Naptár

2011. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2011: Görögország

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Loucas Cipruson született, és korán fény derült éneklési tehetségére. Először gitározni tanult meg az iskola mellett, majd 5 évig bizánci zenei órákra járt. Megragadott minden lehetőséget, hogy csatlakozzon különböző zenekarokhoz Cipruson, közben különböző hangszerekkel ismerkedett meg. Egyébkét tudvalevő volt, hogy éneklésben a legerősebb. Első énekesi sikerének könyvelhető el, hogy a megnyerte a Ciprusi Köztelevízió 12. dalszerző versenyét. A középiskola befejezése után Görögországba jelentkezett egyetemre biológia szakra. Jelentkezett az X-Faktor 2008-2009-es idényébe, ahol ő lett a végső győztes. Első kislemeze is megjelent ezután Den Fantazesai (El sem tudod képzelni) címmel, ami szintén nagy siker lett.

2009 óta több hírességgel dolgozott már együtt, mint például Elena Paparizou, Natasha Theodoridou, George Mazonakis, Dimitris Mitropanos vagy Peggy Zena. Loucas saját zenekart is alapított. Idén március 2-án kiválasztották Görögország képviseletére az 56. Eurovíziós Dalfesztiválon, a „Watch my dance” című dallal.

Mike Exarchos, művésznevén Stereo Mike Piraeus-ban született, az ő életében is már gyerekkorától kezdve fontos tényező volt a zene. 18 éves korában Angliába ment tanulni, ahol 4 év alatt diplomát szerzett zenei technológus és hangmérnök szakon. Zeneszerzőként és hangmérnökként kezdett el dolgozni egy kiadónál. A sok munka meghozta a gyümölcsét, egy másik kiadónál sikerült megkapnia első lemezszerződését 2006-ban. Az albumon szereplő „I Polis” (A város) című jelölve volt a legjobb hip-hop videó díjra a VMA díjátadón. 2008-ban megnyerte a legjobb görög alakulat címet és jelölték a legjobb európai alakulat címre az MTV Európai Zenei Díjátadón. 2009-ben körbeturnézta Görögországot és jelölték az év legjobb férfi előadója címre. 2009-ben a londoni Westminster Egyetem zenei karának egyetemi adjunktusa lett.

A dalban tradicionális görög hangszerek jelennek meg görög nyelvű refrénnel és angol hip-hop összekötő elemekkel. A hagyományos és modern stílus keveréke fűszerezi meg a dal hangulatát. A szövegíró születése óta önmagát keresi, harcol a világgal azért, hogy megmaradjon annak, akinek született. Ennek ellenére folyamatosan keresi azt, hogy mire született, mi a hivatása az életének. Egy társsal a közelben könnyebb harcolni a félelmek ellen, és ha ketten vigyáznak egymásra, mindent el fognak tudni érni. „Nézd a táncom, fel a fejjel, emeld a magasba a kezed mintha szárnyak lennének, és akkor szárnyalni fogok.” A refrén a rap-betét utolsó sorait foglalja össze: „Tűz ég a lelkemben, ami eléget minden félelmet. Saját utamon járok az Isten felé, és ha elbuknék, újra felemelkedem.”

10 hozzászólás Napi Eurovízió 2011: Görögország