Napi Eurovízió 2011: Azerbajdzsán

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Azerbajdzsán 2008-as debütálása óta egyszer sem ért el TOP10-en kívüli helyezést, “legrosszabb” eredményük a nyolcadik hely volt. Képviselte már őket operaduó (Elnur és Samir), világszerte jegyzett énekes-dalszerző (Arash, akihez a színpadon AySel is csatlakozott) és a sokak szerint korát meghazudtoló tudással rendelkező Safura is. Idén egy hosszas, tehetségkutató-jellegű műsorban találták meg méltó képviselőjüket, Ell és Nikki személyében.

Nikki (Nigar Jamal)
1980. szeptember 7-én született, Bakuban. Ötéves korában egy gyerekegyüttesben kezdett el énekelni, aztán zongorázni tanult egy zeneiskolában. 1996-ban az Azerbajdzsánban népszerű Pöhrə nevű versenyen felfedezték, de a reflektorfény helyett gazdasági tanulmányait választotta. 2001-ben megkapta diplomáját. Az Eurovízió
iránti érdeklődése 2000-ben indult el, amikor az orosz színekben versenyző Alsou “Solo” című dalával a második helyezett lett. Az Azerbajdzsánban is közkedvelt énekesnő sikerén felbuzdulva Nikki egyre merészebb álmokat kezdett szőni: talán egyszer ő is ott állhat a fesztiválon… Vágya májusban teljesülni fog, de ne szaladjunk ennyire előre: nézzük, milyen radikális változások történtek vele az elmúlt évtizedben! Először is, megismerkedett a Londonban élő Luke-kal, aki miatt elutazott az Egyesült Királyságba. 2005-ben összeházasodtak, majd egy év múlva megszületett Jasmin nevű kislánya, 2007-ben pedig második baba, Saida. Eurovíziós álmait a gyereknevelés sem csillapíthatta, ezért tavaly ősszel hazaköltözött Bakuba, ahol Ellel megnyerte a már említett kiválasztóműsort.

Ell (Eldar Gasimov)
1989-ben született, szintén Bakuban. Amióta ezen a világon él, fogékony a művészetekre, mely mögött valószínűleg a zenész nagyszülők hatása rejlik. 2001-től a bakui zeneiskolában tanult zongorát – kedvenc hangszerével nem mellesleg szép sikereket ért el. Kétszer – 2004-ben és 2008-ban – utazott ösztöndíjjal Németországba, ahol éneket és színjátszást tanult, mint cserediák. 2010-ben kapta meg diplomáját, a Bakui Szláv Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán. Az ő Eurovíziós érdeklődését Azerbajdzsán 2008-as debütálása keltette fel, idén pedig ő is ott lesz Nikki mellett, egy minél jobb eredmény reményében.

A dalról: sok semmitmondó szöveggel találkozhattunk eddig is, de ha más szempont alapján talán nem is, ilyen téren mindenképp veri Azerbajdzsán a mezőnyt: kétszer is végig kell hallgatnunk, ahogy egymás közelségéért mézes-mázas szavakkal sopánkodnak, ráadásul a refrénben sincs sok logika: “Futok, mert félek ma este. Félek az élettől, és félek a levegővételtől, mindezt azért, mert imádlak téged.”

22 Comments

Nekem nagyon unalmas dal és nem értem miért van mindenkinek top10-ben.Az én listámon éppeghogy bent van a döntőben(feltéve h tiszta lesz a hangjuk).

Inkább végighallgatom 2x hogy “egymás közelségéért mézes-mázas szavakkal sopánkodnak” minthogy 60x azt hallgassam egy dalban hogy: haba haba ding dong boom boom…

2008-as debütálásuk nagyon gáz volt, utána viszont…
2009-ben 42/2
2010-ben 39/1
2011-ben 43/2
Szóval nem nagyon csalódtam még bennük.

Egy kis kritikám azért akad:
A klip-ben legalábbis elég szembetűnő nekem, egyáltalán nem illenek össze, a srác még nagyon kisfiú a csajhoz képest.
Ennek ellenére biztos döntősök, és remélem megint meglesz a top10 nekik. 😀

Lehet, hogy én vagyok a somogyi paraszt, de mifelénk elég gyakran lehet ilyesmit hallani… Én legalábbis nem most szembesülök először vele:)

(A minap olvastam, hogy a tiszántúliak például nem tudják, mi az a “cukorborsó”, vagy a “fötör”, nálunk meg teljesen mindennapos szavak. Sok pesti sznob pedig csúnya szónak gondolja a rossebet, nekünk meg büszkeségünk, már csak a 44-es gyalogezred miatt is. Elképesztő, mennyi nyelv van egy nyelven belül!)

Számomra azért érdekes, mert külön ingerenciám nincsen rá, h. meghallgassam az egész számot, de amikor meghallom, akkor jónak gondolom.

Én az ilyen dalokért eleve nem vagyok oda, ez meg különösen nagyon semmilyn nekem. Plusz a srác se túl szimpi.

Nekem tetszik ez a dal, mert kellemes a hangzásvilága. Ahogy a Neoton is énekelte anno: világmegváltás nincs e dalban. Na, és akkor mi van? Semmi.:) Minden valószínűség szerint döntős lesz jó “azeri” szokás szerint (a svédek legalább 2, de inkább 3 dallal lesznek a döntőben, ez nem ér 😀 khm…), de, ha egyszer jó… 🙂

Nekem azért nem tetszik mert: túl nyálas, túl átlagos, előadók ellenszenvesek, hangjuk se a legjobb a fülemnek… Nálam elődöntő 12. hely lenne :/

Nekem minden tekintetben átjön. A klip is jó. Nekem top 10. Jah, és a 2008-as daluk is fergetegesen jó volt 😀 Szerintem. Egyik kedvenc.

Én is imádom azt a dalt! Abban az évben Grúzia, Magyarország és Moldova mellett kedvenc:) Ez viszont utoljára lenne az. Pocsék, lapos, unalmas dal, szánalmas szöveg. Ennyi!

EGy kis érdekesség: Tudtátok, hogy az idei szlovák versenyző a TWIINS nemrég budapesten járt,egy klubban léptek fel…. VAlamint az escKaz szerint április 20.án a török versenyző is budapestre látogat, promóciós céllal, ahogyan a norvég és a san marino-i versenyző is! Erről tudtok valamit? Illetve az MTV, vagy akárki tud valamit?

Hahaha, pedig megnéztem volna, hogy Stella kisasszony mennyire nem tud élőben dalolászni…

A Blue miért nem akar PR célból jönni? 😀

Nagyon tetszik a dal, aranyosnak találom az előadókat is, és remek hangjuk van. Az új klip pedig szép lett, és ahogy hallom, kisebb változtatások is vannak a dalban.

Comments are closed.