Hétfőn elődöntős sorsolás és kulcsátadás

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Holnap érkezik el az idei Eurovízió talán az első, a szó szoros és átvitt értelmében vett “kulcsmomentumaihoz”: többek között kisorsolják, melyik ország melyik elődöntőben indulhasson a továbbjutásért. A nagy eseményre az Apolló Színházban kerül sor, természetesen a rendezővárosban. Külön érdekesség, hogy a műsorvezető Judith Rakers lesz, aki májusban is szórakoztatni fogja a nagyérdeműt. Kísérőprogramként, mint már utaltam is rá, Oslo polgármestere át fogja nyújtani az Eurovízió kulcsát düsseldorfi kollégájának, ezzel jelképezve azt, hogy a verseny Norvégiából Németországba “vándorol”. A sorsdöntő rendezvényre újságírók, sajtóképviselők nagy tömegét várják a házigazdák. A végleges rajtsorrendre pedig március közepén derül fény.

A holnapi sorsolás során nemcsak az elődöntők résztvevői lesznek érdekeltek, hiszen az is eldől, hogy az immár “Öt nagy” közül ki melyik show-ban fog szavazni, és ezáltal köteles is lesz azt közvetíteni. Amellett, hogy mely napon fog részt venni egy adott állam képviselője az is kiderül, hogy az elődöntő első vagy második felében, így a delegációk tudni fogják, mikor kerül sor a próbáikra. A diszapóra, vagyis egymásra szavazás enyhítését pedig a megszokott módszerrel fogják megkísérelni – a rendszerint pontokat cserélőket egy-egy közös edénybe teszik, így arányosan osztják el őket a keddi és csütörtöki műsorokra. Lássuk ezeket a bizonyos “kalapokat”!

Első kalap
* Albánia
* Bosznia-Hercegovina
* Horvátország
* Macedónia VJK
* Szerbia
* Szlovénia
* Svájc

Második kalap
* Dánia
* Észtország
* Finnország
* Izland
* Norvégia
* Svédország

Harmadik kalap
* Azerbajdzsán
* Fehéroroszország
* Grúzia
* Izrael
* Moldova
* Oroszország
* Ukrajna

Negyedik kalap
* Örményország
* Belgium
* Ciprus
* Görögország
* Hollandia
* Törökország

Ötödik kalap
* Írország
* Lettország
* Litvánia
* Málta
* Portugália
* Románia

Hatodik kalap
* Ausztria
* Bulgária
* MAGYARORSZÁG
* Lengyelország
* San Marino
* Szlovákia

Az eurovision.tv listáján Szlovákia is ebben az edényben/kalapban szerepel, de ez bizonyára sajtóhiba volt, hiszen északi szomszédaink nemrég bejelentették visszalépésüket. Viszont az is igaz, hogy erről a tényről az Eurovízió főoldala még nem adott hírt.

Izrael is rajta van a listán, bár már garantált a helyük a második elődöntőbe, tekintve nemzeti emlékünnepük május tizedikei időpontját. Persze azt még el kell dönteni, hogy csütörtökön a műsor melyik felében lépjen föl delegált előadójuk.

Az EBU nevében az eseményt felügyelni az új főellenőr, Svante utódja, Jon Ola Sand fogja. Televíziós vagy internetes élő közvetítésre nem kell számítani, de az eurovision.tv Twitter oldalán (www.twitter.com/eurovision) folyamatosan frissíteni fogják az eredményeket.

55 Comments

Eddigi állás szerint már 3 országtól remélhetünk pontot. Azer, Finn és horvát… remélem a Görög Török Orosz a 2.elődöntőbe megy! 🙂

pfff…Együtt vagyunk Törökország, Örményo. Oroszo. Azerbajdzsán, Grúzia, Szerbia, Oroszország, Görögország

Az eredmények (a szám a részeket jelöli)
1. elődöntő
Örményország 1
Azerbajdzsán 2
Albánia 1
Horvátország 2
Finnország 1
Litvánia 2
Magyarország 2
Svájc 1
Norvégia 1
Grúzia 1
Törökország 1
Málta 2
San Marino 2
Szerbia 1
Izland 2
Oroszország 1
Görögország 2
Portugália 2
Lengyelország 1

2. elődöntő
Izrael 2
Macedónia 2
Dánia 2
Fehéroroszország 2
Hollandia 1
Bulgária 2
Lettország 2
Bosznia-Hercegovina 1
Észtország 2
Ukrajna 1
Ciprus1
Ausztria 1
Szlovénia 2
Svédország 1
Románia 2
Moldova 1
Írország 2
Belgium 1
Szlovákia 1

Hát ennyi… jó dal kell, különben esélytelen. Bár tavaly is voltak meglepetések, talán valamelyik ‘biztos’ továbbjutó idén melléfog

Első elődöntő:
első fele 01-10
Albánia, Finnország, Örményország, Svájc, Norvégia, Török, Grúzia, Szerbia, Oroszország, Lengyelország

Második fele 11-19
Horvátország, Azerbajdzsán, MAGYARORSZÁG, Litvánia, Málta, San Marino, Izland, Görögország, Portugál

7 nagyon biztos döntőst fogtunk ki:török,görög,albán,örmény,azer,izland,orosz 🙁

marad 3 hely ahova grúzia,portugál,és norvégia esélyes.
de jó lenne ha valamelyik rosszul döntene.

Albániát,meg Izlandot nem mondanám biztos döntősnek, Grúzit viszont igen! És ne felejtsük el, hogy még nem ismerjük a dalokat, csak egy másodosztályú albánt meg svájcit!

Csak egy ütős dalunk legyen ütős előadóval, előadással, színpadképpel és jók leszünk – de legalábbis szégyenkeznünk nem kell.

Izland és Albánia egyáltalán nem biztos továbbjutók,csak az elmúlt pár évben viszonylag jó dalokkal versenyeztek.
Nem a szerencsében kell bízni,hanem egy jó dalt kell kiválasztani és egy olyan előadót,akinek van kisugárzása és még énekelni is tud!

megpróbálok nem negatívan állni a dolgokhoz,ha egy olyan énekest küldünk mint magdi akkor van esély,de ahhoz tényleg valami nagyon jó dalt kell választani.

Szerintem meg nagyon jó elődöntőbe kerültünk….megusztuk a balkán országokat kb és rengeteg olyan ország mellett vagyunk akik azért ha jó számunk volt (ezért fölös 2009et nézni) akkor szavaztak ránk!!! Én boldog vagyok mert 1 jó számmal idén aztán tényleg van esélyünk bejutni….remélem izgulhatunk 4 napig majd:)

Én nem hiszem hogy a törökök döntőbe jutnak (rémelem is hogy nem) 😀

Remélem Magyarország meg Szlovákia tovább jutnak… Szerb forumokon mérgesek a szerbek xD ugyhogy szerintük ők nem lesznek döntőbe…

Ja és aszthiszem hogy a Szlovakoktol az is lehetséges hogy tovább jutnak a döntöbe és eldöntik hogy visszalépnek 😛

Comments are closed.