Naptár

2011. január
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Hétfőn elődöntős sorsolás és kulcsátadás

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Holnap érkezik el az idei Eurovízió talán az első, a szó szoros és átvitt értelmében vett „kulcsmomentumaihoz”: többek között kisorsolják, melyik ország melyik elődöntőben indulhasson a továbbjutásért. A nagy eseményre az Apolló Színházban kerül sor, természetesen a rendezővárosban. Külön érdekesség, hogy a műsorvezető Judith Rakers lesz, aki májusban is szórakoztatni fogja a nagyérdeműt. Kísérőprogramként, mint már utaltam is rá, Oslo polgármestere át fogja nyújtani az Eurovízió kulcsát düsseldorfi kollégájának, ezzel jelképezve azt, hogy a verseny Norvégiából Németországba „vándorol”. A sorsdöntő rendezvényre újságírók, sajtóképviselők nagy tömegét várják a házigazdák. A végleges rajtsorrendre pedig március közepén derül fény.

A holnapi sorsolás során nemcsak az elődöntők résztvevői lesznek érdekeltek, hiszen az is eldől, hogy az immár „Öt nagy” közül ki melyik show-ban fog szavazni, és ezáltal köteles is lesz azt közvetíteni. Amellett, hogy mely napon fog részt venni egy adott állam képviselője az is kiderül, hogy az elődöntő első vagy második felében, így a delegációk tudni fogják, mikor kerül sor a próbáikra. A diszapóra, vagyis egymásra szavazás enyhítését pedig a megszokott módszerrel fogják megkísérelni – a rendszerint pontokat cserélőket egy-egy közös edénybe teszik, így arányosan osztják el őket a keddi és csütörtöki műsorokra. Lássuk ezeket a bizonyos „kalapokat”!

Első kalap
* Albánia
* Bosznia-Hercegovina
* Horvátország
* Macedónia VJK
* Szerbia
* Szlovénia
* Svájc

Második kalap
* Dánia
* Észtország
* Finnország
* Izland
* Norvégia
* Svédország

Harmadik kalap
* Azerbajdzsán
* Fehéroroszország
* Grúzia
* Izrael
* Moldova
* Oroszország
* Ukrajna

Negyedik kalap
* Örményország
* Belgium
* Ciprus
* Görögország
* Hollandia
* Törökország

Ötödik kalap
* Írország
* Lettország
* Litvánia
* Málta
* Portugália
* Románia

Hatodik kalap
* Ausztria
* Bulgária
* MAGYARORSZÁG
* Lengyelország
* San Marino
* Szlovákia

Az eurovision.tv listáján Szlovákia is ebben az edényben/kalapban szerepel, de ez bizonyára sajtóhiba volt, hiszen északi szomszédaink nemrég bejelentették visszalépésüket. Viszont az is igaz, hogy erről a tényről az Eurovízió főoldala még nem adott hírt.

Izrael is rajta van a listán, bár már garantált a helyük a második elődöntőbe, tekintve nemzeti emlékünnepük május tizedikei időpontját. Persze azt még el kell dönteni, hogy csütörtökön a műsor melyik felében lépjen föl delegált előadójuk.

Az EBU nevében az eseményt felügyelni az új főellenőr, Svante utódja, Jon Ola Sand fogja. Televíziós vagy internetes élő közvetítésre nem kell számítani, de az eurovision.tv Twitter oldalán (www.twitter.com/eurovision) folyamatosan frissíteni fogják az eredményeket.

55 hozzászólás Hétfőn elődöntős sorsolás és kulcsátadás