Az MTV pályázati felhívása a 2012-es magyar nemzeti döntőre

Forrás: MTV Sajtóközlemény / hirado.hu

A közmédiumokat tömörítő MTVA és a Magyar Televízió sajtótájékoztatón jelentette be, hogy jövőre újra részt vesznek a dalfesztiválon, a nemzeti válogatóra nevezett dalokat december 20-áig december 30-áig várják. Többórás élő műsorsorozatban keresik azt a dalt, amelyik 2012 májusában Magyarországot képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon, Európa legnagyobb zenei versenyén.

 

Az m1 jövőre ismét közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált – jelentette be Cserháti Ágnes szóvivő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Magyar Televízió budapesti Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatóján. Ezzel egyidőben felhívást tettek közzé, mely szerint nyilvános pályázaton keresik azt a dalt, amely hazánkat képviseli majd Európa legnagyobb zenei versenyén. Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: „Magyarországon mindig is a Magyar Televízió volt a dalfesztivál gazdája. Büszkék vagyunk arra, hogy Wolf Kati 2011-es szereplésekor azt is megmutathattuk, hogy a közmédiumok összefogásával minden korábbinál nagyobb közönséghez juttathattuk el a dalfesztivál üzenetét”.

„Minden eddiginél nagyobb szabású televíziós show-műsorban választjuk ki az ország dalát és annak előadóját” – mondta Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa. Emlékeztetett arra, hogy az m1-et kiemelkedően sokan nézték az idei májusi dalfesztivál sugárzásakor. A kiválasztási eljárás részleteiről az MTVA szórakoztató műsorainak főszerkesztő-helyettese, Szilágyi Adrienne beszélt. „Az MTVA és a Magyar Televízió december 20-ig várja azokat a versenydalokat, amelyeket a hazai és külföldi dalszerzők neveznek. Elbírálható minőségű hangzóanyagokat várunk, amelyeket a beérkezési határidőt követő hetekben szakmai zsűri bírál el. Január első heteiben tesszük közzé a zsűri által legjobbnak ítélt dalok listáját, ezek a dalok első lépésben a két, élőben közvetített elődöntő valamelyikében hangzanak el. Az elődöntőkön bemutatott dalok közül a szakmai zsűri és a közönség 4-4 dalt juttat tovább a döntőbe. Az élő döntő nyertese pedig azt a jogot is elnyeri, hogy Magyarországot képviselje a 2012. május 22-26. között megrendezett bakui Eurovíziós Dalfesztiválon.”

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Eurovíziós Dalfesztivál 2012
Baku

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap mint a Magyar Televízió kizárólagos médiaszolgáltatója (MTVA) és a Magyar Televízió Zrt. (Magyar Televízió) 2012-ben ismét részt vesz a minden évben több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválon. A jövőre az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban megrendezett verseny májusi elődöntőit és döntőjét az m1 élőben közvetíti.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (European Broadcasting Union, EBU) 57. Eurovíziós Dalfesztiválján a Magyarországot képviselő versenyzőt az MTVA nyilvános, az m1-en élőben sugárzott nemzeti döntő keretében, szakmai zsűri és a közönség bevonásával választja ki azon jelentkezők közül, akik pályaműveikkel december 20-áig az MTVA alábbi pályázati felhívására neveznek.

Pályázati feltételek:

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar színekben induló versenyző(k) az ő(ke)t nevező MTVA-t és a Magyar Televíziót képviseli(k) a nemzetközi versenyen. A szervező EBU szabályzata értelmében kizárólag a versenydalt nevező televíziótársaság felelőssége és döntési kompetenciája az őket képviselő dal és előadó kiválasztása. A pályázati határidőig beérkezett, a lenti feltételeknek mindenben megfelelő versenydalok közül előzsűri választja ki azokat a dalokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. Az elődöntők legjobbjait a szakmai zsűri és a közönség választja ki, ezek kerülhetnek a döntőbe, ahol eldől, melyik dal képviseli Magyarországot 2012-ben Bakuban.

1. A benevezett dal (sem a dalszöveg, sem a zene, sem külön-külön, sem együtt) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2011. szeptember 1. előtt.

2. A dal maximális hosszúsága három perc lehet. Az ennél hosszabb dalokat az EBU kizárja a versenyből.

3. Az Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő művészeknek 2012. május 26-ig be kell tölteniük 16. életévüket.

4. Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában a színpadon maximum hat személy vehet részt. Élő állat szerepeltetése a színpadon nem engedélyezett.

5. Minden közreműködő előadóművész csak egy ország színeiben vehet részt ugyanabban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon.

6. A nevezők tudomásul veszik és elfogadják, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a nevezett dalok és nem az előadók versenye, ezért a pályázatot kiíró dönt arról, hogy a dalt kinek az előadásában nevezi az Eurovíziós Dalfesztiválra.

7. A résztvevő műsorszolgáltatók (Magyarországon a Magyar Televízió) maguk dönthetik el, hogy előadóművészük milyen nyelven énekel.

8. A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, ami azt jelenti, hogy csak az énekhang élő, a zenei kíséret felvételről szól minden esetben. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

9. Legkésőbb március elsejéig lehet változtatni a dalszövegeken, az előadóművész vagy csoport megnevezésében, a dal címében, valamint a dal előadásának nyelvében (azaz mindabban, ami megjelenik a nyomtatott anyagokban, a brosúrákban, CD-borítókon és füzeteken).

10. A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja az Eurovíziós Dalfesztivál jó hírnevét. Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalfesztivál alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése kizárással járhat.

11. Az előadó/előadók, valamint a szerzők pályázatuk beadásával kijelentik, hogy más érvényes szerződésük nem gátolja őket az MTVA-val és a Magyar Televízióval való folyamatos együttműködésben, illetve szerződéskötésben.

12. A Magyar Televíziót képviselő előadóművész(ek) és stábja vállalja, hogy a nemzeti döntő és az Eurovíziós Dalfesztivál döntője közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a versenyen való szereplésre, továbbá az MTVA-val és a Magyar Televízióval együttműködve mindent megtesz a lehető legjobb elért eredmény érdekében, beleértve a Magyar Televízió és az EBU által megszabott határidők betartását és az összes promóciós célú szereplést. Az MTVA által szervezett promóciós szereplésekért az előadó(k) juttatást nem kérhet(nek) és nem fogadhat(nak) el. Az előadó(k) vállaljá(k), hogy májusban az MTVA által meghatározott időtartamban Bakuban tartózkodik(nak).

13. A versenyre kijutó dallal kapcsolatos átruházható kiadói és előadói jogok vonatkozásában az MTVA külön szerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).

A benyújtott pályaműnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

– a hangzóanyagot audiofájl és mp3 formátumban CD-n;
– az előadóról/előadókról és szerzőről /szerzőkről készült, sajtófelhasználásra alkalmas fotókat valamint az előadó(k) és a szerző(k) magyar és angol nyelvű szakmai életrajzát CD-n;
– a dalszöveget írásban;
– videoklipet (ha már van) CD-n;
– írásos nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket ismeri és elfogadja, annak mindenben megfelel (különös tekintettel annak 1. pontjára);
– a fenti dokumentumokat illetve CD-ket egy darab zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni.

A pályaművek postára adási határideje 2011. december 20., kedd, éjfél

A pályaműveket a következő címre várjuk:

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL
MTVA
1037 Budapest, Kunigunda útja 64.

Budapest, 2011. december 1.

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és Magyar Televízió Zrt., az Eurovíziós Dalversenyt szervező European Broadcasting Union tagja

502 Comments

Nekem is pont ez a kettő szúrta ki először a szemem. Nekem kicsit diktatórikusnak tűnik, legalább lehetett volna úgy, h. az előadó egyeztet a Magyar Televízióval stb.
Mindenesetre hajrá mindenkinek, remélem, színvonalas produkció megy Bakuba!

Nem picit botrányos szerintem az a két szabálypont. Inkább azt kéne előírni, hogy angol nyelven lehet csak énekelni. Ha rajtam múlna vagy Tankcsapdát küldenék vagy Eddát. 🙂
Viszont a 8-as pont az egész ESC-t elviszi valami rossz irányba szerintem. “Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.” Nem épp az lenne a lényege, hogy melyik együttes milyen jó dalt készít és adja elő?

Igazad van, én az élőzés pártján vagyok, de ebben nem az MTV pályázata a hibás, ugyanis ezt az Eurovíziós szabályok kötik ki. Az élő hangszerek jelentősen megnövelnék a Eurovízió költségvetését, mivel nagy mértékben komplikálná a hangszerelést és a logisztikát.

“Geszti Péter az [origo] kérdésére elmondta, hogy nem véletlenül van jelen, tervezi az indulást szerzőként, méghozzá valamelyik x-faktoros csapatával – vagy épp mind a hárommal.”

Na ne… egyik rosszabb volt mint a másik…

A legnagyobb félelmem azzal kapcsolatban hogy a néző is dönt, hogy majd valami bájgúnárra szavaznak, és nem arra amelyik megérdemelné.

Remélem Gabi megy, belőle simán kinézném hogy szép helyet ér el.

Jajj de messze van még január.. 😀

Én nagyon nem örülnék,ha csak angol nyelvű lenne a dal…illetve ha élből úgy indítanánk h csak az lehet.Rengeteg előadót el tudnék képzelni és remélem egy két volt induló is próbálkozik majd:D

Szerintem a nemzeti döntőt az Eurovízió főpróbájának kellene felfogni, értsd: nagy színpad kell, sok kamera és köztük néhány röpködő. Az a két vitatott pont eléggé furcsa, mert ebből az derül ki, hogy a zeneszerzők pályázhatnak, nem komplett produkciók. Vagy félreértem? Már megint ott tartunk, hogy ez nem az előadók, hanem a dalok versenye. Ilyen felfogásban nehéz lesz jó eredményt elérni. Nem rádióadást kell csinálni, hanem vonzó színpadi produkciót is kell csinálni, ami előadói kvalitás.

Én meg pont ugy értem hogy ha tegyük fel egy ismeretlen előadó ad be egy nagyon jó pályázatot/dalt akkor szépen elveszik tőle és egy ismert előadoval énekeltetik el ami valljuk be nem szép dolog de azt a célt szolgálja hogy profi előadás és persze nagy nézettség legyen

Én valamilyen szinten megértem azt a pontot, hogy belefoglalták a szerződésbe hogy a dalok versenye, nem az előadóké, mert ugye 2009-ben kiválasztották a Magányos Csónak c dalt Tompos Kátyától, és mikor Ő azt mondta hogy bocsi de nem, akkor oda akarták adni másnak (azt hiszem Kersztes Ildikónak de nem vagyok benne biztos) de abba meg Kátya kiadója nem ment bele! Szóval szerintem ez ilyen esetekre vonatkozik, nem pedig olyanra, hogy megnyeri Peti a döntőt, közönséssgel, zsűrivel, és kiszedik onnan, hogy bocsi de Jóska fog menni!

Mit gondoltok, jó ötlet volna nemzetközi zsűri alkalmazása a nemzeti döntő során? (összedolgozhatnánk néhány országgal, akik NF-t szerveznek és ők a mi mezőnyünket, mi pedig az övéként pontoznánk)
Na jó, tudom, szálljak le a földre és örüljek, hogy végre MI is nemzeti döntőt tartunk. :):D

Egyébként az origo ezen mondatán is megakadt a szemem:
“Az MTV tervei szerint három műsor készül a bakui elődöntők és döntő előtt, CSAK A HAZAI NÉZŐKNEK.”
Ok, hogy mi nézzük, de külföldi rajongóknak a netes közvetítés?

Biztos lesz netes közvetítés (ha máshol nem esctodayen szinte mindent közvetítettek tavaly). Csak úgy értették hogy az m1 közvetíti magyarok szavaznak stb. Átlag külföldihez nyilván nem jut el csak rajongókhoz.

Nagyon jó hír! 🙂 Na végre beindulni látszik valami, remélem hagyományt teremtenek belőle. Remélem, hogy sok híres és elismert énekes fog indulni, Tóth Gabi már biztos, de a facebook-os képek alapján akár Caramel is próbálkozhat. 🙂

Carameltől a Lélekdonor azt mondom, hogy igen, ha az most jelent volna csak meg, nyugodtan küldtem volna versenyre én is!
De ez a Vízi(l)ó nagyon nagyon nem tetszik! Eurovízióra a Vi vi vi vízió?! cseppet erőltetett…

Valószínű érdeklődik, ha már elment a sajtótájékoztatóra, de remélem hogy másik dallal szeretne a nemzeti döntőre nevezni!

Sajnos egyetértek… ez a vi-vi-vi-víziós rész nekem sem gyere be, szerintem rém hülyén hangzik.
A Lélekdonor mérföldekkel jobb. Egy ahhoz hasonló dalt szívesen látnék/hallgatnék tőle a nemzeti döntőn.

Én (naivan?) bízom abban, hogy az csak valamiféle biztosíték speciális esetekre, pl. nem elég profi az énekes, ahogy arról már szó esett. Az MTV sehogyan sem jönne ki jól abból, ha csak úgy átpasszolná a dalt másnak, amikor valaki már nyert vele. Sőt az átvevő előadó is hamar megkapná a tolvaj jelzőt.

A 6-os ponthoz:

Sokkal érdekesebb úgy a verseny ha egy ismert énekes megy, már csak nézettség szempontjából is.Azért sokat számított idén az is hogy X faktoros volt Kati.

Én speciel nem ismertem se Csézyt se Ádok Zolit, de szerintem ezzel nem voltam egyedül.Nem is nézték annyian itt Mo-n a versenyt mint most.

Szóval nincs azzal semmi baj ha nem egy nevenincs emberkét küldünk.Most őszintén, ki örülne neki?

Lehet megkövezni, de én tavaly nem néztem az X-faktort és azt se tudtam ki az a Wolf Kati, amíg ki nem derült hogy ő fog minket képviselni. 🙂
Számomra lényegtelen hogy mennyire ismert egy előadó, vagy mások mennyire ismerik, ha jó a dal akkor szerintem egy ismeretlenebb előadó is tud sikereket elérni, mint ahogy a már ismert név se garancia a sikerre, sőt azzal lehet még csak igazán pofára esni, ha nem tudja hozni a felé támasztott elvárt szintet.

1. Nagyon örülök a bejelentésnek és a kiválasztás módszerének! 🙂
2. Hát igen, vannak furcsaságok a pályázati kiírásban. 🙁
3. Az élő show-knak nagyszabásúknak kell lenniük. Az Mtv-nek be kell vetnie minden mozdítható modern díszletet, LED-et, és HD kamerát a siker érdekében. 😉
4. Kár, hogy Tóth Gabi nem most, hanem korábban jött ki az Elég volt c. számmal, mert egy ilyen stílusú, MAGYAR nyelven előadott számmal indulhatott volna.
5. Lehetnek meglepetés előadók is!
Én biztos szavazó leszek. Fontos a dal, az előadó személyisége, a nyelv és a DÍSZLET is!!! Ezek együttese adja ki a produkciót. Bármelyik elszúrása ezek közül fals eredményt hoz.

De nem hinném, hogy most mindenkinek a 6-os ill. 7-es pontokon kéne kiakadnia. Inkább terjeszteni kellene a hírt, hogy rekord jelentkező legyen, és a 16 dalból mind a 16 megállhassa a helyét Bakuban!

Szerintem óriási szó, hogy eljutottunk idáig. Két évvel ezelőtt még részt sem vettünk, most pedig nemzeti döntő mindjárt két elődöntővel.
A 12 -es pont a “nem veszek részt a nemzetközi versenyen, mert fontosabb dolgom van” tipusú indoklást hivatott kiszűrni. (2009 – T. K.) A 6 -os pont arra jó, hogy egy nagyon jó dal már az elődöntők előtt kikerüljön egy nagyon amatőr előadó kezéből. Később nem hinném, hogy bárkit lecserélnének, egy botrány az MTV – nek sem lenne jó.
Amit én hátránynak tartok, az a viszonylag rövid nevezési határidő, ez a két hét a nagy kiadóknak kedvez.

Egyet értek, szépen lassan megérett az idő és az MTV is arra hogy többfordulós válogatót készítsen. A külföldi hozzászólók és külföldi ismerőseim NOX-szerű dalt szeretnének látni Bakuban és kíváncsian várják a fejleményeket. Eszembe jutott, hogy a döntőbe jutó dalokat a nagy Eurovízióhoz hasonlóan kellene bejelenteni, és a részletes eredményeket pedig a verseny után. A vitatott pályázati pontokat most már értem, ezek úgy tűnik, biztosítékként szolgálna az MTV-nek, ha bármilyen probléma adódna a dallal vagy az előadóval kapcsolatban. A 16 dal listájának nyilvánosságra hozatalakor fontos lenne, hogy 2-3 “tartalékjátékos” is legyen, hogy ha idő közben kiderül néhányról hogy mégsem szabályos, ne kelljen kapkodni, ha fel kellene tölteni a létszámot. Őket nem is kellene nyilvánosságra hozni, mert lehet hogy fanyalgásra adhat okot, hogy elkerüljék az olyan véleményeket, hogy “inkább a rendes versenyzők közé kellene küldeni, nem a kispadra.”

Örülök neki hogy nemzeti döntöt rendez az MTV, ha már az STV más kiválasztási formát választott. Legalább lesz mit nézni januárban és februárban.

Meghallgattam Carameltől a Víziót. Ez egyszerűen zseniális. Kiválóan alkalmas arra, hogy elsőre elragadjon, azonnal fülbe mászik, nem kell hatszor meghallgatnom, elsőre is megragadt! Ez pedig az Euróvízión ritka fontos! Ráadásul Ő élőben is zseniális. Ha megfelelne a szabályoknak nagy hiba lenne nem őt küldeni!

Én nem akarom, hogy induljanak, mert akkor szinte 100% hogy benne lesznek a döntőbe, vagy tán meg is nyerik az apjuk miatt!:(

Csodás!
Alig várom, hogy előadják mondjuk a Himnuszt, persze úgy, hogy Linda viszi a fő szólamot, a másik kettő pedig csak vokálozik időnként!

Na, ne már!:-/

Tök jó hogy ilyen sok előadót megmozgat végre az Eurovízió emlékszik még valaki az előző évtized fanyalgásaira?:D

“Szép estét a Családnak. Többen jeleztétek itt a facebookon Vecának, hogy szerintetek neveznie kellene az egyik dalával az MTVA által kiírt, az alábbi videóba is látható pályázatra. Ezúton szeretnénk egy kis közvéleménykutatást készíteni, hogy Ti szerintetek melyik saját dala lenne erre a legmegfelelőbb? ( Norbi )” – Veca fészbúkjáról…

Ha ilyen erős lesz a felhozatal, az MTV-nek el kellene gondolkodnia egy 3 elődöntős selejtezőn. 🙂 16 dal nem olyan sok, ha belegondolunk, hogy a 2008-as 1 szál nemzeti döntőben is volt kb. 15.

hát nem lenne rossz, de a “Vár a holnap” c. dala nem egy nagy durranás és az albumáról esetleg a “Lángolj” és “Az aki voltam” c. dalai tetszenek nekem 🙂 A “Szerelem miért múlsz”-t nem múlja felül egyik sem. :/

Ááááá. hát én elmondani nem tudom ennyire örülök. már rég írtam ide de most nagyon örülök. Remélem minél több magyar híresség pályázik az indulásra. Sok sikert mindenkinek! 🙂
Nagyon várom már!

Elég gyenge számnak tűnik. A körvonalazódó erős mezőnyben nem lesz esélye ha bejut az nfre. De bizzunk az mtvben hogy a 16 dal kiválasztásánál semmiféle külső nyomásnak nem engednek

Hát ja őket legalább jól el lehet adni és a hangjuk is jó (persze semmi extra de ha az utobbi 3 év győzteseiből indulunk ki….nos europának nem is olyan fontos ez) Csak kell egy (nagyon jó) dal 😀

igaz, de akkor már olyat küldjünk, aki itthon is ismert és tudjuk, hogy nagyon jó, különben is a győzelemre úgy sem vagyunk esélyesek, de attól még egy átlag európai ismerheti hazánk előadóit és hallgathatja őket 😀 legalább idén már másképpen állok az egész versenyhez, mert tavaly elég nagyot csalódtam, de nem Katiban, ő tudom, hogy nagyon jó volt, hanem az Eurovízióban! Szóval a lényeg, ez az egész verseny igazából számunkra nem is verseny, hanem a hazánk bemutatása Európának és, ha nem is szavaz ránk, de rákényszerül, hogy meghallgassa 😀 és ezért vagyok azon a véleményen, hogy akkor valami olyan legyen, amit itthon szeretünk (esetleg népzene), vagy szép líra, vagy csak hozzásegítjük egy esetleges nemzetközi karrierhez! 😀
akiket eddig el tudnék képzelni: Holdviola, Veca, Zséda, Tóth Gabi, Caramel persze előbb lássuk, hogy kik indulnának és kik okoznak meglepetést 😀

Ó hát persze! Az hiányozna még nekünk! :S
De bízom benne, hogy kiselejteződnek a gyenge dalok, vagy az épp énekelni nem nagyon tudó emberkék, és el sem érik az elődöntőket! És azt is remélem, hogy a dalok elbírálásánál tényleg érvényes lesz amit szabályzatba is belefoglaltak, hogy ez a dalko verenye, nem az előadóké… Nem jut senki előnyhöz, mert X vagy Y, vagy mert X vagy Y írt neki dalt! Itt tényleg azalapján kéne kiválasztani azt a 16-ot, hogy melyik az ami megállja a helyét éppúgy élőben a színpadon, mint stúdió minőségben tévében rádióban. Szóval amit remélek, az a protekciók nélküli válogatás, és tényleg azok kerülnek be a 16 közé akik megérdemlik…

hát azért azt se felejtsük el hogy lesz egy szakmai zsűri és lehet hogy pont Geszti is közéjük fog tartozni és akkor lehet nem teljesen igazságos módon lesz a kiválasztás. 🙂

De gyerekek! Attól, hogy teszem fel az egyik elődöntőben részt vesznek; az nem garancia arra, hogy a legjobb 8-ba is bejussanak a fináléba… Ott már tényleg csak a legeslegjobbak lesznek. De nem venném én száz százalékra, hogy a legjobb 16-ba bekerülnének…

Amúgy tiszta jó, hogy az m1-en szinte minden ajánlóban leadják a “Kell egy dal!” című videót. Így már mondhatni mindenkihez el fog jutni a nemzeti döntő híre 🙂

Comments are closed.