Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Portugália

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Sokak szerint Portugália már igazán megérdemelné a győzelmet: 1964 óta egy-egy év kihagyással ugyan, de fáradhatatlanul próbálják megszerezni az Eurovíziós trófeát. Ehhez legközelebb a 2008-as verseny második elődöntőjében kerültek, Vânia Fernandes „Senhora Do Mar (Negras Águas)” című dalával – ezt csupán az ukrán Ani Lorak tudta megelőzni. Idén a Homens Da Luta (A küzdelem emberei) nevű formáció szerezheti meg hazájának a rendezési jogot, ha Európa is úgy akarja.

Az egész Homens Da Luta történelem 1974-ben, április 25-én kezdődik – ez egy lisszaboni felkelés dátuma. Az együttes dalai stílusban a forradalom tipikus indulóit követik, mely mellett jól megfér a népies hangzás is. Nemcsak a dallamvilág, hanem a maguk a tagok is ezeket az időket idézik megjelenésükkel: egy-egy bandabeli énekes egy-egy, a hetvenes években jelentős politikai szerepet vállaló személy karikatúrája.

Az együttest a népszerű testvérpár, Nuno Duarte „Jel” és Vasco Duarte alapította, és kétségkívül ők a formáció legmeghatározóbb egyéniségei. Első nagyobb nyilvános szereplésük öt éve, egy tévéshow-ban volt, mellyel hirtelen nagy népszerűséget és rajongótábort szereztek. Ezután bejárták egész Portugáliát, gyakran utcazenészként terjesztve sajátságos humorukat és stílusukat.

A dalról: mint minden Homens Da Luta dal, ez is a felkelésre buzdít minket: még azokat is, akik szomorúak, hiszen – a banda valószínűleg téves világnézete szerint legalábbis – a küzdelem öröm. Az embereket persze motiválni is kell – hoznak sajtot, kenyeret, bort, és magukkal csalnak időst és fiatalt. Úgy tűnik, a portugál harcosok nem olyan lelkesek, mint amilyenek az Eurovízió rajongói tudnak lenni: míg előbbieket csak étellel és itallal tudják munkára bírni, a dalverseny kedvelői közül rengetegen szoktak minden jellegű ellenszolgáltatás nélkül segédkezni az aktuális verseny előkészítésében: tavaly például 230 önkéntes könnyítette meg az NRK munkáját (ez már természetesen nincs benne a versenyszámban).

12 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Portugália

 • fule87

  Megérdemelné a győzelmet Portugália, de az idén tuti hogy nem

 • Zolecs

  Idén egy kicsit fura az ízlésem… 😀
  Először nagyon elleneztem ezt a dalt, merthátugye a
  nem mindennapi kategóriába sorolandó.
  De én egyre jobban bírom,és olyan neves országokat utasított
  a listámon maga mögé mint pl:bosznia,norvégia,örményország…
  A döntő esélye —-> 0
  Értelme ennek a tüntetésnek nem sok van, portugálul nem sokan
  fogják megérteni.A transzparensekkel meg maguk alatt vágják a fát.
  Mindegy, ez nem a mi bajunk 😀

 • Balint005

  Nagyon idegesítő dal. Nagyon kényszeredett, egyáltalán nem tetszik. Nálam 43/43! Gratulálok Homens da luta. 😐

 • msz

  Nálam viszont ez az első! De csak hátulról. 🙂 Egész egyszerűen… no comment. Ha ezzel megnyerik én soha többet nem nézek eurovízót!

 • Zoli

  Amúgy szerintem is pocsék dal, de mindjárt jön Tacom, és megvédi :))

  • tacom

   Ha már felhívás…
   Maga a dal egyáltalán nem rossz, sőt nagyon is jó. Nagyon portugál, nagyon vidám. Viszont a képi élménnyel együtt számomra is már-már az elviselhetetlen kategóriát súrolja.

 • Minoli

  A tavalyi portugál dalt nagyon szerettem, ezt meg nagyon nem. Bár, az olasznál nem utálom jobban 😀

 • Matt

  a zene és a látvány is borzalom!!!!!!!!!!!!!!!

 • Prücsök

  Szerintem… hajrá magyarország!Az idei mezőny nagyon gyenge…Tisztelet a kivételnek. Amúgy Szerintem a németeknek túl nagy lett az ego -juk . Lenna túladagolásban fogok meghalni!!!