Napi Eurovízió: Finnország 2010

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv, www.euroviisut.yle.fi

A finnektől azt hiszem, elég sok mindent láthattunk már az Eurovízió színpadán: szörnyjelmezbe bújó metálegyüttes, tűztánc és diszkózene, és így tovább. Nem is igen várta talán senki, hogy színesítsék a repertoárt, ám ők megtették: a Kuunkuiskaajat nevű, folk jellegű muzsikát játszó duó képviselheti őket, a Värttinä együttessel kiegészülve.

Susan Aho és Johanna Virtanen, a Kuunkuiskaajat két tagja 2009 decemberében jelentette meg a csapat első albumát. Rá egy hónappal, bájos és elbűvölő Eurovíziós szereplésük mindenkit elkápráztatott, így nem csoda, hogy a finn nemzeti döntőn a szavazók 42%-a őket támogatta. A versenydal Timo Kiiskinen szerzeménye, címe “Työlki Ellää”. Tradicionális alapokra épül, egy részét pedig a Kelet-Finnországban beszélt karjalai nyelvjárás szerint szólaltatnak meg.

Susan (36) 13 éves korában kezdte tanulni a harmonika fortélyait. Amellett, hogy professzionális és diplomás zenész, a Sampo nevű, nemzetközileg is ismert bábszínháznak dolgozik. Johanna (33) egy kokkolai konzervatóriumon végzett, most pedig a Sibelius Zeneakadémia hallgatója, ahol korábban Susan is lediplomázott és megkapta a “Zene mestere” elismerést – ez Johanna célja is. A tanulás mellett jut ideje az énektanításra is, ami hobbija és munkája is egyben.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xXNhn8gJKZo[/youtube]Miről szól a dal?
Hangulatát és szövegét tekintve egy igazán vidám számmal állunk szemben Finnország esetében. Dolgozva is élhetünk – tartja a cím, és van is benne igazság: hiszen énekkel és nevetéssel a legfárasztóbb dolgokon is hamar túl lehet esni.

20 Comments

Amikor először meghallgattam, nagyon nagyon nem tetszett.A tavalyihoz viszonyítottam ami nálam TOP5 volt.Nem ilyen számot vártam tőlük.De ha sokszor van hallgatva talán megtetszik az embernek./nekem is/.szóval szerintem bejutnak a döntőbe de nem lesznek TOP10-esek.nálam végül:39/18

Csináltam a facebookon egy profilt Magyar Rajongók ESc néven, még elég kezdetleges, de fejlődni fog! Várom az ismerősöket!

CSináltam egy döntős vidit ( tehát 10-et az első elődöntőből 10-et a másodikból + az alap döntősök, és finnország a 23. lett.

Sziasztok! Nálam a finn dal abszolút utolsók között van, nem tudom végighallgatni sem! 😀
A német dal viszont nagyon jó, ma hallottam a szolnoki AktívRádióban! Eléggé meg is lepődtem! 😀

Nos igen… untam már a sok kötözködő hozzászólást a Holland dalról. Talán kicsit vidámabbnak kellene lenniük az embereknek. :/

Comments are closed.