Horvátország: Klapa s mora – Mižerja

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-MmEFM378BA[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: hrt.hr – eurosong.hr

Horvátország közszolgálati rádiója és televíziója, a HRT ma jelentette be egy sajtótájékoztató keretében, hogy az idei énekkaroknak, úgynevezett “klapa”-knak meghirdetett válogatón a belső zsűri végül melyik dalt választotta ki a malmői Eurovízióra. A tökéletes hangzás érdekében egy neves bolognai stúdióban vették fel a hanganyagot.

35 Comments

Borzalmas..egy énekes legyen elől,a többi maradjon hátul sötétben!!!Mert ez a formáció nekem így nem jön be.

Jaj, nagyon igazságtalanok vagytok a dallal. Ez egy hagyományos műfaj a dalmátoknál: férfikórus amelyikben minden szólam egyenrangú, vagyis legalább hat kiváló képességű énekesnek kell benne lenni. A 2010-es DORA-n is volt egy ilyen, imádtuk. Elképesztően jól szóltak élőben és nagyon jó handulatú volt a dal. Én szerintem ez egy szép dal, de méginkább értékelendő, hogy a horvátok az előző évek sikertelenségei ellenére egy tradicionális műfajjal próbálkoznak és anyanyelven. A saját kultúrájukból próbálnak meríteni és nem másokat majmolnak. És hát – szerintem – miről is szólna az eurovízió, ha nem erről: megmutatni magunkat, a saját kulturánkat. A tradicionálist ötvözni a modern irányzatokkal.
Nekem ez nagyon tetszik.

Nekem is tetszik ez a dal. Szerintem ilyen minőségi produkciójuk a horvátoknak az elmúlt években nem nagyon volt. Én drukkolok nekik, mert megérdemlik, hogy idén döntőbe kerüljenek. 🙂

Nekem tetszik, bár nem tudom, hogy Malmőben mennyire állná meg a helyét. De összességében jó hallgatni, szerintem szép.

Sokkal rosszabbra számítottam a horvátoktól, kellemes meglepődés ez a dal. Kicsit lehetne kevésbé vontatott, de alapvetően tetszik. 7/21

Kicsit régimódi, de rendkívül különleges produkció, az én fülemnek milliószor kellemesebb, mint a finn vagy a fehérorosz dal. Remélem, idén döntőznek végre, mert a 2011-es dalt leszámítva nagyon kedveltem a horvát indulókat.

Van egyfajta hangulata, tipikusan dalmát. Hogy a döntőhöz elég lesz-e… egy erős előadásmóddal talán meglepetést okozhatnak. Bár ennek nagyon kevés esélyt adok.

Szeretem nyáron a tengerparton (este) hallgatni az ilyen és hasonló dalokat. Majd ősszel és télen meghallgatni egy CD-t melyen ilyen stílusú dalok vannak! HAjrá szomszédok. Sajnálom, hogy sokan nem fogják értékelni. VAjon hányan szavaznának egy jó is csárdás stílusú dalra??? 🙂

Valljuk be, hogy klassz és nyelv a horvát is, remélem megtartják, vitathatatlan, egyedi hangulatú. Olasznak, magyarnak, görögnek és az összesnek van. Angoltól világnak csömöre van, nincs idő nagy mélységű üzeneteket közvetíteni. Mindenki amerikát majmolja a szennyet. Kedves előző szerintem csárdás sem lenne kizáró magyarul vagy bármi magyaros pl. Nox is sikeresebb volt Csézynél, Ádok Zolinál, de még Wolf Katinál is. Legjobb hely 4. hely volt és az is magyarul (Friderika)… Persze vannak olyan dolok, ahol jobb az angol, pl Gigi dala, mert nagyon nemzetközi, avagy nemzettelen. Nagy olvasztótengely, fúj. Hajrá horvátok.

Egyébként érdekes megjegyezni, hogy vannak ugyan kritizált dalok, de attól függetlenül minőségi produkciót is kihozhatnának belőle. Persze feltételes módban. Engem az opera is elvarázsolt még anno, amivel a franciák indultak, de élőben gyengécske volt, és nem szavaztam volna meg, az biztos. Ez a felállás kicsit emlékeztet az Il Divo, Adagio, és tudja az ég még milyen nevű és nemzetiségű formációkra, ahol végül is tehetségesebb embereket raknak össze, akik próbálják kiaknázni a hangukban lévő lehetőséget.
A dal maga nem tetszik, de a műfaj igen, és többre becsülöm, mint egy pop dalocskát, ahol az énekes körül táncosok ugrálnak. Lényegtelen mi az ESC-hez leginkább illő műfaj, ha csak a dal alapján kellene ítélni, én azt mondanám, hogy ez már önmagában megérdemel pár jó pontot, persze a “nép” sosem vevő az ilyesmire, amit kicsit sajnálok.

Nekem tetszett, kellemes dal. Látom, itt nem sokan osztjátok a véleményem, de le merném fogadni, hogy ByeAlexnél előrébb végez a versenyben…

Hát rajtam konkrétan végig futott a hideg, de a jó értelemben… Nekem nagyon-nagyon tetszik! Hajrá! 🙂

Comments are closed.