Eurovízió 2011: Biztos résztvevők, megújuló nemzeti kiválasztások

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: oikotimes.co – wikipedia (utóbbi megerősített és hivatkozással ellátott információi)

Alig telt el pár hét az 55. Eurovíziós Dalfesztivál óta, de számos országban már mostanra megszülettek az első tervezetek a következő versenyt illetően. Sok helyen már a puszta nevezésen túlmutatva új ötletek érlelődtek meg, melyek főként a 2011-es, helyi delegáltak kiválasztásával kapcsolatosak.

Eddig 21 ország garantálta részvételét a következő évi versenyre, ez előzetes számítások és a korábbi évek tendenciái alapján körülbelül egy fél mezőnyt tesz ki. Természetesen, aki ezen a listán nincs rajta, az sincs elkésve, még bő hónapok állnak rendelkezésre, hogy indulási szándékukat jelezzék. Erre általában november közepéig szokott nyílni lehetőség. Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Belgiummal, Ciprussal, Dániával, Észtországgal, Finnországgal, a házigazda Németországgal,
Görögországgal, Izlanddal, Macedóniával, Máltával, Hollandiával, Portugáliával, Romániával, Szerbiával, Spanyolországgal, Svédországgal, Svájccal, Törökországgal és Ukrajnával már szinte biztosan találkozhatunk 2011-ben, igaz, még büntetlenül vissza lehet lépni, de reméljük, erre sehol sem kerül sor. Sajnos Andorra úgy
tűnik, nem kíván részt venni jövőre sem, finanszírozási nehézségek miatt. Ami minket legjobban érdekel, Magyarország sorsa, ám hivatalos információ nélkül korai lenne bármit is mondani, de azért bízunk benne, hogy ismét szurkolhatunk majd hazai versenyzőnek, akár a Duna TV, akár az MTV jóvoltából.

Újabb érdekes kérdés, hogy hosszú évek óta először rendezi meg alanyi jogon döntős ország a fesztivált. Németország alapító tagként automatikusan ott van a fináléban, de most rendező is egyben, tehát elképzelhető, hogy ismét 24 ország lesz csupán a döntőben, a 25 helyett. Egyébként a “Négy Nagy” állam közül már csak az Egyesült Királyság és Franciaország bejelentésére kell várni, már ami a részvételt illeti.

Baljós hírek röppentek fel a szlovák STV háza tájáról: zsinórban kétszer estek ki az elődöntőben énekeseik, így nem biztos, hogy 2011-ben is találkozhatunk északi szomszédainkkal a dalversenyen.

Liechtenstein tavaly elhalasztotta Eurovíziós terveit, idén azonban úgy tűnik, újra napirendre kerülhet a dalfesztivál és az EBU-tagság ügye.

Örményország idén egy kilenc résztvevős nemzeti döntőt rendezett, jövőre belső kiválasztással fogják megítélni, ki lehet a legméltóbb az ország képviseletére.

Svájc pont ennek az ellenkezőjét tervezi: ők 2004 után először fognak nyíltan, a közönség bevonásával dönteni.

A svédek ragaszkodnak népszerű nemzeti döntőjükhöz, a Melodifestivalen-hez, melyhez szeptember 21-ig várják a pályázatokat, melyek akár külföldi művészekhez is kötődhetnek.

Ezzel szemben Azerbajdzsán csak hazai szerzőktől fogad pályázatokat a 2011-es fesztiválra. (Idén egy svéd alkotással versengett Safura.)

Izland is szűkebb határokat húz, a Söngvakeppnin nevű nemzeti döntőjükön csak anyanyelven hangozhatnak el majd a pályázatok.

Reméljük, nyáron is szivárognak majd ki információk egy-egy országból, így esetleg Magyarország sorsa is tisztázódhat, azonban az események várhatóan csak ősszel fognak igazán felgyorsulni.

84 Comments

Vagy akkor bízzuk a Duna TV-re? Amúgy nem a saját kedvenceimet raktam bele, hanem azokat, akiket megfelelőnek látok arra a célra, hogy képviseljék Magyarországot!

Micsoda neveket, és micsoda előadókat soroltok itt le meg fel???? Kik ezek? Kitalált személyek? Pfff…. Küldjük ki a Dolly Rollt, őket legalább mindenki ismeri!!!! Több mint 1 millió hanghordozót adtak el, nem hiába! DOLLY ROLL-t az ESC-re!!!!

MrSilesian a videó nagyon jó,tök király hogy ennyit foglalkozol az ESC-el.Dred alkalmas lenne szerintem is 😀

UGGGYAN máááá’!!! Dolly Roll a nyerő! tutti buli!!! Ismeri valaki őket az ifjúság köréből??? SP egy-két dalát hallottam már, de az a pali most sokkal gázabb mint a DR! A Dolly legalább beszélni tud! Egyébként nem gondolom komolyan őket küldeni, csak hát olyan nevek merültek fel, hogy….ajaja-jaja-jaaaaa ( mondta Mari N és megnyerte az ESC-et!)

MrSilesian! Megtudnád adni az email címed? Kíváncsi lennék, milyen programmal töltötted le a klipeket ilyen jó minőségben, és mivel vágtad össze. Kösszi hogy segítessz!

Ne röhögjetek ki….hallottátok már Koós Rékát énekelni? Benne megvan a hang a külső a tehetség és az extravagancia összhangja. Szerintem érdemes elgondolkodni rajta…

Remélem a Crystal képviseli 2011ben hazánkat,ök méltó kép megállnák a helyüet,Ök már bizonyítottak. Az eschungary.hu az eurovíziós fórumok közötti dalversenyen a Crystal “Hív a végtelen” című dalával nyert 2008-ban.(minden országban ök kapták a legtöbb pontot.) Hajrá Crystal

nosugar, én nem röhöglek ki, tényleg fantasztikus Koós Réka-hangilag és előadásilag is :). Volt szerencsém élőben hallani… hát le a kalappal. Kevés ilyen energetikus előadót láttam életemben.
Aki még eszembe jutott, az Pál Tomi (szívem csücske :D), csak kár, hogy nem foglalkoztatják, mert baromi jó hangja van, és a szólóalbuma az egyik legigényesebb popalbum volt az elmúlt pár évből…

Robek!
Akkor már a Dolly Roll helyett inkább legyen Mari Zsuzsi és Aradszky lászló egy mulatós nótával, ők öregebbek. Jó kis duett lenne, ismét megnevettetnénk Európát.

de ezzel a számmal nem indulhat
mer már előadták sok helyen meg ilyenek és az a szabály hogy nem lehet a verseny elött előadni sehol csak az előválogatón ahol az ország kiválastja a jelöltet meg ,meg azután miután kiválasztották az indulót(de ez már nem biztos!!!)

Hello! Ez a szavazás mennyire hivatalos? Vagy csak a rajongók között történik? Az induló énkest/ együttest nem a TV fogja kiválasztani? Egyáltalán mikor derül ki h Magyarország indul-e?

Comments are closed.