Eurovízió az M2-n: Litvánia

lithuaniaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Az Eurovízión induló művészek körében szokatlan, de nem példátlan, hogy a versenydal szövegét és zenéjét is az előadó készítse. Az idei litván képviselő, Sasha Son ezt tette, így a ”Love” (Pasiklydęs Žmogus) című szám teljes mértékben az ő dala. Hazájában Sasha Song, Oroszországban Shasa Son a művészneve, de eredeti nevét sem titkolja, ez Dmitry Shavrov, oroszul Dima Savrovas, így meg van az esélye, hogy idén is egy Dima keresztnevű ember állhat majd a dobogó legfelső fokára. A művész nagyon fiatalon, 12 évesen már kiadta első szólólemezét, Svajoniu Laivas címmel. ”Mamai” című dala a litván zeneipar legjelentősebb képviselői, Ovidijus Vysniauskas és Gintaras Zdebskis keze munkáját dicséri, Sasha-t ez a dal tette országszerte ismertté.

1995-ben megkapta hazájában az egyik legrangosabb ottani díjat, „Az év felfedezettje” kategóriában. Számos nemzetközi fesztivál megnyerése után a litván köztársasági elnök levélben gratulált a tehetséges énekesnek. Nyolc éven keresztül Londonban tanult, természetesen zenét, de az iskola elvégzése után Hywel Sam zenei partnerével együtt hazaköltözött, majd 2005-ben, Palangában egy nemzetközi zenei nagydíjat is bezsebelt. Ne Uletaj című demólemeze az orosz-balti rádió slágerlistáján első helyen végzett, de még 13 héten át benne volt a TOP5-ben, és 14 héten át nem csúszott ki a legjobb tíz dal sorából sem. 2008-ban Miss Kiss című dalával a litván nemzeti döntő dobogójára állhatott csakúgy, mint az LNK Muzikos Akademija tehetségkutató versenyén is, ugyanebben az évben.

Comments

6 hozzászólás a(z) “Eurovízió az M2-n: Litvánia” bejegyzéshez

 1. Gabesz avatar
  Gabesz

  Ez jó de nekem hiányzik belőle az erő…

 2. Robek avatar
  Robek

  Erő a Schwarzeneggerben van!!!! 🙂 Nekem ez a dal így is nagyon jó! Nem kell ebbe több erő. A kolléganőim szerint egy baj van az egész produkcióval :”…sosem fogjuk megtudni milyen arca van…” Nekem csak hanggal is nagyon teccccik! Jó nyugis dal, aminek a végére szívdobogásom lesz. Igaz, Rybak még mindig jobb!

 3. Erzsi avatar
  Erzsi

  Nekem is jó így, én inkább a litván nyelvet sajnálom. Nem kellett volna ezt lefordítani. A kolléganőidnek meg igazuk van: nagy bátorság így színpadra lépni. A kalap sokat eltakar az arcból és ezzel az egyik legfontosabb eszközéről, az arca kifejező erejéről mond le. Nem okos dolog, főleg egy lírai dalnál.

 4. boti avatar

  Még nem biztos hogy kalapba lesz. Lehet hogy olvassa az oldalt XP..:) 🙂

 5. Gabesz avatar
  Gabesz

  Hát figy a magyarok biztos figyelik mert amit itt az oldalon írtunk azt eddig mind megfogadták szal sose lehet tudni xD

 6. Niki avatar

  A litván versenyző nemzetközi viszonylatban megállta a helyét. Különleges, egyedi hangzású, kellemes, letisztult muzsikát hallhattunk. Nálam befutó.