Szerbia: Željko Joksimović – Nije ljubav stvar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pPMNXJifN9Y[/youtube]Tudósító: Mádi Sándor
Forrás: escxtra.com
A dal angol verziója: http://www.youtube.com/watch?&v=KtAHccmWGbw

Déli szomszédunk, Szerbia már korábban meghatározta indulójukat, Željko Joksimović személyében. Ő az Eurovíziós Dalversenyen már veteránnak számít. 2004-ben képviselte az akkor még egységes Szerbia & Montenegrót a Lane moje című dallal, továbbá több produkciónál dalszerző volt, sőt 2008-ban még az Eurovíziós Dalverseny műsorvezetői szerepet is megkapta.
Ma este egy mini koncertet tartott az RTS Szimfónikus zenekar közreműködésével, ahol az idei dalát, a Nije ljubav stvar-t is előadta szerbül, majd angolul, azonbam megerősítették, hogy az Eurovízión anyanyelvén hallhatjuk felcsendülni. Gratulálunk!

37 Comments

Jól kezdődik (persze a jól bevált balkáni elemek) de aztán nem nyűgöz le. Persze azért a jók közé tartozik 10. hely körül van nekem

Hát, nekem ez ismét egy olyan dal, amire 3 perc múlva nem fogok emlékezni. Hány ballada fog még jönni? :/

Egyébként a hegedű dallama csak szerintem hasonlít a Coldplay Paradise című dalának a dallamára?

Nem, nemcsak szerinted hasonlít, konkrétan full ugyanaz. De csak néhány taktus. Mondjuk ” a zeneszerző a Coldplay dalából merített inspirációt”. 😀 Rossz az, aki rosszra gondol!

Kb.erre számítottam. Szép meg minden, de már unom a balladákat. Nálam középmezőny, azért mert ő Zeljko még nem fogok hasraesni.

Tavaly a spanyol mellett a szerb dal volt a favoritom, imádtam a Caroban-t.
Ez a dal szép, olyan filmzene szerű, és mintha ismerős lenne, valamire emlékeztet az a része, amíg nem gyorsul be. De nyomába sem ér a Caroban-nak.

Szépnek szép és be s fogja zsebelni a 12-ket a szláv országoktól de a Lane Mojétől messze elmarad. Ha a második elődöntőben nem lenne Tooji meg Loreen akkor elaludnék rajta. A TOP10 mindenesetre meglesz neki, de a győzelem nem.

Olyan filmzenés-romantikus dal, nekem nagyon tetszik (még azzal együtt is, hogy kicsit eklektikus, és nincs feltétlen egy igazi vezérszála a dalnak, és lehet, hogy ez hátrány lesz az átlag tévénézőnek), főleg a balkáni elemek benne. Sztem simán döntős, már csak Zeljko balkáni népszerűsége miatt is… az más kérdés, mit fog elérni a döntőben.

annyira nem rossz, egészen hallgatható, a 2. perc után indul be szerintem igazán. egyébként, tökmindegy hogy jó-e vagy nem, a második elődöntőben az összes volt jugoszláv köztársaság ott van Montenegrót kivéve. bár eddig egyikük sem indított kifejezetten rossz dalt szóval még az is lehet, hogy fair szavazás lesz, de egyelőre szkeptikus maradok ezt illetően.

Na igen, egy újabb lassú drámai dal. Ami persze nem azt jelenti, hogy nem szép a dal, mert szép, nekem tetszik, csak nálam már most elveszik a sok lassú dal között, alig tudok már közöttük különbséget tenni. Kérdés, Európa hogy tud majd ennyi lassú dal közül választani, csak nem történik meg az, hogy csupa lassú dal jut be a döntőbe?! Erre megint csak azt tudom mondani, hogy remélhetőleg ez növeli az esélyeinket, mert mi nem ilyen dalt küldünk.
Tényleg, a műsorvezető 🙂 Nem is tudtam, hogy ő énekes, és hogy ő indult 2004-ben. Én csak 2005-től követem a versenyt.

Kellett néhány hallgatás, mire megszerettem, de a lényeg, hogy megszerettem. 🙂 Tetszik, hogy ez sokkal “kedvesebb”, mint a Lane moje, bár sokban hasonlít rá. A balladamezőnyből mindenképp ez az egyik legjobb.

Szerintem fülbemászó…ahogy meghallottam, egész nap ez a dal járt a fejemben. A Magyaroroszágot képviselő dal az, amire senki sem fog emlékezni. És örülök, hogy végül szerbül fogja énekelni és sokkal jobb volna, ha mindenki a saját anyanyelvén énekelne, sokkal színesebbé tenné az euróviziót…

Van egy fülbemászó dallamrész ebben, amivel rokonítják a Coldplay – Paradise című számát. Na ez a rész gyönyörű, fülbemászó, dallamos, és nagyon kellemes. Ami viszont nem ezzel a dallammal ível, nem igazán tetszik. Szóval a véleményem olyas… feles. 😀

Én először azt hittem, nem fogom végighallgatni, de mégis van benne valami..Željko hangja és az, hogy szerbül van 🙂 Sok ebben a mezőnyben a gáz szám, ez azért sokkal emeli a színvonalat! És minden második szám hasonlít egy “kissé” híresebb elődre, én már ezt inkább nem követem…

Na akkor, vélemény. Én ezt a dalt egyszerűen imádom! Izland mellett a kedvenc balladám 🙂 Mellesleg hallottam az angol és az orosz verzióját is, és jó meg minden, de… (és ez vonatkozik az izlandi dalra is) az angol változat, még ha kevesebbszer hallottam is, jobban a fejemben marad, de ez csak azért van, mert azt értem is, ennek ellenére az eredetit jobban szeretem, az valahogy hitelesebb, és különlegesebb. Azon kívül ehhez nem is illik az angol nyelv, úgyhogy remélem, marad így és szerbül fogja énekelni 🙂
Mellesleg szerintem elég szépek Szerbia kilátásai, több szempontból is esélyesek:
1. szuper dal
2. aránylag ismert előadó
3. ők amúgy is szép számmal szoktak pontokat kapni a környező országokból

Nagyon oda vagyok érte. A kedvencem, most is jól választottak. Remélem élen lesz. Igen, szép számmal kapnak pontokat, most is így lesz.Да Србиjа.

eddig egyetlen szám sem tetszett szerbiából,de ez…nagyszerű! odavagyok a kamarazenekaros kíséretért,eddig ez a kedvencem 🙂 és van esélye az elsők között lenni,jugoszláv népek egymásra szavaznak x)

Ettől szebb számmal aligha indulhatnának! Egyébként az eurovíziós dalfesztivál pontosan a különböző országok, népek kultúrájáról, zenei stílusukról kellene, hogy szóljon, s ha ez balkáni elemekben és egyéb hangszerelésekben nyilvánul meg, hát legyen! Kifejezetten örülök, hogy anyanyelvén énekeli a dalt, a szerb dallam, hangszín az elég, hogy kifejezze a dal tartalmát, s aki ebből ezt nem tudja leszűrni, az ne is szavazzon vagy szavazzon olyanra, amit nyelvi szempontból megért, bár az eléggé lesújtó.

Comments are closed.