Naptár

2012. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Az első elődöntő hőse Tóth Gabi!

Szerző: Klész Imre

Mondanom sem kell, nincs ma alvás a verseny után. Bő két óra autópályázás után alig vártam hogy megnézzem, hogy mit látott a nézők többsége. Mi sok old.eschungary.hu-s olvasóval együtt a stúdióban követtük az eseményeket. Nagyon izgalmas estén vagyunk túl, de végül az eredménnyel én meg voltam elégedve. Hazafelé úton néztem, hogy milyen közösségi hozzászólásokról maradtam le. A próbák videói alapján nagyon sokan megtippeltek legalább 3 dalt a későbbi továbbjutók közül. És szörnyülködtem a felmerült technikai problémákon, bár naivan azt hittem, a hanghiba csak a stúdió hangosításában érzékelhető, és hogy nem talál térerőt a telefonom az smsek elküldésére.

Mielőtt belemennék az első elődöntő boncolgatásába, egyet azért lássunk be, hogy hiány van Magyarországon olyan televíziós műsorokból, ahol ismert, vagy kevésbé ismert előadók élőben énekelnek. A playbackshow-hoz szokott nézőknek pedig jogos igénye az, hogy az előadó élőben is hozza azt a stúdióminőséget, amit már egyébként is megszokott a zenés televíziós műsorokból. És nagyon hiányzik a Táncdalfesztivál, ami évekig a magyar nézők kedvence volt.

Szombat este találkoztunk nagy nyilvánosság előtt a verseny díszletével, ami egy CSAF Deluxe volt, nagy ledfallal, viszont kompaktabb verzióban, ami az est egyik produkciójánál kicsinek bizonyult. A műsor animációja, a feliratok és a főcím talán sosem volt ilyen jó, mint most! Wolf Kati versenydala adja meg a műsor alaphangulatát, kézenfekvő, egyben jó választás volt! A kisfilmek prezentálása, a szerzők mutatása konferálás közben, a fellépők mutatása a színpadi készülődés közben már-már a méltán népszerű svéd Melofifestivalen-t idézik.

A Kökény-Bencsik duó indította a versenyt. Elsőnek lenni mindig hálátlan dolog. Sokszor gondolkoztam azon, hogy kellene lennie egy nulladik dalnak is, ami nem szerepel a versenyen, de bemelegíti a nézőket a verseny hangulatához. A daluk maga friss, lendületes, a színpadi megjelenés talán lehetett volna mozgalmasabb is. Én a ledfal számlájára írom, hogy nem sikerült kihozni a dalból a maximumot. Fények és villanások egy olyan kijelzőn, ami sokkal részletgazdagabb grafikák megjelenítésére is alkalmas. Én 7 pontot adnék, a tévés zsűri együtt szavazott 6 ponttal. Így 24+7=31. Kár, hogy a televíziós zsűri még mindig azt szajkózza, hogy ez elsősorban a dalok versenye.

Kállay-Saunders András nagyon szépen énekel, ha szól a fülese, ha nem. Látszott rajta, hogy élvezi a szereplést. A ledfal csillagaiból meglepetésszerűen a dal múzsájának arca tűnt elő. Kihozta a maximumot ebből a dalból. 7 pontra értékelem, mert félek, hogy a bakui színpadon belesimulna a többi szerelmes dal vonulatába. A tévés zsűri 32 pontot adott, az enyémmel 39.

A Pély-Pál-Pál trió különböző zenei stílusok ötvözésével próbálkozott. A ledfalon ismét különböző minták villództak. Valahogy nem tudom összerakni ezt a vegyítést egy egész kerek formává. Nagyon várom, hogy a magyar népzene hangszereit modern köntösben tömegesen mutassák be előadók, mint amit a balkáni országokban olyan sokszor lehet hallani a rádiókból. Az útkeresés már elindult néhány éve, nekem a trió produkciója csak 3 pontot ér. A zsűri 29 pontjával kiegészülve 32-nél áll meg a számláló.

Dancs Annamari. Az első igazi csapatmunka az est során. Nincsen senki sem háttérbe állítva, a produkció 6 résztvevője együtt küzd a pontokért. A táncosok nem férnek el a színpadon, mintha útba lenne a lépcső. A mozgalmas koreográfia passzol a dalhoz. A ledfal ismét színeket, villódzásokat mutat, bár szerencsére a színpadon érdekesebb dolgok történtek. A dalt ezúttal más énektechnikával adta elő, mint ahogy a stúdióverzióban hallottuk. Ráadásul két nyelven lett előadva, ami nem szokott pontszerző trükk lenni a nemzetközi versenyen. E negatívumokat említve 8 pontot adtam volna Annamarinak. Kis csiszolással és mértékletességgel egy kész produkció tudott volna lenni, ha a zsűri 15-nél több pontra tartotta volna érdemesnek. Az enyéimmel kiegészülve így 24 pont lett végül. Autóban nagyon jól szól!

Heincz Gábor produkciója pozitív csalódás. Nagyszerű grafika a ledfalon: ritmusra lüktető házak egy körbe forgó minibolygón, ebbe a háttérbe nagyon jól illik az énekes megjelenése. Mintha egy rajzfilmfigura leugrott volna közénk a színpadra a kijelzőkről. A dal stílusa nem kedvenc, viszont ő is kihozta a dalból a maximumot. A gitáros fellépők viszont sikeresen szokták venni az akadályokat a nemzetközi versenyen. Itt jó ötlet volt félre állítani a produkció többi tagját a színpad közepéről: az énekes és a ledfal teremtette atmoszféra remekül passzolt. 8 pontra értékelem. A tévés zsűri 38 pontjával együtt ez 46-ra jött ki.

A Compact Disco a következő fellépő, az idei válogató egyik nagy kedvence. Modern, izgalmas hangszerelésű. Világbéke beütésű dalok kiváló terepe az Eurovízió. Az énekes hangja tökéletes, viszont másik mikrofont kellett volna választania, mert a hangszíneket nem tudta áthozni. Másik mikrofont kérünk! A háttér hangulatához illik a sötét szín, de a feliratok megjelenítése nem volt igazán látványos. Néha egy forgó föld grafikája előtűnt, abból láthattunk volna többet, jobban feldobta volna a zenekar teljesítményét. Eurovízióra való dal, de van mit csiszolni úgy, hogy már tudjuk, hogy az est egyik továbbjutójáról van szó. Ki kell használni jobban a ledfal adta lehetőségeket, egy jő történetet le lehetne játszani a falon, ami ívet adna a fellépésnek. 8 pontra értékelem a produkciót. A zsűri 39-et adott, így ez 47.

Krisz Rudi. Zseniális grafika a falon. Elkezdődik az intro, a függöny szétnyílik és elénk tárul egy folyóparti nagyváros esti fénye. A dal valahogy egy hagyományos táncdal hatását kelti a színpadon, bár minden nap nem hallgatnám. A tiszta angol verzió jobb választás lett volna. Rudi hangja tökéletes, magabiztos. A dal végén a függöny összezáródik, szép. kerek történetet láttunk. 7 pontot adok neki, ha angolul láttam volna, megért volna 9-et is. Vitám van a zsűri elkapcsolási faktorával, sokkal unalmasabb dalok is fel szoktak lépni a nemzetközi versenyen. Nem rádióba való ez a dal, hanem a színpadra. Nos, a zsűri 18 pontja meg az én 7 pontom 25 pontra elég.

A Gallusz-Vizy duó nagyon aranyos a kisfilmben. Egy újabb világbéke-tipusú dal, de ezúttal klasszikus értelemben fogja meg a témát. A világbéke divatos mindig a nagy Eurovízión. A ledfal és a fények iszonyatosan rontják az összképet: zöld és fekete foltok kavarognak, felfelé szálló csillagokkal vegyítve. Ez a dal is kétnyelvű, nem nyerő. Régebben azt gondoltam hogy zongora használata az Eurovízión ismét csak rossz pont, de látva a tavalyi olasz versenyző fellépését, vagy a 2010-es román duó sziámi iker zongoráját, talán ez az elmélet megdőlni látszik. A dalnak veszélye talán, hogy ez is bele tud simulni a többi fellépő dalába, bár az is igaz, hogy a stúdió közönsége sem tudott ellenállni a zene dallamának, mégis 7 pontot adok. A zsűri 31 pontjával összesen 38 pont.

A következő fellépőről egy kis történet jutott eszembe. Középkorú házaspár valahol Európában nézi a nemzetközi versenyt. A sok csöpögős ballada közben elbóbiskolnak. Majd egyszer csak jön Tóth Gabi és beindul a dala. A feleség hirtelen felriad, és kitágul a pupillája. A magához térés után oldalba böki férjét: Te Wolfgang ébredj, ilyent még nem láttál. Pirotechnika nélkül épp most robbantja fel a színpadot egy szőke csaj! Huhh, melyik ország lehet ez? A ledfalon ismét csak villódzó fényeket látunk, de legalább a dal ritmusára mozognak. Gabi hosszú vörös ruhában énekel a színpadon. Egyszer csak hátul felpúposodik a szoknyája. Mi van? Aláfújtak szélgéppel, vagy valaki most próbálja elrabolni? A második refrén előtt Gabi ledobja a hosszú ruhát és elindul a tánc. Élvezettel, erőteljesen énekel. Érzelmeket vált ki a produkciója, jók a kameraállások. A dal vége felé már rájön az ember hogy nincs mese, beindult a buli. Hihetetlen hogy mennyi energia van Gabiban. Dalát nem hallgatnám minden nap, de így hogy láttam is, bennem marad ez az emlék. Hihetetlen, hogy a közönségnek kellett tovább juttatnia a döntőbe. Gabi teljesítménye szuper, 10 pontot ér. A zsűri 34-et adott, összesen 44 pont jön ki. Gabit látni kell, minden maradhat így, magyarul!

Az idei magyar selejtező másik nagy favoritja, Caramel zárja a fellépők sorát. A ledfalon villanások és fények újra, különös víziók láthatók, a refrének kezdete előtt lángnyelvek lobbannak fel a színpad széléről félkörben. Ez a dal teljesen elüt a stúdióverziótól. Az énekes saját dalában kezd improvizálni, mintha az eredeti verzió nem sikerült volna olyan jól. A fellépését élvezi, ami fontos a közönség számára, az énekes hangulatának rá kell ragadnia a szavazókra is. Ismét egy továbbjutóról beszélünk, így azt kívánom, hogy élvezettel, az eredetileg megírt dalhoz sokkal jobban ragaszkodva vigye újra színpadra. A dal nyelvével csak abban az értelemben érdemes foglalkozni, hogy mennyire passzol az angol szövegének dallama magához a dalhoz, és hogy mennyire tud azonosulni vele az előadó. Ha ezekben bármi kétség merülne fel, a magyar verziót tartanám előnyösebbnek. A szombat esti állás szerint nálam ez 6 pont. A zsűri 37 pontot adott, így 43.

A zsűrivel közös pontozás szerint Compact Disco, Heincz Gábor, Tóth Gabi, Caramel a sorrend, csak a saját szavazataim alapján Tóth Gabi, majd a pontegyenlőségek miatt egy sorrendet felállítva Compact Disco, Heincz Gábor, Dancs Annamari lett a sorrend.

Másodjára rágtam át magam a versenyen, közben kivirradt. Kíváncsian várom a második elődöntő szereplőit. Meg lehet hallgatni a dalokat, de a színpadot látva sok mindenkiben szoktam csalódni pozitív vagy negatív értelemben. Tóth Gabi dalát nem szerettem, mert túl agresszívnek hatott, de kellett hozzá a látvány is, hogy meggyőzzön: Gabi volt a nap nyertese!

117 hozzászólás Blog: Az első elődöntő hőse Tóth Gabi!

 • Petya

  Mutassuk meg a világnak,hogy milyen szép a mi változatos magyar nyelvünk.Csak bátran.Kb.4 éve a szerbek is a saját nyelvükön énekeltek,és győztek.Angolban nem vagyunk jók.
  Nézzetek sok román videoklipet.Majdnem mindenki angolul énekel.Bármelyikből lehetne világsláger.Hozzá divatosan szépek a román női énekesek,táncosok szexi merész szinte semmiben.

 • Petya

  Sms szavazásokat már régen hiteltelenné tettékék a nagy kereskedelmi csatornák.Hivatkozhatnak a beküldött szavazatokra és közben azt hoznak ki győztesnek akit akarnak.
  Hú,Csiszár erőlködik.Próbált annyira humoros lenne,de eddig valahogy nem jött össze.Miért mindig Rakonczai Viktor?Miért pofátlankodik oda hosszú évek óta?Ne legyen nyugdíjas állása.Lassan tiszta Nánási Pál lesz,aki csak ő fényképezhet jó nőket,jó pénzekért?Ezek aztán tudhatják,hogy kinek,kiknek kell visszaosztani?Mi magyarok bundázásban kiemelkedően jók vagyunk.9 tagú zsűriből miért pont ezek maradtak nekünk?Többiek kik voltak és mi lett velük?Nyugdíjba mentek?Wolf Kati viselkedése olyan mint aki belőtte magát alkohollal,vagy mint aki benarkózott?

 • Etti

  És a plüss versenyzőkről még nem is beszéltünk! 🙂

  http://ettimese.blog.hu/2012/02/05/plussvizios_dalfesztival

  Muffin, a plüssmacska

 • Petya

  Tisztelt Imre.
  Mivel én mindenkibe bele tudok kötni,ezért ezek közül egyiket sem.Viszont magamat szívesen odatenném.
  EGYÉBKÉNT ÉN MINDIG OLYANOKAT SZERETNÉK AKIK PONT NINCSENEK.
  Az a baj sajnos mindegyik dalunk jó nagy adag koppintás.Pl.Veres Móni nem magyar dala egy tucat,s annyi dalra magas százalékban hasonlít.Ráadásul Móni megmutatta nyíltan,hogy teste tele van barna foltokkal.Legalább vett volna fel magára egy szép laza hosszú inget.
  Tóth Gabi hangyányi melleit emelte ki,Wolf Kati a pipa vékony lábait,most meg ez a színtelen Veres…Nincs egy jó csinos,fiatal énekesnő ebben az országban?Csak én lennék,lehetnék ha még egyszer születnék,születhetnék?

  • Vivi

   Tudod, a szépség relatív. Ami neked szép, lehet másnak nem, és fordítva, ezért én teljesen feleslegesnek gondolom mások testi „hibáin” való fennakadást.
   Igen, számít a színpadi kép, de szerintem nem kellene átesni a lovacska túlsó oldalára, lévén ez még mindig nem egy szépségverseny.

   Egyébként, miért is kellene fiatalnak lennie? És miért kellene pont nőnek lennie?

  • Petya, kíváncsi lettem volna a kedvenceidre akár a kiesők közül is, de amint írtad csak kötkszel, ahogy írtad. jajj vagyis nem, magadat odatennéd! Angolul vagy magyarul énekelnél?

 • Petya

  Magyarul énekelnék,és ha énekelnék én nem kötekednék.
  Hányszor írjam le:Szerbek is saját nyelvükön énekelve lettek elsők.
  Igaz ott jók voltak a szerb szerzők is.
  Tehetséges rendes szerbek,nálunk meg őrületes üres celebek?
  Emberek!Ébredjetek!Ne engedjetek a külföldi szerzők nyomásának.Adjunk nagyobb tiszteletet a szép magyar hazának,s ember lepusztult házának?

 • Petya

  SAJNOS AZ ÉN KEDVENCEIM NINCSENEK OTT.
  AZ ÉN KEDVENCEIM A SZÍVEMBEN RENDBEN ÉLNEK,CSAK NEKEM,ENGEM ELÉRVE ÉNEKELNEK.AZ ÉN KEDVENCEIM MIND GYŐZTESEK MERT GYŐZTESNEK SZÜLETTEK.
  AZ ÉN KEDVENCEIM NEM BOHÓCOK SOKSZOROZÓDOTT HÜLYESÉGEKKEL.
  EZÉRT EGYIKKEL SEM TESZEK KIVÉTELT.NEM FOGOM IDE LEÍRNI A NEVÜKET.AKKORA NEVEK,HOGY NEM LENNE ELEGENDŐ HELY MÉG A NEVÜK LEÍRÁSÁRA SEM.
  NA JÓ…VÁSÁRRA VISZEM A BŐRÖMET,S EGYET TESZEK IDE,EGY NAGY NEVET:ÁKOS.AKI ÉNEKLÉS KÖZBEN NEM MÁKOS SZÁJJAL EJTI KI A TISZTA HANGOKAT.TOVÁBB NEM FOLYTATOM A RANGSOROKAT.
  TOVÁBBI SZÉP KAMUS,ÁTVERŐS,DE ERŐS NAPOKAT.
  BUNDÁS NÉP A MAGYAR.AZ A BAJ MINDIG LEBUKIK,A TÖBBSÉG PEDIG SZOPIK?

 • Petya

  Olyanok vagyunk mint ágyban a gyerekek.Játszunk,csak játszunk,és közben észre sem vesszük,hogy nyomjuk az ágyat.Szerintem nagy nyomás nehezedik ma ránk,de ez a mi szép magyar hazánk.Állítólag a magyarok utólag jönnek rá minden rosszra.Hasra ne essünk ha medencében nincsen víz,és nap helyett süssünk az éjszaka sötétségében?
  Ahol tágasabb a hely,kint lódít ember,ezért kínlódik bent a szobájában bánatában?Tán csatában magában az ellenség elvesszék ha fekve szék hátát akarják lovagolni.
  Ellenszél ellen csendben cselleng a vert sereg?
  Ahol megjelenünk,ott jelenünk,jövőnk a múltunkkal együtt örökre vesztes?Hát,én sem vagyok politika mentes.