Naptár

2010. április
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió: Lettország 2010

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az országot képviselő Aisha már kisgyerekként Guns’n’Roses-t és Metallicát hallgatott, öt évesen pedig második helyezést ért el egy direkt fiataloknak rendezett tehetségkutatón. Tinédzserként is csak úgy sorjáztak sikerei: vezényelt fúvószenekart és egy metált játszó együttesben énekelt, igaz, rocksztár karrierje hamar befuccsolt, hiszen már a legelső próbáért lógott az iskolából.

A nagyközönség egy „Fabrika Zeneszínház” nevű, zenés valóságshowban ismerhettete meg. Itt figyelt fel rá az Opus Pro együttes, aki turnézni hívta a tehetséges énekesnőt, majd vele készített albumot is.

Számos további TV-showban szerepelt, egy Szombat Esti Láz jellegű táncműsorban egész Lettországot elvarázsolta. Mozifilmben és színházban is szerepelt, kedves és szép dolog volt az afgán katonáknak adott koncertje is.

What for? című Eurovíziós dalát Janis Lusens szerezte. A komponista a Lett Állami Konzervatóriumon végzett, nevéhez fűződik több listavezető lemez is, melyek Lettországon kívül az akkori Szovjetuniót is meghódították. Guntars Racs, a dalszövegíró szintén elismert úttörője a lett zenének. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy idén fog harmadszor felcsendülni szerzeménye az Eurovízió színpadán.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eUeZlgeUmp0[/youtube]Miről szól a dal?
A szám egy elég komoly és mély témát boncolgat, ami igazán csak a refrénnél mutatkozik. Odáig a versszakokban értelmetlennek és evidensnek tűnő kérdések hangzanak el, például, hogy miért fúj a szél (bár itt is találhatunk komoly sorokat, például, hogy miért sírnak az anyák). Természetesen hamar megjelenik az igazi mondanivaló: a nők
helyzete. Hogy miért élnek, miért álmodnak és miért sírnak – a választ csakis Isten tudja…

20 hozzászólás Napi Eurovízió: Lettország 2010