Blog: Feljavult a második elődöntőre A Dal

byealexSzerző: Klész Imre

A tegnap esti forduló alapján feljavult A Dal, kár hogy nincs ismétlés vasárnap délután, mint ahogy tavaly. Ennek ellenére izgalmas este volt, a kiesők miatt fájhat a szívünk. De az a nagy igazság, és ne feledjük, hogy a végén egyetlen győztes lesz kihirdetve, erre is készülni kell lelkiekben.

A tegnapi versenyt végre sikerült a helyszínen is megnézni, szervezési hiba miatt talán ez volt az egyetlen alkalom, amikor a stúdióban szerzett tapasztalatok alapján szövegelhetek a látottakról.

Maga a színpad nagyon szép, még ha a tavalyi verseny vagy a CSAF színpadának egyre tovább fejlesztett verziója is, szebbnek hat, és nagyon színessé lehet változtatni. A ledfal grafikái is egyre jobbak, néhány esetben zseniális volt. Szemtanúi lehettünk viszont a gyakran előforduló “eurovíziós túlkapás”-nak, amikor a fellépő a siker érdekében bevet mindent, és közben észre sem veszi hogy átesett a ló túloldalára. Persze fura dolog erre a játékra ilyen komoly cimkéket ragasztani, a cél csak a szórakoztatás és az, hogy az előadó jól adja el magát a színpadon, szerezzen egy kellemes 3 percet a nézőknek.

A köztes produkciók fájó pontja továbbra is a nem eurovíziós dalok népszerűsítése, illetve hogy ezek közül az egy fél-playback, egy full-playback párosítás. Utóbbi jelentősen rontja a színvonalat, hiszen kevés olyan tévéműsor van, ahol ismert és kevésbé ismert előadóknak élőben kell énekelnie.

Gáspár Laciék kezdték a második fordulót. A fekete-fehér sávok használata nagyon komoly és jelentőségteljes hangulatot adott Nagyon jól tágította a teret, mintha kétszer akkora lenne a színpad, mint amilyen egyébként. A háttértáncos hölgy testesítette meg a szeretetet, ami a végén meghalt. Az első elődöntő fellépőit megemlítve (nem volt elemzés a fentebb említett technikai/szervezési hiba miatt) A Pál-Agárdi duónak is nagyon jól állt ez a fekete-fehér háttér, a fekete-fehér szerelése az énekeseknek, valahogy ez a színpadi hangulat emeli az egész produkció őszinteségét. A Pál-Agárdi duó ledfalán később megjelenő szem motívumot leszedném, túl direktnek érzem ezt az illusztrálást.

De vissza a tegnapiakhoz, Odett van soron, akire ha címkét akarunk ragasztani rá, akkor ő volt a forduló Friderikája. A kisfilmben nagyon meg volt csinálva a haja, ami miatt megijedtem, de szerencsére a színpadon egy visszafogott, bájos, kicsit megszeppent, nem hivalkodó lányt láthattunk, pont úgy, mint 1994-ben. Mindkét dal egy fohász, csak közben eltelt majdnem 20 év. A kamera helyesen mutatja az énekesnőt többször is közelről. A háttérgrafika nem túl hivalkodó, nem vonja el a figyelmet az énekesnőről. Örülök a tovább jutásának.

Szabó Ádám harmonikás, kockapakolós produkciója következett. A stúdióban a zsűri értékelésekor itt kinyílt a bicska a zsebemben. Úgy tűnik, hogy az ítészek egyáltalán nem kedvelik a komplex színpadi produkciókat, ami – ha jóindulatú vagyok – annak tudható be, hogy a nemzeti döntő színpada kisebb, mint általában a nemzetközi verseny színpadának mérete. Emlékezzünk arra, hogy Moszkvában egy nagy katonai kórus és egy tank kényelmesen elfért a színpadon. Eszembe jutott tavalyról Dancs Annamari is, akinek szintén mozgalmas és komplex volt a koreográfiája, helyesen bekapcsolódott az énekesnő is a táncba, ennek ellenére a zsűri a “sok hűhó semmiért” idézettel lepontozta ezt. Ádámnak szerintem nem volt jó a dala, viszont a színpadi teljesítmény, a táncosok által teremtett világ, a kockák folyamatos építése és mozgatása az eddigi legötletesebb látványt hozta.

Völgyesi Gabi egy különleges, unikális dalt hozott magával, egyedi, jellegzetes, különleges a hangulata, mint mindig. Amennyire színes volt a színpad eddig, olyan egyhangúra sikerült Gabinak a lézerfényt imitáló grafikája. Én már régóta vágytam arra, hogy induljon egy ilyen versenyen, most nagyon örülök neki. Viszont nem nyerhet mindenki, de az elkövetkező nyár egyik nagy slágere lehet, mint ahogy az összes többi dalnak is meg van erre az esélye.

Éliás Gyula – ha ismét címkét akarok ragasztani rá – egy Neoton Família szerű dallal indult. Nagyon imádom a hangszerelését. Nagyon jó kis játék koncentrálni a különböző hangszerekre, külön-külön felfedezni, hogy mi minden támogatja ezt a dalt. A színpadi produkcióban viszont hiányérzetem van. A zsűri korábban – nagyon helyesen – többször is hangoztatta, hogy amikor előválogatták a dalokat, akkor megpróbálták elképzelni, hogy hogyan nézhet ez ki a verseny színpadán. Ebből a szempontból múlt héten a Background zenekar hagyta ki a ziccert, egyébként az ő dalukat is nagyon szeretem. Most Éliás Gyulának nem sikerült berúgnia a gólt. A hangja hibátlan, a dala nagyon jó, de én arra vártam, hogy az utolsó refrén kezdetén ledobja a fejéről a kalapot és a hátsó részből előremenetel a kifutóra (mint Tóth Gabi – A Dal 2012 elődöntő), és minden energiát bevetve végső harcba száll azért, hogy elnyerje szerelmét.

Walkó Csaba zsűritag Éliás Gyula dalát Željko Joksimović tavalyi dalához hasonlította. Ki találja meg a balkáni dallamokat a “Mindhalálig várni rád”-ban? Magdi nem akart ebbe belemenni, nagyon diplomatikus volt!

Rami dalának jelentését azt hiszem mindenki megtanulta kívülről, mint ahogy Wolf Kati is minden alkalommal elmondta a düsseldorfi felkészülésével kapcsolatban, hogy nagy súly volt a vállán. Szerintem az énekesnőnek be kellett volna kapcsolódnia a koreográfiába fejmikrofonnal, hogy a keze teljesen szabad legyen, sötétebb színpadképpel, a fények játékával kellett volna feldobni a dalt. Az énekesnő – Rakonczaival egyetértve – túl bájos volt a színpadon ehhez a szigorú hangvételű dalhoz.

Vastag Tamásnak nem volt sok dolga, csak tökéletesen elénekelni a dalát amit sikerült is. A tévén keresztül nem látható, hogy kétszínű fénysugarak világították meg a színpadot, ha jól emlékszem a fénysugarak széle sárga, a közepe vörös volt. A padon ülős kezdet, majd lesétálás a kifutóra, a dal melankolikus hangulatával nagyon jól passzolt. Talán a ledfalnak nem kellett volna annyira statikusnak lennie, de így is összejött a tovább jutás. Magdi az értékelésnél utalt saját magára, amikor ő állt a nagy verseny színpadán a buszmegállóban bőrönddel, ami arra bátoríthatja a versenyzőket, hogy ne féljenek használni színpadi kellékeket, ha az illik a produkcióhoz és nem “eurovíziós túlkapás”.

ByeAlex az est kakukktojása. Az előszavazáson sem őt, sem Odettet nem jósoltuk továbbjutónak. Én szeretem a dalát, de a színpadi megjelenítéséről még ötletem sem volt hogy mit kellene csinálni. Annyi biztos, hogy a Compact Disco-nál és a Background-nál látott vonalas-feliratos ledfal nem lenne előnyös (szerintem az említett előadóknál sem sült el jól). Ezúttal a stúdióban sokkal hatásosabb volt a produkció, mert a ledfaluk valami csoda volt, végig látni az ott futó dolgokat. Két csúnya, de mégis szerethető figura történetét láthattuk, ami tökéletesen passzolt a “földre lecsöppent” énekes, a laza de szimpatikus gitáros, és az egész produkciót a háttérből, “megértő szülőkként” támogató vokálos hölgy színpadi jelenlétéhez. A tévében az sem hallatszódott, hogy az utolsó refrénre már a helyi közönség sem bírt magával, és ütemes tapsba kezdett. A kameraszögeknél ki kellene próbálni, hogy a refrénnél az énekes és a gitáros a ledgrafikán megjelenő mozgással egy fókuszban álljon, mintha ők is repülnének a ledfal történetével, lehet hogy jó húzás lenne egy alkalommal. Az SMS szavazatok alapján a közönség újra látni akarja őket. Ja és mégegy: a zöld nadrágoktól Ádok Zoli óta félek!

Janicsák Veca, az eurovíziós túlkapások áldozata lett. A dalba nagyon sok mindent belerakott, a színpadon pedig a következő volt látható: két McDonalds fagyispohár a nagy menüből – mint üstdob, a három vokalista aki nemrég érkezett egy puccos temetésről, Veca, aki most érkezett meg a kínaiból, és egy tekerőlantos, mert az is van a dalban. Veca, ha véletlenül olvasod ezeket a sorokat, ne haragudj rám, de sokkal többet is ki lehetne hozni ebből a produkcióból, mert a dalon változtatni már nem lehet. Rendben, a közönségnek így is tetszett, de a következő fordulóra lehet változtatni a színpadi koreográfián. Egy alapkoncepciót kell felvázolni, sötétebb, sejtelmes színpadképpel, és ehhez illő jelmezzel az énekesen, több mozgással a színpadon. Egy történet bemutatása jól működne, aminek nem kell kapcsolódnia a dalszöveghez, csak legyen benne sejtelmesség és drámaiság. Egyre szűkülni fog a kör a fordulók során, van még két hét a felkészülésre!

A sort Kállay Saunders András zárta. Az énekes kapott a daltól egy színpadi szerepet, amit tökéletesen előadott. A színpadkép a Valentin napot ünnepelte, de ez egyébként ideillő volt. A teljesítménye a tavalyihoz képest sokkal jobb, sokkal színpadiasabb, az arcmimikája viszont sokszor túl fájdalmas volt, ez talán a betegségének (megfázás?) számlájára írható.

A zsűri egyébként úgy tűnik, kezdi megtanulni, hogyan kezelje a szerepét. Az nem baj hogy fejlődnek, hiszen a Dal formátumának is fejlődnie, tökéletesednie kell, a fordulók és az évek múlása, és a kitartó, következetes munka meg fogja hozni a gyümölcsét. Ha lenne tökéletes recept az Eurovízióra, akkor minden évben a svédek nyernének. Ők aztán mindent tudnak a versenyről. Azokban az években amikor nem ők nyernek, akkor nyerhetünk mi is!

90 Comments

Hűha gyakorlatilag mindennel egyet értek 🙂
Vecánál pedig tényleg a misztikusságra kellene játszani (ajánlanám a 2010-es ukrán produkciót) a dalnak meg lehet jót tenne egy angol szöveg, jó lenne ha a középdöntőben vagy a döntőben megengednék az angolt, a műsort is feldobná és ha már kint úgy éneklik jó lenne hallani előtte azt a verziót is!

[DUN]Javaslom, menj el orvoshoz, mert a májad mocskosul rossz lehet.Vagy egyszerűen nem érteted a cikket.Gáspár Laci is fehér
feketében és Agárdi Szilviék és fekete fehérben voltak, és meg kell mondanom, nagyon jó volt.

Ezzel az erővel Vastag Tamásnál is lehetne utalni előző adásban szereplő Palcsóra, mert ugyanaz a koreográfia, csak ott éppenséggel levelek hullottak. Baromi unalmas, hogy mindig róluk kell olvasni, belebeszélik az ember agyába a nevüket…

Nem feltétlenül a májjal mennék orvoshoz…
Szuper a cikk Imi és én is egyetértek mindennel(kivéve a Vecás rész néhány mondatával)

Minden szavával egyet kell értenem.Nem tudom, hogy velem van baj vagy tényleg gond van.De amikor kijön az énekes és elkezd énekelni, engem nagyon zavar, hogy a zene valahonnan jön,és lehet hogy az énekes csak tátog????
A másik dolog a zsüri,elkezd értékelni, hogy elementális ,külföldön is megállná a helyét,stb.aztán jönnek a pontok, és az köszönő viszonyban sincs az elmondottakkal.
A tegnap este jó volt,de az hogy a zsűri Odettet szavazta meg, mondván hogy Vastag Tamást nem kell félteni, mert hatalmas rajongó tábora van,hát ez kiverte a biztosítékot nálam.Ha Tamás jobb volt miért nem őrá szavaztak???? Ez képmutatás!!!!
Akkor lehet, hogy Völgyesi Gabi is tovább jutott volna.Vagy Éliás Jr. Meghallgattam nekem semmi hasonlóság nem tűnt fel
a tavalyi szerb dallal.Szabó Ádám a 30 kg harmonikával kockáról kockára lépve, énekelt.Hát valaki csinálja utána!!!
A jövő héten lesz az ucssó elődöntő már sok helyen olvastam, hogy ez a verseny Radics Gigié ő fog nyerni, kíváncsi vagyok meg merik e csinálni?????
A két műsorvezető olyan merev, hogy az eszméletlen, egymás szavába vágva, néha olyan érzés azt sem tudják hol vannak.
Elnézést kérek hogy mint néző nekem ez a véleményem.

Ugyan miért lenne képmutatás? Csak mert tudták hogy a nézők nem vennék észre Odettet Vastag Nagyontudokakamerábabájologni Tamástól?

Én annyira nem értek egyet, nekem az első elődöntő jobban tetszett. Ott lényegében öt olyan produkció volt, amit azóta is random váltogatva berakok (egyébként pont a páros sorszámúak), a tegnapiak közül viszont csak ByeAlex és Rami (igen, jöhetnek a kövek… 🙂 ) csatlakozott a listámhoz.

Szabó Ádámnál meg már felteszem a kérdést: OK, hogy dobozokat pakolgatnak. De minek?? Annamarinál is tavaly volt nagy szaltó meg minden, de minek?? Ha már van koreográfia, akkor nálam inkább olyasmi, mint ami Bogié vagy Ramié volt, + esetleg bekapcsolódik az énekes is.

A zöld nadrágról nekem Puskás Peti ugrott be 😀 Tavaly tűnt fel…
Nekem ami tetszik, hogy néhány énekes használja a vokalistáit, bevonja a produkcióba, és nem csak ott állnak. Ilyen Rácz Gergő, KS András,Szabó Ádám produkciója is. Sajnálom én is, hogy a komplexitást nem díjazza a zsűri. Hiába jó a dal, ha unalmas a körítés…
Várom a jövőhetet.

Na sajnos nem bírtam ki, hogy ne úgy nézzem meg az ismétlést, hogy ne tudjam ki jut tovább…
A tegnapi számok közül az elmúlt napokban rongyosra lett hallgatva Veca, Rami, Éliás Gyula, Odett és Kállay. Az előadások alapján azonban nagyot csalódtam…
Sajnos a 10 előadás közül csak a Vastag Tomiét tudom elképzelni kintre, kövezettek meg, de úgy hatott mintha már most kint lenne Malmöben (igaz lehet azért, mert hasonlít egy korábbi dalra vagy előadásra)
Kedvenceim közül:
Éliás hangja kiváló volt, igaz a produkció lehetett volna pörgősebb, persze ígyis messze le lett pontozva…
Odett hozta a szokásos egyedi hangszínét egyszerű dal, tényleg Friderika szerű.
Kállay kissé szörnyű volt, nem szeretem az ilyen nyávogást és tényleg kevéssé tud magyarul énekelni, ennyi erővel Hien is próbálkozhatott volna, szeretem még ő is jobban tudna magyarul…
Rami meglepően jól énekelt, élőben még sose hallottam. Viszont a produkció erősebb is lehetett volna, Rakonczai igazakat szólt.
Veca tényleg kicsit túlzásba vitte, a kórus rossz volt, Veca meg mint aki piacról jött vagy éppen kikukázott pár ruhát…ettől függetlenül a dal még mindig tetszik lehet rajta javítani 🙂

Összegezve Kállay első helye és 48 pontja túlzás, erősen jézusom…Szabó Ádám és Rami is le lett pontozva, szerintem a múlt heti Palcsó dalnál mindkettő magasan jobb volt…
Ja és még szerintem Gáspár Laci dalában sok a tuctuc üres járat, ha Baricznál baj volt a 8 ütem üresség, akkor itt is lehetne valami hasonló.
ByeAlex is jó volt, egyre jobban megkedvelem a dalt.
Bocsi, hogy hosszú voltam 🙂

Szerintem Szabó Ádám jó dalából simán ki lehetett volna hozni egy erős dalt.
A koreográfia nekem tetszene egy nagyobb színpadon, nagy térben, kevesebb közelivel. Az eurovízió nem kis tv stúdióban, hanem nagy arénában lesz majd, és a harmonika és a koreográfia (a dobozok is) csak segít megjegyezhetővé tenni a dalt.
A három táncos dobozok mögül előlépése tetszett, s az is, hogy a dobozok mozgatása dinamizmust hozott a színpadra.
Ha adott egy túl soknak tűnő koreográfia, abból lehet visszavenni. Szerintem is kicsit sokat mozgott Ádám a nem tíz dekás hangszerrel, ezen is lehet módosítani, miként azon is, hogy nem kellene végigénekelni a dalt, helyette nagyobb teret kaphatna a harmonika.
Ez a fiú maximalista, egyszerűen mindent bele akart tenni ebbe a számba! A sokból mindig lehet kicsit kevesebbet csinálni!
Azt hiszem, hiba volt nem középdöntőbe juttatni.

Köszi lilla13, hogy ilyen szépen megfogalmaztad a gondolataimat. Én képtelen lettem volna rá. Szomorú, hogy a zsűri így lehúzta, de sajnos a végén úgyis a közönség dönt majd, tehát nem lett volna esélye Ádámnak. Hiszen ha a 4-be bekerül Vastag Tamás, vagy Veca, vagy Agárdi-Pál, vagy Gigi, már megvan a győztes. Őket kellene egymásnak ereszteni, hadd nyomkodják a telefont a táborok. Tekintet nélkül a dalokra.

Amikor valakit kritizáltok, gondoljátok át, hogy mit is írtok le!!! Egyik jobban ócsárolja a másikat, ez magyarország és nem az hogy kinek milyen szar dala van, mert ne tudjátok meg, milyen nehéz írni egy dalt ami őszinte legyen!! Itt így is úgy is elvan dőlve ki fog nyerni, kinek van hosszú nyelve. Szerintem mindegyik dal jó, mindegyik másba jó! A nyertesről csak annyit, hogy tavaly is nem a Compact Disconak kellet volna menni, hanem Heincz Gábornak vagy a Király testvéreknek! Na mind1 volt ami volt! Én Vecának szurkolok, mert 1rész őőőő próbált mutatni Magyarországból valamit tekerőlantos az nagyon jó ötlet volt mást rész a dala eurovíziós.. Európai emberek, nem szomorkodni,búsulni,romantikázni akar, hanem boldogságot,jókedvet,örömöt akarnak…Meg amúgy is eddig a 2013 Ev. 10 dal van eddig ami a szerelemről szól, kérdésem minek 11.??. 2011be volt szerencsém ahhoz, hogy szurkoljak Wolf Katinak dusseldolfba és ahogy beszélgettem a külföldi szurkolókkal, megvoltak lepődbe ők is, hogy csak nagyon a végén végzet katalin! Itt ne az legyen a cél, hogy olyan dalt küldjünk ki aki elhozza hazánkba a fesztivált, mert ez képtelen addig ameddig a nemzetközi politikán nem áll helyre! Hanem az legyen az első célunk, hogy hiába nem lettünk dobogósok, de a mi dalunkat játsszák szinte minden hol egész Európába… Vissza térve a tavalyi csapatra, voltam kint sapnyolba és a rádióba Heincz Gábor dala szólalt meg… Egy olyan érzés kapott el, hogy nem tudom elmondani mert annyira jó volt.. Hogy igenis, magyar dal, magyar előadó, magyar vagyok én is.. A külföldi barátaim is kérdezték, tőlem akkor, hogy miért nem ez jutott ki.. Annyi volt a válaszom, sajnos nem volt elég hosszú a nyelve!! Szóval Gratulálok minden dal-hoz! Csak kis megjegyzés, a zsűribe tényleg olyanok üljenek oda, aki 20-30-40 éve a zenével foglalkoznak és nem olyanok aki gőzük sincs, hogy miről beszélnek… Magdi nem zsűri,ő nem odavaló, hanem őő egy magasan egyik legjobb magyar énekesnőm, őt egész nap hallgatnám a számait a rádióba na de mind1 a lényeg a lényeg, hogy tenyeremen hordoznám minden nap ha megtehetném.. 2014Ev az kéne csinálni, hogy ZSŰRIT KÉNE MEGSZAVAZN:-)

Gabiii, mert szerinted Dénes és Szilvi jobban fog mutatni jövőre a zsűriben, ha idén ők nyernek? 🙂
(én most leginkább egyiket se szeretném)

Gigi gőzelmére jelenleg nagyobb esélyt látok ezért említettem őt, na de igen az se lenne semmi. Jövő héten úgy is kiderül minden. 😀

Azért azt nem gondolnám, hogy Szilvit beültetnék a zsűribe, ha úgy alakulnának a dolgok. De a többi versenyben lévőt se tudnám elképzelni, hogy komolyan tudna zsűrizni, se Gigit, se Dénest, se Kállayt, se Vastag Tomit (egyre inkább tartok attól, hogy ő lesz majd az a bizonyos nevető harmadik). Úgyhogy amondó vagyok, hogy nem kellene azzal “hagyományt teremteni”, hogy kötelező jelleggel beültetik az előző évi küldöttet, így is épp elég komolytalan zsűrizés. Bár Walkó Csabára nem panaszkodom. 🙂

Remélem én is, hogy ezeket az unalmas, semmitmondó dalokat angolul fogják előadni, hogy még jobban eltűnjenek az utolsó helyek valamelyikén! Így legalább nem lesz égő Magyarország számára!
Ha Wolf Kati is magyarul énekelt volna, talán nem görcsölt volna az angollal és min. 0 hellyel jobb helyezést ér el!

Ilyenkor sajnálom a magyarságomat és vérzik a szívem, amikor egy ilyen remek műsorról szóló cikk alatt hitvány, primitív emberek minősíthetetlen hozzászólásait kell olvasnom. Az Eurovízió egyfajta összetartást, szeretetet és egymás iránti tiszteletet is képvisel amellett, hogy egy békés verseny. Sajnos nem olvastam még olyan cikket ezen a oldalon, ahol a hozzászólások legalább 1/3-a ne lenne pocskondiázó, lehúzó, negatív. Más országok boldogan, összefogva, egymást biztatva küldenek versenyzőket. Nekünk miért nem sikerül soha balhé és köpködés nélkül lebonyolítani ezt? Természetesen akinek nem inge ne vegye magára, de az összes többi szégyellje el magát!
Ezek ellenére én még bízom abban, hogy az ország jól dönt majd és a lehetőségekből kihozzák a legjobbat, bárki legyen az, aki képvisel majd minket!
Szurkolok Magyarországnak! (és ha tudok majd küldök pár sms-t)
Üdvözlettel:
egy reménykedő magyar Nagy-Britanniából

Jájájájájj. Ezen most jót röhögtem. Nehogymár egy ilyen huszadrangú zenei műsor legyen a nemzeti összetartó erő. Megette a fene az egészet, ha így van.

Nem ennek kell lennie az összetartó erőnek, de még mindig könnyebb úgy előrejutni és jó helyezést elérni, hogy segítjük és biztatjuk egymást, mint, hogy lépten-nyomon elgáncsoljuk és kritizáljuk a másikat.
Úgy, mint ahogy az ókori olimpiai játékok idejére beszüntettek minden háborúskodást, erre a pár hétre is félre lehetne tenni az ellenségeskedést.
Ez lett volna a hozzászólásom lényege és nem szántam viccesnek. Nem gondoltam volna, hogy bárki is ‘röhögni’ fog rajta.

Pedig elég röhejes. Szerintem nem az eurovízióval, de még csak nem is az olimpiával kellene magyarnak érezned magad.
Egyébként meg ez a baj a felfogásunkkal. Itt mindig rágörcsölünk, hogy jaj, most aztán kiküldjük a legjobbat, jaj, most lesz végre világsztárunk, aztán jön a pofáraesés, és mindenki hibás, mert összefogott a szemét Európa ellenünk.

Nem az eurovízió vagy az olimpia miatt érzem magam magyarnak, teljesen félreértelmezted amit írtam. Én csak néha sajnálom a magyarságomat az olyan károgó varjúk miatt, mint amilyen te is vagy.
Rágörcsölni meg nem szükséges. Ha összejön összejön, ha nem akkor meg próbálkozunk jövőre megint. Az esetleges kudarc, – vagy a te szavaiddal élve – pofáraesés után pedig pont azoknak a negatív, pesszimista embereknek a legnagyobb a hangjuk akiknek nem a ‘kedvence’/pártfogoltja jutott ki. Tudod, tartja a mondás, hogy mindig az kiabál, akinek a háza ég. Ha mindenki egyhangúan azt mondaná, hogy oké XY előadó, Sok sikert neked Malmöben, akkor lehet, hogy nem lenne se görcsölés, se hibáztatás, se ujjal mutogatás, se összeesküvés-elmélet gyártás.

Mikrokozmosz, szerintem teljesen feleslegesen kevered bele a magyarságodat egy olyan versenybe, ahol a végeredményt teljes mértékben szubjektív vélemények alakítják. Pont ezért soha egyetlen ország sem fog olyan előadót küldeni olyan dallal, amivel mindenki egyetértene. Ez a “mindenki biztatja a sajátját” dolog meg csak a felszín, ha ez valóban így lenne, nem rendeznének nemzeti döntőket. De abban is biztos vagyok, hogy bárki is megy Malmőbe, akadnak majd szép számmal támogatói, és lesznek olyan helyek is, ahol össze tudnak gyűlni. Úgyhogy tényleg nem kell erre rágörcsölni.

Na jó csak h. ne izguljatok tovább elmondom nektek az utolsó négy versenyző nevét akik maradnak a végén : GIGI, KÁLLAY S.A.,KERESZTES I.,PÁL D.-AGÁRDI SZ. Ne mondjátok h. nem szólt senki :))) Személy szerint az első kettővel maximálisan egyetértek …

Lilla? Ugyan..Arra sem vennék mérget hogy továbbjut.Amennyi eredetiség van abban a dalban, meg is érdemelné hogy kiessen.

Én még Gy. Tibiben bízom. Ha kiveszik a rapet a dalból, szerintem a zsűrinél is magasabb pontszámokat fog kapni. Keresztes vagy Agárdiék helyett pedig simán megérdemelné, hogy a top4-ben legyen.

Én is azt gondolom,hogy Lilla lehet meglepetés…tény a zsűri nem szereti a pörgősebb dalokat,és sajna Lilla sem azokat szokott énekelni…én remélem sikerülni fog,hisz az idei mezőnyből ő nagyon kitűnik…tipikus eurovíziós dal!!!!

Ilyen rosszat, mint ez a hétvégi műsor volt régen láttam.
Egyik dal rosszabb volt, mint a másik. A zsűri munkáját nem is minősíteném, mert az egy nulla volt. Mind a dalok válogatása, mind a műsor során való hozzászólások alapján.
Nem akarok vulgáris lenni, pedig az egész az volt….

Szerintem a legjobb fej a zsűriben Walkó Csaba. Szakmailag is ott van, mivel zeneszerző, énekes, ének tanár. Szóval.. kicsit jobb füle van a dolgokhoz, mint pl. másik két társának (akiket inkább nem nevezek meg)..akinek zenei képzettségük nulla.

Ühmmm, Walkót én is nagyon szeretem. Akkor fészkelte be magát a szívembe, amikor tavaly lenyilatkozta, az a céljuk a versenydalukkal, hogy visszakerüljön Magyarország Európa térképére. Milyen páratlan szerencse, hogy megszületett nekünk Ő nagy ővel, és idén bent ül a zsűriben. Unalmas perceimben elgondokozom, hogy idén a győztesünknek mi lesz a célja, pl. ha a középkorú, férjük által elhanyagolt, kapuzárási pánikban gyötrődő nők kedvence nyer, amire én nagy tételben fogadok.

Elég rosszul emlékszel, mert azt éppen nem Walkó nyilatkozta, hanem Lotfi (a Begi). Csak ha már idézel, akkor pontosan tedd. 🙂 Abban sem voltál pontos, hogy ZENEI térképet említett Lotfi Begi, nem pedig csak úgy általánosságban. Tehát helyesen: Lotfi Begi a Compact Disco egyik tagja azt nyilatkozta, hogy szeretnék ha kis hazánk felkerülne Európa ZENEI térképére.

Ja, és azóta tudjuk, hogy milyen jól sikerült ez nekik Bakuban. Leradíroztuk Európát, zeneileg átírtuk a térképet. És elfoglaltuk méltó helyünket: 24. lettünk a döntőben. A 26-ból. Éljen! Walkó Csabát pedig örökös zsűritagnak válsztani!

“Milyen páratlan szerencse, hogy megszületett nekünk Ő nagy ővel, és idén bent ül a zsűriben.”
Látod? Ezen mondatod minden szavával egyetértek. 🙂

Ááá Lillát csak diszkréten megdícsérik de pontokban ez nem fog megmutatkozni, látsd Csiszár István vagy Jenő vagy hogy hívják 🙂 (ő nagyon tudja hogy kell ezt művelni)Szerintem nem Lilla fog bekavarni az általam megnevezett négyesbe, hanem Rácz Gergő, a dal jó csak a hang erőtlen hozzá …

Ha egy ilyen EV fórumra írogatsz (rivgos), akkor tudnod kéne, hogy geopolitikai szempontok alapján megy a szavazás. De ezt szerintem mindenki vágja. A 24. hely nem a DAL színvonalát tükrözte. Egy olyan zenei megmérettetésen, ahol bohóc kis öreg nénik végeznek második helyen, nyilvánvaló, hogy nem a dal számított. Túl jó volt a CD. Nem tudom 2013-ban ki jut ki, de az eddigi 20-ból, valószínűleg a döntőbe sem jutna senki.

Bocs Lara, de én is szoktam irogatni ide, mégsem tudom azt, hogy geopolitikai szempontok alapján megy a szavazás. Illetve annyit, hogy mindig az aktuális versenyzőnk bizonyítványát szokták magyarázni ezzel a magyar verseny szervezői, amivel nem értek egyet. És emiatt szerintem sosem kellene a másikra kenni, vagy más külső körülményt okolni azért, mert olyan helyezést értünk el, amilyent.

Túl jó volt, igen. Hülye Európa nem nőtt még fel a CD-hez. Hogy nem sül le a képükről az összes bőr. És volt bátorságuk az öreg, orosz, nem mellesleg igen rokonszenves, eredeti és nem kevésbé bájos bábuskákat tetszésükről pontokkal biztosítani. A sok ízléstelen európai barom Moszkvától Tel-Avivig. Fujj.

Imre, én nagyon szeretem ezt az oldalt és köszönöm az észrevételed. Azért írtam a geopolitikai szempontot, mert tavaly májusban a saját szememmel és fülemmel győződhettem meg róla (A DAL 2012 és az EV minden adását követve), hogy ez a megállapítás nem légből kapott. Csak, hogy a vicces és egyben szomorú példát említsem: Gundel Takács Gábor előre mondta, hogy melyik ország kire fog szavazni és gyönyörűen el is találta. Én lennék a legboldogabb ha ebben az évben olyan képviselőt küldhetnénk, aki mondjuk benne lesz a top 10-ben.

Ez a geopolitikai szavazás ennyiből valóban élhet, de! Egy ország nemcsak 12 pontot oszt ki, hanem 10, 8, 7 stb. pontokat is. Azért a legtöbb országnak nincs annyi geopolitikai “barátja”, hogy ezeket is haveroknak ossza ki, hanem azoknak, amelyek tetszettek. És ezeket a pontokat egy jó produkcióval el lehet vinni.
(Egyébként ha már geopolitika: tavaly a 19 pontunkból 17-et a szomszédoktól szedtünk össze.)

Nahh az külön bicskanyitogató, ha a műsorvezető buzdítja a határon túli magyarokat arra, hogy szavazzanak Magyarországra, tökmindegy hogy tetszik-e nekik vagy sem (mintja kötelességük lenne telefont ragadni), illetve megfeledkezik az adott ország nem magyar ajkú lakóiról. És utána ha kevés szavazat jön, akkor a geopolitikára fogja. Egyáltalán nem tartom szerencsésnek az ilyen fajta buzdítást.

Lara, köszönöm az elismerő szavakat, mindig jól esik a visszajelzés, bármilyen is 🙂 Mindig is jókat lehet vitatkozni érvek mentén és értelmesen erről a blokkozósdiról 😀 Mindenesetre nem kötözködésnek szántam a válaszom, csak nem akarom elismerni azt, hogy azért végez Magyarország ott ahol, mert Görögország 12 pontot ad Ciprusnak, Moldova 12 pontot ad Romániának, Portugália és Andorra 12 pontot ad Spanyolországnak, San Marino pedig 12 pontot ad Olaszországnak. Amikor nagy társasággal nézzük a versenyt, mi is jókat röhögünk, illetve elég könnyű kitalálni hogy kinek adja egy ország a 12 pontot akkor, ha látjuk, kinek adta az 1-10 pontokat, és egy szomszédos ország elől van de még nem adott rá szavazatot. Oké, vannak a nagy blokkok is, akik szeretnek egymásra szavazni, de nem ezek az egymásnak adott 12 pontok fogják eldönteni a verseny végkimenetelét attól függetlenül, hogy bosszantja az embert bizonyos országok szavazásának kiszámíthatósága. Nagyon sok 8 és 10 pont is kell a győzelemhez minden országból. Tudom jól hogy szokás emlegetni a “balkán maffiát”, a “szovjet maffiát”, meg az “északi maffiát”, de ha megnézed a győztes dalokra leadott pontokat a korábbi évekből, ugyanúgy “benne van” a többi ország is abban, hogy egy dalt sikerre pontozzon. A legutóbbi két dalunk egyértelműen nem volt vonzó a külföldi nézők számára, mert a színpadi produkció nem volt jó. Hiába sulykolja mindenki, hogy ez a dalok versenye, ez csak egy név, egy verseny címe szerintem. Itt az előadóknak el kell adniuk magukat valamilyen módon, így a produkciók versenyeznek egymással. Sőt, hogy még jobban borzoljam a kedélyeket, nekem most az aktuális favoritom ByeAlex, aki szerintem igazán különleges hangulatot tudna varázsolni a malmői színpadra, a sok strassz és tömény giccs közepette. Loreen után szerintem mindenki “modern” dallal akar majd indulni, ezzel meglovagolva az aktuális siker receptjét. Oké, nem akarlak meggyőzni a saját igazamról, csak arról, hogy ne feltétlenül mindig a másikban keressük a hibát saját szereplésünk miatt. Ja és visszatérve a nagy társaságba, mindenkihez szól: eljönnétek a Dal 2013 döntőjének közös nézésére egy étteremben Budapesten, ha leszerveznénk?

Imre, én elmennék! Tavaly is élveztem, már intéztem is szabadidőt aznapra, a tavalyi helyszín tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, úgyhogy akár ott is lehetne ismét a találkozó, de ha máshol, úgy is jó! Egy a lényeg, Fabiana mellett szorítsatok helyet nekem! 😀 Remélem el tud jönni!

Szerintem azon kellene sürgősen változtatni, hogy ne olyan dalt próbáljunk kiküldeni, hogy majd talán tetszik Európának, mert ez a trend, még ha nekünk nem is jön be! Csak olyant ami nekünk tetszik! Azt talán hitelesen is tudják majd előadni!
A magyar nyelv szépségét és dallamosságát pedig ki kellene használni és nem a hülye angolt erőltetni! (a legjobb helyezéseinket magyar nyelven érték el, kivéve Rúzsa Magdit, de ő leénekelt mindenkit a színpadról)

Nyelvkérdésben szerintem a daltól és az előadótól függ. Ha Ildi megy pl., akkor neki mindenképp magyarul kellene énekelnie! Ha viszont pl. KSA, akkor angolul, mert ő magyarul nem tud…

Ildivel úgy járnánk mint Charlie-val … Remélem Gigi a színpadon csak egyedül fog állni … sem táncos sem plusz énekes nem szükséges neki …

Nézd, én nem vagyok Gigi-rajongó, de ha meghallgatod a dalt, akkor elengedhetetlen a “plusz énekes”. Figyeld csak meg az utolsó refrént… 😉

Nem kéne minden kudarcunkért a geopolitikát okolni. Ha a geopolitika annyira számítana, minden évben ugyanaz az ország nyerne. Norvégia pár éve fölényes sikert aratott, tavaly pedig szégyenszemre utolsó lett a döntősök között. Az tény, hogy valakinek nehezebb, de mi magyarok még ezügyben sem állunk a legszarabbul.
Az a legnagyobb baj amúgy, hogy sok buta ember (már elnézést) hirdeti minden évben az igét, hogy “XY világsztár lesz”, “XY nyerni fog”, “XY a csúcs”, “12 points for XY”, aztán amikor kiderül, hogy XY lepkefing a többi között, akkor meg jön a “fúj, szemét Európa összefoggott ellenünk, sose nézek többé Eurovíziót brühühü”. És ez a korlátolt szemlélet sajnos tipikusan magyar, ami viszont tényleg rontja az esélyeinket.

Comments are closed.