Kiszivárgott hírek: Máshogy összesítik a szavazásokat a 2013-as Eurovízión

eurovision_wallpaper1_800x600Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: escxtra.com – eurofire.blog.de – eurovision-spain.com

Több eurovíziós oldal beszámolója szerint idén változtat az EBU a szavazás lebonyolításában, noha hivatalos bejelentés még nem történt meg. Folyamatosan dolgoznak a pontok fair módon történő kiosztásán, gyakran vannak változtatások a diaszpóra szavazások kiküszöbölése érdekében. Idén is egy ilyen próbálkozásnak lehetünk tanúi. Eddig a zsűri is és a telefonos szavazók is Top 10-eket állítottak, és ezeknek az eredményeknek az összefésülésével alakult ki az, hogy az adott ország éppen kinek oszt ki pontokat. Viszont az, hogy csak a Top 10 dalokat vették figyelembe, valamilyen szinten csorbította a végeredmény pontosságát.

2013-ban először, az elődöntőkben és a döntőben is minden egyes fellépőt pontoz a zsűri, és a közönség is. A döntőben 25 (a saját országra most sem lehet szavazni), illetve a döntőbe nem került országok 26-os rangsort kell állítani. Az első helyezett 25 pontot, a második 24-et, a harmadik 23-at és így tovább, a 24. helyezett 2 pontot, míg a 25. helyezett 1 pontot kap. A zsűri által állított sorrendet és a közönség által állított sorrendet összeadják, és az így kialakult sorrend alapján alakul ki az adott ország Top 10-es mezőnye.
Vegyünk egy példát!
1. dal >> zsűri 25p. (1. hely)+ közönség 1p.(25. hely) = 26 pont
2. dal >> zsűri 19p. (7. hely)+ közönség 12p. (14. hely) = 31 pont
3. dal >> zsűri 7p. (19. hely) + közönség 23p. (3. hely)= 30 pont

Eszerint a szélsőséges példa szerint 2. dal kapja az ország 12 pontját.

Egy táblázat segítségével nézzük meg, hogy mennyi különbség van a régi és a tervezett pontozás között. Vegyük példának a 2013-as verseny második elődöntőjének magyar szavazását. A példa kedvéért véletlenszerűen kiosztott pontok így alakulnának:

pelda

Comments

34 hozzászólás a(z) “Kiszivárgott hírek: Máshogy összesítik a szavazásokat a 2013-as Eurovízión” bejegyzéshez

 1. Gabiii avatar
  Gabiii

  Most az jutott eszembe, hogy az örmény zsűrinek komoly fejfájást fog okozni hogy minket vagy Azerbaijant tegye az utolsó helyre az elődöntőben. 🙂
  Jobbnak tűnik ez a megoldás nekem mint az eddigi.

  1. Benya avatar
   Benya

   Ez jó 😀 bár szerintem azeriakat még mindig jobban utálják 😀

  2. Vivi avatar
   Vivi

   Gabiii 😀 😀 😀
   (persze igazából annyira nem is vicces)

  3. krobert avatar
   krobert

   az örméynek már adtak pontot az azerieknek, szerintem fordítva nagyobb az utálat, de ez csak az én véleményem 🙂
   de nekem is jobban tetszik ez a szavazás

  4. Pitbull avatar
   Pitbull

   Szerintem az örmény zsűrinek egy azeri balta okozná a legnagyobb fejfájást…

 2. BeN avatar
  BeN

  húha 2x kellett elolvasnom mire felfogtam, de végree… nagyon támogatom az ötletet.. bár nem hiszem hogy nagyon sokat változtatna a szavazáson

 3. aronvi avatar
  aronvi

  Váágom:)Nekem is jobbnak tűnik! Így legalább megtudjuk majd a végén, hogy melyik országnál hányadikok lettünk! Vagy azt nem fogják nyilvánosságra hozni?

 4. Rita avatar
  Rita

  Igazságosabbnak érzem, remélem, beválik, és megtartják a jövőben is.

 5. m_sandor avatar
  m_sandor

  Támogatom az ötletet! 🙂

  1. pizsu avatar

   Nagyon szuper lett.

 6. Zsolti avatar
  Zsolti

  Jobbnak tűnik, viszont a zsűrik tavaly is elfogultak voltak, szóval nem várnék nagy csodákat.

  1. schanc avatar
   schanc

   Kíváncsi vagyok, Alexhez hogyan fog viszonyulni a zsűri. (És nem biztos, hogy rosszul. Montenegró tavaly mind a 20 pontját a zsűris országoktól kapta.)

 7. qpak avatar
  qpak

  Nem vagyok biztos benne, hogy ez így jobb, ha a „független zsűri” belenyúlkál majd a pontokba… Bár azt sem tudom, hogy a „zsűri ” alatt azt kell- e érteni, hogy minden országnak van saját zsűrije, aki pontoz, vagy egy központi.:D Megtudná mondani valaki? Szerintem sokkal effektívebb lenne, ha a minden évebn variálnák a döntők résztvevőit, és így szakítanák széjjel a szavazóblokkokat >:D

  1. Gabiii avatar
   Gabiii

   Külön zsűri van minden országban és már az elmúlt években is fele arányban zsűri döntött a pontokról csak ezt valahogy mindig elfelejtik kommunikálni a médiában.

  2. force avatar
   force

   Ráadásul asszem 5 zenei szakember van a zsűriben. Vajon itthon kik ülnek a szakmai zsűriben?

  3. schanc avatar
   schanc

   Ők nem itthon ülnek, hanem a helyszínen (gondolom), ugyanis az élő adások előtti napon van egy főpróba, és a zsűri azt pontozza.
   A magyar szakmai zsűrit eddig sosem hozták nyilvánosságra, pedig kíváncsi lennék rá (sőt be is ülnék szívesen 😛 ).

  4. lala81 avatar
   lala81

   SCHANC!!!
   Itthon van a szakmai zsűri, nem a helyszínen. Oka: az előző esti főpróbát is közvetítik minden országban. Természetesen csak a televíziók részére rögzítés céljából. Erre pedig azért van szükség, mert ha a másnapi élő közvetítés technikai okok miatt nem megy egy országban akkor átváltják a főpróbás előadásra a közvetítést. Így a nézők nem maradnak le és tudnak szavazni.

 8. Dani avatar
  Dani

  Sokkal jobb ez a rendszer, és érthetőbb, mint a régi. Örülök a változtatásnak.

  1. Zolecs avatar

   aztaa fent van 2 hónapja de eddig senkinek nem tűnt fel…

   Egyébként holnap 10:00-kor lesz prezentálva

  2. Zoli avatar
   Zoli

   Ez a L’homme de la situation című dal… Rohadt jó amúgy! 😀

  3. Hdm avatar
   Hdm

   A jótól igen messze van.

 9. Lali avatar
  Lali

  Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal, de a Top 10 miatt mégis. Ilyen szempontból logikusabb volt a régi módszer. Persze a „szakmai” zsűri sem garancia semmire, ott is alaposan bejátszik a személyes preferencia, szimpátia, stb. és ez mindig is így lesz, amíg az ember emberből készül. 🙂 Ráadásul az elmúlt években a fele-fele módszer bevezetésével sem lett sokkal másabb a döntős mezőny, mint a nézői szavazatok alapján, megmaradtak a biztos befutók, az örök kiesők. Az ilyen nénikórus-szintű produkciók második helye pedig további kétségeket hagy a módszer komolysága és szakmaisága felé.
  Hogy ki van a magyar zsűriben? Mondjuk én kinézem belőlük, hogy oda is bepakolják az ilyen Rákay és Csiszár-féle senkiket.

  1. schanc avatar
   schanc

   Lehet, h. Csiszár ezért is volt tavaly Bakuban…? o.O Meg Filip sem csak intendánsként ment ki?

  2. Lali avatar
   Lali

   Igen, voltak kint? Akkor tuti ezért. 🙂

  3. Zsolti avatar
   Zsolti

   „Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal.”
   Nem értem, mi az összefüggés?

  4. Lali avatar
   Lali

   Milyen összefüggést nem értesz? A döntőben minden ország minden dal pontozni fog 1-26-ig (kivéve a döntősöket, mert ők magukon kívül csak másra szavazhatnak), így a legrosszabb is kap 1 pontot. De mivel a 10 legjobbat jelentik csak be a pontbemondáskor, így elvileg előfordulhat, egy egy ország nem kap pontot, pedig valószínű, hogy legalább 1-et kapott minden országban.
   Vegyünk egy szélsőséges példát: egy szerencsétlen előadó minden országban a zsűritől és a közönségtől is egy-egy pontot kap, az összesen 2 pont, így nem kerül be sehol sem a TOP10-be, tehát 0 pontja lesz összesen. De a szavazás valódi eredménye szerint igazából minden országban kapott legalább 2 pontot, az pedig testvérek között is legalább 50 pont. Tehát erősen torzulni fog a valós eredmény.
   Ilyen szempontból is fölösleges bonyolítás ez, mert a régi 10 kedvencnek sokkal több értelme volt szerintem. Legalább is nagyon nyakatekert ez az egész, hogy elkezdenek mindenkit pontozgatni, aztán abból hoznak ki egy 10-es listát.

 10. BeN avatar
  BeN

  Hát azért elég drága lenne kb. 40*5 ember plusz ellátásának a megszervezése. 😀
  Egyébként az eurovíziós finálé utáni hétfőn a Ma reggel c. műsorban volt azt hiszem 3. zsűritag… és Svédország és Albánia produkcióját emelték ki, ami kifejezetten tetszett nekik. Humperdinck-en pedig csodálkoztak, hogy mért vállalta, hogy egy gyenge dallal színpadra áll, annyi év sikere után…

  1. Lali avatar
   Lali

   Tudod te, hogy ez a verseny hány ember munkájának megszervezésével jár? 😀 Szerintem a zsűri létszáma már nem oszt, nem szoroz, bár az is elképzelhető, hogy nem minden ország zsűrije van kint a helyszínen, bár szerintem a hatékonyabb szervezés miatt igen.

  2. Zsolti avatar
   Zsolti

   Ebben a videóban Orbán Tamás frappánsan megfogalmazta a titkot: „volt egy ötlet, volt egy előadó, volt egy dal”.

 11. Hdm avatar
  Hdm

  Manipulálva van úgyis a szavazás.Mindegy hogy milyen szavazási rendszer lesz.A kimenetele úgyis az mint régen.

 12. EuroMach avatar
  EuroMach

  ez meg a San Marinói dal elégjóóó:http://www.youtube.com/watch?v=_tzqe-Zuow8