Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Svédország

swedenTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

A 22 éves Robin Stjernberg rövid idő alatt kétszer is történelmet írt a svéd televíziózás történetében. Először 2011-ben az „Idol” című tehetségkutató döntőjében a szavazatok 48%-val lett második, ami az eddigi legkisebb különbség volt a műsorban. Másodjára idén márciusban, amikor is először nyerte meg úgy valaki a Melodifestivalent, hogy a vigaszágas körből jutott a döntőbe. Robin vitathatatlanul kivételes.

Történelmi győzelmét „You” című dalával érte el, aminek megírásában ő maga is részt vett. Robinnak sikerült az, ami papíron elképzelhetetlennek tűnt, amit előtte soha senki a vigaszágasok közül nem ért el: karizmatikus és hiteles személyisége a tévé képernyőjén túljutott és megmozgatta az embereket.

„Ezek igaz érzések, nem csak kiállok és előadok valamit. A szöveg a barátaimról, a családomról szól, arról, ahogy ez az egész kezdődött, ahogy felépítettünk mindet, apám és nagynéném tekintetéről, amikor énekelni láttak.”

Robin már az óvodában előadó volt, szerette a barátait különböző ruhákba öltözve szórakoztatni. Hässleholmban nevelkedett, legtöbbször AC/DC, Stevie Wonder és Backstreet Boys szólt nála, emellett számos tehetségkutatón vett részt. Bár ma egyértelmű, hogy Robinnak zenélnie kell, ez nem volt mindig ennyire egyértelmű. Tinédzserként ígéretes birkózó volt, de választás elé kényszerült. A zene mellett döntött.

Kilencedik osztályban kiválasztották, hogy legyen a What’s Up? fiúcsapat tagja, aminek egykor Eric Saade is tagja volt. A Furuboda Folkhögskola intézményében is tanult zenét, egy igen népszerű tanfolyamon, amin a kevés hely miatt csak néhány jelentkező vehetett részt. Az „Idol” meghallgatásán elkápráztatta a zsűrit, a műsor során pedig olyan hangi adottságról tett tanúbizonyságot, ami egyedülálló volt.

„My Version” című első albuma 2012-ben jelent meg, és azonnal toplisták élére tört. Robin valami eredeti. Karizmájával és hangjával, amitől az ember háta is lúdbőrözik, viharként söpört végig Svédországon. Most Európa következik.

12 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Svédország

  • force

    Valójában a dallal nem is lenne baj, csak Robin annyira tenyérbemászó, h ez az egészre rányomja negatív bélyegét. Így azt kell, hogy mondjam: 2007 óta ez a legrosszabb svéd dal, szerintem. Mivel a nemzetközi zsűrinek köszönheti a győzelmét Robin, így szerintem a TOP 10 is garantált.
    Nálam: 6/6 (automatikus döntős országok között)
    Tippem: 5-10.hely között

  • Bakancs

    Szerintem a szám maga jó, bár az énekes hangja élőben fülsértő és valóban egyet kell értenem, hogy végtelenül tenyérbemászó az illető.

  • schanc

    Rettenetesen irritált az elején a dal, amikor a recapokban szerepelt. Aztán végighallgattam, de az igazi „áttörés” az volt, amikor megpróbáltam elénekelni. Abban a pillanatban Robin nagyot nőtt a szememben, mert ez a dal olyan magasságokat ver hangilag, ami egy altnak is már rákészülést igényel. És egyébként így már érthető volt számomra, hogy Robin miért rázza többször a fejét dal közben: én is így próbáltam a torkomat regenerálni a következő magas hangokra. 🙂
    Azzal nem tudok vitatkozni, hogy Robin megjelenése némileg „szögletes”, és hogy vannak nála sokkal jobb előadók. de pl. ha Cezar és közte kéne választanom, egyértelműen a You.

  • Zolecs

    A dallal még csak-csak kibékülnék annak ellenére hogy tucat, de ez a Robin…annyira tenyérbemászó, és nyálas hogy nem találok szavakat rá. 😀 Az azért nyilvánvaló hogy nem akarnak mégegyszer nyerni.

    Tipp: Döntő 5-10 (csak mert ők a házigazdák)
    Nálam 39/28

  • Szerintem Robin győzelme éppen arra világít rá, mennyire nem jó formátum a nemzetközi zsűri és a svéd nézői akarat egyesítése. Értem én, hogy a nemzetköziek bevonásával képet akarnak kapni arról, vajon mi tetszene Európának, de a helyükben kikérném magamnak, hogy mondjuk egy ciprusi döntsön arról, ki képviseljen engem és a hazámat. Nem szerettem a Yohio-t, de ők voltak a svéd választás. Tessék hát vállalni a rizikót és a döntést!

  • Gabiii

    Én szeretem ezt a dalt, igaz végül TOP 10-be nem került be, de értem mi a baja a többségnek.
    Azért Robin győzelmét nem kell rákenni a zsűrire, kellett ahhoz rengeteg svéd szavazat is!

  • Balint005

    Igazából mindent leírtak már előttem, átlagos dal, tenyérbemászó énekessel, naggyából ennyi. Sajnálom hogy nem Yohio megy… remélem, hogy nem kerülnek top 10be a svédek és átgondolják a Melodifestivalen szavazós formátumát.

  • smileyshine

    Az én hozzáállásom a svéd dalokhoz az, hogy meghallgatás előtt eldöntöm, hogy nem szeretem. Ez belülről jön. De aztán jött Robin és WOW! Próbáltátok már elénekelni a You-u-u-uuuu-u-u részt? Igazából a hangja szerettette meg velem a dalt! Nem szeretnék újabb svéd győzelmet, de Robin megérdemelné.