam, hogy bejutottunk a döntőbe 😀 Valamiért nem azt mondták be, hogy Magyarország, hanem azt, hogy Budapest, de ez senkit nem érdekelt, mindenki nagyon örült az arénában 😀

Nem is mondtam,hogy sz*r xD Csak a második elődöntőben sok olyan dal lesz ami sokkal erősebb a “Kedvesem”-nél.De ha két olyan dal, mint a Belgiumi és a Litván tovább jutott, akkor talán Alex-nek is lehet esélye.

Comments are closed.