Naptár

2013. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Kiszivárgott hírek: Máshogy összesítik a szavazásokat a 2013-as Eurovízión

eurovision_wallpaper1_800x600Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: escxtra.com – eurofire.blog.de – eurovision-spain.com

Több eurovíziós oldal beszámolója szerint idén változtat az EBU a szavazás lebonyolításában, noha hivatalos bejelentés még nem történt meg. Folyamatosan dolgoznak a pontok fair módon történő kiosztásán, gyakran vannak változtatások a diaszpóra szavazások kiküszöbölése érdekében. Idén is egy ilyen próbálkozásnak lehetünk tanúi. Eddig a zsűri is és a telefonos szavazók is Top 10-eket állítottak, és ezeknek az eredményeknek az összefésülésével alakult ki az, hogy az adott ország éppen kinek oszt ki pontokat. Viszont az, hogy csak a Top 10 dalokat vették figyelembe, valamilyen szinten csorbította a végeredmény pontosságát.

2013-ban először, az elődöntőkben és a döntőben is minden egyes fellépőt pontoz a zsűri, és a közönség is. A döntőben 25 (a saját országra most sem lehet szavazni), illetve a döntőbe nem került országok 26-os rangsort kell állítani. Az első helyezett 25 pontot, a második 24-et, a harmadik 23-at és így tovább, a 24. helyezett 2 pontot, míg a 25. helyezett 1 pontot kap. A zsűri által állított sorrendet és a közönség által állított sorrendet összeadják, és az így kialakult sorrend alapján alakul ki az adott ország Top 10-es mezőnye.
Vegyünk egy példát!
1. dal >> zsűri 25p. (1. hely)+ közönség 1p.(25. hely) = 26 pont
2. dal >> zsűri 19p. (7. hely)+ közönség 12p. (14. hely) = 31 pont
3. dal >> zsűri 7p. (19. hely) + közönség 23p. (3. hely)= 30 pont

Eszerint a szélsőséges példa szerint 2. dal kapja az ország 12 pontját.

Egy táblázat segítségével nézzük meg, hogy mennyi különbség van a régi és a tervezett pontozás között. Vegyük példának a 2013-as verseny második elődöntőjének magyar szavazását. A példa kedvéért véletlenszerűen kiosztott pontok így alakulnának:

pelda

34 hozzászólás Kiszivárgott hírek: Máshogy összesítik a szavazásokat a 2013-as Eurovízión

 • Gabiii

  Most az jutott eszembe, hogy az örmény zsűrinek komoly fejfájást fog okozni hogy minket vagy Azerbaijant tegye az utolsó helyre az elődöntőben. 🙂
  Jobbnak tűnik ez a megoldás nekem mint az eddigi.

 • BeN

  húha 2x kellett elolvasnom mire felfogtam, de végree… nagyon támogatom az ötletet.. bár nem hiszem hogy nagyon sokat változtatna a szavazáson

 • aronvi

  Váágom:)Nekem is jobbnak tűnik! Így legalább megtudjuk majd a végén, hogy melyik országnál hányadikok lettünk! Vagy azt nem fogják nyilvánosságra hozni?

 • Rita

  Igazságosabbnak érzem, remélem, beválik, és megtartják a jövőben is.

 • m_sandor

  Támogatom az ötletet! 🙂

 • Zsolti

  Jobbnak tűnik, viszont a zsűrik tavaly is elfogultak voltak, szóval nem várnék nagy csodákat.

  • schanc

   Kíváncsi vagyok, Alexhez hogyan fog viszonyulni a zsűri. (És nem biztos, hogy rosszul. Montenegró tavaly mind a 20 pontját a zsűris országoktól kapta.)

 • qpak

  Nem vagyok biztos benne, hogy ez így jobb, ha a „független zsűri” belenyúlkál majd a pontokba… Bár azt sem tudom, hogy a „zsűri ” alatt azt kell- e érteni, hogy minden országnak van saját zsűrije, aki pontoz, vagy egy központi.:D Megtudná mondani valaki? Szerintem sokkal effektívebb lenne, ha a minden évebn variálnák a döntők résztvevőit, és így szakítanák széjjel a szavazóblokkokat >:D

  • Gabiii

   Külön zsűri van minden országban és már az elmúlt években is fele arányban zsűri döntött a pontokról csak ezt valahogy mindig elfelejtik kommunikálni a médiában.

  • force

   Ráadásul asszem 5 zenei szakember van a zsűriben. Vajon itthon kik ülnek a szakmai zsűriben?

  • schanc

   Ők nem itthon ülnek, hanem a helyszínen (gondolom), ugyanis az élő adások előtti napon van egy főpróba, és a zsűri azt pontozza.
   A magyar szakmai zsűrit eddig sosem hozták nyilvánosságra, pedig kíváncsi lennék rá (sőt be is ülnék szívesen 😛 ).

  • lala81

   SCHANC!!!
   Itthon van a szakmai zsűri, nem a helyszínen. Oka: az előző esti főpróbát is közvetítik minden országban. Természetesen csak a televíziók részére rögzítés céljából. Erre pedig azért van szükség, mert ha a másnapi élő közvetítés technikai okok miatt nem megy egy országban akkor átváltják a főpróbás előadásra a közvetítést. Így a nézők nem maradnak le és tudnak szavazni.

 • Dani

  Sokkal jobb ez a rendszer, és érthetőbb, mint a régi. Örülök a változtatásnak.

 • Lali

  Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal, de a Top 10 miatt mégis. Ilyen szempontból logikusabb volt a régi módszer. Persze a „szakmai” zsűri sem garancia semmire, ott is alaposan bejátszik a személyes preferencia, szimpátia, stb. és ez mindig is így lesz, amíg az ember emberből készül. 🙂 Ráadásul az elmúlt években a fele-fele módszer bevezetésével sem lett sokkal másabb a döntős mezőny, mint a nézői szavazatok alapján, megmaradtak a biztos befutók, az örök kiesők. Az ilyen nénikórus-szintű produkciók második helye pedig további kétségeket hagy a módszer komolysága és szakmaisága felé.
  Hogy ki van a magyar zsűriben? Mondjuk én kinézem belőlük, hogy oda is bepakolják az ilyen Rákay és Csiszár-féle senkiket.

  • schanc

   Lehet, h. Csiszár ezért is volt tavaly Bakuban…? o.O Meg Filip sem csak intendánsként ment ki?

  • Lali

   Igen, voltak kint? Akkor tuti ezért. 🙂

  • Zsolti

   „Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal.”
   Nem értem, mi az összefüggés?

  • Lali

   Milyen összefüggést nem értesz? A döntőben minden ország minden dal pontozni fog 1-26-ig (kivéve a döntősöket, mert ők magukon kívül csak másra szavazhatnak), így a legrosszabb is kap 1 pontot. De mivel a 10 legjobbat jelentik csak be a pontbemondáskor, így elvileg előfordulhat, egy egy ország nem kap pontot, pedig valószínű, hogy legalább 1-et kapott minden országban.
   Vegyünk egy szélsőséges példát: egy szerencsétlen előadó minden országban a zsűritől és a közönségtől is egy-egy pontot kap, az összesen 2 pont, így nem kerül be sehol sem a TOP10-be, tehát 0 pontja lesz összesen. De a szavazás valódi eredménye szerint igazából minden országban kapott legalább 2 pontot, az pedig testvérek között is legalább 50 pont. Tehát erősen torzulni fog a valós eredmény.
   Ilyen szempontból is fölösleges bonyolítás ez, mert a régi 10 kedvencnek sokkal több értelme volt szerintem. Legalább is nagyon nyakatekert ez az egész, hogy elkezdenek mindenkit pontozgatni, aztán abból hoznak ki egy 10-es listát.

 • BeN

  Hát azért elég drága lenne kb. 40*5 ember plusz ellátásának a megszervezése. 😀
  Egyébként az eurovíziós finálé utáni hétfőn a Ma reggel c. műsorban volt azt hiszem 3. zsűritag… és Svédország és Albánia produkcióját emelték ki, ami kifejezetten tetszett nekik. Humperdinck-en pedig csodálkoztak, hogy mért vállalta, hogy egy gyenge dallal színpadra áll, annyi év sikere után…

 • Hdm

  Manipulálva van úgyis a szavazás.Mindegy hogy milyen szavazási rendszer lesz.A kimenetele úgyis az mint régen.