Napi Eurovízió: Lettország 2010

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az országot képviselő Aisha már kisgyerekként Guns’n’Roses-t és Metallicát hallgatott, öt évesen pedig második helyezést ért el egy direkt fiataloknak rendezett tehetségkutatón. Tinédzserként is csak úgy sorjáztak sikerei: vezényelt fúvószenekart és egy metált játszó együttesben énekelt, igaz, rocksztár karrierje hamar befuccsolt, hiszen már a legelső próbáért lógott az iskolából.

A nagyközönség egy “Fabrika Zeneszínház” nevű, zenés valóságshowban ismerhettete meg. Itt figyelt fel rá az Opus Pro együttes, aki turnézni hívta a tehetséges énekesnőt, majd vele készített albumot is.

Számos további TV-showban szerepelt, egy Szombat Esti Láz jellegű táncműsorban egész Lettországot elvarázsolta. Mozifilmben és színházban is szerepelt, kedves és szép dolog volt az afgán katonáknak adott koncertje is.

What for? című Eurovíziós dalát Janis Lusens szerezte. A komponista a Lett Állami Konzervatóriumon végzett, nevéhez fűződik több listavezető lemez is, melyek Lettországon kívül az akkori Szovjetuniót is meghódították. Guntars Racs, a dalszövegíró szintén elismert úttörője a lett zenének. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy idén fog harmadszor felcsendülni szerzeménye az Eurovízió színpadán.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eUeZlgeUmp0[/youtube]Miről szól a dal?
A szám egy elég komoly és mély témát boncolgat, ami igazán csak a refrénnél mutatkozik. Odáig a versszakokban értelmetlennek és evidensnek tűnő kérdések hangzanak el, például, hogy miért fúj a szél (bár itt is találhatunk komoly sorokat, például, hogy miért sírnak az anyák). Természetesen hamar megjelenik az igazi mondanivaló: a nők
helyzete. Hogy miért élnek, miért álmodnak és miért sírnak – a választ csakis Isten tudja…

20 Comments

Na a “lepedős lány” 🙂
Ha nem is elsőre de megszerettem ezt a számot.Meg csinos is ez az Aisha.A tavalyi borzalmuk után ez egy felüdülés.Szóval GO Latvia!A döntőbe ők is bejutnak,de ez sem TOP10.
nálam viszont az 🙂
39/7

Szenzációs szám! Nekem 1.-re is azonnal megteccett és azóta is toppos. A szám jó, minden a szimpadi megjelenésen fog múlni.

Nálam jelenleg a 13.

Jó szám, csak a csajnak nagyon kifejezéstelen arca van, vagy nem is tudom…

OFFF

Robek-kel már tegnap beszéltük, csak nem derült ki (és én kíváncsi vagyok) hogy a Holland énekes: Sieneke Peeters tényleg 18 éves? mert a BBC és a Wikipédia is ezt írja.

Bármilyen hihetetlen is tényleg 18 ugyanis mindenhol az van írva.Az már egy másik dolog hogy 28-nak néz ki. 🙂
Nekem is volna egy kérdésem: Minden dalhoz készül videoklip?

Szerintem nincs klip mindhez. Pont vmelyik nap kerestem a svéd, Holland, és az Angol dal klipjét és nem találtam meg őket.

Erzsi!Nagyon kell gondolkodnom, hogy melyik dal nem tetszik, de igazad van a SLO az nagyon nem! Valamint a M. Stankovicot nem az ESC-re valónak érzem, ja és a görögről nincs jó véleményem mert csak csörögnek-csattognak…. egyébként elmegy kategóriában van a GR és a SRB.

Nálam Top 5. Szeretem ezt a számot, remélem helyt fog majd állni, és egy színvonalas koreográfiával tudnak majd elő drukkolni.

Comments are closed.