Blog: Kik legyenek A Dal 2013 zsűritagjai?

Szerző: Szalma Róbert, Klész Imre

Több ország kitűzte nemzeti válogatójának időpontját, nyilvánosságra hozta a kiválasztás módját. A magyar pályázati feltételeket az imént ismerhettük meg. Az ígéreteknek megfelelően folytatódik A Dal című válogató hasonló formátumban, mint idén január végén – február elején volt, a Csiszár-Rákay-Rakonczai trió mellé újra egy friss, eurovíziós élményekkel gazdagabb zsűritag, Walkó Csaba fog kerülni. Az MTVA egy 5. zsűritagnak is fenntartja a helyet, de csak annyit árultak el, hogy egy hölgyet fognak a székbe ültetni. Nemre való tekintet nélkül mi már eljátszottunk a gondolattal, hogy egyáltalán kiket kellene a zsűriasztalhoz ültetni, és a legfontosabb, hogy miért pont őt?

1.) Bayer Friderika, mert Ő érte el a legjobb helyezést Magyarország számára?
2.) Rákay Philip, mert Ő az MTVA intendánsa?
3.) Szigeti Csaba, mert Ő is képviselte már Magyarországot?
4.) Charlie, mert akkor képviselte hazánkat, amikor itthon az egyik legkeresettebb előadó volt?
5.) Zoltán Erika, mert Ő kénytelen volt visszalépni a részvételtől 1998-ban?
6.) id. Malek Miklós, mert Ő már vezényelte az Eurovíziós nagyzenekart (1995, 1998) és volt zsűritag is 2008-ban?
7.) Pindroch Csaba, mert 2005-ben Ő volt az egyik zsűritag?
8.) A Magyar Delegáció vezetője, mert sok időt fog együtt tölteni az előadóval, aki hazánkat képviseli majd Malmőben az Eurovízión?
9.) Az ESCHungary egyik szerkesztője, mert az ESCHungary szerkesztői naprakészek az Eurovízióval kapcsolatban?
10.) Az ESCHungary egyik olvasója, mert az ESCHungary olvasói más füllel hallgatják, és más szemmel nézik a műsort?
11.) Külföldi előadó, aki már nyert Eurovíziós Dalversenyt, mert neki van a legnagyobb tapasztalata és emeli A DAL színvonalát?
12.) Karsai Zita, mert 2009-ben Ádok Zoli egyik táncos-koreográfusa volt, és DJ Bobo (ESC 2007) háttértáncosa?
13.) Csiszár Jenő, mert rádiós füllel nem igazán érti az Eurovíziót, és sokszor feleslegesen okoskodik?
14.) Rakonczai Viktor, mert Neki ott kell lennie?
15.) Wolf Péter, mert 1994-ben és 1997-ben is volt az Eurovízión mint karmester?
16.)

A kész tényekből kiderül, hogy az elfogultság miatt ismét nem fogunk hallani Rakonczai szerzeményt a nemzeti válogatónkban. A 16. pontot szándékosan hagytuk üresen, kérjük olvasóinkat, hogy javasoljanak valakit a zsűri székébe, indoklás kötelező!

35 Comments

A 9. és 10. pont a legszimpatikusabb 🙂
16.) Rúzsa Magdi mert 9. lett 2007-ben és úgy érzem pontosan azokat a dalokat díjazná amiket én, valamint vannak gondolatai, értelmesen tudná kommentálni a hallottakat/látottakat
(de ő inkább jelentkezzen egy dallal, novemberben jelenik meg az albuma)
16+1.)Ne legyen zsűri 🙂

16.) Én is Rúzsa Magdit javasolnám, és azért, mert Friderika után ő a második, aki Top 10-be vitte Magyarországot.

A csiszárt én nagyon nem kedvelem, helyette is nyugodtan oda lehetne pakolni egy csajt, mondjuk Loreen-t (11) XD:D

Bár én biztos vagyok benne hogy Friderika lesz, nem is kérdés.

Én javasolnék egy rajongót, aki igazából külföldi. Mondjuk magamat :DDD na de viccen kivül, én Erzsit Javaslom!!!!!!!! Ő valahogy jól látja a dolgokat, annak ellenére hogy néha radikális gondolatokat fogalmaz meg a versennyel kapcsolatban.. Egy a baj, hogy ezek a radikális gondolatok sokszor igazak.

Zsolesz, könnyekig meg vagyok hatva a belém helyezett bizalomtól, de azt hiszem, nem lenne az jó senkinek sem. Főleg nekem. Sokkal kényelmesebb a nézőtérről szidni a rosszízlésű, rosszmodorú, eurovízió-analfabéta zsűrit. Szurkolónak sokkal profibb vagyok, mint zsűritagnak lennék. De azt jó ötletnek tartanám, hogy az ötödik helyre rajongót válasszanak. Az egyik ért a zenéhez, a másik az eladhatósághoz, mi meg már láttunk eurovíziót. (A Rákay meg ott van mindig melletük.)

Ne rajongót. Szakember kell, Rúzsa Magdit javaslom, mivel szerintem ő volt a legsikeresebb magyar versenyző az ESC-n :)Úgy gondolom, hogy az övé volt a legjobb eddigi magyar versenydal, a legjobb dalszerző díját is megnyertem ezért a legoptimálisabb választás lenne véleményem szerint.

Serinon, meg vagyok bántva! Rákay Philip mellett én nehézsúlyú szakember lennék. (De ha már nem én, akkor legyen a Rúzsa Magdi. Ezen nem veszünk össze.)

Miért? A többieké nem? Mi itt színvonalasabb hozzászólásokat írtunk, mint amiket ők ott röfögtek. És nálunk nyilván jobban ismerték a dalokat. Az hogy “nekem ez bejön / nem jön be” nem egy szakértői vélemény.

+1 Sajnos a kereskedelmi tévék tehetségkutatóinak zsűrijét próbálták másolni (abból is a válogatókon mutatott stílust) ami ismert előadókra nézve sokszor volt kínos,de a jó produkciók után sem tellett többre mint “hát ez ez ez valami…ez ez ez 9 pont” remélem ezen változtatnak. Azért arra kíváncsi leszek hogy a zsűri szerepköre változik e.

Én Friderikát pártolnám, a rajongói találkozón bebizonyosodott hogy követi a versenyt és őt is követik a rajongói, amerre csak jár a világban, még ennyi idő után is felismerik és gratulálnak neki. Ráadásul határozott véleménye van az előadók dalairól. Egy még jobb választás lenne, ha egy külföldi, Eurovízión már részt vett előadónak adnák meg a zsűrizés lehetőségét. A zsűri értékelése szerintem azért kell (bármilyen minőségű is), hogy beszéljenek utána az emberek erről, befolyásolják a közönségszavazást. Viszont ha véleményt is mondanak, akkor nem kellene a végső döntést a zsűrire hagyni, mert így szinte csak az ő véleményük fog számítani. Ha ugyanolyan rendszerben akarnak dalt választani mint legutóbb, akkor a zsűrinek csak pontokat kellene osztania kommentár nélkül, és a néző eldönti, hogy igazságosak voltak-e a pontok vagy sem.

Az a baj, hogy mar tudjak ki lesz az az 5. tag…. es attol tartok hogy nem Erzsi, de még csak nem is Friderika…. Talán Magdi esélyes… de az is lehet hogy Novodomszky Évi lesz 😀

“egy népszerű, közkedvelt és értéket teremtő hölgy lesz az ötödik tag” Csak Borbás Marcsira gondolhatnak …

öööö… gondolkodom, de nem jöttem még rá, hogy melyik zenei irányzatot is képviseli a Borbás Marcsi?!

Kösz Pitbull, megnyugodtam. Az első válaszod után elbizonytalanodtam, hogy nem egy oldalon állunk a Borbás Marcsi-féle értékteremtés megítélésében.

Hát igen nem lenne vele semmi baj no de egy zenével foglalkozó műsor 5 tagú zsűrijébe elég 1(2) zenei szakértelemmel kevésbé bíró ember.

16. Rúzsa Magdit szeretném ott látni.
Mert ő volt az első és egyetlen, aki még a szláv keresztbeszavazós időszakban, 42 ország között is sikeres tudott lenni, ráadásul a saját daláért különdíjat is kapott.
(Én csak azt nem értem, miért maradt ki az első 15 pontból).

Bré-king!

Méghogy a Borbás Marcsi nem kompetens zeneileg…, ugyanmá’!!!

Esztkabdki…

“1997 és 1998 között Rózsa Györggyel közösen vezette a Szombat Este című zenei műsort, majd a Zeneszombat című, másfél órás élő, zenés showműsor, aminek műsorvezetője és felelős szerkesztője volt.”

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ilyen zenei múlttal, egyszerűen nem lehet Őt kihagyni az ESC-ből!
Vagy igen?
Vagy mégsem?
Vagy mégis?
Vagy bizonytalan vagyok?

Nem értem, mi ez a szarkasztikus viccelődés Borbás Marcsi személye körül. Én csak azóta ismerem, mióta a közmédia új életet kapott (4 szellem, Gasztroangyal), de ha bármelyik műsora is megy, sosem kapcsolom el onnan, mert a 4 szellemben érdekes témákról tud értelmes emberekkel felszabadultan beszélgetni, a Gasztroangyal pedig nem csak egy szimpla főzős műsor, mivel visz bele valami egyediséget a személyiségével. Szerintem 🙂 A legpotenciálisabb jelölt az “Ötödik” személy címre pedig vitathatatlanul Rúzsa Magdi, vagy Friderika. Mást nem nagyon tudok elképzelni, maximum Wolf Kati duplázását 😀

Nem értem, miért gondolod azt, hogy szarkasztikusan viccelődtem. Full komolyan írtam, annak, aki másként vélekedik Borbás Marcsiról, hogy bizony nem áll teljesen távol tőle a zene világa.
Comedy of errors.

Amennyiben Steiner Kristóf hajlandó alávetni magát egy komoly sebészeti beavatkozásnak és egy brutális intenzitású hormonkezelésnek, akkor felőlem Ő is lehet az “ötödik elem”.

Rúzsa Magdi, mert ő már egyszer komoly sikereket ért el a dalfesztiválon és úgy gondolom, elfogulatlanul tudna zsűrizni. Ráadásul a döntése(valószínűleg) még tetszene is a közönségnek. (Nem úgy, mint 2012-ben. 🙁 )

Mi lenne, ha az 5. tag minden évben (mert úgy tűnik, hagyományt akarnak ennől csinálni), a Fonogram díjazottak közül az év dalának előadója/előadói lenne/lennének? 2012-ben ez speciel a Vastag testvérek dala (Őrizd az álmot). De ez a metodika adna egy irányvonalat, hogy mi népszerű Magyarországon.

Comments are closed.