Kiszivárgott hírek: Máshogy összesítik a szavazásokat a 2013-as Eurovízión

eurovision_wallpaper1_800x600Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: escxtra.com – eurofire.blog.de – eurovision-spain.com

Több eurovíziós oldal beszámolója szerint idén változtat az EBU a szavazás lebonyolításában, noha hivatalos bejelentés még nem történt meg. Folyamatosan dolgoznak a pontok fair módon történő kiosztásán, gyakran vannak változtatások a diaszpóra szavazások kiküszöbölése érdekében. Idén is egy ilyen próbálkozásnak lehetünk tanúi. Eddig a zsűri is és a telefonos szavazók is Top 10-eket állítottak, és ezeknek az eredményeknek az összefésülésével alakult ki az, hogy az adott ország éppen kinek oszt ki pontokat. Viszont az, hogy csak a Top 10 dalokat vették figyelembe, valamilyen szinten csorbította a végeredmény pontosságát.

2013-ban először, az elődöntőkben és a döntőben is minden egyes fellépőt pontoz a zsűri, és a közönség is. A döntőben 25 (a saját országra most sem lehet szavazni), illetve a döntőbe nem került országok 26-os rangsort kell állítani. Az első helyezett 25 pontot, a második 24-et, a harmadik 23-at és így tovább, a 24. helyezett 2 pontot, míg a 25. helyezett 1 pontot kap. A zsűri által állított sorrendet és a közönség által állított sorrendet összeadják, és az így kialakult sorrend alapján alakul ki az adott ország Top 10-es mezőnye.
Vegyünk egy példát!
1. dal >> zsűri 25p. (1. hely)+ közönség 1p.(25. hely) = 26 pont
2. dal >> zsűri 19p. (7. hely)+ közönség 12p. (14. hely) = 31 pont
3. dal >> zsűri 7p. (19. hely) + közönség 23p. (3. hely)= 30 pont

Eszerint a szélsőséges példa szerint 2. dal kapja az ország 12 pontját.

Egy táblázat segítségével nézzük meg, hogy mennyi különbség van a régi és a tervezett pontozás között. Vegyük példának a 2013-as verseny második elődöntőjének magyar szavazását. A példa kedvéért véletlenszerűen kiosztott pontok így alakulnának:

pelda

34 Comments

Most az jutott eszembe, hogy az örmény zsűrinek komoly fejfájást fog okozni hogy minket vagy Azerbaijant tegye az utolsó helyre az elődöntőben. 🙂
Jobbnak tűnik ez a megoldás nekem mint az eddigi.

az örméynek már adtak pontot az azerieknek, szerintem fordítva nagyobb az utálat, de ez csak az én véleményem 🙂
de nekem is jobban tetszik ez a szavazás

húha 2x kellett elolvasnom mire felfogtam, de végree… nagyon támogatom az ötletet.. bár nem hiszem hogy nagyon sokat változtatna a szavazáson

Váágom:)Nekem is jobbnak tűnik! Így legalább megtudjuk majd a végén, hogy melyik országnál hányadikok lettünk! Vagy azt nem fogják nyilvánosságra hozni?

Kíváncsi vagyok, Alexhez hogyan fog viszonyulni a zsűri. (És nem biztos, hogy rosszul. Montenegró tavaly mind a 20 pontját a zsűris országoktól kapta.)

Nem vagyok biztos benne, hogy ez így jobb, ha a “független zsűri” belenyúlkál majd a pontokba… Bár azt sem tudom, hogy a “zsűri ” alatt azt kell- e érteni, hogy minden országnak van saját zsűrije, aki pontoz, vagy egy központi.:D Megtudná mondani valaki? Szerintem sokkal effektívebb lenne, ha a minden évebn variálnák a döntők résztvevőit, és így szakítanák széjjel a szavazóblokkokat >:D

Külön zsűri van minden országban és már az elmúlt években is fele arányban zsűri döntött a pontokról csak ezt valahogy mindig elfelejtik kommunikálni a médiában.

Ők nem itthon ülnek, hanem a helyszínen (gondolom), ugyanis az élő adások előtti napon van egy főpróba, és a zsűri azt pontozza.
A magyar szakmai zsűrit eddig sosem hozták nyilvánosságra, pedig kíváncsi lennék rá (sőt be is ülnék szívesen 😛 ).

SCHANC!!!
Itthon van a szakmai zsűri, nem a helyszínen. Oka: az előző esti főpróbát is közvetítik minden országban. Természetesen csak a televíziók részére rögzítés céljából. Erre pedig azért van szükség, mert ha a másnapi élő közvetítés technikai okok miatt nem megy egy országban akkor átváltják a főpróbás előadásra a közvetítést. Így a nézők nem maradnak le és tudnak szavazni.

Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal, de a Top 10 miatt mégis. Ilyen szempontból logikusabb volt a régi módszer. Persze a “szakmai” zsűri sem garancia semmire, ott is alaposan bejátszik a személyes preferencia, szimpátia, stb. és ez mindig is így lesz, amíg az ember emberből készül. 🙂 Ráadásul az elmúlt években a fele-fele módszer bevezetésével sem lett sokkal másabb a döntős mezőny, mint a nézői szavazatok alapján, megmaradtak a biztos befutók, az örök kiesők. Az ilyen nénikórus-szintű produkciók második helye pedig további kétségeket hagy a módszer komolysága és szakmaisága felé.
Hogy ki van a magyar zsűriben? Mondjuk én kinézem belőlük, hogy oda is bepakolják az ilyen Rákay és Csiszár-féle senkiket.

“Egy kicsit torzítani fog ez a rendszer, mert gyakorlatilag nem lesz nulla pontos dal.”
Nem értem, mi az összefüggés?

Milyen összefüggést nem értesz? A döntőben minden ország minden dal pontozni fog 1-26-ig (kivéve a döntősöket, mert ők magukon kívül csak másra szavazhatnak), így a legrosszabb is kap 1 pontot. De mivel a 10 legjobbat jelentik csak be a pontbemondáskor, így elvileg előfordulhat, egy egy ország nem kap pontot, pedig valószínű, hogy legalább 1-et kapott minden országban.
Vegyünk egy szélsőséges példát: egy szerencsétlen előadó minden országban a zsűritől és a közönségtől is egy-egy pontot kap, az összesen 2 pont, így nem kerül be sehol sem a TOP10-be, tehát 0 pontja lesz összesen. De a szavazás valódi eredménye szerint igazából minden országban kapott legalább 2 pontot, az pedig testvérek között is legalább 50 pont. Tehát erősen torzulni fog a valós eredmény.
Ilyen szempontból is fölösleges bonyolítás ez, mert a régi 10 kedvencnek sokkal több értelme volt szerintem. Legalább is nagyon nyakatekert ez az egész, hogy elkezdenek mindenkit pontozgatni, aztán abból hoznak ki egy 10-es listát.

Hát azért elég drága lenne kb. 40*5 ember plusz ellátásának a megszervezése. 😀
Egyébként az eurovíziós finálé utáni hétfőn a Ma reggel c. műsorban volt azt hiszem 3. zsűritag… és Svédország és Albánia produkcióját emelték ki, ami kifejezetten tetszett nekik. Humperdinck-en pedig csodálkoztak, hogy mért vállalta, hogy egy gyenge dallal színpadra áll, annyi év sikere után…

Tudod te, hogy ez a verseny hány ember munkájának megszervezésével jár? 😀 Szerintem a zsűri létszáma már nem oszt, nem szoroz, bár az is elképzelhető, hogy nem minden ország zsűrije van kint a helyszínen, bár szerintem a hatékonyabb szervezés miatt igen.

Ebben a videóban Orbán Tamás frappánsan megfogalmazta a titkot: “volt egy ötlet, volt egy előadó, volt egy dal”.

Manipulálva van úgyis a szavazás.Mindegy hogy milyen szavazási rendszer lesz.A kimenetele úgyis az mint régen.

Comments are closed.