Hétfőn elődöntős sorsolás és kulcsátadás

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Holnap érkezik el az idei Eurovízió talán az első, a szó szoros és átvitt értelmében vett “kulcsmomentumaihoz”: többek között kisorsolják, melyik ország melyik elődöntőben indulhasson a továbbjutásért. A nagy eseményre az Apolló Színházban kerül sor, természetesen a rendezővárosban. Külön érdekesség, hogy a műsorvezető Judith Rakers lesz, aki májusban is szórakoztatni fogja a nagyérdeműt. Kísérőprogramként, mint már utaltam is rá, Oslo polgármestere át fogja nyújtani az Eurovízió kulcsát düsseldorfi kollégájának, ezzel jelképezve azt, hogy a verseny Norvégiából Németországba “vándorol”. A sorsdöntő rendezvényre újságírók, sajtóképviselők nagy tömegét várják a házigazdák. A végleges rajtsorrendre pedig március közepén derül fény.

A holnapi sorsolás során nemcsak az elődöntők résztvevői lesznek érdekeltek, hiszen az is eldől, hogy az immár “Öt nagy” közül ki melyik show-ban fog szavazni, és ezáltal köteles is lesz azt közvetíteni. Amellett, hogy mely napon fog részt venni egy adott állam képviselője az is kiderül, hogy az elődöntő első vagy második felében, így a delegációk tudni fogják, mikor kerül sor a próbáikra. A diszapóra, vagyis egymásra szavazás enyhítését pedig a megszokott módszerrel fogják megkísérelni – a rendszerint pontokat cserélőket egy-egy közös edénybe teszik, így arányosan osztják el őket a keddi és csütörtöki műsorokra. Lássuk ezeket a bizonyos “kalapokat”!

Első kalap
* Albánia
* Bosznia-Hercegovina
* Horvátország
* Macedónia VJK
* Szerbia
* Szlovénia
* Svájc

Második kalap
* Dánia
* Észtország
* Finnország
* Izland
* Norvégia
* Svédország

Harmadik kalap
* Azerbajdzsán
* Fehéroroszország
* Grúzia
* Izrael
* Moldova
* Oroszország
* Ukrajna

Negyedik kalap
* Örményország
* Belgium
* Ciprus
* Görögország
* Hollandia
* Törökország

Ötödik kalap
* Írország
* Lettország
* Litvánia
* Málta
* Portugália
* Románia

Hatodik kalap
* Ausztria
* Bulgária
* MAGYARORSZÁG
* Lengyelország
* San Marino
* Szlovákia

Az eurovision.tv listáján Szlovákia is ebben az edényben/kalapban szerepel, de ez bizonyára sajtóhiba volt, hiszen északi szomszédaink nemrég bejelentették visszalépésüket. Viszont az is igaz, hogy erről a tényről az Eurovízió főoldala még nem adott hírt.

Izrael is rajta van a listán, bár már garantált a helyük a második elődöntőbe, tekintve nemzeti emlékünnepük május tizedikei időpontját. Persze azt még el kell dönteni, hogy csütörtökön a műsor melyik felében lépjen föl delegált előadójuk.

Az EBU nevében az eseményt felügyelni az új főellenőr, Svante utódja, Jon Ola Sand fogja. Televíziós vagy internetes élő közvetítésre nem kell számítani, de az eurovision.tv Twitter oldalán (www.twitter.com/eurovision) folyamatosan frissíteni fogják az eredményeket.

55 Comments

remélem a 18-asba kerülünk sok szomszéddal és sok kis országgal 🙂 sokminden kiderül holnap szerintem,naggyából ki lehet “számolni” majd mekkora eséllyel pályázunk a döntőre.
gondolok itt az “alapból döntős” országokra(görög,török,orosz és társai).remélem a java ilyen országot elkerüljük.
egyébként szerintem is az első elődöntőben leszünk.

Az eurovision.tv-n az egyik hozzászóló azt írja, hogy Németország azért kérte, hogy a második elődöntőben szavazhasson, mert az elsőt a PRO7 fogja közvetíteni. Íme egy nagyon szép példa arra, hogyan működhet együtt szépen egy közszolgálati és egy kereskedelmi tévé. Tavaly (vagy azelőtt?) pedig úgy csinálták a nemzeti döntőt, hogy az előválogatók mentek a PRO7-en, a nemzeti döntő pedig az ARD-n.

Szlovákia indulásában már csak akkor leszek biztos, ha ott állnak a színpadon…
Jó lenne, ha egyszer végre a könnyebb elődöntőbe kerülnénk. Bár annak örülnék igazán, ha olyan dalunk lenne, ami bármilyen elődöntőből továbbjutna 🙂

Így van Bálint! Olyan dal kell, hogy ne kelljen azért aggódni, hogy bejut-e.
De az is tény, hogy a listát megtudva már saccolhatunk, hogy kik vannak tuti bent, kiktől számíthatunk pontra!

De ha azt nézzük, Rúzsa Magdi MÁSODIK tudott lenni egy (ha jól emlékszem) 28 fős mezőnyből! jajj de jó lenne idén is egy ilyen… 🙂

A kalapozgatást nem értem, gondolom mindegyik kalapból a fele az egyik elődöntőbe, a másik a másodikba kerül. Ilyenkor nem tudom eldönteni kivel is szeretnék elődöntőzni. lengyel-bolgár-ír-román-észt-dán-svéd-görög-belga-holland-szerbia-svájc, na ezek kellenek- az 5ös kalapból azer…na de mindegy, jó dal kell…és az, hogy a 19-ből a 15-19ig kapjunk sorszámot…
de jó, ismét esc láz

Rohadt életbe. Én se vagyok fent a twitteren. Már csak abban bízhatok, valamelyikőtök utána gyorsan átpakolja valamelyik videómegosztóra 😛 :p

Syasztok valaki ha tudja akkor erősítse meg nekem, hogy jól láttam a twitteren, hogy 15:00 CET kor kezdődik a sorsolás?

Zolecs amúgy köszönöm szépen az infot, ezt olvastam a twitteren de nem voltam benne biztos hogy jól fordítottam!

“We are at the Apollo Theatre in Düsseldorf for live updates of the Semi-Final Allocation Draw. Stay tuned, we’ll kick off in about 20 mins”

Comments are closed.