Napi Eurovízió 2011: Görögország

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Loucas Cipruson született, és korán fény derült éneklési tehetségére. Először gitározni tanult meg az iskola mellett, majd 5 évig bizánci zenei órákra járt. Megragadott minden lehetőséget, hogy csatlakozzon különböző zenekarokhoz Cipruson, közben különböző hangszerekkel ismerkedett meg. Egyébkét tudvalevő volt, hogy éneklésben a legerősebb. Első énekesi sikerének könyvelhető el, hogy a megnyerte a Ciprusi Köztelevízió 12. dalszerző versenyét. A középiskola befejezése után Görögországba jelentkezett egyetemre biológia szakra. Jelentkezett az X-Faktor 2008-2009-es idényébe, ahol ő lett a végső győztes. Első kislemeze is megjelent ezután Den Fantazesai (El sem tudod képzelni) címmel, ami szintén nagy siker lett.

2009 óta több hírességgel dolgozott már együtt, mint például Elena Paparizou, Natasha Theodoridou, George Mazonakis, Dimitris Mitropanos vagy Peggy Zena. Loucas saját zenekart is alapított. Idén március 2-án kiválasztották Görögország képviseletére az 56. Eurovíziós Dalfesztiválon, a „Watch my dance” című dallal.

Mike Exarchos, művésznevén Stereo Mike Piraeus-ban született, az ő életében is már gyerekkorától kezdve fontos tényező volt a zene. 18 éves korában Angliába ment tanulni, ahol 4 év alatt diplomát szerzett zenei technológus és hangmérnök szakon. Zeneszerzőként és hangmérnökként kezdett el dolgozni egy kiadónál. A sok munka meghozta a gyümölcsét, egy másik kiadónál sikerült megkapnia első lemezszerződését 2006-ban. Az albumon szereplő „I Polis” (A város) című jelölve volt a legjobb hip-hop videó díjra a VMA díjátadón. 2008-ban megnyerte a legjobb görög alakulat címet és jelölték a legjobb európai alakulat címre az MTV Európai Zenei Díjátadón. 2009-ben körbeturnézta Görögországot és jelölték az év legjobb férfi előadója címre. 2009-ben a londoni Westminster Egyetem zenei karának egyetemi adjunktusa lett.

A dalban tradicionális görög hangszerek jelennek meg görög nyelvű refrénnel és angol hip-hop összekötő elemekkel. A hagyományos és modern stílus keveréke fűszerezi meg a dal hangulatát. A szövegíró születése óta önmagát keresi, harcol a világgal azért, hogy megmaradjon annak, akinek született. Ennek ellenére folyamatosan keresi azt, hogy mire született, mi a hivatása az életének. Egy társsal a közelben könnyebb harcolni a félelmek ellen, és ha ketten vigyáznak egymásra, mindent el fognak tudni érni. „Nézd a táncom, fel a fejjel, emeld a magasba a kezed mintha szárnyak lennének, és akkor szárnyalni fogok.” A refrén a rap-betét utolsó sorait foglalja össze: „Tűz ég a lelkemben, ami eléget minden félelmet. Saját utamon járok az Isten felé, és ha elbuknék, újra felemelkedem.”

Comments

10 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2011: Görögország” bejegyzéshez

 1. Balint005 avatar
  Balint005

  nagyon visszataszító dal. Ha a portugáloknál a látványt nem nézem csak a zenét, akkor még az is jobb ennél. mikor a rap után olyan nagy hatásfokkal akár belépni a másik énekes, na azok az első hangok nagy furán hangzanak,. Ráz tőlük a hideg, rossz értelemben.
  Mivel Görög. tuti döntős lesz, és ezzel a döntő legrosszabbja is lesz. bár ki tudja, ezen az oldalon is döntős lett :S. 43/43

 2. Robek avatar
  Robek

  micsoda zenei szakértelem! 🙂 csak ámulok és bámulok…. egyébként én sem vagyok oda a dalért!

  1. Balint005 avatar
   Balint005

   nem zenei szakértelem, csak próbáltam szépen leírni azt, hogy szerintem kifejezetten sz*r zene :/

 3. Zolecs avatar
  Zolecs

  A görögös rész tetszik benne, de mivel a ciprusiban több van, inkább azt preferálom.A rapes rész is jó, de grúziáé jobb…
  Szóval ja. 😀 A maga módján jó ez is, de nekem mégse annyira jön be.

 4. Boti avatar
  Boti

  Rettenetes ez a szam.Remelem vegre top10 en kivul lesz Gorogorszag.

 5. Minoli avatar
  Minoli

  Tökön szúrom magam, ha döntős lesz (bár, addig növesztenem is kell tököt…), szerintem is ritka sz*r…

 6. schanc avatar
  schanc

  Nekem sem bejövős, pedig vszleg sajnos döntős lesz… :S Én azért picit bízom Európában.

 7. Bakancs avatar
  Bakancs

  Szerintem különleges szám 🙂
  Még sosem volt népzene-rap kombináció ezen a versenyen, szóval itt az ideje 😀
  (Na, jó, azért nyerni nem fog és ne is nyerjen :))

 8. msz avatar
  msz

  Szerintem jó dal. A rap rész gyenge de a refrén tetszik. Egyébként tegnap ez volt az MTV-n este 8-kor.

 9. Mirthill avatar

  Juj ez nem tetszik:(