Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Azerbajdzsán

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Azerbajdzsán 2008-as debütálása óta egyszer sem ért el TOP10-en kívüli helyezést, „legrosszabb” eredményük a nyolcadik hely volt. Képviselte már őket operaduó (Elnur és Samir), világszerte jegyzett énekes-dalszerző (Arash, akihez a színpadon AySel is csatlakozott) és a sokak szerint korát meghazudtoló tudással rendelkező Safura is. Idén egy hosszas, tehetségkutató-jellegű műsorban találták meg méltó képviselőjüket, Ell és Nikki személyében.

Nikki (Nigar Jamal)
1980. szeptember 7-én született, Bakuban. Ötéves korában egy gyerekegyüttesben kezdett el énekelni, aztán zongorázni tanult egy zeneiskolában. 1996-ban az Azerbajdzsánban népszerű Pöhrə nevű versenyen felfedezték, de a reflektorfény helyett gazdasági tanulmányait választotta. 2001-ben megkapta diplomáját. Az Eurovízió
iránti érdeklődése 2000-ben indult el, amikor az orosz színekben versenyző Alsou „Solo” című dalával a második helyezett lett. Az Azerbajdzsánban is közkedvelt énekesnő sikerén felbuzdulva Nikki egyre merészebb álmokat kezdett szőni: talán egyszer ő is ott állhat a fesztiválon… Vágya májusban teljesülni fog, de ne szaladjunk ennyire előre: nézzük, milyen radikális változások történtek vele az elmúlt évtizedben! Először is, megismerkedett a Londonban élő Luke-kal, aki miatt elutazott az Egyesült Királyságba. 2005-ben összeházasodtak, majd egy év múlva megszületett Jasmin nevű kislánya, 2007-ben pedig második baba, Saida. Eurovíziós álmait a gyereknevelés sem csillapíthatta, ezért tavaly ősszel hazaköltözött Bakuba, ahol Ellel megnyerte a már említett kiválasztóműsort.

Ell (Eldar Gasimov)
1989-ben született, szintén Bakuban. Amióta ezen a világon él, fogékony a művészetekre, mely mögött valószínűleg a zenész nagyszülők hatása rejlik. 2001-től a bakui zeneiskolában tanult zongorát – kedvenc hangszerével nem mellesleg szép sikereket ért el. Kétszer – 2004-ben és 2008-ban – utazott ösztöndíjjal Németországba, ahol éneket és színjátszást tanult, mint cserediák. 2010-ben kapta meg diplomáját, a Bakui Szláv Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán. Az ő Eurovíziós érdeklődését Azerbajdzsán 2008-as debütálása keltette fel, idén pedig ő is ott lesz Nikki mellett, egy minél jobb eredmény reményében.

A dalról: sok semmitmondó szöveggel találkozhattunk eddig is, de ha más szempont alapján talán nem is, ilyen téren mindenképp veri Azerbajdzsán a mezőnyt: kétszer is végig kell hallgatnunk, ahogy egymás közelségéért mézes-mázas szavakkal sopánkodnak, ráadásul a refrénben sincs sok logika: „Futok, mert félek ma este. Félek az élettől, és félek a levegővételtől, mindezt azért, mert imádlak téged.”

22 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Azerbajdzsán

 • balint005

  nem tetszik, nem juttatnám döntőbe, de úgyis bejut 🙁

 • Nyee

  Nekem nagyon unalmas dal és nem értem miért van mindenkinek top10-ben.Az én listámon éppeghogy bent van a döntőben(feltéve h tiszta lesz a hangjuk).

 • Zolecs

  Inkább végighallgatom 2x hogy „egymás közelségéért mézes-mázas szavakkal sopánkodnak” minthogy 60x azt hallgassam egy dalban hogy: haba haba ding dong boom boom…

  2008-as debütálásuk nagyon gáz volt, utána viszont…
  2009-ben 42/2
  2010-ben 39/1
  2011-ben 43/2
  Szóval nem nagyon csalódtam még bennük.

  Egy kis kritikám azért akad:
  A klip-ben legalábbis elég szembetűnő nekem, egyáltalán nem illenek össze, a srác még nagyon kisfiú a csajhoz képest.
  Ennek ellenére biztos döntősök, és remélem megint meglesz a top10 nekik. 😀

  • Máté94

   Ő? xD
   Inkább ez. :’D

   • Zolecs

    Szándékosan írtam úgy 😀
    Egyfajta szójárásom.Egyébként sok van… 😀

   • Zoli

    Lehet, hogy én vagyok a somogyi paraszt, de mifelénk elég gyakran lehet ilyesmit hallani… Én legalábbis nem most szembesülök először vele:)

    (A minap olvastam, hogy a tiszántúliak például nem tudják, mi az a „cukorborsó”, vagy a „fötör”, nálunk meg teljesen mindennapos szavak. Sok pesti sznob pedig csúnya szónak gondolja a rossebet, nekünk meg büszkeségünk, már csak a 44-es gyalogezred miatt is. Elképesztő, mennyi nyelv van egy nyelven belül!)

   • Máté94

    Erre,Heves megyében is máshogy beszélnek az emberek 😀

 • schanc

  Számomra azért érdekes, mert külön ingerenciám nincsen rá, h. meghallgassam az egész számot, de amikor meghallom, akkor jónak gondolom.

 • Ezüstróka

  Én az ilyen dalokért eleve nem vagyok oda, ez meg különösen nagyon semmilyn nekem. Plusz a srác se túl szimpi.

 • Minoli

  Nekem tetszik ez a dal, mert kellemes a hangzásvilága. Ahogy a Neoton is énekelte anno: világmegváltás nincs e dalban. Na, és akkor mi van? Semmi.:) Minden valószínűség szerint döntős lesz jó „azeri” szokás szerint (a svédek legalább 2, de inkább 3 dallal lesznek a döntőben, ez nem ér 😀 khm…), de, ha egyszer jó… 🙂

 • Balint005

  Nekem azért nem tetszik mert: túl nyálas, túl átlagos, előadók ellenszenvesek, hangjuk se a legjobb a fülemnek… Nálam elődöntő 12. hely lenne :/

 • Máté M

  Nekem minden tekintetben átjön. A klip is jó. Nekem top 10. Jah, és a 2008-as daluk is fergetegesen jó volt 😀 Szerintem. Egyik kedvenc.

 • Gabiii

  Szerintem is jók voltak 2008ban én rájuk szavaztam…kapták is a 12 pontot tőlünk:D

 • Zoli

  Én is imádom azt a dalt! Abban az évben Grúzia, Magyarország és Moldova mellett kedvenc:) Ez viszont utoljára lenne az. Pocsék, lapos, unalmas dal, szánalmas szöveg. Ennyi!

 • Zsolesz

  EGy kis érdekesség: Tudtátok, hogy az idei szlovák versenyző a TWIINS nemrég budapesten járt,egy klubban léptek fel…. VAlamint az escKaz szerint április 20.án a török versenyző is budapestre látogat, promóciós céllal, ahogyan a norvég és a san marino-i versenyző is! Erről tudtok valamit? Illetve az MTV, vagy akárki tud valamit?

 • Zsolesz

  Jajj, a norvég és san marinoi mégsem, félreértettem, de a törököket egyérelműen irja!

 • Bakancs

  Mi is utazhatnánk már végre valahová 🙂

 • bibi

  nem nyerhetnek wolf kati a csúcy

 • Zoey

  Nagyon tetszik a dal, aranyosnak találom az előadókat is, és remek hangjuk van. Az új klip pedig szép lett, és ahogy hallom, kisebb változtatások is vannak a dalban.