Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

ESC 2013: Nemzetközi visszhang Magyarország első próbájáról

Magyarország. PHOTO: OLLE KIRCHMEIER / SVT

Magyarország. PHOTO: OLLE KIRCHMEIER / SVT

Tudósító: Klész Imre
Forrás: Különböző források

Az első szereplés az élő adásban és az első színpadi próba. Ez a két alkalom nagyon meghatározó a delegációk munkájában, hiszen ekkor mutatkozik meg nagyobb közönség előtt egy-egy ország produkciója, amiből mindenki próbál messzemenő következtetéseket levonni. Az otthon maradt nézők, akik nem is szavazhatnak saját választottjukra, csak drukkolni tudnak amiatt, hogy minden flottul menjen. Az old.eschungary.hu ismét összegyűjtötte a nemzetközi sajtó reakcióit a magyar produkcióval kapcsolatban.

Oikotimes
+ Tetszett nekünk a produkció egyszerűsége és a háttérbe vetített képek. Tetszik a dal eredetisége és az előadó stílusa a színpadon. Tetszik a dallama is, de nem az Eurovízióra. A színek sokfélesége jól mutat a monitorokon. De ez minden?
– Nem volt ettől unalmasabb dal ma, bár értjük a mögötte húzódó koncepciót és ötletet. A második elődöntő sok nagyszerű dala után Magyarország inkább nagyon egyszerű és közömbös produkciót hozott. Nehezen tudom elképzelni őket a döntőben.

Eurovision Times
A délelőtt utolsó próbalehetőségét Magyarország kapta. Ahogy az emberek megjegyezték, a háttér egy ledfal, így ezen nem aggódunk. ByeAlex a mókás lényeivel érkezik. A produkció hasonló, mint a Dal című nemzeti döntőben: egy női háttérénekes és egy férfi gitáros van a színpadon, ByeAlex pedig egy mikrofonállvány mögött áll. Fura, alternatív, „indie”, tudjuk ezt nagyon jól, és ez mutatja a dal vidámságát, amit a sajtóközpontban is éreztünk. De az emberek azt is gondolják, hogy nagyon laposak voltak ma. Nem jöttünk izgalomba a produkciótól, a kameraállások gyengék, amik akadályozták, hogy átjöjjön a dal szelleme.
ESC Kaz
ByeAlex-nek látszatra totálisan közömbös minden, fekete pólóban és fekete-sárga sapkában jelet meg. Mellette a gitárosnak is nagyon hétköznapi a szerelése. A másik oldalon egy női háttér vokálos látható. Megkapta a színpadi háttérre is a videóját, a magyar dalszöveggel. Legalább csináltak volna ehhez egy angol verziót. Nem hagytak nyomot bennem.

escXtra
Michael: ByeAlex van a színpadon egy női vokálossal és egy férfi gitárossal, egész közel vannak egymáshoz. Hangilag oké, de egy kicsit laposnak tűnik az egész. Az hogy Örményország után jönnek, egyáltalán nem segíti őket, nagyon felemás érzés egymás után látni őket.
Emma: Magyarország és ByeAlex következik. Kevés energia jelenik meg a színpadon, szó szerint értve mozgás nélkül. A videóból ismert rajzfilm jelenik meg a háttérben, mást nem is lehet elmondani erről a produkcióról. Nagyon nehéz megmondani ebben a pillanatban hogy milyenek az esélyeik, de talán néhány izgalmas dolog megjelenítésével sokkal pozitívabb lenne a fogadtatása.
Rodrigo: Magyarország megtartja az előzetes videóból megismert hátteret, ami nagyon jól néz ki. Másrészről a produkció annyira lapos, amennyire csak lehetséges. Nem tudom eldönteni, hogy az énekes meg van-e rémülve vagy csak egyszerűen hidegen hagyja az egész, mindenesetre nem működik együtt a kamerák mozgásával. Tudva azt hogy ez a dal a közönségszavazástól fog függeni, nem látom, hogyan tudja a szavazásra késztetni az otthon, a tévé előtt ülő közönséget. Esélytelennek tűnik.
Aoife: A második nekifutáskor egy kicsit hamisnak tűnt, ByeAlex és csapata emiatt zavartnak tűnik. Alex a próba felénél már az óráját nézi… mindenesetre nagy tapsot kap a sajtómozi közönségétől.
Alec: ByeAlex produkciója a névtelenség szintjéig le van csupaszítva. Miközben a dolgok egyszerűen kellene hogy működjenek, a dal eléggé leköti, sokat ismétlődik a dallam, és látszólagos érdektelenség jellemzi a művészeket (az órájukat nézegetik a próba közepén!), semmi nem teszi vonzóvá a produkciót. A rajzfilm képei aranyosak a háttérben, de elég „lusta” megoldás.
Ervin: Harmadik nekifutásra kínos hangokat produkál ByeAlex, amikor magasabban akar énekelni. A produkció ugyanaz mint a Dal-ban, de a kameramozgások teljesen másak, ezeken komoly fejlesztést kell véghez vinni!
Michael: Ez ebben a pillanatban egyszerűen nem akar működni. Alex próbál rögtönözni, más hangokat kiadni, de nem kellene. Nem néz ki jól ez a produkció Magyarországtól.
Luke: Egyáltalán nem vagyok biztos Magyarországban. Imádnivaló dal, de a produkció szenved a mozgás hiányától. Jó ritmusa van a dalnak, így Alex is tudna óvatosan mozogni, vagy bármi mást csinálni, ami pluszt adna. Bye, Alex, köszön oda a színpadi menedzser amikor levonulnak a próba végén.

negyen_lesznek

113 hozzászólás ESC 2013: Nemzetközi visszhang Magyarország első próbájáról

  • schanc

    Ez a lapos szó tényleg elég gyakran előfordul, ami nem jelent túl jót. Meglátjuk, mit tudnak ezen változtatni, bár tény, hogy ma még nem kellett csúcsformát futni.

  • Mona

    Hát ez elég elkeserítő, tényleg kellene valami több a színpadképbe, mert így nem ad túl sokat. Persze még lehet javítani még van hátra egy kis idő!

  • Gabor

    Azért előjött a „jó dal ez, csak nem euróvízióra való” fordulat is. szerintem ilyen nem létezik, bármi odavaló. A bluestól a az alterig, az europoptól a trash-metálig.

    Az hogy nem jött át? Hát istenem, nem egy túlmozgásos személyiség, amikor számít, szerintem odateszik magukat. Ez a próba nem arról szól…

  • Zolecs

    Legközelebb olyan énekest kellene küldenünk aki megbecsüli hogy kint lehet, vagy legalább úgy tesz mintha érdekelné a verseny. Ezek után semmi elvárásom nincs, úgy az elődöntőben maradunk mint a pinty.
    Amin még megakadtam, hogy úgy tűnik Helgának nagyon vissza kell fognia magát hogy ne énekelje le Alexot.

    • Gabor

      Alex hangja szerintem pont illik ehhez a dalhoz, az ilyen alter dalog nem arról szólnak, hogy áriázzon bennük az ember. Pont attól nem lenne hiteles. (Meg mondjuk nem is tudna 😀 )
      Ezt a dalt – hangilag – így kell előadni. Kicsit több érzelem, meg talán mozgás, nem tudom mi, ami jobban átadná a dalt az persze beleférne, de az pont az a dolog amin lehet változtatni még.

    • Vivi

      Szerintem mindenki másképp közvetít érzelmeket, nekem az lenne furcsa és kevésbé hiteles, ha Alex ujjongva és fülig érő vigyorral jelenne meg. 🙂 Kizárt dolognak tartom, hogy ne érdekelné a verseny, de ha visszaemlékszünk, az itthoni válogatók alatt se „erőltette meg” magát érzelmileg 🙂

  • Gabor

    az hogy a tudósítók füle nem ehhez van szokva, az meg egy dolog. nekem így is tetszett. hajrá Alex! 🙂

  • Vivi

    Én csak azt nem értem, hogy konkrétan mit várnak Alextől? 🙂 Szerintem maga a dal se kívánja meg az akciódús elemeket a színpadon. 🙂
    Na, de az első próba „kudarca” miatt biztos nem fogom telesírni a kispárnámat, engem leginkább úgy is csak az érdekel, ami egy hét múlva fog történni a színpadon 🙂

  • Rita

    Úgy tűnik, az alapprobléma Alex személyiségével van, amin azonban nem lehet, sőt, NEM IS KELL változtatni. El kell fogadni, hogy ő ilyen. Itthon sem tudott magának és a dalnak örülni LÁTSZÓLAG, de aki követi Face-en, az tudja, hogy érzelmekkel teli rendes srác. DE abban mindenkinek igaza van, hogy némi izgatottság látszódhatna rajta, mert az arcára kiülő unalom rányomja a bélyeget a teljes produkcióra. Hajrá, Alex!

  • Gabiii

    Igazából eddig is tudtuk, hogy ez lesz a produkció, ez továbbra sem az eurovízió fanok dala és produkciója, kérdés hány szavazója van Európában egy ilyen végtelenül egyszerű dolognak.
    Meglátjuk. A videót azért megcsinálhatták volna angol felirattal.

  • angelo

    A svéd refrén végül is esett?

  • Az Oikotimes kritikáját nem tudom elfogadni. Mi az, hogy „ez minden?” A vizuálok nálunk jobbak, mint a mezőny 90%-ánál, a dal nekik is tetszett, szóval mit vártak színpadi produkcióként? Ide-oda ugráló táncosokat és finnes giccset? Az ESCkaz kritikája jelentéktelen. Az escXtra-nak pedig annyiban biztosan igaza van, hogy Alex valóban nem úgy kezeli az Eurovíziót, ahogyan azt méltó lenne (ha pedig ez igenis rengeteget jelent számára, akkor jól leplezi).

  • Clusters

    Többre számítottam Alextől, meglehetősen közömbösnek tűnik a színpadon. Nem tudom mire ez a fellengzős stílus, de ha tovább szeretne jutni, akkor ezt mellőzni kéne. 🙁

  • JakeJagger

    Nem túl bíztatóak a kritikák… Sőt elég lehangolóak.
    Bár a ZP-ben tartott koncertjéről olvasott kritikák után másra nem is számíthattunk!
    És mi a francért nézegeti az óráját próba közben? Ez nem „coolság”, ez szimpla bunkóság vagy flegmaság.

  • force

    Na végre a nemzetközi sajtó is észrevette, hogy mennyire unalmas és lapos ez a dal. Szerintem jó eséllyel pályázunk az utolsó helyre, főleg, h Alex nem veszi komolyan ezt az egészet. Bunkóság, hogy a próba közben az óráját nézegeti. Remélem jövőre olyan valakit küldünk, aki legalább egy kicsit megbecsüli azt, h kint lehet egy ilyen versenyen. Alex nem ezt teszi, ugyanolyan pökhendi és nagyképű, mint volt. Hamis mint a veszedelem, de a ZP-s koncertkritika után ez várható volt, ahogy olvastam ott is dögunalom volt, amit csinált.

  • EsC_BaT

    Oda se figyeljünk azokra a jogsértő([ha akarjátok kifejtem]) escXtra stábjára. Olvassuk el a felette lévőeket, az az igazi vélemény.

    • Kajli25

      Én kíváncsi lennék rá!

    • EsC_BaT

      A próbákat közvetítettek a LiveStream-es csatornájukon (tehát a próbákat, amik állítólag zártkörűek). Először csak figyelmeztették őket, ők látszólag tojtak rá, és a következő nap pedig, BUMM! Letiltották őket az EBU által. Most átálltak a UStream-re, de mostmár semmi érdekeset nem közvetíthetnek igazándiból.

  • K. Balázs

    Én vártam valami pluszt! Mondjuk Alex elől, a hátsó részen meg mondjuk füstgép, ez adott volna egy misztikumot, de nem is tudom mit vártam. Kinek jutna eszébe bármit is hozzáadni ehhez a dalhoz? BIZTOS KIESŐ.

    • Zoli

      Inkább essünk ki, minthogy füstgéppel elrontsuk a jó kis produkciónkat. 😉

    • K. Balázs

      Úgyértem Alex elöl a kifutón és csak a háttér részeként füst gomolyog 😀 Nem tudom, mi lenne vele a baj 😀

    • Pitbull

      Ennek a füstgépes dolognak csak akkor lenne egy kevés létjogosultsága, ha Alex vitte volna magával a balerinát is, és a „táncot lejt fent felhők közt” szövegrésznél a szárazjég felhőjében táncikálna egy sort, csak attól tartok, hogy a tütüben kissé fázna az alváza a hölgynek, mert a szárazjég emlékeim szerint nem a kellemes kézmelegéről híres.

    • K. Balázs

      Inkább visszaszívom, hogy próbáltam továbbgondolni 😀

  • Zoli

    Ezt az órás dolgot erősen túlreagáljátok amúgy… Just sayin’

    • K. Balázs

      Én se értem mi bajuk vele… és azt se tudom, hogy mi mást vártunk ettől a produkciótól!? Engem egyébként inkább az a fránya papucs zavar, amire még rá is közelítettek 😀

  • Nos ebből a nyúlfarknyi videóból csak annyi derült ki, hogy azt a filmet vetítették mögéjük, amit a döntőben is láttunk. Illetve az, hogy máshogy vannak elrendezve a szereplők a színpadon (mindenki előre van tolva). A kritikákból azt lehet kiolvasni, hogy a videoklipnek szánt, magyar feliratokkal tarkított animációt is kipróbálták, illetve azt, hogy a kameraszögeken sürgősen javítani kell. A videószobában tuti kielemezték az összes felvételt ami elkészült, és készen vannak a javaslatok a módosításokról a második nekifutáshoz, ami szombaton kora este lesz. Szerintem a következő próba alkalmával kipróbálhatnák azt a variációt, ami a Dal-ban volt, hogy az énekes és a gitáros egymás mellett, a vokálos a háttérben, olyan kameraszögek legyenek benne, amiben egyszerre benne tudnak lenni mind a hárman, a kamera álljon az animáció irányának fókuszpontjában is refrénkor, és ugyanúgy alapozzanak arra, hogy Alex faarccal, néha megszeppenve, Dani a refrénnek nekilódulva a húrok közé csap, Helga meg kedvesen mosolyogva támogatja az előre tolt fiúkat. Kellenek a közeli képek a szereplőkről, főleg a refrénnél! Az meg hogy ezt-azt írnak a kritikusok és azzal sokan azonosulnak… Tudjátok nagyon jól hogy a ByeAlex név is az ő fura, flegma stílusa miatt ragadt rá például. Mi változott azóta? Jó lenne döntőbe jutni, de annak jobban örülnék ha jól bemutatna a több mázsa strasszban, műmosollyal görcsösen nyerni akaró gumibabáknak 🙂 Na jó, az utolsó félmondat vicc volt.

    • Gabor

      az utolsó félmondathoz: szerintem ahogy itthon is, Európai is észreveheti ugyanezt, és még meglepetés is lehet belőle.

      továbbra is tartom, hogy vagy nagyot zakózik a dal (14-17. hely és búcsú), vagy döntő első fele. középút nincs 🙂

  • Edd

    Nem értem ezeket a kritikákat. Ők is tudták, hogy ez lesz a színpadon, felesleges ennél többet várni.
    Most én sem vagyok olyan biztos abban, hogy sikerül a döntőbe jutni, de szerintem nagyon jó lesz a mi produkciónk a sok giccs között. Meg a dalnak van egy jó hangulata, ami szerintem sem az előttünk lévő örményre, se az utánunk következő norvég dalra nem mondható el. Illetve a versenyre szavazók nagy része még a dalokat sem ismeri, ők pedig nem úgy szavaznak, hogy ez esc-s dal, ez pedig nem. Ők arra szavaznak, ami nekik tetszik és úgy gondolom, hogy itt még mi is szóba jöhetünk.

  • B.B

    Én azt mondom majd meglátjuk mi lesz.Nagyon szeretik a dalt külföldön a francot érdekli a nagy újságírok véleménye.Az utóbii években akkorákat lőttek mellé hogy csak na.Pl. azt mondták 2010ben Románia határ eset hogy tovább jusson erre 3ik lett a döntőben stb stb.Esélyesek vagyunk főleg ha a Dalban hozott szintet tudják hozni képileg is.Én nem vagyok elkeseredve.Hajrá Alex lepd meg Európát

  • Lederstrumpf

    Ha 500%-ot javul akkor is kuka!
    Már annyira alter, hogy az lenne a siker neki, ha tök utolsó lenne.
    Vicc…

  • B.B

    Lederstrumpf miért vagy olyan dühös?Nem értem azokat akik hörögnek.Ott volt a lehetőségük szavazni a DAL DÖNTŐJÉBEN három másik énekesre.Nem tették elegen és elégszer most meg szikrázik a szemük, mint a veszett kutyák ugatnak habzó szájjal.Ez van nyeld le és drukkolj neki vagy ne nézzed.Menj el pisilni mikor ő lesz.Vagy hallgass meg egy másik számot addig.Én nekem se ő volt a favoritom de azért nem fogom lehörögni,leköpködni tipikus magyarországi nyávogó,síró,semmi sem jó negatív kritikákkal illetni.Hajrá Alex most már minket képviselsz kint légy ügyes.Szavazunk rád Erdélyből is.

  • Mona Lisa 29

    Az ujsagirok minden evben lehuzzak a magyar dalt, de valahogy mindig sikerul bekerulnunk a dontobe. Igy lesz ez iden is 🙂
    Nekem szemely szerint nagyon tetszett az elso proba, nem volt azzal semmi gond, kicsit lehetne tobb mozgas meg mosoly, de azt ugyis az elo showra tartogatjak. 🙂 A szinpadkep szerintem magasan veri az egesz mezonyt, nagyon orulok a manoknak, olyan szep szinesse teszik a szinpadot:-)Hajra Alex, te vagy a legjobb! 🙂

  • Tyiku

    Kb. olyan elődöntő 8-12 helyet jósolok neki
    Az újságíróknak Alex személyisége nem tetszik (nekem se), hogy nem érdekli a felhajtás, lesz@arja az egészet.
    Alig várja, hogy vége legyen és hazajöjjön!
    Ha idén nem jutunk döntőbe, akkor el kell felejteni a Dal című műsort és azeri mintára kell dalt kiküldeni. Az MTV felkér egy svéd zeneszerzőt, aki ír egy brutál jó zenét, amit valami jó hangú énekes ( Tóth Gabi, Caramel, Radics Gigi) elénekel, és tuti döntő, ott első felében lennénk! Nem pedig ilyen amatőr, kezdő hangjanincs embereket kiküldeni! Vélemény?
    (Go Hungary!)

  • K. Balázs

    Csak úgy feltenném a kérdést: az idei színpad miért „kristályosabb” mint a tavalyi volt? Mindenki ilyen villogós kristály alakos háttereket hozott 😀

    Görögország – Még mindig nem jön be. Emlékeztet a 2011-es moldáv indulóra, amit úgyszintén nem igazán tudok értékelni. Sajnos a gyenge második elődöntős felhozatalnak köszönhetően akár egy döntőbejutás is lehet a vége, de szerintem még mindig van jobb helye annak a továbbjutó pozíciónak!

    Izrael – Kicsit közömbös, meg tipikus eurovíziós, de nekem még így is nagyon tetszik, hogy semmit nem értek belőle. Képes közvetíteni, ami sokat jelent!

    Örményország – Jelentéktelen.

    Magyarország – Eléggé a vokál viszi a dalt, amiben legalább annyi pozitívum van, hogy a hangi részt nem tudják igazán kritizálni. Alex lehetne közvetlenebb, de hát ő ilyen, tudtuk mi ezt. A színpadi jelenléte nem profi, nem győz meg arról, hogy ő bármit is elszeretne érni. Inkább nézném a giccseskedést, mint ezt a csóri megoldást. Rizikós lesz a továbbjutás, de azért nem ásnám el a reményt!

    Norvégia – Amit vártam: tökéletes színpadra állítása egy nagyon jó dalnak! 100% a döntő!

    Albánia – Még jelentéktelenebb.

    Grúzia – Na erre vártam végig! Hatalmas meglepetés nekem, hogy mennyire hatásvadászra sikerült, de én ezt pozitívan nézem, mert látszik, hogy sokat belefektettek. Hangilag tökéletes, kivetni való nincs, maximum a legvégén a felcsapó piros lángok, azok semmilyen szinten nem valóak oda. Legbiztosabb továbbjutók, az Ell & Nikki hasonlítgatásokat félretéve!

    Svájc – Nem rossz, bár a háttér semmilyen szinten nem kompatibilis minden mással. Valószínű a továbbjutás: kellően a műsor végén járunk majd, és a dal igenis szerethető, magával ragadó a családias atmoszféra.

    Románia – Meglepő. Nem vártam volna egy összetett látványt a nemzeti döntő után. Meg ne ijedjetek, a dal még mindig szörnyű.

    • Ez a „kristályosodás” annak köszönhető, hogy a háttérfal nem LED-ből áll, hanem projektorral vetítik rá a vizuált, így a már vetített képen látszanak a falon egyébként fellelhető domborulatok, azok különböző megvilágításainak köszönhetően.

  • Zoli

    Valaki nincs képben azzal, hogy az odds mutatóink mennyit változhattak? 🙂

  • Tyiku

    Kérdés: Alex miért rugózik mindig a lábávsl, nem lessz élő adásban fura, vagy idegesítő? 😀

    • Mona Lisa 29

      Fura? Idegesito? Dehogy! Inkabb laza! 🙂 Nem szokvanyos szinpadi mozgas az tuti, de jobb, mintha egy helyben allna.

    • EsC_BaT

      Üti a mérőt, tudod aki zenél annak tudnia kell számolnia is, hogy mit meddig tartson, és mi mikor jöjjön. Ezt a legjobban lábbal érdemes ütni, és ezt ki milyen látványosan csinálja.

    • Kajli25

      Nekem pl. tetszik, hogy ezt csinálja, mindig mosolygok rajta jó értelemben 🙂 Még egy-két mosolyt belecsempészhetne a dolgokba! (Remélem Alex, olvasol minket :))

  • Benya

    „Nem mozog a színpadon” Most komolyan azt várnák hogy egy ilyen nyugtató dal mellett még ugráljon ott valamire? Ezek nem normálisak! Az összes kritikus le kéne vetni a Øresund hídról úgyis ott van nem messze

  • BeN

    Nekem egy olyan kérdésem van, hogy ki az a Dóra nemtomki, aki neve alatt táncos jelző van?

  • Susi

    Az a cél,hogy ne nyerje meg,mert akkor jövőre Magyarországnak kellene megrendeznie és erre nincs felkészülve az ország. Ennyire egyszerű.

  • János

    Szerintem jó kezekben van a magyar produkció. Úgy érzem,hogy szándékosan nem akarják lelőni a végső koncepciót,nagyobb meglepetést szerezve ezzel.
    De azt nem bánnám,ha az előadás utolsó fél percében Alex kiszakadna az eredeti helyéről,és egy közeli kameranézettel elindulna a nézők felé,és valamit csinálna. (vagy a táncost ekkor is beraknák)???
    Már csak néhány nap,de biztos vagyok a továbbjutásunkban. 🙂