Norvégia: Stella Mwangi – Haba haba

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pnTSM9Nus8E[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Eredeti kiadás: 2011.02.12. 22:49
Frissítve: új verzió készült a dalhoz

Ma este Norvégia is dalt választott, a kenyai származású norvég énekesnő, azaz Stella Mwangi “Haba haba” című dalát hallhatjuk az 56. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében. Gratulálunk!

80 Comments

1,SERBIA 1,DENMARK 2,HUNGARY 3,SLOVENIA 4,NORWAY 5,ROMANIA 6,SWITZERLAND 7,ITALY 8,FRANCE 9,TURKEY 10,BELGIUM 11,ICELAND
12,GERMANY 13,BOSNIA-HERCEGOVINA 14,LATVIA 15,UNITED KINGDOM
16,RUSSIA 17,AUSTRIA 18,FINLAND 19,ARMENIA 20,POLAND 21,SPAIN
22,CYPRUS 23,CROATIA 24,SLOVAKIA 25,BELORUSSIA 26,BULGARIA 27,ESTONIA 28,NETHERLAND 29,GEORGI 30,ALBANIA 31,LITHUANIA
32,GRECE 33,MACEDONIA 34,MOLDVA 35,MALTA 36,IRELAND 37,ISRAEL
38, PORTUGAL

Hát ez enyhén szólva is borzalmas!! És ez a dal ma illv tegnap március 17-én előttünk áll a oddschecker szavazáson!! És ez nem is valódi norvég előadó, Rybak sem volt az , de ő legalább tényleg JÓ volt!!!

Jó bulis szám, de:
1. nem egy nagy énekes teljesítmény az énekesnőtől, szerintem a bandából mindenki jobban énekelt nála.
2. nem egy nagy zeneszerzői produkció, emiatt kicsit még unalmassá is válik a végére, bár lehet, ezen még “javítanak” majd valamit.
3. Azért álljunk már meg egy szóra! A mai világban, mikor Európa tele van Európán kívüli zenésszel és énekessel, nem kéne az Eurovízióra is őket meg az ő stílusukat küldeni. Hajdanán ez még elmehetett, mert kevés volt köztük az igazán felkapott és hoztak valami újat, színeset. Ebből a szempontból becsülöm a spanyolokat, mert ők bármikor előállhatnának jó ritmusos latin-amerikais zenékkel, de nem ezt teszik. Eurovízión versenyezzenek európai vagy legalábbis nemzeti jellegű számokkal!

Nagyon nem. Annyira norvégszerűtlen. A csaj afrikai, a refrén afrikai… WTF??? Mmint semmi bajom az afrikaiakkal, csak ha már norvégok, akkor legalább vmi minimális norvégság legyen a dalban. Ha nem tudnám melyik ország, rávágnám, hogy franciák, asszem tavaly ők küldtek vmi ilyesmit. Egyébként a tavalyi norvég srác nagy kedvencem volt. Ja, és a dala is. 😀

Muchasa Kibaba(szottul) gyenge kis próbálkozás 😀
Ez a szám az Afrovízión talán még elmenne, de semmi európaiság nincs benne, egyszerűen nem ide való.
A norvégok évek óta nem képesek egy valamirevaló dallal előrukkolni, most sem.

Nem tudom mi a bajotok vele, tipikus nyári sláger. Nekem nagyon bejön 🙂
egy picit alakítottak rajta: http://www.youtube.com/watch?v=rZJEe3L71t8&feature=player_embedded

Egyébként, nem veszitek észre hogy kb. 10 dalból max 1 amiben van valami ami enged következtetni a nemzetre. És általában nem azok nyernek. De most komolyan. A Fairtayle vagy a Satellite miben norvég, és miben német?

Nagyon drukkolok Stellának egy top 5-ért.

Stella pont a “nemzetre való következtetés” ellentétje, hacsak nem az lenne május 10-én a tv bal alsó sarkába írva, hogy: “02 Kenya” xD Amúgy aarnyos, hallgatható, vicces dalocska, csak egy idő után beunom… 🙁

Ja, végülis itt az ideje lopkodni az európán kívüli országok zenei motívumait… Mondjuk jövőre jöhetne a japán hangzású spanyol dal, vagy még jobb lenne az ausztrál őslakosok által használt didzseridu hangszer jellegzetes hangját beépíteni egy orosz dalba… Frenetikus élmény lenne az egyszer biztos…

Fabiana

Nekem az tűnt fel hogy Stella néger, kenyai ezért alap hogy egy Afrika-is, Kenya-is hangzású dalt fog énekelni, nem egy europopot.
Ez nem lopás, csak sokan kicsit, hiába tagadják, enyhén rasszista hajlamú, ezért nem szereti a néger résztvevőket, akkor se ha 3 éves kora óta NOrvégiában él.

Én nem írtam olyat, hogy Stella lopott, csupán annyit, hogy vicces volna, ha jövőre az előbb leírtakkal találkoznánk az eurovízión…

Mitől olyan egyértelmű az afrikai hangzás ha már egész pici kora óta Norvégiában él? Akkor ugyebár norvég állampolgár, norvégul beszél, szóval akár norvégul is elékelhetne egy mondjuk norvégiára jellemzőbb dalt…
Én még véletlenül sem vagyok rasszista!!
Nem tetszik a dal és ennyi. Nincs ebben semmi rasszista hajlam…

Csatlakozom, és a dal is tetszik, a feka énekesnőkkel sincs bajom, csak már egy ideje unom a Haba Haba Hujaza Kibaba… részeket…

Boocsi, de kicsit felkaptam a vizet, mert a youtube-on is ilyeneket írnak hogy (persze angolul) ez az Eurovízió, nem az Afrikavízió, Nem tetszik a dal. Ebből azt veszem ki hogy azért nem szereti mert nem Európai hangzása van, és a sok ilyen komment után itt vezettem le a dühömet :S

Rybakról mindannyian tudtuk, hogy belorusz bevándorlók gyermeke, mégsem kérdezte senki, hogy “mi ebben a norvég?”. Mert jó volt a dal. Senkit nem érdekelt az előadó identitása, mert a végeredmény mindent igazolt. Stella esetében azért vetik fel sokan, hogy mi közünk ehhez az afrikai zenéhez, mert gyenge dalnak tartják. De azért vigyázzunk a megfogalmazásokkal. A “mi ebben a norvég” szerintem még nem kirekesztő. De az “ez Eurovízió, nem Afrikavízió” szerintem már erősen rasszista, amit ugye egy igazi eurovízió rajongó nem gondolhat komolyan. A “feka” szó kimondottan rasszista, a “néger” mostanában szalonképtelen. Használjuk inkább a “színesbőrű” vagy az “afrikai” megjelölést. Mutassuk, hogy még itt egymás között is jól neveltek vagyunk.

Az első kommentelő azt gondolta, valami nagyon okosat mondott, a többi kedves homofób európai meg lájkolta. Tudomásul kéne vennünk, hogy Európa lakosságának jelentős részét alkotják a bevándorlók, akik hozzák a saját identitásukat, saját kultúrájukat. Hozzá kell szoknunk a jelenlétükhöz az élet minden területén. Egy eurovíziós dalversenyen is. (Persze könnyebben elfogadnánk, ha a produktum minőségibb lenne. Nem lógna ki annyira a lóláb, hogy csak a dal egzotikumára építik a sikert.)

Háááát, ettől se dobom el az agyam, ami azt illeti. Az a kézrázós tánc meg a refrénnél… Alig süt, hogy olyasmi a cél, mint a Waka waka-nal, hogy na azt majd mindenki ismeri, az egyetlen hiba, hogy szegény lány nem tud úgy táncolni, mint Shakira 😀 Bár ennek az az előnye is megvan, hogy ezt a mozdulatot kb bárki meg tudja csinálni.

@Benjoe hogy a norvégok évek óta nem képesek egy normális számra. Miről beszélsz 2009-ben rekordpontszámmal nyertek 387 pont a Fairytale-nak. Szerintem nagyon jó zene Alexander Rybaktól, aki az idén mint riporter vesz részt a versenyen.

OK! Nyertek. Neked tetszik. Szerintem a legrosszabb számok közül való volt a Fairytale, kb. majdnem tök utolsó volt az én listámon, ami hangsúlyozottan szubjektív! Az én szememben nem volt egy “valamire való” szám. Ettől másnak tetszhet, nyilván tetszet is, azért nyert. Akkor is egy fos!

Jó is, hogy Rybak ezúttal riporterkedik, abban talán nem lesz olyan mérhetetlenül szánalmas!

@ benjoe Ne is haragudj, de mi vagy te tulajdonképpen zenekritikus? Ahogy kritizálsz az talán már egy kicsit alpári. Nagyon fontos, hogyha kritikát mondunk valamiről akkor az a minimum hogy utánajárunk egy-két kapcsolódó momentumnak, te ezt elfelejtetted,így hiteltelenné váltál . Attól hogy neked nem tetszik valami, attól az még lehet értékes és jó. Az pedig hogy Rybak szánalmas nos butaság, ő nagyon kedves, emberi, közvetlen művész. Elmondom neked, hogy én hallottam élőben hegedülni és fantasztikus volt . Nagyon sikeres és tehetséges zeneszerző is egyben, tehát semmiesetre sem szánalmas.

Ez tökre OFF, de nem én kezdtem!

Mint azt már írtam, a listám, melyen majdnem leghátul kullogott a – szerinted – “nagyon kedves, emberi, közvetlen művész” által előadott “dal” (sic!)teljes mértékben szubjektív alapokon nyugszik! Szerintem nagyon rosszul adott elő egy nagyon rossz számot, és nem igazán győzőtt meg a hegedű-virtuózságáról sem. Ezen okokat összegezve érzem úgy, hogy szánalmas volt a produkciója.
Nem vagyok zenekritikus (Te az vagy?), csak egy átlagember akinek véleménye van és azt közzé is teszi. Akárcsak Te a tiédet! Egyébbként nem kritika volt, (hiszen az valóban feltételezi az általad említett utánajárást, stb.), csak egy vélemény, minden szakmaiság nélkül. Elhiszem, hogy Rybak jó fej, sikeres, tehetséges meg minden, de abban a produkcióban nem volt jó. Éppen ezért éreztem már-már égbekiáltóan igazságtalannak, érdemtelennek azt, hogy nyert, ráadásul rekord pontszámmal. Ettől, már csak Lena tavalyi diadala volt vérlázítóbb, hiszen Ő még Rybak cipőtalpához sem érhetett volna föl a teljesítményével! Ebből sejtheted, hogy mi a véleményem a kisasszonyról, de ez már nagyon OFF!
A hiteltelenségemről vallott nézeteid értelmezhetetlenek ezen fórumon, itt nem ez a kérdés!

De, tudod mit? Legyen a Tiéd a nagyobbik rakás!
Rybak igenis űberhiperszuperzsírkirálygigasztár, és senkinek a világon nincs még egy olyan hegedűszólója mint Neki!:-)
Remélem, most NAAAAGGGYYYYYYOOOON elégedet vagy, hogy a kis kedvenced milyen frankó dicséretet kapott, és végre TÉNYLEG hiteltelenné tettem magam!:-DDD

OFF vége!

Ez a Haba hablattyolás meg… Pfff! Inkáb nem írok “kritikát” róla, mert nem akarom, hogy valami még jobban csípje a szemedet!:-)

Minden jót!

Bencze Attila (BenJoe)

Kedves Attila alias BenJoe!

Nem értem a felháborodásodat. Nem szeretnék tovább vitázni erről,abban egyetértünk hogy Lena a cipőtalpáig sem ért fel Rybaknak. Sajnos azt látom hogy az ESC-be is beszivárgott a politika. Miért van az hogy egy kicsi ország győzelme szinte lehetetlen? Remélem ez változni fog. Abban biztos vagyok,hogy sokak zavarba jönnek majd a norvég produkció láttán,mert nem tudják majd hova is tegyék. Stella remélem eltudja majd énekelni azt a pár angol nyelvű sort az elején,mert szerintem az a rész annyira döcögős ott. Nem a szívem csücske ez a dal, mint ahogy Lena dala sem volt az tavaly és az sem tetszett ahogy a ,kedvencem’ Rybak favorizálta Lenat. Most viszont azért küldik Düsseldorfba, hogy ugyanezt tegye Stellával is. Remélem nem ő fogja megnyerni!
Tehát fátylat a múltra és szurkoljunk Katinak a sikeres részvételért.
Nikita

Kedves Nikita!

Félreértettél!
Egyáltalán nem vagyok felháborodva a nézeteltérésünk, vitánk, a hozzászólásaid bármely része miatt! Neked van egy véleményed, nyilván a Te szempontodból megalapozottan, és van egy véleményem nekem is, az én értékítéletem szerint szintén megalapozottan. A véleményünk nem egyezik. Ennyi történt és nem több!
Ez a fórum ezért van. Bárki leírhatja, hogy mit gondol egy-egy dalról, ESC-el kapcsolatos témáról. Teljesen természetes, hogy nem mindenki ugyanúgy gondolja, mint mások. Ezen kár tovább rugózni, nem egymás meggyőzése a cél!

Az idei “anti-kedvencem”, bármilyen meglepő is:-), újfent Lena! Ha már közte és Stella között kellene eldőlnie a győzelemnek (Ne adja az Ég!), akkor inkább az utóbbi nyerjen, mert különben a németek képesek lennének jövőre is a Műhold-lányt indítani. Nem vagyok egy öngyilkos hajlamú fickó, de ez esetben komolyan elgondolkodnék az emberi fő verőerek és a borbélyborotva egymáshoz viszonyított távolságának drasztikus csökkentéséről.

Hajrá Kati!

Minden jót!

Attila

Muszáj Lenát bántani? Mi az hogy Alex cipőtalpáig sem ér fel? Azért én elgondolkodnék kit szeretnek jobban az emberek, kinek jobb a stílusa, mindene, mikor például Rybak nyert, a Fairytale nem nagyon volt sikeres a magyar rádiókban, aszt hiszem slágerlistán sem volt fent nálunk, míg a Satellite múlthéten a 10. legjátszottabb dal volt a Magyar rádiókban, pedig már egy éve fut…
Rybak szerintem nem volt nagy szám, de Lenát imádom, remélem idén is top 5 lesz. És remélem mellette ott lesz Stella Mwangi is a top 5-ben 😉

Imádd nyugodtan Lenát, ha az jó Neked,váljék egészségedre!
És hallgasd rongyosra a Satellite-et, meg a mostani számát is, ha szereted! Az én “Lena hallgatási adagomat” is elhasználhatod, lemondok róla a javadra!:-) Egyéni véleménye mindenkinek lehet, nem kell személyes támadásnak felfogni azt, ha valaki álláspontja nem egyezik a tiéddel!

Az utóbbi kívánságoddal hadd ne kelljen egyetértenem! Köszönöm!

Légy jó!

BenJoe

Nem azon voltam “kiakadva” hogy valaki nem szereti Lenát, ez mindenkinek személyes ügye, de csak így leírni hogy:
‘abban egyetértünk hogy Lena a cipőtalpáig sem ért fel Rybaknak’
Az nekem kicsit sok. Tehát értem hogy nem szereti, de mér kell lealacsonyítani?
Egyébként nem te írtad azt a hozzászólást 😉

🙂 Ami azt illeti, én írtam eredetileg a cipőtalpas dumát, nikita csupán egyetértett vele!:D
Szerintem ez is személyes ügy, akkor is ha Neked kicsit sok.

Akárki akármit mond, szerintem ez egy nagyon kedves és fülbemászó dal. Bár abban igazat adok nektek, hogy nem pont ide való, de ettől eltekintve szerintem teljesen korrekt. 😀

Comments are closed.