Naptár

2012. október
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Magyarország 2013: December 20-ig várják a pályaműveket

Forrás: MTVA Sajtóiroda

Az MTVA és a Magyar Televízió Zrt. idén is keresi azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2013-ban Európa legnagyobb zenei versenyén. A dalválasztó legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi, magyar dalok szülessenek. A Dal című többfordulós élő show-műsor sikere megmutatta, a hazai könnyűzenészeknek milyen nagy szükségük van arra, hogy a kevésbé ismert együttesek, előadók és szerzők országosan ismertté váljanak,és esélyt kapjanak a nemzetközi megmérettetésre is. Az idén rekordszámú, közel 2,5 millió néző látta a Compact Disco győzelmét a döntőben, így a hazai elektronikus pop egyik legjobbja képviselte hazánkat a bakui Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Dal című produkcióval a közmédia immáron hagyományt teremt, ezért jövő év elején ismét élő műsorban keresi majd a Svédországban, Malmőben rendezett 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. A Dal elődöntőiben és döntőjében Rákay Philip, Csiszár Jenő, Walkó Csaba, Rakonczai Viktor zsűrikvartett mellé egy ötödik, meglepetés tag is csatlakozik. A négy férfi mellé egy hölgyet választ az MTV és az MTVA.

A pályázat feltételei:

FELHÍVÁS

Eurovíziós Dalfesztivál 2013

Malmö

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (MTV) 2013-ban ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon. A svédországi Malmőben megrendezett verseny májusi elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti.

Az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) 58. Eurovíziós Dalfesztiválján a Magyarországot képviselő versenyzőt az MTV és az MTVA nyilvános, az M1-en élőben sugárzott nemzeti döntő keretében, szakmai zsűri és a közönség bevonásával választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveikkel december 20-áig az MTV és az MTVA alábbi pályázati felhívására neveznek.

Pályázati feltételek:

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző(k) a nemzetközi versenyen az őket nevező MTVA-t és a MTV Zrt.-t képviselik. A szervező EBU szabályzata értelmében kizárólag a versenydalt nevező televíziótársaság felelőssége és döntési kompetenciája az őket képviselő dal és előadó kiválasztása. A pályázati határidőig beérkezett, a lenti feltételeknek mindenben megfelelő versenydalok közül előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. Az elődöntők legjobbjait a szakmai zsűri és a közönség választja ki, ezek kerülhetnek a döntőbe, ahol eldől, melyik dal képviseli Magyarországot 2013-ban Malmőben.

1. A benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2012. szeptember 1. előtt.

2. A dal maximális időtartama három perc. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Az Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő művészeknek 2013 májusáig, az első malmői elődöntőig be kell tölteniük a 16. életévüket.

4. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában a színpadon maximum hat személy vehet részt. Élő állat szerepeltetése a színpadon nem engedélyezett.

5. Minden közreműködő előadóművész csak egy ország színeiben vehet részt ugyanabban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon.

6. A nevezők tudomásul veszik, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője zeneszerzők, és nem előadók versenye, ezért indokolt esetben az MTV és az MTVA felszólíthatja a szerző(ke)t az előadóművész(ek) személyének módosítására.

7. A résztvevő műsorszolgáltatók (Magyarországon a Magyar Televízió Zrt., valamint médiaszolgáltatója, az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjében milyen nyelven énekel. A DAL című, hazai dalválasztó műsorfolyamban, amely Magyarország legjobb dalát hivatott megtalálni, kizárólag magyar nyelven énekelt dalok szerepelhetnek. A versenyzők a magyar mellett angol nyelvű változatot is leadhatnak a dalokból, utóbbiakat a televíziós versenyben nem mutatják be, azonban rádiós és online bemutatásuk lehetőségét az MTVA fenntartja.

8. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, ami azt jelenti, hogy csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

9. Legkésőbb a klip kiküldése előtti ötödik napig lehet változtatni a dalszövegeken, az előadóművész vagy csoport megnevezésén, a dal címén, valamint a dal előadásának nyelvén, azaz mindabban, ami megjelenik a nyomtatott anyagokban, a brosúrákban, CD-borítókon és füzetekben.

10. A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét. Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalfesztivál alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése diszkvalifikációval járhat.

11 Az előadó/előadók, valamint a szerzők pályázatuk beadásával kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket az MTVA-val és az MTV Zrt.-vel való folyamatos együttműködésben, illetve szerződéskötésben.

12. Az MTVA-t és az MTV Zrt.-t képviselő előadóművész(ek) és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és az Eurovíziós Dalfesztivál döntője közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a versenyen való szereplésre, továbbá az MTVA-val és az MTV Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a lehető legjobb elért eredmény érdekében, beleértve az MTVA és az EBU által megszabott határidők betartását és kötelező promóciós célú szerepléseket. Az MTV és az MTVA által szervezett promóciós szereplésekért az előadó(k) juttatást nem kérhet(nek) és nem fogadhat(nak) el. Az előadó(k) vállaljá(k), hogy májusban az MTVA által meghatározott időtartamban Malmőben tartózkodik(nak).

13. A versenyre kijutó dallal kapcsolatos átruházható kiadói és előadói jogok vonatkozásában az MTV és az MTVA különszerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).

14. A pályázathoz csatolni kell:

– a hangzóanyagot elbírálható formában CD-n vagy DVD-n,

– az előadóról/előadókról és szerzőről /szerzőkről készült, sajtófelhasználásra alkalmas fotókat CD-n vagy DVD-n, valamint az előadó(k) magyar és angol nyelvű szakmai életrajzát

– a dalszöveget írásban

– videoklipet, ha már van

– írásos nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket ismeri és elfogadja, annak mindenben megfelel (különös tekintettel annak 1. pontjára)

A fenti dokumentumokat, illetve adathordozókat egy zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni.

A pályázatok beérkezési határideje 2012. december 20., csütörtök, 0:00 óra

A pályázatokat a következő címre várjuk:

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL
MTVA
1037 Budapest, Kunigunda útja 64.

121 hozzászólás Magyarország 2013: December 20-ig várják a pályaműveket

  • Zoli

    Ez jó!
    „A DAL című, hazai dalválasztó műsorfolyamban, amely Magyarország legjobb dalát hivatott megtalálni, kizárólag magyar nyelven énekelt dalok szerepelhetnek. A versenyzők a magyar mellett angol nyelvű változatot is leadhatnak a dalokból, utóbbiakat a televíziós versenyben nem mutatják be, azonban rádiós és online bemutatásuk lehetőségét az MTVA fenntartja.”

  • BeN

    Húúú de jó!!
    Viszont így nagyon sok jó daltól eleshetünk megint összeférhetetlenség megint, ha Rakonczai Viktor is zsűritag idén. Semmi bajom Viktorral, félre ne értsétek, csak ő szerzeményeivel idén megint nem lehet jelentkezni.

  • Gabiii

    De jó hír!!
    Végre nincs kapkodás, mindenki írhat dalt aki akar. Szépen lassan évről-évre fejlődik a szervezés 🙂
    Huu ezen a „csak magyar nyelven énekelhetnek a hazai válogatón” dolgon meglepődtem! Azért biztos érdekes lesz egy-két dal magyarul amit abszolút angolul szándékoznának majd előadni. De persze alapvetően én is jó dolognak tartom ezt. Reméljük a legjobbakat, sok-sok minőségi magyar dal legyen!! Hajrá 🙂

  • Dun

    Remélem Királyék neveznek egy jó pörgős dallal! Muhaha

  • Csak magyar dallal?
    It’s not right, but it’s okay.

  • BeN

    juhúúú.. több fordulós lesz a verseny, mint tavaly az már biztos. Hogy hány fordulós, az majd a válogatás után dől el. 🙂

    http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/10/25/07/Ujra_szol_A_Dal.aspx

  • Mettyú.

    Remek hír!
    Bízom abban, hogy a verseny színvonala idén még tökéletesebb lesz valamint, hogy sok-sok előadó fog pályázni az indulásra. 🙂
    Sok sikert mindenkinek!

  • Minden nagyon szép, minden nagyon jó, de ezzel a nyelvi dologgal én nagyon, de nagyon nem értek egyet. Ha nagy show-műsort akarnak csinálni, akkor éppen, hogy csak angol nyelvű dalokat kellene elfogadniuk… A Compact Disco sem lett volna ott Bakuban, ilyen versenyszabályok mellett, így pedig elképzelhető, hogy idén sem pályáznak olyanok, akik egyébként csak angol nyelvű dalokat szoktak írni/énekelni/előadni. Gondolok itt többek között Királyékra. Képzeljétek el például az „Untried”-ot magyarul… de elég csak a „Sound Of Our Hearts”-ra gondolni. Illetve a zsűri tavaly, például Caramel és Tóth Gabi esetében is miért hangoztatta, hogy angolul jobb lenne. Remélem sikerül még több fordulót, és még több színvonalat kihozni a versenyből.

    • János

      Csatlakozom. Ez teljesen leamortizálja a versenyt. Így csak a jó dal esélye lesz kevesebb…

    • Gabiii

      Nekem is hasonló félelmeim vannak, de azzal nem értek egyet hogy nagy show műsort csak angol dalokkal lehet összehozni. Miért is? Ez a mi show műsorunk, nem kell megfelelnie a külföldieknek és attól még lehet színvonalas és nagyszabású (bár ettől persze még messze vagyunk eleve). Abban bízom hogy a többség aki mondjuk szavaz is interneten megnézi az angol verzióját az ilyen daloknak. Szegény Saunders (pedig nem a kedvencem de sajnálom) már megírta a dalokat (100% hogy angolul), biztos nem örül ennek.

    • Csengettyű

      „9. Legkésőbb a klip kiküldése előtti ötödik napig lehet változtatni a dalszövegeken, az előadóművész vagy csoport megnevezésén, a dal címén, valamint !!!a dal előadásának nyelvén!!!, …”
      Nekem ebből az jön le, hogy utólag lehet nyelvet változtatni. Mármint, így átolvasva szerintem lehetséges, hogy elindul valaki egy magyar nyelvű dallal, megnyeri, aztán az Eurovízión aztán angolul adja elő, nem? (Ahogy az izlandiak szokták :D)
      Egyébként: egyrészt örülök, hogy próbálják előtérbe hozni a magyar nyelvű dalokat, másrészt meg, mivel van olyan zene, ami egyszerűen nem hangzik jól magyarul, ezért lehet, hogy nem lesz olyan színes a mezőny, mint esetleg szabad nyelvhasználattal lenne :/

    • gábor

      Minden nagyon szép, minden nagyon jó, és ezzel a nyelvi dologgal, mármint hogy csak magyarul, én messzemenőkig egyetértek. Sőt, én azt támogatom, hogy Stockholmban is magyarul hangozzon el a magyar versenydal. A Compact Disco jó volt, de volt nála több dal is tavaly, jó részük magyar nyelven. Ha nemcsak nagy show-műsort, hanem nagy bulit is akarnak csinálni, akkor éppen, hogy csak magyar nyelvű dalokat szabad elfogadniuk… Azok, akik nem szoktak hajlandó magyar nyelvű dalokat írni és még az Eurovízióra sem hajlandóak, nem méltók arra, hogy minket képviseljenek Svédországban. Király Linda és a két orrhangú tesója száma meg aztán végképp nélkülözött minden magyar jellegzetességet, a néger rapperes klipről nem is beszélve.
      Az utolsó mondatoddal viszont egyetértek, vagyis
      „Remélem sikerül még több fordulót, és még több színvonalat kihozni a versenyből.”

      • Dun

        „Király Linda és a két orrhangú tesója száma meg aztán végképp nélkülözött minden magyar jellegzetességet, a néger rapperes klipről nem is beszélve.”
        Ez a stílus körülbelül a ma vezető topslágerek (világviszonylatban) 70%-át kiteszik. Hogyha a világhoz akarunk elérni fel kell venni a mostani stílust nem a fodros, csipkés szoknyában, fejkendőben kell népdalokat énekelni, mert akkor sosem lesz magyar zene az elitben.

  • Pitbull

    Szegény Johnny K. Palmer-nek felkopik így az álla…

  • qaswert

    Ez a „csak magyar nyelven előadott dalok” szerepelhetnek a műsorban dolog elég szerencsétlen. Sok jó dal így esélytelenné válik (a példa kedvéért: http://www.youtube.com/watch?v=Ih_VUstT5Xg)
    Zsűritagnak pedig Wolf Katit javaslom, ő tavaly is jó volt 😛 vagy legalább szerencsétlenül béna a pontozáskor…

  • Sulo

    a reggeli bejelentést volt szerencsém élőben követni és ott is elhangzott, hogy az itthoni műsorban csak magyarul de a kinti versenyre már mehet más nyelven.

  • Nyee

    Én teljesen ki vagyok ezzel békülve.Albániában és Izlandon is ez a szokás…mi meg fejlesszük csak a magyarnyelvű dalok tárházát.Egyre kevesebb van,ami számomra rendkívül szomorú.

  • Zolecs

    Többnyire azt szoktam szajkózni hogy bizony magyar nyelvű dalt kell kiküldeni versenyre, úgy ahogy van. Ezekért a kevert verziókért sosem voltam oda. Számomra attól lesz részben egyedi egy dal ha saját nyelven van.

    Viszont ennyire azért nem kellene megszabni hogy csak magyar nyelvű dalok versenyezzenek. Főleg azért nem mert ha kiválasztják az indulót, azt nyilván azért teszik mert az úgy jó és a legjobb. Utána meg nekiállnának variálni a nyelven? Ennek mi értelme? Lehet egy másik szám meg angolul jön be jobban, és azért esik ki mert magyarul bénán hangzik.

  • Én annak örülök, hogy a régi Táncdalfesztiválok szellemisége kezd beszivárogni a válogatóba olyan értelemben, hogy olyan dalokat akarnak bemutatni, amik slágerekké válhatnának itthon a nyárra. A legjobb példa erre idénről Biga dala, de több Dal-os számot felvettek a rádiók a műsorukra. Én kicsit örülök ennek a nyelvtörvénynek, biztos üde színfolt lenne Malmöben, ha 2005 után ismét egy tisztán magyar nyelvű dalt indítanánk. Az angol nyelven éneklés már számtalanszor bebizonyosodott, hogy nem garancia semmire. Az viszont garancia a nagyobb sikerre, ha több nyelvű változata is készül a dalnak. És nem feltétlenül az angolra gondolok, de az igazán profi, Eurovízión résztvevő előadók több nyelven szokták elénekelni, ezzel könnyebb „megdolgozni” a helyi közönséget. Jó lenne például, ha mondjuk orosz vagy német verzió is készülne az angol mellett, vagy akármilyen más nyelvű. Zoleccsel egyet értek abban, hogy nem minden dalnak áll jól a magyar szöveg, erre jó példa az Aprócska Blues. Ellenpéldaként én a Candlelight-ot tudnám felhozni, teljesen fölösleges volt megírni ezt az angol kliségyűjteményt. Viszont a nyelvek variálása korántsem haszontalan, az albánok versenydalai erre a legjobb példák. A kétnyelvű dalok éneklése haszontalan számomra. ESC győzelemért indulni hiú ábránd lenne, az egyetlen ami fontos az, hogy meglegyen az összhang a dal és a színpadon látottak között. Ebbe bele tartozik az énekes is, neki is tennie kell valamit a színpadon az éneklésen és kézmozdulatokon kívül. Nem csak énekelni, szórakoztatni is kell. Egy figyelmet felkeltő atmoszférát kell teremteni a színpadon, ami nem merül ki néhány petárda ellövésében, vagy 3 hajszárító bekapcsolásában. Valami szokatlan kell, vagy valami őszinte érzelem sugárzása, daltól függ. Loreen szokatlan volt, az Ell/Nikki duó látványos volt, Lena őszinte, szerethető és giccsmentes volt, Rybak egy totál más világba repítette el az embert, Dima Bilan mondjuk egy rejtély, bár volt egy világhírű segédje, Marija Serifovic a Beauty Queens-szel őszinte érzelmeket sugároztak és egységesek voltak, Lordiék szokatlanok voltak, Helena Paparizou pedig egyszerűen tudja, hogyan kell szórakoztatni a közönséget. Másik nagy öröm, hogy világosan le vannak fektetve a jelentkezés feltételei, most ezt is kipróbáljuk, hátha bejön. gáborral viszont nem értek egyet, egyszerűen nem értem, mi az a kategória vagy kritérium, amivel valaki nem lenne méltó elmenni az Eurovízióra. Ez kábé olyan, mint az a téveszme, hogy bizonyos dalok nem Eurovízióra valók. A túlzott nacionalizmus előbb-utóbb az ember agyára megy. Remélem, a svédek nem fognak elfeledkezni Európáról, és nem önpromó képeslapokat fognak berakni unos untalan. Szeretnék kérni/venni a CD mellett DVD-t is a versenyről, és szeretném ha nem stúdióban, hanem mondjuk egy színházteremben lenne a válogató. Abban a stúdióban nem lehet elférni rendesen, a döntőre tömegnyomor volt idén, végig egy hölgy lábán ültem, az adás szüneteiben mindig tornával ütöttük el az időt 🙂

  • Robek

    Támogatom az Ungarische nyelvű dalokat. Horvátországban erre nem kell szabályt alkotni, mert az előadók az esetek 99,99%-ban horvát nyelven adják elő a a DORA-n a dalaikat. Albániáról és Izlandról már nem is beszélek. Malmöben pedig inkább az angol nyelvű változatot küldeném, de természetesen a magyar nyelvűtől sem zárkózom el.

  • Matthias

    Együttesnek szerintem idén nem kéne indúlni, nem szoktak jó helyezést elérni, a lordi egy kivétel!
    Pörgős POP zene kell a versenyen, Valami Euphoria zene kéne!
    A koreográfia, tánc, megjelenés a legfontosabb ezen a versenyen, mindenki tudja! Albánia, Svédország, Oroszország, Törökország, stb különleges, vagy vicces volt!
    Egy Compact Disco félének nem kéne többször indulni(nem kritizálom, de ezen a versenyen ez nem bejövő).

    • Serinon

      Azért voltak ott sikeres csapatok is: Mandinga, Manga, Vanilla Ninja, WigWam, A Friend In London, Jedward stb. ők mind jó helyezést értek el és sikeresek voltak, mind 2005 után.

    • Kristinna

      Szerintem nem az határozza meg a sikert, hogy egy ország csapatot, vagy egyéni versenyzőt indít. Én mindig az elhangzott dal alapján ítéltem és ítélek majd ezután is. Körbeszavazás igenis létezik (sajnos), és ez ellen nem lehet mit tenni. Vagyis egy dolgot mégis lehet: egy szuperjó dalt kell indítani a versenyen, de hát ez is ízlés kérdése.

  • Matthias

    Valami GANGNAM STYLE szerű odabasz.na! 😀

  • Edd

    Szerintem nem kéne egy Euphoria vonalat tolnunk előre. Én amondó vagyok, hogy sose ahhoz hasonló dalunk legyen, mint amilyen az előző nyertesé volt. Azzal nem mennénk sokra.
    Szerintem legyünk egyediek és mutassunk valami újat. Olyat, amit még tőlünk nem láttak.
    Én az „idei” versenyre én Tóth Gabit tudnám elképzelni egy balladával, hasonlóval, mint a Jöjj még című száma. Szerintem tökéletes lenne. Egy egyszerű színpadkép és csak ő lenne a színpadon, megy persze a vokalisták. Az ő személyisége átütő lenne egy ilyen dalban, a döntő pedig (én úgy gondolom), hogy így garantált lenne.
    Habár még több embert el tudnék képzelni, de úgy hiszem, hogy Gabi lenne a legalkalmasabb 😀

  • István33

    Én nagyon nem örülök ennek a nyelvi szabálynak. Semmi olyan dolgot nem kedvelek, ami uniformizál, vagy előre megmondja, milyennek kell a majdani győztesnek lennie. Az idei magyar versenyt pont azért szerettem, mert sokszínű volt. Ezzel a nyelvtörvénnyel jövőre előre kiiktatnak bizonyos műfajokat a versenygésből, vagy olyan előadókat, akik pregnánsan valamilyen nemzetközi trendet követnek és akiknek a dalaik tényleg meglehetősen furcsán hangoznának magyarul (Királyék vagy Kállay-Saunders). Pedig lehet, hogy most pont az ő agyukból pattanna ki az isteni szikra, egy szokatlan ötlet. Az MTV-nek idén is lett volna lehetősége – ilyen drasztikus és szokatlan szabály nélkül is – pártfogásába venni a magyar nyelvű produkciókat, ha ezt mindenáron szerette volna. De például Puskás Peti magyar népdalhagyományokat is követő Csillagok-ja még a döntőbe sem jutott a hozzáértő zsűri jóvoltából.

  • Matthias

    Van egy kérdés(lehet, hogy hülyeség):
    Magyarország Malmöben elérhet jó helyezést(top 10) ha jó dal, hang stb. megvan, vagy örüljünk, hogyha a döntőbe jutunk, mert úgyis szimpátia szavazás van?(Friderikánál még nem ez volt!)

    • Nyee

      Nem kérdeztél hülyeséget,nagyon sokan vitatkoznak ezen.Az én meglátásom az,hogy ha Magyarország jó dalt küld és jó látványt is csinál mellé,akkor összeszedhet egy jó helyezést.Erre az utóbbi időben nem igazán volt példa,de ugye Rúzsa Magdi TOP10-es lett.Csézynél és Ádok Zolinál azért számítani lehetett a kiesésre.Katinak pedig a színpad volt nagyon elcseszve(+ még nem is énekelt tisztán).A Compact Disco ízlés kérdése, unalmas kategória volt igazi tetőpont nélkül,nálam elfogultság nélkül be se fért volna a top10-be az elődöntőben.Így az utóbbi évek helyezései szerintem reálisak és nem a negatív politikai megítélésünk következménye.Egy jó dallal elől végeznénk…

    • Gabiii

      Erre csak azt tudom mondani, hogy ha 2007-ben (ami azért nem volt olyan régen) 28 dal közül sikerült a 2. helyet megszerezni, akkor szerintem abszolút minden esélyünk megvan a jó helyezésre. Sőt igazából csak bele kell gondolni, ha Rybak, Lena vagy Loreen (az utobbi évek legegyértelműbb győztesei)Hungary felirattal adja elő a dalát akkor szerintetek a mezőny második felében végeztek volna? Én azt gondolom ugyanúgy nyertek volna. Erről ennyit.

    • Lukmataa

      3+1 feltétel van a jó helyezésnek:
      1. Jó POP dal jó hanggal
      2. Különlegesség, vagy vicces megjelenés
      3. Jó szimpadkép, tánc stb.
      +1. Körbeszavazás
      Ez félig bejön, de 4-5 baráti ország tud adni max. 60 pont= ez top 20. De a többi pont a többi nem barátitól jön. Loreen-re az északiakon kívül is mindenki szavazott.
      Mi sose nyerhetünk, ehhez kéne az a +60 pont, de a többi meglehet! Lenne meg…..

      • Gabiii

        Most nem azért de képletet nem akarsz írni? 🙂 Ez nem ilyen egyszerű a +1 meg baromság úgy ahogy van! Az albán dal is milyen jó POP dal volt idén.

      • Lukmataa

        Nem akartam annyit írni, de azért érthető, nem? 😀
        Kifelejtettem a balladát, és a +2-t: jó sorszám + XD

      • Gabiii

        Én kérek elnézést elragadott az indulat 🙂 Csak ne mondjuk azt, hogy nem nyerhetünk mert ez nem igaz. (Na jó olyan szempontból igaz ,hogy kevés a jó dalszerző nálunk, meg a pénz ezért nincs sok esélyünk, de nem más okból)

      • Nyee

        Lukmataa…Loreen pontszámából levonunk 100-at még akkoris ő a nyertes…ezzel nemhogy a szomszédokat,de még fél Nyugat-Európát is le lehetne vonni.Ennélfogva nem értem az okfejtést jelen esetben.

      • Lukmataa

        Na jó, de ennyi pont hogy jönne össze?
        Különben ha minden ország 3-mat adna, akkor már top10 lenne, ha 4-et akkor top5 és ha 5-öt akkor meg már megnyernénk! 🙂

    • Edd

      Egyértelműen elérhetünk egy jó eredményt, ehhez pedig kell egy jó dal, jó színpadkép és egy biztos hang. Sajnos Magyarországon sokan az esc-t nem veszik semmibe, de a 2011-es verseny után nagyon sokat változott minden jó irányba, és szerintem ez akár, már az „idei” versenyen is megtérülhet.
      Az én meglátásom az, hogy nekünk jövőre egy balladával kellene indulni, ami igazán megindító, és nem a szerelemről szól. Ha megnézitek mi a legjobb eredményeket a balladákkal értük el. Magyaros egyszerűséggel előtudjuk adni, valamint még a színpadképet sem tudjuk elrontani hozzá, mert még Csézy látványvilága is szép volt.

    • Erről a körbeszavazósdiról mi szintén be foghatjuk a szánkat, mint ahogy mindenki, hiszen ha azt vesszük, a döntőben összeszerzett 19 Compact-pontból 15-öt a szomszédos országoktól kaptunk, míg 2-2-t adott Moldova és Törökország. Azt meg sem említem, hogy miért Pernilla kapta az elődöntős 12 pontunkat…

      • Gabiii

        Azért az nagyban Gundelnek is köszönhető 😀 Elmondta párszor hogy tavaly 12 pontot adtak de mi alig adunk nekik pontot jó lenne meghálálni, így aki annyira nem követi az Eurovízót az is tudta „kire kell szavazni”. 🙂 Egyébként egyetértek veled mi is összeszedünk jó pár potya pontot (elődöntőben pláne). Persze más országok ennél többet is kapnak így de ez messze nem dönti el a versenyt ezért is nyer minden évben más.

      • Csengettyű

        De legalább jó helyre ment a 12 pontunk. Gyakran nem értek egyet a magyar szavazatokkal, de ez rendben volt. 🙂

  • Pitbull

    Annyira szép lenne, ha mindenki arra szavazna, amelyik dal IGAZÁN tetszik neki, és nem a sógor-koma, nyelvrokon, telekszomszéd, vallástestvér stb. alapon menne a szavazósdi. Érdekes módon én meg tudom tenni ezt, de vagy én vagyok különc, vagy …, ehh, felesleges szócséplés! A körbeszavazás igen is létező (és nagyon elszomorító) jelenség, szerintem ez vitán felül áll, jómagam lehetetlennek tartom, hogy megszűnjön ez, de bárcsak tévednék!

    • Dani

      amíg zsűri általi szavazás volt, és amíg nem bomlott fel Jugoszlávia, és nem vettek részt a volt szovjet országok, addig a dal alapján szavaztak (legtöbb esetben, mert pl. 1966-ban körbeszavazás volt)

  • Lukmataa

    Csak ne hogy az legyen, mint idén, hogy sok sokféle dal volt, de ezek között senki se volt kiemelkedő, hanem mindegyik az a közepes volt, aki ha kiment volna, ugyanolyan helyezés ért volna el! Senki se mondja, hogy Caramel, vagy Gyurcsik Tibi 50 pont felettit kapott volna! Inkább legyen sok rosz dal, és 1 jó(ami top10-es lesz).

  • zsocakukac

    Radics Gigi-Daydream c. dala szerintem egynek jó lenne a nemzeti döntőbe,legalábbis én szivesen látnám ott:D Élőben is „van hangja” :DD (van magyar változata is)

    • Gabiii

      Egy kicsit limonádé de ahogy írtad „egynek jó lenne” valóban. Ez az a dal amit Amerikában írtak neki egyébként?

      • zsocakukac

        Nyílván ez az,igen:D De többet is írtak neki,ha jól tudom, csak a rádióban ezt hallottam tőle egyik nap:D Gigi hangjához mondjuk írhattak volna egy kicsivel nagyobb volumenű dalt is, megbírkózott volna vele szerintem. 😀

    • Fabiana

      Az „Úgy fáj/Over you” jobb lenne szerintem. Ez sem egy wow! faktorú dal, de szerintem jobb, mint a „Daydream”.

      http://www.youtube.com/watch?v=Fte1AbjxZus

    • Zoli

      Szerintem ezek a számok az elődöntő utolsó három helyének valamelyikére lennének elegek… Az a baj, hogy nagyon én még nem is hallottam olyan dalt, amit kiküldenék. Esetleg a Carbonfools-tól a Birthday, de az sem az igazi, bár a lemezükön tuti lesz jobb is. Na jó, várok türelemmel…

  • Zolitt

    Egy kérdés: szerintetek attól, hogy Rakonczai Viktor benne van a zsűriben, (az világos, hogy az Ő dalai nem versenyezhetnek…) de a testvére és Rácz Gergő ugye sokat dolgozik együtt(akikkel régebben csapat is voltak) ettől még ők nevezhetnek? vagy ez már náluk is kizáró ok lehet? mit gondoltok?

    • Gabiii

      Hát…kinek mennyi bőr van a képén 🙂 Nekem igazából nem lenne bajom vele de biztos, hogy mennének a beszólások érte. Szerintem ők most nem nagyon akarnak indulni (dalszerzőként sem).

  • Kristinna

    Ehhez a nyelvszabály-dologhoz annyit tennék hozzá, hogy -véleményem szerint- sok dal kissé értelmét veszti, ha azt eredetileg angolul írták, de kényszerből magyarra kell fordítani (és ez persze fordítva is igaz). Na most: ki lesz választva egy (elvileg) jó dal. A továbbiakban két verzió lehetséges:
    1. magyarul adják elő az elődöntőben
    2. angolra fordítják, és így lehet (szerintem biztos), hogy kissé átalakul a dal mondanivalója, értelme.
    Véleményem szerint ez kikerülhetetlen, mert ugye figyelni kell arra, hogy angolul is jó hangzása legyen, összecsengjenek a rímek stb.stb.
    Na de egy szó, mint száz: NEM értek egyet azzal, hogy csak magyar nyelvű dalokkal lehessen itthon nevezni.

  • Kristinna

    Off: Igen, Csengettyű. Miért???

  • zozoli10

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-lRUbg-Qo3I

    én első hallásra bele szerettem <3<3<3
    a paplan alatt is kirázott a hideg 🙂
    Radics Gigi nagyon nyerő lehetne Malmöben 🙂

    • Edd

      Ez a dal szerintem nagyon unalmas. Igaz van egy bizonyos esc-s hangzása, de ez inkább a mezőny végében végezne. Idén most szerintem muszáj egy különleges, egyedi dallal menni. Ez pedig elveszne a mezőnyben.

    • Gabiii

      Én s így vagyok vele…jó jó de semmi extra A Dal-ra biztosan elég lesz, ha nevezik de márt csak azért sem szeretném hogy ez a dal képviseljen minket mert Gigi hangjából többet is ki lehetne hozni.

    • Magyarul nálam nem nyerő, de angolul elképesztően tetszik. Ez az első dal, amivel nekem igazán meg tudta mutatni Gigi a tehetségét. Szerintem nagy potenciál van a dalban, és egy esetleges színpadképben is!

      • Serinon

        Én is ugyanígy gondolom. Szerintem jól megállná a helyét Malmöben és egyáltalán nem bánnám, ha őt küldenénk ezzel a dallal.

  • smileyshine

    Itt mindenki Gigi rajongó?

  • ubulthebest

    Szerintem sem nagy durranás a dal. Egyáltalán nem az. Átlagos, unalmas. Elveszne a mezőnyben. Nem tudom, hogy mennyi esélye lenne a döntőre. Annyira fel volt fújva és annyira nagy dobra verték, hogy én többet (nagyon sokkal) többet vártam. Rádióbarát dal, DE én nem küldeném ki Malmöbe. Kevés lenne oda. Megunható a végére…

  • Csatlakozom. Szeretem Gigi, a hangja elképesztő. DE! Nem ez az a szám ami neki a legjobb, olyan átlagos. Nem lenne gond, ha ő képviselne minket, csak valami sokkal egyedibb számmal, ha lassú olyan One night only, vagy valami jó pörgős, mert ez a köztes, de nem érzem úgy, hogy ez lenne az aranyközépút. És angolul tényleg jobb.